November 04 2025 19:58:01
Navigace
IL-2 BoS Návody
1. Aktivace licence
2. Ladění .ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 BoS FAQ (pilot help)
IL-2 BoS FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
CLoD Návody
Postup instalace volitelných záplat
Nastavení ovládání (Aircraft.csv)
IL-2 Návody
IL-2 Sturmovik (verze)
1. Začínáme s IL-2
2. Ladění conf.ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 Sturmovik FAQ (pilot help)
IL-2 Sturmovik FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
RoF Návody
Planeset
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 7

· Piloti on-line: 0

· Registrovaní piloti: 2,755
· Nejnovější pilot: Glider
IL-2: Cliffs of Dover
IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover- krabice (box)
IL-2 Sturmovik 1946
IL-2 Sturmovik 1946 - krabice (box)
Rise of Flight
Rise of Flight - krabice (box)
Informace o SVK
Vlastníci a provozovatelé
Pravidla SVK fóra
Číst diskuzi
Svět Virtuálních Křídel (IL-2 Sturmovik 1946, Cliffs of Dover, Rise of Flight) » IL-2 Sturmovik 1946 (letový bojový simulátor z období druhé světové války) /*PC série*/ » Speciální mise
 Vytisknout diskuzi
Jak dal s velkymi specialkami?
Jirka
Aby tu Vogon nepsal jen samé blbosti, pak můj postřeh. IL se za ta leta hosdně posunul jinam. V době, kdy jsme tyhle akce lítali bylo možností vyřádit se méně. Nebylo toliko všelijakých dedikáčů. Nebyly žádné virtuální války. Velká specka byla fakt něco extra akce de-lux. Dneska je všude možností takový přetlak, že je ani nelze využít. Tempik to vystihnul naprosto přesně. Navíc, jak tak koukám jsou lidi zaměření spíše na rychlou akci. Podívejte se do HL. Tam je IL naprostou většinou brán spíše jako arkádová záležitost s letadlama než sim bojů WW2. Velká speciálka je běh na dlouhé tratě a to nemůže naprostou většinu dnešních pilotů zaujmout.

Myslím si, že dnešní speciálka, aby aspoň trochu přitáhla, musí mít asi tyhle prvky.

Měla by být organizačně jednoduchá. Prostě musí být možnost přijít, přečíst si briefing a letět. (když se to překombinuje, lidi to odradí. A navíc když je to složité, tak si to většina stejně ani pořádně nepřečte.)

Nedělat žádné tréninky. S letadlem umí lítat každý. Doladit si to musí sám doma nebo s kamarádama v letce. (Na tréninky chodí stejně málo kdo, je to hrozná nuda.)

Musí mít tolik akce, aby se mohl vyřádit každý. Dostatek výrazně zajímavých cílů pro každého. Zároveň musí být okamžitě jasné co se kde děje a jak na tom kdo je. (Pokud necháte lítat skupinu lidí někde bokem a plnit nezajímavé úkoly, tak se vám na to příště vykašlou. Je výrazně motivujícím prvkem, když je možnost srovnání okamžité úspěšnosti pilotů/letek. Často se mě stávalo, že jsem vůbec nevěděl co se kde děje. Kolikrát jsem se dozvěděl o postupu akce jen díky tomu, že si Fučida neuměl pořádně nastavit šeptání na TS. )

A teď, když si to tak po sebě čtu, tak mě přijde, že bude asi lepší, jít si zalítat AFW. Protože tam to všecko mám pěkně pohromadě. Úsměv

Rufu
clone9cz napsal:
hiltosi, nech to bejt, oni si klido pido vezmou A20 a nam budou neco vycitat s He111, chtel bych videt, jak by se tvarili, kdybych tem slavnejm 35%, nebo kolika, odinstaloval sturmovika a soupnul bych jim do tech jejich pocitacu Microsoft Flight Simulator, to by se asi divili
Jo Hiltosi nech to bejt ,byla to narážka na velkou neochotu modrých vlízt do čehokoli co unese víc jak 2 bomby(aby jsi mě pak nechytal za slovo že Bf unese 4).

Clone ty si opravdu myslíš že lidi "hrajou" jen šturmovika Pff

Fučido splním ti tvé přání a v klidu odejdu z tohoto vlákna.
Upravil/a Rufu dne 30-04-2008 08:20

doktorkop
-žádnej složitej brífing-stejně to většina nečte
-žádné tréninky-stejně tem většina nejde
-stíhači musí mít zaručen přísun cílů-jinak je to nuda
-bombarďáci musí mít zaručen volný průlet-jinak je to otrava bejt pořád sestřelovanej
-celá akce max 2hodiny
-možná nechat ikony na mapě-aby se nebloudilo
-možnost restartu i po smrti

Pak se snad přihlásí i noví zájemci
Vyděšený
Je snadné být přečíslen,když je někdo nula.
Že?

Jirka
Rufu napsal:
clone9cz napsal:
hiltosi, nech to bejt, oni si klido pido vezmou A20 a nam budou neco vycitat s He111, chtel bych videt, jak by se tvarili, kdybych tem slavnejm 35%, nebo kolika, odinstaloval sturmovika a soupnul bych jim do tech jejich pocitacu Microsoft Flight Simulator, to by se asi divili
Jo Hiltosi nech to bejt ,byla to narážka na velkou neochotu modrých vlízt do čehokoli co unese víc jak 2 bomby(aby jsi mě pak nechytal za slovo že Bf unese 4).

Clone ty si opravdu myslíš že lidi "hrajou" jen šturmovika Pff

Fučido splním ti tvé přání a v klidu odejdu z tohoto vlákna.

Ale to přece nemá nic společného s "ochotou". Je to hra a každej ji hraje jak ho to nejvíc baví - modrý, červený, stihač, bomber - na tom nesejde. Pro mě osobně je představa ploužit se s bomberem po mapě s tím, že někdy za dlouho, pokud mě někdo nesejme, hodím bomby na něco a pak poletím tu samou štreku zpět, zecela šílená. A navíc proč bych měl dělat cíl pro pobavení někoho jiného ? Používat slovo "ochota" je úplně postavené na hlavu. Je potřeba přijmout fakt, že lidí co baví lítat se stihačkama je prostě víc. Stejně tak je potřeba se smířit s tím, že i ta každá stihačka vyžaduje nějaký styl lítání. A i tyto mají své fandy. Vytýkat tady někomu, že tu hru nehraje ke všeobecnému blahu, ale jen pro svoje potěšení je fakt dost divné. Mrknutí

ivanivanovic
Ludia maju stale menej a menej casu na lietanie z toho vyplyva, ze si aj dobre vyberaju v com budu lietat. Skuste v KURLAND 1944 zamenit He111 za Fkove fokace a uvidite ako sa rychlo naplnia. Šklebící se

3BAP_Cassius Chaerea
Myslím že by to nakonec mohlo vést jen k tomu že by se druzí zase odhlásili, protože celovíkendovej DF ve stíhačkách, je přeci jenom na speciálku až přiliš náročnej.

Hiltos
Rufu napsal:

Rufu, Fw unese 6, nekdy i 5 :-)

3BAP_Bugs
AFW resp. virt.vojny sú práve také rýchle špeciálky. Ale skôr mini.Mrknutí
A to doslova. Avšak majú svoje neodškriepiteľné prednosti ako akciu, jasné pravidlé, jednoduché pochopenie, obmedzenie technických problémov - v poslednom čase sa to výrazne zlepšilo - automatické vyhodnotenie.

Veľká akcia sa nedá riadiť z jednej stoličky. Je potreba jej organizáciu prerozdeliť systémom rozdeľ a panuj.Šklebící se Len ukočírovať 12-20 ľudí je poriadna fuška nie to ešte 50.

Súhlasím s tým čo napísal Jirka a zhrnul doktor. proste nadšencov historickej vernosti alebo detailne prepracovaného skriptu je pomenej ako šafránu. A tí čo sú väčšinou už nelietajú len sa občas ukážu na fórach. Proste v jednoduchosti je genialita.Cool

Myslím že práve takým testom bude Kurland 44, ktorý viac menej ukáže ako na tom komunita cs-sk okolo ila v súvislosti s veľkými špeciálkami vlastne je.

Včera sme leteli jednu super MINI špeciálku aj keď účasťou cca 35 pilotov sa takou ani asi nazvať nedá. Skôr stredne veľkou. Výborne pripravená, vtipne vymyslená a so strany zúčastnený aj zrealizované na veľmi dobrej úrovni. Avšak je treba povedať že jej aktéri majú už čo to za sebou a čo sa organizácie týka bola táto vhodne presunutá na tých správnych ľudí, ktorí to už v tých menších skupinách slušne ukočírovali. A čo viem, každý sa na ňu snažil INDIVIUÁLNE pripraviť.
Dá sa povedať že do istej mieri spĺňala zádsady zosumarizované doktorkopom, ale calé bola postavená na osvedčených jedincoch a organizačne zabezpečená aj vďaka letkovej príslušnosti zúčastnených.

Dať nejaký univerzálny návod ako na veľké špeciálky je asi ťažké. Čo platilo kedysi je dnes už asi pasé. Proste evolúcia.Úsměv

http://3iap.org
Jirka
3BAP_Cassius Chaerea napsal:
Myslím že by to nakonec mohlo vést jen k tomu že by se druzí zase odhlásili, protože celovíkendovej DF ve stíhačkách, je přeci jenom na speciálku až přiliš náročnej.

Kvalitní celovíkendová speciálka. S dobrou účastí pro bombry a stihače na obou stranách je utopie. Jak jsem už koneckonců napsal víš.

CSL1_Vonty
myslite zeby melo hodne lidi problem zacit specialku treba v sobotu v 15:00 a skoncit ve 20:00 ?

http://www.czletka.zde.cz/
1stCL_Fucida
vonty napsal:
myslite zeby melo hodne lidi problem zacit specialku treba v sobotu v 15:00 a skoncit ve 20:00 ?

Zkusilo se to jednou a problém to nebyl.
"Verloren ist nur, wer sich selbst aufgibt."

CSL1_Vonty
prece jen sobota a nedele odpoledne az vecer sou casy kdy mam cas i chut parit , vecer du vetsinou chlastat Vyděšený

http://www.czletka.zde.cz/
Jirka
1stCL_Fucida napsal:
vonty napsal:

Pamatuju si na jednu takovou. Začínalo se někdy v pozdním odpoledni. Hodně lidí nakonec nepřišlo. Autor proto přeplánoval akci někdy uprostřed a nenamáhal se o tom informovat všechny přítomné. Někteří pak lítali jako paka skoro dvě hodiny na místě, kam nikdy nikdo z nepřátel nepřiletěl. Ale jinak to fakt nebyl problém Šklebící se

3BAP_Cassius Chaerea
Jirka napsal:
Kvalitní celovíkendová speciálka. S dobrou účastí pro bombry a stihače na obou stranách je utopie. Jak jsem už koneckonců napsal víš.
Ty si toho nakdákalÚsměv
Ve výsledku speciálka bez bombrů je speciálka? Řekl bych že to je jen DF s jinejma pravidlama.
Já za to nemůžu že většina jsou takový "lamy" jako Vogon co si dají tu samou štreku raději ve stíhačce než v bombru.Vyděšený Bude flejm?

1stCL_Fucida
Jirka napsal:
1stCL_Fucida napsal:
vonty napsal:

Pamatuju si na jednu takovou. Začínalo se někdy v pozdním odpoledni. Hodně lidí nakonec nepřišlo. Autor proto přeplánoval akci někdy uprostřed a nenamáhal se o tom informovat všechny přítomné. Někteří pak lítali jako paka skoro dvě hodiny na místě, kam nikdy nikdo z nepřátel nepřiletěl. Ale jinak to fakt nebyl problém Šklebící se

Jo tak tohle nevím. Já měl na mysli SM1. To se letělo někdy v pátek večer a pak asi v sobotu a v neděli odpoledne?
"Verloren ist nur, wer sich selbst aufgibt."

311_Tank
Sem bombradovaci pilot litam vicemene jen s bombardery a bitevniky a bavi me to.

Co me vadi je vedomi ze v realu na kazdej bombarder v mym svazu kterej cital nekdy az 1000 stroju pripadlo 1-3! eskortni stihace a v misi proti me odstartuje stejnej pocet nemeckejch stihacu jako ja mam v misi eskorty a to v dobach kdy Luftwafe mela 1000 letuschopnejch stihacu mozna tak v Hitlerove hlave.

Neboli kdyz proti 8 bombrum a 8 P51 odstartuje 8 Fw190 prijde mi ten pomer ponekud nestastny. Zvlast kdyz nejak dobre nejde nasimulovat neodstatek nahradnich dilu paliva, poniceny letiste atd.

IMO by totalni materialni prevaha spojencu mohe bejt trochu vic videt.

Jirka
Jirka napsal:
Ty si toho nakdákalÚsměv
Ve výsledku speciálka bez bombrů je speciálka? Řekl bych že to je jen DF s jinejma pravidlama.
Já za to nemůžu že většina jsou takový "lamy" jako Vogon co si dají tu samou štreku raději ve stíhačce než v bombru.Vyděšený Bude flejm?

Nebude, zapíšu si tě do deníku. A jak tě příště potkám na srazu, tak tě rovnou zabiju. Šklebící se

Hoper
Jirka napsal:
...Navíc, jak tak koukám jsou lidi zaměření spíše na rychlou akci. Podívejte se do HL. Tam je IL naprostou většinou brán spíše jako arkádová záležitost s letadlama než sim bojů WW2. Velká speciálka je běh na dlouhé tratě a to nemůže naprostou většinu dnešních pilotů zaujmout.

Myslím si, že dnešní speciálka, aby aspoň trochu přitáhla, musí mít asi tyhle prvky.

Měla by být organizačně jednoduchá. Prostě musí být možnost přijít, přečíst si briefing a letět. (když se to překombinuje, lidi to odradí. A navíc když je to složité, tak si to většina stejně ani pořádně nepřečte.)

Nedělat žádné tréninky. S letadlem umí lítat každý. Doladit si to musí sám doma nebo s kamarádama v letce. (Na tréninky chodí stejně málo kdo, je to hrozná nuda.)

Musí mít tolik akce, aby se mohl vyřádit každý. Dostatek výrazně zajímavých cílů pro každého.
...

A teď, když si to tak po sebě čtu, tak mě přijde, že bude asi lepší, jít si zalítat AFW. Protože tam to všecko mám pěkně pohromadě. :)

teď to Vogone ber jako konstruktivní dialog....

Zaměření na rychlou akci máš ty ;)
Nejen ty, ale i dost dalších. To samozřejmě nelze nikomu vyčítat, prostě někomu se líbí to a někomu zas tamto...
Jenže jak jsi sám napsal, rychlý akce jsou na DF, případně systémech typu AFW.
Takže proč něco samého = jednoduchého, akčního, "zábavného", dělat znovu co by speciálku ?
Speciálky měly být vždy o něčem "propracovanějším", složitějším, kde naopak musíš trošku myslet, počítat, dávat si bacha. A když tohle neuděláš, pak holt lítáš dvě hodiny někde úplně zbytečně...
Ale o tom by ty specky mohly (dle mého měly) být.
Ne ?

z toho pak plyne:

doktorkop napsal:
-žádnej složitej brífing-stejně to většina nečte
-žádné tréninky-stejně tem většina nejde
-stíhači musí mít zaručen přísun cílů-jinak je to nuda
-bombarďáci musí mít zaručen volný průlet-jinak je to otrava bejt pořád sestřelovanej
-celá akce max 2hodiny
-možná nechat ikony na mapě-aby se nebloudilo
-možnost restartu i po smrti

Pak se snad přihlásí i noví zájemci
:o

- brífink může být delší, ale např v rámci "uvedení" do mise. Čiliž když si to někdo/nikdo nepřečte, nic se nestane. Jinak důležité věci jako cíle, obrana a počty/rozdělení by se mělo definovat jednoduše a jasně.
- tréninky - pokud se bude jednat o obyčejný let, pak souhlas. Pokud se bude jednat o vyzkoušení nějakých nových "věcí" viz např Ohky, různé typy útoků na pozemní cíle atd, asi by se jeden max dva hodil. Neřešil bych je ale tak, že budou trvat jako skoro celá specka... (a některé tréninky lze řešit offline)
- přísun cílů - nesouhlas - ať si jdou na DF
- bombeři - ať si tu cestu najdou, pak ano...
- doba - mno, nevím... i relativně menší akce trvaly s návratem i tři hoďky... A pokud má být spousta cílů a úkolů...
- ikony na mapě - v této otázce jsem za jedno s Fučim - ne :))
- refly - záleží na typu akce...
Porazit nepřítele a dát mu život může vypadat jako projev laskavosti,
ale ve skutečnosti to je to nejkrutější, co poraženého může potkat.

[samurajský pohled na zajetí]
ovarek.cz/hamster.gif

Hoper
Jirka napsal:

toho se bojíme a proto tu kecáme :))
Celovíkendového ale může být jen něco ve stylu S-M... Celovíkendová specka nejspíš ne - uvidíme Kurland...

ovarek.cz/hamster.gif

Hoper
311_Tank napsal:
...
Neboli kdyz proti 8 bombrum a 8 P51 odstartuje 8 Fw190 prijde mi ten pomer ponekud nestastny. Zvlast kdyz nejak dobre nejde nasimulovat neodstatek nahradnich dilu paliva, poniceny letiste atd.

IMO by totalni materialni prevaha spojencu mohe bejt trochu vic videt.

my červení po tomhle poměru už voláme delší dobu Mrknutí
jenže aby se na to chytli i nějací modří, musel by ten poměr být asi tak 24+60 vs 20

zaplní se 24 bomberů ?
sežene se 60 červených stíhačů ??
půjde do toho 20 modrých stíhačů ???

a i kdyby.... neutáhne to Il...

ovarek.cz/hamster.gif

Přejít na fórum:
Přihlášení
Jméno

Heslo

Nejste pilotem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
TeamSpeak3
cr597.teamspeak3.com:9254
Heslo: net

teamspeak server Hosting by TeamSpeak3.com
Rychlovka
Pro přidání zprávy se musíte přihlásit.

06-10-2025 19:06
Radiační situace za firmamentem zůstává normální

21-09-2025 14:51
Byl jsem na dnech NATO. Viděl Harrier, Hornet, Rafale, EF Typhoon, Mirage2000 a B-52 a bylo to dobré.

20-08-2025 11:11
Ahoj dneska někdo na il-2 budem na teamspeaku kolem 5-6 hod klidne i ty Vity muzes dorazit taky se vracime po dlouhé době. Mrknutí

19-08-2025 21:45
Ahoj, Po půlce života jsem si vzpoměl na svoje létání. Bohužel si pamatuji už jen starý Il-2 1946. Co se tedy teď létá Úsměv poraďte mi kde bych objevil staré veterány.

09-08-2025 13:55
Tak na zbytek roku hodně štěstí jako z Kokury!

23-07-2025 10:14
A kde máš ty "svoje" obrázky?

22-07-2025 20:07
já "svoje" nezakazuju

18-07-2025 10:09
Jaké nalinkované obrázky? 95% obrázků na netu nelze linkovat, je to zakázáno.

14-07-2025 18:24
a není tu čistě náhodou někdo, kdo ví proč se nezobrazují nalinkované obrázky?

13-07-2025 23:31
Další zpráva o medvědech! Šklebící se

38,456,953 návštěv