January 20 2026 05:25:21
Navigace
IL-2 BoS Návody
1. Aktivace licence
2. Ladění .ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 BoS FAQ (pilot help)
IL-2 BoS FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
CLoD Návody
Postup instalace volitelných záplat
Nastavení ovládání (Aircraft.csv)
IL-2 Návody
IL-2 Sturmovik (verze)
1. Začínáme s IL-2
2. Ladění conf.ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 Sturmovik FAQ (pilot help)
IL-2 Sturmovik FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
RoF Návody
Planeset
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 9

· Piloti on-line: 0

· Registrovaní piloti: 2,759
· Nejnovější pilot: Kubas
IL-2: Cliffs of Dover
IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover- krabice (box)
IL-2 Sturmovik 1946
IL-2 Sturmovik 1946 - krabice (box)
Rise of Flight
Rise of Flight - krabice (box)
Informace o SVK
Vlastníci a provozovatelé
Pravidla SVK fóra
Číst diskuzi
Svět Virtuálních Křídel (IL-2 Sturmovik 1946, Cliffs of Dover, Rise of Flight) » IL-2: Battle of Stalingrad (letový bojový simulátor z období bitvy o Stalingrad) » IL-2: BoS diskuse
 Vytisknout diskuzi
FPS a jiná hlubokomyslná pojednání . . .
Zifi
Pro mě je to bohužel nehratelné. U simů a vlastně všech her, je pro mě 60 FPS priorita. V BOS mi k tomu nepomůže ani snížení detailů ani pořízení HW z NASA. Zapnu to, až se tady dočtu, že se zlepšila optimalizace. A potom jim dám další peníze. Momentálně lituju peněz za tenhle sim

magot
Rumcajs napsal:

Kluci, pod pojmem limit enginu chápu výkonnostní problém enginu a velkou mapou a pohořím. Že existuje malinká mapa se dvěma kopcema, to vím. Že ten engine v principu umí elevaci krajiny, to taky vím. Jen se prostě domnívám, že by daný engine blbě fungoval třeba s Alpama. Mraky kopců a údolí. Kopce viditelné na stovky kilometrů, nebo aby to bylo alespoň trochu věrné, muselo by to být vidět minimálně na 100 km. Na 50km by musely být vykresleny docela smysluplně obrysy těch horských hřebenů.
Moje dosavadní pozorování BOSka je takové, že vykresluje terén kolem sebe na vzdálenost asi 30km. Přes 20km je to již rozmáznuté do neurčita, ale možná že to není úplné neurčito, možná je to rozmáznutá skutečná mapa. Ať je to jak chce, 20km reálné viditelnosti a 30 rozmazané je na pohoří nebo i na výrazný kopec moc málo. Letím letím, kolem nic a najednou bum a Alpy vysoké 3500 metrů. Je mi jasné, že tohle by působilo strašně nevěrohodně a že aby tohle vyřešili, musej něco zásadního udělat s vykreslováním a dohledností. No maj toho dost před sebou, paralelizaci, DX 11, 64 bitů, dohlednost .... fakt přerod.

Neměl náhodou ROF kanál vysoké útesy a kopcovitý terén u ústí řek? (Teď si to nemůžu vybavit jak to tam vypadalo a slévá se mi to v paměti s CLodem)
Pravda je že jsem tam s tím hydroplánem málokdy doletěl Šklebící se

magot
Zifi napsal:

Pro mě je to bohužel nehratelné. U simů a vlastně všech her, je pro mě 60 FPS priorita. V BOS mi k tomu nepomůže ani snížení detailů ani pořízení HW z NASA. Zapnu to, až se tady dočtu, že se zlepšila optimalizace. A potom jim dám další peníze. Momentálně lituju peněz za tenhle sim

a kolik máš FPS?

Rumcajs
Zifi napsal:

Tomuhle nerozumím, jestli to hraješ na tom, co máš v podpisu, pak nevidím důvod, aby ti to nechodilo slušně. U země, tedy při pojezdu na letišti to sice padá na nízký čísla, ale ve vzduchu to vyletí nahoru. U mě klidně někam ke 100FPS. Jestli to u tebe nechodí uspokojivě, je možná problém ve tvém počítači. Rozuměj, počítač jsou mraky různých věcí, není to je počet GHz na procesoru a typ grafické karty.
Možná offline to nechodí tak slušně, ale BOSko offline nemělo nikdy zajímavej, BOSko se nekupuje kvůli offline hře.
Non est specifica

Zifi
60 na max nastavení (mám to lockunté na 60 FPS max), ale jakmile kouknu na souboj třeba jen tří letadel tak 42 až 52. U země jsem naprosto v klidu i na max nastavení. Nepomohlo dát grafické nastavení na minimum. Potřebovalo by to optimalizaci, jako má teď DCS. Možná je problém někde u mě, ale pochybuju. S ničím jiným problém nemám. DCS si valím skoro na max. (mám to lockunté na 60 FPS max). Vyzkouším online, ale nevěřím tomu, že to bude jiné. Souboj s AI je opravdu mizerný. Neměl jsem moc času lítat, ale zdá se mi, že AI jen krouží... takže to opravdu nemá cenu. Bitevní mise budou možná offline zajimavější
Upravil/a Zifi dne 30-12-2015 11:14

Rumcajs
Zifi napsal:

60 na max nastavení, ale jakmile kouknu na souboj třeba jen tří letadel tak 42 až 52. Nepomohlo dát grafické nastavení na minimum. Potřebovalo by to optimalizaci, jako má teď DCS. Možná je problém někde u mě, ale pochybuju. S ničím jiným problém nemám
Offline nebo online?

Zkus udělat přes FRAPS benchmark a zpracovat to pomocí FLA kalkulátoru. Postni sem výsledky. Třeba u mě je tohle záznam offline souboje 3 x Mig 3 versus 3 x Bf 109E7. Tedy já plus 5 offline letadel ve výšce od 5000m až k zemi.

[img]http://i1343.photobucket.com/albums/o793/rum2cajs/ResultChart_GTX_970_zps4u0sav0w.png[/img] is not a valid Image.
[img]http://i1343.photobucket.com/albums/o793/rum2cajs/fps_GTX_970_zpsaqhsap48.png[/img] is not a valid Image.
Non est specifica

ZVP Zdenek
Zifi, u tebe problém není a v online se to ještě zhorší. Přetočení CPU k 4,5 GHz trochu pomáhá ale obecně plynulost hry s ohledem na vykreslovanou scénu a vzdálenost je po posledním updatu prostě stále někde kolem průměru. Už to jen není ten děs co byl když přišlo léto a pak když přišly tanky...stále je co vylepšovat.

Rume: dobrý nápad, ale stejný souboj jako to nikdo další nezaletí. Zkusím totéž ale jako benchmark bude útěk s JAK-1 v kampani, na autopilota...
Die Tschechen sind die lachende Bestien

Rumcajs
Ale to je přeci jedno, jaký je to souboj. Ty průměrný FPS a variabilita vyjde při delším snímání reprezentativně. Jsem nasnímal víc 3 minutovej úsek, to úplně stačí na to, aby to ukázalo, jak to chodí. A to rozhodně nemám ani jednou součástku z NASA.

Tím samozřejmě nechci říct, že by BOS nepotřeboval pokrok, ostatně jsem toho k tomu napsal už hodně.

edit:
Jo zmínil jsem FLA kalkulátor. Tady je k tomu něco: http://www.webwal...lator.aspx
Non est specifica

ZVP Zdenek
Rumcajs napsal:

Ale to je přeci jedno, jaký je to souboj. Ty průměrný FPS a variabilita vyjde při delším snímání reprezentativně.

...blbost, a ty to víš.......

zde moje výsledky. cpu I5-4690k @4,4 GHz, graphics high, SSAO+HDR off, AA 4x, 1920x1080

1/ Evading the blow:
[img]http://i1190.photobucket.com/albums/z441/zdenek_2106/ResultChart_EVGA_GTX_960_zpsjkckbk9f.jpg[/img] is not a valid Image.

[img]http://i1190.photobucket.com/albums/z441/zdenek_2106/FrameRateChart_EVGA_GTX_960_zpssgpx0wls.jpg[/img] is not a valid Image.

2/ 3xMIG vs 3xBF, QMB, 5000m - zem (čili účelově easy scénář)

[img]http://i1190.photobucket.com/albums/z441/zdenek_2106/ResultChart_EVGA_GTX_960_MIG_zpsoqv5disu.png[/img] is not a valid Image.

[img]http://i1190.photobucket.com/albums/z441/zdenek_2106/FrameRateChart_EVGA_GTX_960_MIG_zpsj86tdtx5.png[/img] is not a valid Image.
Upravil/a ZVP Zdenek dne 30-12-2015 12:26

Rumcajs
ZVP Zdenek napsal:

Rumcajs napsal:

Ale to je přeci jedno, jaký je to souboj. Ty průměrný FPS a variabilita vyjde při delším snímání reprezentativně.

...blbost, a ty to víš.......

Není to blbost. Když si dáš 3 Migy versus 3 Bf (proto jsem uváděl podmínky), tak dostaneš vždy velmi podobné výsledky. Dostatečně velký časový úsek je reprezentativní. Je jedno, jak moc kroutíš a snažíš se, při delším souboji se to zprůměruje. Zkoušel jsem to a vždy vyjdou porovnatelné výsledky. Křivka průběhu FPS se sice mění, ale ne z pohledu max a min a průměru. Podobně vyjde i kolik času to tráví nad 60 FPS. Dokonce je skoro jedno, který spawn point se použije, zda je to nad pustým Kalachem, či nad zakouřeným Stalingradem. Rozdíly jsou minimální. Úplně zbytečně a mimo mísu používáš příliš velká slova, než plácneš zas něco takového, ověř si, co tvrdíš a jestli to je pravda.

Jinak mluvím o výsledcích v rámci jednoho počítače. Samozřejmě že každý dostane výsledek za svůj počítač. Není to myšleno tak, že 3 Migy versus 3 Bf vyjde každému stejně jako mě.
Upravil/a Rumcajs dne 30-12-2015 12:28
Non est specifica

ZVP Zdenek
no, opět ses projevil. nerad se opakuji ale musím - je to marný, je to marný, je to marný. samozvaný král má vždy pravdu.

Zifi
Rume. Ten tvůj graf přesně souhlasí s tím co jsem napsal a jak to běhá mě na GTX 970. To ani nemusím ten test dělat. Takhle to prostě moje oči a můj mozek nesnese. Stejně jako jediné 3D kino které jsem si užil, tak byl loni Hobbit v HFR 48 fps. U filmu vidím i těch 48 fps plynule ostatní 3D filmy na 24 fps jsou pro mne utrpení (rozmazané a trhané). Ale u hry jakmile mám 55 fps, tak je to pro mne nekoukatelné a je mi jedno jestli je to 20 nebo 55 fps

Rumcajs
ZVP Zdenek napsal:

no, opět ses projevil. nerad se opakuji ale musím - je to marný, je to marný, je to marný. samozvaný král má vždy pravdu.
Ověř si, co říkáš. Já to mám ověřený. Jsem to měřil 5x a nedospěl jsem k rozdílům větším nž procenta.

Navíc, jsi zbytečně osobní. Nikdy a nikde jsem se za krále neprohlásil. Jestli jo, tak mi to tady prosím nalinkuj. Jestli ne, tak se omluv. Jestli na omluvu nemáš koule, tak holt nemáš koule.
Non est specifica

ZVP Zdenek
Omlouvám se pane králi Šklebící se

Rumcajs
Zifi napsal:

Rume. Ten tvůj graf přesně souhlasí s tím co jsem napsal a jak to běhá mě na GTX 970. To ani nemusím ten test dělat. Takhle to prostě moje oči a můj mozek nesnese. Stejně jako jediné 3D kino které jsem si užil, tak byl loni Hobbit v HFR 48 fps. U filmu vidím i těch 48 fps plynule ostatní 3D filmy na 24 fps jsou pro mne utrpení (rozmazané a trhané). Ale u hry jakmile mám 55 fps, tak je to pro mne nekoukatelné a je mi jedno jestli je to 20 nebo 55 fps
Tomu samozřejmě rozumím, jestli máš zaplou vertikální synchronizaci, pak ti při propadu pod 60 skutečné FPS spadnou minimálně na 30. Aktuálně jediná smysluplná řešení jsou G-sync nebo Freesync. BOSko bohužel pod 60 FPS příležitostně padá na sebesilnějším stroji. Alternativa k adaptivní synchronizaci je použít monitor s co nejvyšší frekvencí. Pokud máš 120 či 144Hz model, přeci jen má vertikální synchronizace větší výběr než jen 60Hz, 30Hz, 20Hz ...
Non est specifica

magot
Zifi napsal:

lidské oko vnímá 25 - 30 FPS (individuálně), and tuto hranici jako plynulý pohyb
psy a kočky okolo 30 - 40 FPS jako neplynulý pohyb jednotlivých obrázků (tak se u TV nuděj, tupější psy občas něco dokážou pochytit z 25 FPS tv vysílání)
hmyz vnímá 250 - 300 FPS

tedy jsi na úrovni zhruba vlkodlaka Šklebící se Znal jsem další dva lidi co dokázali rozlišovat 55 FPS jako neplynulý pohyb, jde o vyšší výkon mozku ...nicméně v tomto směru je to za trest Šklebící se
Upravil/a magot dne 30-12-2015 12:51

Rumcajs
ZVP Zdenek napsal:

Omlouvám se pane králi Šklebící se
Fajn, beru to. Chápu, že krále si neodpustíš, ale to už je jedno. Teď si ještě ověř, co jsem vlastně říkal. Udělej pár měření, vyjeď si grafy v tom FLA a řekni nám, jak moc variability to ukazuje.

Pokud to zůžím jen na FPS, u mě ten souboj vyjde v těchto intervalech

Max: 92 - 101
Min: 42 - 43
Avg: 67 - 69

Jo drobná poznámka, po začátku mise je třeba se rozhlédnout, aby se eliminovalo to počáteční škubnutí, pak terv začít měřit. Měřil jsem to na různých místech mapy. Každý souboj má jiný průběh, někdy sestřelím vše, jindy to sundaj wingmani, nebo prohrajeme. Přesto se výsledky pohybují v těch intervalech.
Non est specifica

Zifi
Magote. Narodil jsem se při úplňku. Chtěl jsem napsat, že to pravděpodobně souvisí s tím, že jsem vlkodlak. Ale to by mi nikdo nevěřil

Rumcajs
magot napsal:

Zifi napsal:

lidské oko vnímá 25 - 30 FPS (individuálně), and tuto hranici jako plynulý pohyb
psy a kočky okolo 30 - 40 FPS (tak se u TV nuděj)
hmyz vnímá 250 - 300 FPS

tedy jsi na úrovni zhruba vlkodlaka Šklebící se Znal jsem další dva lidi co dokázali rozlišovat 55 FPS jako neplynulý pohyb, jde o vyšší výkon mozku ...nicméně v tomto směru je to za trest Šklebící se
Ehm samotné FPS není jediný parametr.

55FPS při zapnuté vertikální synchronizaci se na 60Hz monitoru projeví jako 30 FPS. Vertikální synchronizace umí FPS podělit celým číslem, nic víc s tím nenadělá. Pokud vertikální synchronizaci nemáš, projeví se trhání obrazu, což je taky nepříjemné. I při zapnuté vertikální synchronizaci se projevuje to, že čas mezi každýma 2 frejmama je proměnlivý, počítači to trvá jinou dobu, než to vygeneruje. Přesto se to ukazuje na monitoru s pravidelnou obnovovací frekvencí. Např mezi dvěma frejmama na monitoru uběhne 1/60s = 16.666 ms. Aby to bylo plynulé, bylo by potřeba, aby GPU generovalo frejmy přesně v tomto rytmu. Aby se každý další frejm počítal pro čas vyšší než předchozí přesně o těch 16.66 ms (od toho je FPS limiter). Jenže to se nepovede, jakmile počítač přestane stíhat těch 60Hz / FPS. Začne docházet k tomu, že se ukazuje třeba reálných 30FPS, což by ještě furt stačilo, ale místo aby se snímky generovaly přesně po 1/30s = 33.333 ms, generují se v proměnlivých časech, jak se to právě stíhá, ale zobrazují se pravidelně. A to je to, co vnímá Zifi, snímky se zobrazují sice plynule, ale v neodpovídajících časech. Nakonec to je přesně to, proč vzniklo g-sync a freesync.
Non est specifica

Zifi
Tak je to trošku jinak. Třeba v 5000 m tenhle problém vůbec nemám... jedná se asi jen pokles fps v nižších výškách. Ale i tak je to teda pěkně na prd

Přejít na fórum:
Přihlášení
Jméno

Heslo

Nejste pilotem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
TeamSpeak3
cr597.teamspeak3.com:9254
Heslo: net

teamspeak server Hosting by TeamSpeak3.com
Rychlovka
Pro přidání zprávy se musíte přihlásit.

13-01-2026 15:22
touch & go jde i bez podvozku https://youtube.c.
..906nYc3PZR

01-01-2026 13:45
Spitfire Over Berlin Šklebící se https://youtu.be/.
..5VhM8uOx67

31-12-2025 14:37
Přeji všem, aby nový rok přinesl dny plné radosti, hezkých okamžiků a inspirace pro všechny plány.

23-12-2025 20:47
19.12. bylo výročí úmrtí Aloise Alzheimera. Nikdo si nevzpomněl.

18-12-2025 17:22
Padá databáze, něco si přej!

17-12-2025 11:06
K Vánocům si kupte RAM Šklebící se

16-12-2025 17:30
kdybyste nevěděli co k vánocům Úsměv https://youtu.be/.
..6x4ODnwcGu

14-12-2025 08:41
Pohodový vánoční čas všem přeju. Děkuju, že jsem vás mohl poznat ... najít svobodu a poznat něco víc.

11-12-2025 18:43
Vylez si tam sám, Tylere, mě bolej nohy Úsměv Žádné tři židovské knihy nebudou! Šklebící se

07-12-2025 13:51
Niitaka yama nobore!

39,117,897 návštěv