January 19 2026 14:54:32
Navigace
IL-2 BoS Návody
1. Aktivace licence
2. Ladění .ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 BoS FAQ (pilot help)
IL-2 BoS FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
CLoD Návody
Postup instalace volitelných záplat
Nastavení ovládání (Aircraft.csv)
IL-2 Návody
IL-2 Sturmovik (verze)
1. Začínáme s IL-2
2. Ladění conf.ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 Sturmovik FAQ (pilot help)
IL-2 Sturmovik FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
RoF Návody
Planeset
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 11

· Piloti on-line: 0

· Registrovaní piloti: 2,759
· Nejnovější pilot: Kubas
IL-2: Cliffs of Dover
IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover- krabice (box)
IL-2 Sturmovik 1946
IL-2 Sturmovik 1946 - krabice (box)
Rise of Flight
Rise of Flight - krabice (box)
Informace o SVK
Vlastníci a provozovatelé
Pravidla SVK fóra
Číst diskuzi
Svět Virtuálních Křídel (IL-2 Sturmovik 1946, Cliffs of Dover, Rise of Flight) » IL-2 Sturmovik 1946 (letový bojový simulátor z období druhé světové války) /*PC série*/ » IL-2: 1946 - diskuse
 Vytisknout diskuzi
Vulching
313_OTU_oblak
hmmm....

Fuči co třeba Nowotny??toho přece vulčli ÚsměvA celkově Me262??mám pocit že vulch byl asi nejúčinnější způsob boje s nimi...

A ještě jedna věc. S těma pozičáka jsem zažil prasárnu....a ne jednou. Když Befko útočilo na formaci ILů nad zemí a nečekalo že ve dvou kilácích jim sekunduje MiG...a když jsem se za něj dostal a provrtal ho tak rozsvitil pozičáky...nechal jsem ho být, tak on si vesele za chvilku pozičáky vypnul a zase otravoval naše bitevníky...no, chlapci se naštvali a sundali ho sami Úsměv)))dobře mu tak Úsměv

1stCL_Fucida
Georg-Peter Eder taky nedodělával těžce poškozená letadla pokud vím..a pak i snad i Barkhorn, tím si nejsem moc jistý.
"Verloren ist nur, wer sich selbst aufgibt."

Liptow
doktorkop napsal:
...Vyberu si svoje He-111 zmáčknu start a objevím se na dráze.Nestačím se ani pořádně rozhlídnout(natož nahodit motory)a prásk-někdo přišel k levnému sestřelu.Byla to P-38. (...) No jo-co se dá dělat-válka je válka

Uhm to si pamatam--dokonca ste sa tam zjavili Heinkely hned dva. Zato my sme nase dva Lightningy ovesane pyrotechnikou pluzili v malej vyske po okrajoch mapy 20minut aby sme unikli sokoliemu oku Fuciho 190tok a zistili, kde to bajne letisko vlastne je. Fucidovska koncentracia flaku nad cielom bola thrilling experience sama o sebe a tie dva Heinkely boli proste taky bonus pre udatnych fighterbomberov :sm2:
Upravil/a Liptow dne 04-01-2006 17:58

1stCL_Fucida
Oblak..co furt všichni máte s tím Nowotnym? Toho sestřelila přesila Amíků, když mu vysadil motor a on se nezdekoval včas..kde to všichni berete, že ho sejmuli při startu/přistání? Šklebící se

btw: a opravdu mě tady do diskuse o vulchení nezatahujte, nehodlám se k tomu vyjadřovat Mrknutí

Marek
mkubani napsal:
2. Online Wars su podla mna skor rajom egocentrikov, kde sa totalne ignoruju ciele misie za ucelom uchranit si svoj vlastny zivot a nahanat statistiky. V skutocnosti by svoj realny zivot takymto spravanim davno stratili pred popravcou catou. Podla mojho nazoru a skusenosti, vacsina online wars je obycajnym DF Coopom, kde je vseobecnym pravidlom, co najrychlejsie vzlietnut, nastupat do 7+km a potom sa prehanat po mape a hladat kondenzacne ciary nepriatela...:rol:

No neviem ako to napisat aby to znovu nevyznelo ako utok voci letke 13, ale zrejme si si omylom prehodil slovicka Online Wars a DF.

Neviem kolko si toho nalietal v CzechWar, VOW a pod, ale asi zrejme dost malo ked to tvrdis.
Sice je pravda, ze poslednu dobu som akosi vynechaval coopy, ale v case ked som to lietal pravidelne, tak takych egocentrikov ako pises tam nebolo vela (mozno preto lebo vacsinou lietali teamy).
Na druhu stranu splnenie misie ala kamikadze nie je asi velky problem, skor naopak ide tam hlavne o splnenie misie zo zachovanim virt.zivota a to je velky rozdiel. IMHO: Ked uz to porovnavate s realom tak v reale tiez neboli splnene vsetky misie tak ako znel rozkaz.

U mna (zatial) bude DF "relax", od coop misii cakam adrenalin.

Zaverom skus si zalietat nejaky coop proti 312 alebo 3.IAP, potom mozno zmenis nazor na coopy.

Koniec OT, terazky mate plne pravo ma zabanovat :sm19:

Co sa tyka vulchovania na DF serveroch nesuhlasim hlavne ak je tam deatkick. V prvom rade je to hra => letecky simulator a nie hra na opakovane klikanie tlacidla join.

Tajpan
1stCL_Fucida napsal:
Oblak..co furt všichni máte s tím Nowotnym? Toho sestřelila přesila Amíků, když mu vysadil motor a on se nezdekoval včas..kde to všichni berete, že ho sejmuli při startu/přistání? Šklebící se

btw: a opravdu mě tady do diskuse o vulchení nezatahujte, nehodlám se k tomu vyjadřovat Mrknutí

lebo tých verziíí o Nowotnom konci je viac.
to je ten problém. Mrknutí
Neriešili sme to na starom fóre?

Mungo
1stCL_Fucida napsal:

Sakra Fucida, to znie, akoby si bol jediny, co necital "Le grand cirque" :bigeek:

rOckie
AH_Ronsoc napsal:
Jasne Tajpane najme ked ti neda ani sancu nastupat 1-2 km od vlasneho letiska ze Pajo :sm16:

příště si do chatu předem podejte žádost o nastoupání aspoň do 3km. a nebo rovnou požádejte o volný průlet, než shodíte bomby a splníte cíle mise Úsměv. Sundat letadlo ve vzduchu, min cca 3km od letiště je vulch? to sem asi něco zaspal ne?

Liptow
Jedna z typickych akcii Letky 13 - video by Tocifan. Pripominam ze z nasej stvorice to neprezil nikto.. Šklebící seead:

http://www.letka1...ingerr.wmv

A vcera na Murmansku - 110tky nad Murmanskom :sm12: ale to uz je ina kapitola..

1stCL_Fucida
Mungo napsal:
1stCL_Fucida napsal:

Sakra Fucida, to znie, akoby si bol jediny, co necital "Le grand cirque" :bigeek:

No..já chci jednou na smrtelné posteli bandě vnoučat říct, že nejvíc ze svého života jsem hrdý na fakt, že mě ani tíha okolností nikdy nedonutila přečíst si tuhle publikaci Úsměv. I z vyprávění o ní se mi postaví všechny vlasy na hlavě Úsměv

1stCL_pbarry
Mungo napsal:

V knizce neni zrovna presvedcive sdeleno ze sestrelili prave nowotnyho. Vlastne pise jen ze sestrelili 262 a pak se dozvedeli ze nowotny was killed. Tak proc si to nehodit na triko Úsměv

barryk.webz.cz
1stCL_pbarry
1stCL_Fucida napsal:
No..já chci jednou na smrtelné posteli bandě vnoučat říct, že nejvíc ze svého života jsem hrdý na fakt, že mě ani tíha okolností nikdy nedonutila přečíst si tuhle publikaci Úsměv. I z vyprávění o ní se mi postaví všechny vlasy na hlavě Úsměv

tezka chyba fuci.

barryk.webz.cz
Tajpan
Jesusšmarjájozefkristínkamádlhévlasy!!! Zas CIRKUS!! Zase bude cirkus!!!
:sm12:

MK_Paja
T A J P A N E !!! .... kick ze hry má své opodstatnění pouze za porušení pravidel !
V této hře , účastnit se boje, být sestřelen(zabit) nebo zajat nad územím nepřítele není porušení pravidel.

Piloti, kteří často umírají, bitevníci a nováčci, by neměli být odstraňováni ze hry, slouží nám ,zkušeným harcovníkům pro potěchu, a jako pokrm našich Shvaků Shkasu, MG 151/20 a MK-108ček. Šklebící se :sm6::sm6::sm6:

Lucka
3IAP_Tajpan napsal:
Jesusšmarjájozefkristínkamádlhévlasy!!! Zas CIRKUS!! Zase bude cirkus!!!
:sm12:

:lol::lol::lol:
Tajpane, on bude cirkus? Teď v zimě?Mrknutí Kdy? kde? jakej? Hele, a budou tam sloni, vopice, lvi a lamyŠklebící se

Ad Velký cirkus - tu knihu jsem četla několikrát a patří mezi mé nejoblíbenější :rolleyes:

312_Karl
Messik napsal:
LEGRA_HeRa napsal:
A co kradeni sestrelu? Jak se koukate na toto? Definice ?

Jedna letka je tím prý profláknutáMrknutíŠklebící se

hele Messiku a nemyslis spis nejakou sektu?

jinak drazdis kobru bosou nohou!!! :sm23::sm45::sm13::sm15::lol:

www.312raf.com
AH_Ronsoc
příště si do chatu předem podejte žádost o nastoupání aspoň do 3km. a nebo rovnou požádejte o volný průlet, než shodíte bomby a splníte cíle mise Úsměv. Sundat letadlo ve vzduchu, min cca 3km od letiště je vulch? to sem asi něco zaspal ne?[/quote]
////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
No ten volny prulet ani neni zly napad :sm6:
Pisal som tam o vulchy????:confused:
A teraz ktomu vulchovaniu ,kazdy znas vulchuje, ked nie online tak ofline:sm6:Este sem napiste ze ja nie???:sm19:

mkubani
Marek napsal:
No neviem ako to napisat aby to znovu nevyznelo ako utok voci letke 13, ale zrejme si si omylom prehodil slovicka Online Wars a DF.

Neviem kolko si toho nalietal v CzechWar, VOW a pod, ale asi zrejme dost malo ked to tvrdis.
Sice je pravda, ze poslednu dobu som akosi vynechaval coopy, ale v case ked som to lietal pravidelne, tak takych egocentrikov ako pises tam nebolo vela (mozno preto lebo vacsinou lietali teamy).
Na druhu stranu splnenie misie ala kamikadze nie je asi velky problem, skor naopak ide tam hlavne o splnenie misie zo zachovanim virt.zivota a to je velky rozdiel. IMHO: Ked uz to porovnavate s realom tak v reale tiez neboli splnene vsetky misie tak ako znel rozkaz.

U mna (zatial) bude DF "relax", od coop misii cakam adrenalin.

Zaverom skus si zalietat nejaky coop proti 312 alebo 3.IAP, potom mozno zmenis nazor na coopy.

Koniec OT, terazky mate plne pravo ma zabanovat :sm19:

Co sa tyka vulchovania na DF serveroch nesuhlasim hlavne ak je tam deatkick. V prvom rade je to hra => letecky simulator a nie hra na opakovane klikanie tlacidla join.

1. Neviem, preco by sa to malo pokladat za dalsi utok na L13. Nevsimol som si, ze by na nas niekto utocil. Tusim musim castejsie pozriet na moju 6. :sm2:

2. Pisal som len Online Wars, nie (jednorazove) Coopy, co nepokladam za to iste.

3. Marek, velmi dobre ma poznas, tak nepis take veci, ze kolko OW alebo Coop misii som odlietal. Myslim, ze ked spocitam moje posobenie v II/JG 54 v L 13, tak ich za tie 3 roky bolo min. 2XX. Myslim, ze tento pocet staci na to, aby som si urobil vlastny nazor. Ak ma niekto iny, tak mu to samozrejme neberiem.

4. Este na margo Online Wars:

a.) "Vulchovanie" nie je prakticky mozne proti human pilotovi. Obe strany startuju naraz v rovnakom case a takmer vzdy zo zeme. Maximalne sa podari zautocit na vzlietajuce AI lietadla. Pri pristavani je vulchovanie sice mozne, ale asi je to o to zbabelsie (a pravdepodobne prave preto aj zriedkavejsie ako na DF), pretoze zostreleny super nemoze dat Refly. Takze odvolavat sa v tomto pripade na dzentlmenstvo v OW je podla mna irelevantne.

b.) OW misie (cez system Coop) nikdy nebudu dynamicke ako DF server. Pocet pilotov je dany a pocas misie nemenny (nemozu sa respawnovat). Stlacenim jedinej klavesy ma pilot presny prehlad, kolko superov v hre este zostava. Plus pri mnohych misiach je bohuzial priebeh misie velmi predvidatelny. Prekvapenie moze nastat jedine v podobe AI lietadiel. DF server predstavuje istu kontinuitu a nuti pilota viac improvizovat (IMHO)

=> Preto si myslim, ze kvalitne urobeny a nascriptovany dedikovany DF server s dobrou partiou ludi moze toho ponuknut viac ako OW. Plus clovek nemusi 20 min. "preslapovat" na HL. :Jiricek:

5. Vzdy som sa snazil max. respektovat pravidla na kazdom servri. Ak server povoluje vulchovanie, tak myslim, ze nie je o com diskutovat.

@WT alebo AH: Je technicky mozne do scriptovaneho DF servra zakomponovat AI lietadla? Myslim, ze kedysi sa to dalo.
Upravil/a mkubani dne 04-01-2006 18:43

rOckie
OTU_oblak napsal:

a ještě jedna věc. S těma pozičáka jsem zažil prasárnu....a ne jednou. Když Befko útočilo na formaci ILů nad zemí a nečekalo že ve dvou kilácích jim sekunduje MiG...a když jsem se za něj dostal a provrtal ho tak rozsvitil pozičáky...nechal jsem ho být, tak on si vesele za chvilku pozičáky vypnul a zase otravoval naše bitevníky...no, chlapci se naštvali a sundali ho sami Úsměv)))dobře mu tak Úsměv

já myslel, že pozičáky jsou od toho, aby si jimi piloti mohli udat svoji pozici vůči vnějším pozorovatelům a ne aby se pomocí nich mohli vylhat z toho, že něco posrali.

není zvykem spíš ukázat bli(n)káním parťákovi svojí polohu? u nás doma se to tak dělá. bych pak nerad někde poslouchal řeči o tom, že pilot XY je podlý srab, byť neměl ani náhodou v úmyslu se vzdát (a tou light show chtěl říct úplně něco jinýho, někomu jinýmu)

já už jednou, kvůli tomuhle divnýmu zvyku vzdát se, byl za svini největší označen, páč jsem v klidu sejmul dvě letadla, co si posvítila.

a jsou piloti co vyndavaj podvozek kvůli tomu, aby vytratili co nejvíc a co nejdřív rychlost protože chtěj přebrzdit útočníka. takže ani vyndanej podvozek nejde vždycky brát za znak "vzdávám se!"

dneska aby se člověk pomalu bál vystřelit
a když nevystřelí, tak zjistí, že buď skočil na špek, nebo si to blbě vyložil :sm19:

možná bude nejlepší se předem vždycky soupeře zeptat, zda souhlasí s tím, aby po něm bylo stříleno.

předesílám, že mě se ptát nemusíte. i kdybych měl vyndaný z letadla já nevím co a k tomu si ještě do rytmu blikal "Never let me down again" od depešáků.

Rigor Mortis
Možná by se mohlo zavést pravidlo - pozičkama blikat morzeovkou "vzdávám se". Úsměv

Přejít na fórum:
Přihlášení
Jméno

Heslo

Nejste pilotem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
TeamSpeak3
cr597.teamspeak3.com:9254
Heslo: net

Rychlovka
Pro přidání zprávy se musíte přihlásit.

13-01-2026 15:22
touch & go jde i bez podvozku https://youtube.c.
..906nYc3PZR

01-01-2026 13:45
Spitfire Over Berlin Šklebící se https://youtu.be/.
..5VhM8uOx67

31-12-2025 14:37
Přeji všem, aby nový rok přinesl dny plné radosti, hezkých okamžiků a inspirace pro všechny plány.

23-12-2025 20:47
19.12. bylo výročí úmrtí Aloise Alzheimera. Nikdo si nevzpomněl.

18-12-2025 17:22
Padá databáze, něco si přej!

17-12-2025 11:06
K Vánocům si kupte RAM Šklebící se

16-12-2025 17:30
kdybyste nevěděli co k vánocům Úsměv https://youtu.be/.
..6x4ODnwcGu

14-12-2025 08:41
Pohodový vánoční čas všem přeju. Děkuju, že jsem vás mohl poznat ... najít svobodu a poznat něco víc.

11-12-2025 18:43
Vylez si tam sám, Tylere, mě bolej nohy Úsměv Žádné tři židovské knihy nebudou! Šklebící se

07-12-2025 13:51
Niitaka yama nobore!

39,111,349 návštěv