Tak jsem se na to po chvíli váhání taky podíval. Po úplném vypnutí mozku a zapomenutí všech fyzikálních zákonů se na to dá vcelku dívat. Až na tu nesmyslnou love story, neskutečný patos, strašné dialogy a pár dalších "drobností". Nejvíc mě ale fascinovalo, že zatímco americká 12,7 mm munice trhá letadla na kusy po pár zásazích a způsobuje exploze o síle několik desítek kg TNT, tak německá munice ráže 30 mm, která prostřelí i dinosaura, jen tak škrábe lak a i přímý zásah člověka způsobí jen lehký čistý prustřel, namísto toho, aby mu urvala ruku i s půlkou letadla. Ale to už tady někdo zmiňoval Abych to jen nehanil, tak tam byly i pěkné záběry na letadla.
Tak koukám, že to už někdo viděl, zase se tam salutuje? : ))) recenze, kterou sem dám, je dlouhá, místy úsměvná, místy zajímavá tím jak ten film srovnávají s Glory, srandovní jak pan režižér, když mu to nechcou promítat, chodí do různejch šou a dělá z toho politikum, že jako to neberou, páč je to vo černejch : ) http://www.videac...-red-tails
Taky jsem to zkouknul, když už to tady tak chválíte. Jako pokračování Star Wars to neni špatný, jen ten Žvejk mi tam chyběl. Některý scény vyloženě bolí, např. ty kecy úctě o uniformě když tam mluvil šéf pluku se svým nadřízeným. Viděl jsem nějaký kinorip a lidi se v tom sále smějou, ten románek s krásnou italkou to je fakt síla, to už je na mokrý hadry. No, protože jsem v týdnu absolvoval ještě větší blbost- Battleship, tak mě tohle už zlomit nemohlo.
Tak jsem se odhodlal a shlédl... otec přišel ve fázi, kdy se tam poprvé objevila letadla. Na začátku hezký efekty. Dialogy mi kupodivu nepřišly tak tragický, ale zato tam byly jiné kousky. Ten muniční vlak vyhozenej do vzduchu - vždyť byl plnej munice ne? Ale to letiště, to už bylo horší... sice dávalo smysl, že jedno letadlo nabourá do druhého a udělá to bum, ale povězte - jak může někdo startovat proti jinému letadlu?! Dále - kus lokomotivy v letadle - byl tam zaražen, jakoby přilétl zezadu (a absolutně nepobírám, jak mohl ten mechanik vědět, že je z lokomotivy...). Dále - ten žlutej tentononc na ocase tam neměl být buď vůbec, nebo měl být červený. Na obou letištích přeplněno - zmatek nad zmatek - přitom jak němci tak američani měli rádi pořádek (obzvláště pak prostor kolem RWYe). Milostná pletka tam byla, ale nevýrazná. A flankere, není to režisér, ale producent. Ale naprosto s tebou nesouhlasím - není to k smíchu, ale k pláči xD.
K smíchu je totiž pneumotorax pilota a díry v plexiskle jedné z P-51. Opravdu to byly 30mm kanony? Na celých 30 mm je to malé. Na střepiny až brutálně velké... A za těch 100 mil. dolarů by udělali líp, kdyby si za 50 mil. dolarů koupili nějaké knihy a kompl s IL-2 46. a zjistili by, že na výsledný film jm bude stačit jen asi 2 mil. dolarů a ještě by to daleko předčilo StarWars a Indiana Jonese dohromady.
To sum up - na projekt za 100 mil. dolarů je to uboze málo. Filmu chybí asi dvacet procent délky, ve které by byly scény např. z plánování útěku, noci s italkou, detailnější záběry rvačky v baru... jediné, co je jakš-takš přijatelné, je poselství o tom, že tam byli afroameričani, že v armádě se umírá a když se to tak vezme tak zobrazovaná (byť se zcela nesmyslnými nátěry) technika.
K O T Y
PS: Pokud někdo máte na zahradě pár letadel, které zrovna nepotřebujete, jsou letuschopné - myslím, že bychom my, virtuální piloti, co tady recenzujeme tento film, mohli natočit vlastní film, se silnějšími zápletkami, akčnějšími scénami, lepším střihem a tak vůbec vším. Třeba o tom, že němečtí piloti byli taky jenom lidi
Film jsem shlédl a musím vřele doporučit všem, kteří váhají. Je to blbější než Pearl Harbor, ale také rychlejší a odsýpající. S pár kamarády a několika pivy výborný zážitek.
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.