Osobně jsem si nedávno vyzkoušel v herně původní Oculus Rift (hrál jsem CARS 2), abych si udělal představu, jaká ta VR vlastně je. Vcelku se mé očekávání naplnilo: pocit prostoru kolem sebe je skvělý, rozlišení bídné, FOV subjektivně podobný jako na LCD Jisté je, že takový "starý" headset první generace bych si rozhodně pro létání v simech nekoupil... Hlavní nedostatek vidím především v příliš nízkém rozlišení.
Letošní rok ale se urodilo více nových headsetů se zajímavými parametry. Zejména HP Reverb s 4K rozlišením a VALVE Index s dvojitými čočkami, mírně vyšším FOV a s perfektním audio. No a pak je zde stále Pimax se svým širokým FOV...
Zajímaly by mne vaše názory na VR pro použití v simech BOX a DCS. Měl by cenu do toho jít už letos (2019) nebo ještě čekat?
Pro diskuzi bych navrhoval předpokládat jako minimální HW CPU přetaktovaný na hodnotu blízkou 5 GHz a grafiku min 1080/1080Ti.
V DCS zatím není moc co řešit. Všeobecně slabý výkon i na těch nejlepších strojích.
Časem by to mělo být vyřešeno optimalizací pro VR.
Dokud nebude optimalizace je VR pro DCS taková nepoužitelná ..
Pak bych počkal jak dopadne Index VR. OC/ VIVE - nízké rozlišení. Pimax mě zatím neoslnil ..
Takže za mě v rámci DCS rozhodně počkat. BOX netuším, to jde mimo mne ..
V DCS zatím není moc co řešit. Všeobecně slabý výkon i na těch nejlepších strojích.
Časem by to mělo být vyřešeno optimalizací pro VR.
Dokud nebude optimalizace je VR pro DCS taková nepoužitelná ..
Pak bych počkal jak dopadne Index VR. OC/ VIVE - nízké rozlišení. Pimax mě zatím neoslnil ..
Takže za mě v rámci DCS rozhodně počkat. BOX netuším, to jde mimo mne ..
Snad už ve středu by v rámci aktualizace mělo dorazit vylepšení podpory VR pro DCS. Díky úpravám enginu terénu nárůst výkonu prý až 50%.
@Tapi: koupit nebo nekoupit za tebe nikdo nerozhodne, jde primarne o to, kolik mas rozpocet na delani si radosti. Svuj dojem z VR jsem tu uz psal, nekde tu vlakno o VR bude.
@Magot: optimalizace tim, ze se vyhodi nepotrebne, je ta nejlepsi a bral bych ji vsemi deseti. V grafice pro VR nejde o to, aby tam vsechno bylo, ale aby tam nebylo nic navic, nic, co to bude kazit. Tak jednoduche to skutecne je. Netreba ani textur, kdyz na to prijde.
V podstatě souhlasím, ale geometrie, dohlednost, oblačnost, včetně případných odlesků např od skla které tě mohou prozradit letíš-li nízko nad terénem, musí být konzistentní s klasickým non-VR obrazením aby online hra měla hlavu a patu.
Nějaké nadbytečné efekty a textury v nesmyslných rozlišeních jsou jen pro metrosexuály imho
Díky všem za reakce. Samozřejmě že sleduju zahraniční portály o VR. Nejde mi v žádném případě o to, aby za mn někdo zde na fóru rozhodoval co si koupit (LesniHU), to je nepochopení smyslu vlákna. Parametry jednotlivých headsetů si každý, koho to zajímá najde na webu a recenze na YT.
Jde mi zde o vzájemné sdílení názorů a dojmů z osobní zkušenosti VR v oblasti simů, což je poměrně okrajová záležitost vzhledem ke zbytku populace a proto ani recenzí tohoto zaměření moc není...
V BOX je VR perfektně funkční a zážitek je to parádní. Omezuje ho jen ta současná (končící) generace, jako Vive/Pro, RiftHD, nebo Pimax2K/4K.
Hodně se odhodlávám jít do rizika a objednat si nového Pimaxe 5K z Číny. Jenže mám v poslední době na létání (a vlastně na koníčky obecně) tak strašně málo času, že by mi na něj sedal prach. Nehledě na to, že GTX 1080 by mi určitě nestačila a musel bych refreshnout ještě i grafárnu aspoň na 1080Ti, nebo lépe 2080Ti. A to už je i s tím Pimaxem sranda dohromady za 45 tisíc.
@Fucida: bezva, pokud by jsi se přece jen ke koupi nakonec odhodlal, určitě pak napiš své dojmy.
Já zvažuju Index až bude dostupný, ale je to dost drahá sranda a z rozlišení až tak nadšený nejsem. Pimax mě odrazuje údajně horší ergonomií a velikostí (případně nutností dokoupit od VIVE lepší upínaní na hlavu a novou výplň do headsetu) a také jsou smíšené reakce na doručení a následnou podporu z Číny. Ale FOV i rozlišení má zdá se super...
Ta podpora z Číny je naprosto šílená. V podstatě není žádná. Pošleš jim dotaz na support a oni ti za tři týdny odpoví, že děkují za dotaz a tiket zavřou. Tak jim napíšeš, že bys potřeboval odpověď na ten dotaz...a nedostaneš už nic. A to jsem to psal jako redaktor PCT.
Pěna byla špatná už u 4K. Resp. ne špatná, ale po propocení to trochu klouzalo po obličeji. Ergonomie záleží tvář od tváře. No, až hobudu mít v ruce, tak si recenzi určitě nenechám jen pro sebe
Hraji ve VR (DCS, IL2, Elite atd) od 2016 ( HTC Vive) a nedokáži si představit, že bych hrál jinak. Jasně, rozlišení, ale doprdele ta imerze! Od 90 let, kdy jsem poprvé sednul k simu, se mi (skoro) každou noc zdálo o tom jaké to bude až bude technologie dál. VR v té době byla brutální sci-fi. A ehjle je to tu a i přes všemožne nedokonalosti je to kulervoucí záležitost. Od včera mám Oculus Rift S a jsem v topu ( s Nvidii 1080). Rozlišení je o kus dál a ASW 2.0 dělá divy. Prostě žiju svůj sen a to mě baví. Takže za mě doporučuji!
@Defacto: přesně, o to mi v případě VR jde, prožívat ten pocit, že fakt sedím v kokpitu pár tisíc metrů na zemí. Pořád jsem si říkal, ještě počkej, až headsety dosáhnou určité kvality. Ale možná ten čas už je teď, i když rozlišení a FOV ještě nejsou dokonalé. Protože čekat na headsety se sledováním očí a foveated rendering (a tedy i vyšším rozlišením), které tu budou odladěneé tak minimálně za další dva roky a budou navíc vyžadovat extra drahé karty s jádrem Touring, to mi přijde jako dost dlouhá doba... Tak doufám, že už současná 1,5 generace headestů by mohla poskytovat zážitek s rozumným kompromisem mezi kvalitou zobrazení a výhodami VR.
Ten Rift S budu muset vyzkoušet. Líbí se mi, jak přistupuje k senzorům na 6DOF, které byly tak hrozné u starších Pimaxů a nejsou nijak ideálně vyřešené ani u HTC (=majáky).
Jestli to chceš pro BoX a chceš honit AIčka, tak jdi do toho. Jestli to chceš pro BoX a chceš se točit na prasomlejnech s živáky, tak jdi do toho. Jestli to chceš pro BoX a chceš si zalétat na normálních válkách a máš masochistické sklony a nevadí ti, že budeš tahat kratší slámku, tak jdi do toho.
CSW
Investice do likvidace ruských okupantů, kterou zařizuje Olexij a jeho tucet špinavců: 670100-2210248265/6210
Já to také vidím spíš na single player. Kvalitní LCD dává asi lepší možnost jak uvidět nepřítele. Další nevýhoda VRH je zdá se v problematičtějším sledování šestky oproti TrackIR.
Co se týká Rift S, za cenu 400$ je to zdá se bezkonkurenčně nejlepší poměr cena/výkon... I na fóru BOX jsou lidé, co si ho nemohou vynachválit a jsou s ním hodně spokojení...
IMHO virtuálne prilby sú fajn vec. Len si myslím, že zatiaľ sú príliš drahé (myslím tie kvalitné) a stále sa laboruje so zobrazovaním rúk (úspešne mimochodom, predpokladám že do dvoch rokov najneskôr to bude na trhu ako súčasť VR) . Pokiaľ nebudú mať rozlíšenie aspoň 8K (myslím, že na trhu je iba jedna VR s takýmto rozlíšením) a nebude vyriešená viditeľnosť rúk, tak zatiaľ čakám. I keď som veľmi zvažoval kúpu tento rok.
Ahoj,
Po půlce života jsem si vzpoměl na svoje létání. Bohužel si pamatuji už jen starý Il-2 1946. Co se tedy teď létá poraďte mi kde bych objevil staré veterány.
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.