October 28 2025 08:05:39
Navigace
IL-2 BoS Návody
1. Aktivace licence
2. Ladění .ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 BoS FAQ (pilot help)
IL-2 BoS FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
CLoD Návody
Postup instalace volitelných záplat
Nastavení ovládání (Aircraft.csv)
IL-2 Návody
IL-2 Sturmovik (verze)
1. Začínáme s IL-2
2. Ladění conf.ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 Sturmovik FAQ (pilot help)
IL-2 Sturmovik FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
RoF Návody
Planeset
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 3

· Piloti on-line: 0

· Registrovaní piloti: 2,755
· Nejnovější pilot: Glider
IL-2: Cliffs of Dover
IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover- krabice (box)
IL-2 Sturmovik 1946
IL-2 Sturmovik 1946 - krabice (box)
Rise of Flight
Rise of Flight - krabice (box)
Informace o SVK
Vlastníci a provozovatelé
Pravidla SVK fóra
Číst diskuzi
 Vytisknout diskuzi
Letečtní stíhači v boji nc ČT1
Cracken
Já to myslel tak, že tenhle autor (evidentně Japonec) zas pro změnu ukazuje "svého hocha" v nejlepším světle, což je pochopitelné. Taky bysme fandili "Kutovi" nebo "Velkému Ámosovi", kdyby o nich někdo udělal filmŠklebící se Co takhle třeba doktorkop? Ten dělá krásný filmíky.Cool

http://www.youtube.com/watch?v=G5zqSDKKDgM

Tady je video třeba pěkný video o Josefu Františkovi, jen se mi zdá, že ty kódový písmena nesedí, myslím že to bylo RF-R, taky myslím, že jich měl uznáno 17, ale co na tom...
Upravil/a Cracken dne 08-01-2009 23:15

cyberolas
Ohledně propagandy z "druhé" strany - viděli jste film Stukas? Je na youtube i s českými tiulky (zadej Stukas 1941). Propagandistický film ukazuje, jak je skvělé a rytířské být pilotem Stuky, tyto herky tam nejen bombardují, ale i s plným nákladem pronásledují a sestřelují spitfiry, huricany atd. A všichni mají jen starost o to, jak dopravit na letiště provozuschopný klavír, u kterého se s bujarým smíchem baví. Bizardní, ale poučné...

WT_Schmouddle
Cibule:
Co na posledních P38 (L) zásadně pomohlo rollrate byl posilovač křidélek, což v praxi znamenalo, že na rozdíl od protivníka měly tyhle P38 pořád k dispozici úplnou výchylku křidélka, nezávisle na fyzické síle pilota. Taková P38 se v rollrate takřka vyrovnala jednomotorovým stíhačkám té doby.Mrknutí

[img]http://forum.il2sturmovik.com/public/style_extra/team_icons/founder_gold_en.png[/img] is not a valid Image.

www.wtigers.org
WT_Horrido
Ctyřlístek: Obě letadla se pohybují v kruhu, pilot P-38 utáhne zatáčku až temeř k pádu, pak povolí a vratí se zpět na původní kružnici a znovu opakuje. Při pohledu pak křivka jeho letu vypadá přibližně jako čtyřlístek. A v té křivce se tak několikrát pohybuje uvnitř kruhu soupeře a má možnost střílet. Nejde to opakovat do nekonečna a pokud soupeře nezasáhne či nepřinutí k jinému manévru tak ten se nakonec dostane do výhody.
Pokud se tak ovšem stane pak nepochybně točil lépe než soupeř.

Cibule. Richthofena nesestřelil Brown.
Upravil/a WT_Horrido dne 09-01-2009 09:35
武士は振り返らない
祖国を救うためが(我)ここにあり

1stCL_Fucida
WT_Schmouddle napsal:
Cibule:
Co na posledních P38 (L) zásadně pomohlo rollrate byl posilovač křidélek, což v praxi znamenalo, že na rozdíl od protivníka měly tyhle P38 pořád k dispozici úplnou výchylku křidélka, nezávisle na fyzické síle pilota. Taková P38 se v rollrate takřka vyrovnala jednomotorovým stíhačkám té doby.Mrknutí

To není zcela přesné. Ty posilovače se projeví především na vysokých rychlostech. Při nízkých je výhoda malá. Nadměrná výchylka může přinést i negativa - na křídlo se přenáší značné síly, což ho samozřejmě může zatěžovat více, než je vhodné a teoreticky (i prakticky) může dojít k poškození buď přímo křídla, nebo závěsu křidélka či dalších systémů. I když bychom mohli asi předpokládat, že inženýři Lockheedu vše náležitě předimenzovali. Další věc je možný reverz křidélek, což je také nepěkná vlastnost, která se také může projevit..

Zde grafík (P38J, do bloku -25 bez; a P38L s posilovači):
[img]https://vwings.net/dnl_fucida/stale_soubory/grafy/rollrate_westernplanes_vs_fw190.jpg[/img] is not a valid Image.
"Verloren ist nur, wer sich selbst aufgibt."

310_cibule
WT_Horrido napsal:
Cibule. Richthofena nesestřelil Brown.

Já vím, podle posledních teorií australský seržant, údajně Cedric Popkin. Ale skoro bych se vsadil, že ten díl bude o Brownovi ;-)

Jinak ta diskuse o P-38 a stodevítce je přesně to, o co mi šlo v té poznámce. Dá se jednoznačně říct, že P.38 měl problémy s divem, dá se porovnat výzbroj. Ale napsat, že P-38 byl obratnější než Bf 109 (všimli jste si, jak Američani tvrdošíljně ve všech dokumentech používají pro všechny stodevítky označení Me a zcela ignorují Bayerische Flugzeugwerke?) je trochu odvážné.

EDIT
P.S. Ale jak říkám, bylo to prakticky jediné, co mne zarazilo. Tedy poté, co jsem pochopil, proč nemohou odpovídat měřítka v simulacích a nákresech. No, pravde, a ještě že smíchali vibrování ocasních ploch se zablokováním řízení při rychlostech blížících se rychlosti zvuku.
Upravil/a 310_cibule dne 09-01-2009 11:39
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."

WT_Horrido
Ty poslední teorie jsou staré asi 40 let. Úsměv

Bayerische Flugzeugwerke se změnili na Messerschmitt AG v roce 1938. V Americe (a nejenom tam) se ignoruje, že kontrukce vzniklé před tímto rokem by se měli označovat Bf a ne Me. Prostě to vyráběla jedna firma a prostě to tak označovali už za války. Že my jsem byli v té době na druhé straně a tak to označujem korektně německy Bf-109 je náš problém. Úsměv
Upravil/a WT_Horrido dne 09-01-2009 11:49
武士は振り返らない
祖国を救うためが(我)ここにあり

310_cibule
Neblbni Horri, copak oficiální název třeba efka prokazatelně vyráběného po roce 1938 zněl Messerschmitt Me 109 F? Úsměv

Důležité je, jak byl veden v Luftwaffe a ne, co si o tom myslí Američané.

Ty poslední teorie se berou vážně tak zhruba od 90. let minulého století. Do té doby většina lidí, i.e. poučených laiků (včetně mně i Tebe, počítám) vůbec netušila, že by Richthofena mohl sundat někdo jiný než Brown. Prostě o tom nepřemýšleli.
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."

WT_Horrido
Ale 109 je pořád 109, konstrukce vzniklá před rokem 1938 bez ohledu na verzi, tak to nemůže být Me 109 F. Důležité je, jak se označuje roky v tamních novinách, časopisech a popularní literatuře - Me. A ten seriál History Channelu je to stejné.

Ja nevím jak ty, ale já jsem nikdy nevěřil, že nějaký kanadský chudáček s pár sestřelama, sestřelil Richthofena. Úsměv
武士は振り返らない
祖国を救うためが(我)ここにあり

310_cibule
Tak to každopádně. Američané to již roky označují blbě, tedy nikdy to neoznačovali správně, a to je taky to jediné, co jsem chtěl říct (jen jako zajímavost, nic víc, třeba jako kdybychom my v literatuře užívali North American NA-51 D, protože se prototypy písmeny NA označovaly Mrknutí ).

Jo, ty jsi od začátku věřil, že jej sestřelil proslulý australský pěšák naprosto náhodnou ranou do prsou. Už tomu začínám rozumět Úsměv
Upravil/a 310_cibule dne 09-01-2009 13:32

WT_Horrido
Nene, ale střelba ze země, to je nešťastná nahoda, to je jako když se noha rytířova koně proboří do králičí nory... A ne že ho sunda převlečený panoš jehož pán se včera večer ožral. Úsměv
Upravil/a WT_Horrido dne 09-01-2009 14:11
武士は振り返らない
祖国を救うためが(我)ここにあり

1stCL_Wedge
Náhodou...Popkin byl před válkou myslivec, takže byl cvičenej ve střelbě na pohyblivej cíl, tim teda nechci říct, že ostatní stříleli jen do statistů. Šklebící se A navíc v inkriminovanou chvíli měl na svojí straně moment překvapení, protože Manfred byl dokonale zabranej do Browna!MrknutíŠklebící se

310_cibule
Horri, už jsi někdy slyšel od jiříčka vyprávět, jak jsem ho sundal přes kopec, když jsem si zastřeloval kanóny? To si nech vyprávět... Mrknutí

Hele, někdy i ožralej panoš omylem navede černého rytíře do králičí nory. Takhle já dosahuju většiny svých sestřelů. Vlastně jsem Brownovu techniku vypiloval k dokonalosti.

Jóóóó, myslivec. Střílel na kachny. Věděl, že musí předsadit, aby trefil Mannfreda přesně do prsou Úsměv
Upravil/a 310_cibule dne 09-01-2009 14:33

WT_Schmouddle
Fuči:

hehe nesmíš se na to dívat pohledem "jednomotorová stíhačka = Fw190...Šklebící se

Jo, vyjádřil jsem se trochu nepřesně, tu rychlost jsem tam měl zmínit.
Každopádně kolem 300mph je Lightning docela OK a pak už je jenom lepší. To jsem myslel tím "takřka vyrovnal"Šklebící se

[img]http://forum.il2sturmovik.com/public/style_extra/team_icons/founder_gold_en.png[/img] is not a valid Image.

www.wtigers.org
WT_Horrido
Na kachnu? Ten Klokan ho střelil ze 750 metrů, zezadu šikmo do zad a kulka už neměla tolik energie aby na hrudi prorazila uniformu. Kraliči nora jako kráva... :-)
Upravil/a WT_Horrido dne 09-01-2009 15:39
武士は振り返らない
祖国を救うためが(我)ここにあり

310_cibule
No, zezadu do éra letícího v určité výšce nad zákopem. To je prakticky statický cíl Úsměv

Tuhle jsem viděl nějakej sovětskej válečnej film. Sundavali tam štuky tokarevem, ráže 7,62. Zezadu samozřejmě Cool

WT_Horrido
Ty máš ze šturma zřejme špatné představy o střelbě. Střelba na kachnu je mířená, střelba na třičtvrtě kilometru přibližným směrem "na letadlo" této definici odporuje, imho Šklebící se

Sovětský člověk, to je ovšem něco jiného.
武士は振り返らない
祖国を救うためが(我)ここにあり

310_cibule
Horri, to s těmi kachnami byla ironie. Statický cíl též (já vím, někdy je mám trochu překombinované Úsměv

606_Temp
WT_Schmouddle napsal:
Fuči:

hehe nesmíš se na to dívat pohledem "jednomotorová stíhačka = Fw190...Šklebící se

Jo, vyjádřil jsem se trochu nepřesně, tu rychlost jsem tam měl zmínit.
Každopádně kolem 300mph je Lightning docela OK a pak už je jenom lepší. To jsem myslel tím "takřka vyrovnal"Šklebící se

Takze jestli tomu dobre rozumim, tak do 300MPH (IAS) kridelka moc nefunguji a pak pri vyssisch rychlostech zacinaji fungovat, ale prestava fungovat vyskovka kvuli kompresibilite? Cool
"Ten, kdo se ve jménu bezpečnosti vzdává svobody, nezaslouží si ani svobodu ani bezpečnost.“ Benjamin Franklin

http://no606.ic.cz/
Joe Hallenbeck
Ja mam pocit ze Popkin strelil Manfreda z kulometu znacky Vickers. Coz se mi nezda uplne nepravdepodobne. Neslo o pusku ale o kulomet.
Dle meho nazoru moznost tam je.
313_FlyBoy
RY-C

Přejít na fórum:
Přihlášení
Jméno

Heslo

Nejste pilotem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
TeamSpeak3
cr597.teamspeak3.com:9254
Heslo: net

teamspeak server Hosting by TeamSpeak3.com
Rychlovka
Pro přidání zprávy se musíte přihlásit.

06-10-2025 19:06
Radiační situace za firmamentem zůstává normální

21-09-2025 14:51
Byl jsem na dnech NATO. Viděl Harrier, Hornet, Rafale, EF Typhoon, Mirage2000 a B-52 a bylo to dobré.

20-08-2025 11:11
Ahoj dneska někdo na il-2 budem na teamspeaku kolem 5-6 hod klidne i ty Vity muzes dorazit taky se vracime po dlouhé době. Mrknutí

19-08-2025 21:45
Ahoj, Po půlce života jsem si vzpoměl na svoje létání. Bohužel si pamatuji už jen starý Il-2 1946. Co se tedy teď létá Úsměv poraďte mi kde bych objevil staré veterány.

09-08-2025 13:55
Tak na zbytek roku hodně štěstí jako z Kokury!

23-07-2025 10:14
A kde máš ty "svoje" obrázky?

22-07-2025 20:07
já "svoje" nezakazuju

18-07-2025 10:09
Jaké nalinkované obrázky? 95% obrázků na netu nelze linkovat, je to zakázáno.

14-07-2025 18:24
a není tu čistě náhodou někdo, kdo ví proč se nezobrazují nalinkované obrázky?

13-07-2025 23:31
Další zpráva o medvědech! Šklebící se

38,396,017 návštěv