Porazit nepřítele a dát mu život může vypadat jako projev laskavosti,
ale ve skutečnosti to je to nejkrutější, co poraženého může potkat. [samurajský pohled na zajetí]
310_cibule napsal:
Problém ovšem je, že historicky se některé národy (společnosti, lidé) potřebovaly nejdříve emancipovat (rozpad c. a k. mocnářství). Bohužel, u řady lidí tento proces ještě neskončil a možná ani nikdy neskončí.
Já to vidím tak, že v průběhu té emancipace si sousední národy nadělaly tolik naschválů, ústrků a dokonce i násilných křivd, že je nějaké společné soustátí pod křídly jedné mocnosti a jedné hlavy státu v dohledné době zhola nemožné.
Upravil/a WT_Peci dne 19-03-2007 10:56
Ucho napsal:
BTW "Podle nejnovějších údajů Vojenského ústředního archívu sloužilo v československých legiích 128 741 osob. Nicméně v rakousko-uherských ozbrojených silách působilo za Velké války jenom Čechů na milión. Jde o největší ozbrojené vystoupení našeho národa v dějinách! Podmaršálek Alois Podhajský, generál pěchoty Rudolf Králíček, ponorkáři Rudolf Singule, Zdenko Hudeček, Karel Strnad a Josef Holub či letci Otto Jindra, Jindřich Kostrba a velitel rakousko-uherského námořního letectva kontradmirál Bořivoj Radoň stereotypní představě ulejváckého Švejka rozhodně neodpovídali, nemluvě o tom, že jestliže se Čechům nechtělo bojovat proti „slovanským bratrům“ - Rusům a Srbům, -, naopak na italské frontě patřili k nejlepším."
Týjó ,to jsou až neuvěřitelný čísla ,když vezmu kolik nás je ..... Jestlise nepletu tak česká republika má nějakejch 10 mil + lidí ...Dnes tenkrát to bylo asi méně ,slováků nevim odhad bych to na 7 mil. když to vezmu tedy ze 17 mil ,tak to dělá nějakejch 5 procent lidí ten milion ...... To je síla .......to jsou snad všichni muži vevěku 20-30 .....
no cisla to jsou velky, ale pokud je pravda, ze z ciste ceskych okrsku padlo za Cisare okolo 138.000 vojaku, tak to zase tak neuveritelny neni.
310_cibule napsal:
... pro mne, tebe a celou střední Evropu by bylo politicky a ekonomicky velmi výhodné žít v jakémsi soustátí na způsob rakousko-uhersko-česko-sudetoněmecko-slovinsko-chorvatsko-slovenské federace.
Asi jo. Ale to máš takhle: Bylo by výhodné, jezdit po dálnici rychlostí 130 km/h a přitom mít spotřebu 3 l/100km. Jenže to nejde. Čím větší sílu tam chceš mít, tím víc benálu tam musíš nalejt To není věda, to je příroda. A stejně tak je příroda, že Čech nemůže žít v jednom státě s Maďarem. Pač by si nerozuměli.
Já mám co dělat, abych rozmuměl Ffajtlovi Natož Mezárošovi.
310_cibule napsal:
Problém ovšem je, že historicky se některé národy (společnosti, lidé) potřebovaly nejdříve emancipovat (rozpad c. a k. mocnářství). Bohužel, u řady lidí tento proces ještě neskončil a možná ani nikdy neskončí.
Já to vidím tak, že v průběhu té emancipace si sousední národy nadělaly tolik naschválů, ústrků a dokonce i násilných křivd, že je nějaké společné soustátí pod křídly jedné mocnosti a jedné hlavy státu v dohledné době zhola nemožné.
no tak tomu já nevěřím taky. Navíc to jsou skoro všechno postkomunistické státy, které nejsou vyrovnány ani s WWII. A proč taky když se buduje :-) širší Evropa.
A ten nacionalismus je tak snadno použitelný... zleva, zprava, všichni si pro něj sáhnou a bodujou.
Žije, žije ve stepi jeden v suché otepi.
Druhý v láptích pod pařezem, třetí v díře mezi bezem.
Ať si jsou, tam kde jsou. Ať sem na nás nelezou.
Ucho napsal:
Ty vado, přečti si nějaký dějiny týhle země tak 500let nazpátek ...
Dějiny týhle země tak 500 let nazpátek jsou plné nechuti bejt v jednom státě s Rakušákem nebo Maďarem
tak týmto by som si nebol tak isty.
tak pred 500, boli spolu práve Češi a Uhry v jednom štáte. A o niekolko rokov Aj s Rakúšanmi. I ked vždy boli nejaké problémy, bolo to asi jediné správne riešenie tej doby. Postup Turkov, bol vtedy nezadržatelný. Až táto "koalícia" Čechov, Rakúšanov, a Uhrov , zachránila Evropu pred moslinmi. A ak by to bola pravda, čo si napísal, prečo tak češi tak výrazne angažovali
pri obrane Viedne? Mikuláš zo Salmu atd.
BTW: Kua , historia sa znovu opakuje. Lenže narozdiel od 1530, ked bolo velmi daždové leto, dnes, po klimatických zmenách, to nevyzerá ružovo.
bigjirka napsal:
Asi jo. Ale to máš takhle: Bylo by výhodné, jezdit po dálnici rychlostí 130 km/h a přitom mít spotřebu 3 l/100km. Jenže to nejde. Čím větší sílu tam chceš mít, tím víc benálu tam musíš nalejt To není věda, to je příroda. A stejně tak je příroda, že Čech nemůže žít v jednom státě s Maďarem. Pač by si nerozuměli.
Já mám co dělat, abych rozmuměl Ffajtlovi Natož Mezárošovi.
Já nevím jak ty, ale já si rozumím s každým, kdo o to jen trochu stojí. A je úplně jedno, jestli jsou to Maďaři, Rakušané, Rusové, Ukrajinci, Vietnamci, Američani, Němci, sudetští Němci a já-nevím-kdo-všechno. Stačí jen chtít.
Ale musím říct, že tvé aplikace technických (či přírodních věd) na sociologické a politické otázky mne fascinuje.
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."
Hácha byl jak list na hladině rozbouřené řeky, to Beneš měl ještě větší břemeno, které musel nést a IMHO neunesl, ale nemylte se, Beneš to není konec a vyústění a konečný smysl či odpověď českých dějin, kde se to všechno posralo a proto jsme MY na tom tak blbě...
Je to řetězení určitých událostí, které opravdu šahají až před Zlatou bulu sicilskou a Beneš nebude v budoucnosti nahlížen tak kriticky a příkře jako to dnes děláme my. Ani komunisti, zrádci v čele se zločincem Gottwaldem budou nahlížení jako krátká vláda plebsu a lůzy, z které se společnost po 100 letech vylízala.
Historickou událostí je skutečně druhá světová válka, protože její výsledek rozdělil svět nejen geograficky, ale i ideologicky a na jedné straně stojí civilizace, která hovoří o nějakých lidských právech a o svobodě a co víc, dokonce pro tyto ideologické novinky je ochotna bojovat po dlouhá desetiletí.
Češi coby malý titěrný národ uprostřed Evropy nemůže být motorem dějin a proto také neměl tento národ vizionáře nebo státníka, který by dějinami pohnul jiným směrem. Prostě to pochopte. Válka, to co se dělo, to nemohl Beneš ani Hácha vůbec ovlivnit, to byly hrátky úplně jiných mocností a velmocí, a válka nebyla o nebo kvůli ČSR.
Proto si myslím, že co by kdyby musíme začít někdy při stěhování národů a měli bychom řešit, co by kdyby praotec Čech dorazil až do Němec, kdyby naši tehdejší předkové byli více plodní a kdyby byli lepší hospodáři a tak díky svému počtu mohli obsadit větší a možná i vhodnější prostor pro svůj další růst a prosperitu.
Halt, jsme Češi, a osudově to vidím tak, že Češi nejsou národ, který se kdykoliv v budoucnosti může stát evropskou či světovou velmocí... prostě to nejde, nešlo to a nepůjde to... Víme dobře že dějiny nemůžeme zase tak moc ovlivňovat, to je naše česká historická zkušenost a tato zkušenost může být jinými národy vnímána jako zbabělosti nebo historická vychcanost, každopádně i díky ní dnes my žijeme a stále mluvíme českým jazykem a máme svůj domov, zem...
Válka a korupce se nedá oddělit.
Dosažení kritické meze korupce téměř vždy vyvolá občanskou válku. A válka vyvolá ještě větší korupci. A tato korupce vyvolá další nestabilitu, která oslabí již tak oslabené demokratické instituce. Oslabí demokratickou kontrolu elit, kontrolu vlády, kontrolu státní autority. Války vedou armády a jejich generálové. A armády z podstaty nejsou demokratické instituce. Pro generály armád je válka požehnání. Kdo podporuje válku vedenou zkorumpovaným státem, podporuje jak samotnou korupci, tak v důsledku i úplné zničení demokracie a svobody v tomto státě.
310_cibule napsal:
Já nevím jak ty, ale já si rozumím s každým, kdo o to jen trochu stojí.
To já taky. Ale ono rozumět a rozumět není úplně to samé.
310_cibule napsal:Stačí jen chtít.
To úplně nestačí. Když jsem bydlel na kolejích, měl jsem kolem sebe samé skvělé lidi. Ale stejně, pokud jsem od nich aspoň jednou za týden na den nevypadnul, tak mi z toho hrabalo, jim taky a byla z toho pěkná "ponorka".
A tak se to dá aplikovat nejen na jednotlivce, ale i skupinu nebo národ. Přijde mi, že mnohem lépe vycházím s Italy nebo Španěly než s Němci nebo Poláky. Jednoduše proto, že Němce mám za humny. Už jsem to tu psal: ano, máme Vás rádi, ale jenom jednou za rok. Je to sice přehnané, ale dokázané.
310_cibule napsal:Ale musím říct, že tvé aplikace technických (či přírodních věd) na sociologické a politické otázky mne fascinuje
Případ viz výše by se dal přirovnat třeba k bi-metalu. Za normálních podmínek dva kovy mohou být spolu. Ale když na ně začneš pusobit, tak se každý chová jinak. Pokud je nebudeš nijak držet pohromadě, tak se mohou vrátit do normálu a ležet klidně vedle sebe dál. Ale když je budeš násilím spojovat, tak se ohnou, vznikne napětí a třeba i prasknou - občanská válka.
Tajpan napsal:
A ak by to bola pravda, čo si napísal, prečo tak češi tak výrazne angažovali pri obrane Viedne? Mikuláš zo Salmu atd.
Tajpane, sry, že to musím vytahovat, ale myslím, že 13./JG 52 nebyl zrovna nejvhodnější příklad působení Slováků ve válce, že?
To, že se nějaká skupina lidí rozhodne pro něco neznamená, že je to přání celého národa.
Další příklad jsou Němci za války třeba na Ukrajině. Nejdřív Němce vítali. Ale když zjistili, že si nepolepší, tak se proti nim pustili. Inu, když už nás má někdo týrat, tak ať je to někdo, ke komu to máme blíž. Možná proto ta Vídeň a Mikuláš (i když o tom jinak nic nevím).
A i když to možná Jirásek trochu přehnal, tak doba "Temna" není jenom propagandistický leták.
Opičák to vystihnul docela dobře. Češi umí dobře ohnout záda před kýmkoliv. Ale to, že se nedokážem bít jako Habešani, neznamená, že jsme spokojení ...
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.