November 24 2024 03:51:04
Navigace
IL-2 BoS Návody
1. Aktivace licence
2. Ladění .ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 BoS FAQ (pilot help)
IL-2 BoS FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
CLoD Návody
Postup instalace volitelných záplat
Nastavení ovládání (Aircraft.csv)
IL-2 Návody
IL-2 Sturmovik (verze)
1. Začínáme s IL-2
2. Ladění conf.ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 Sturmovik FAQ (pilot help)
IL-2 Sturmovik FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
RoF Návody
Planeset
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 6

· Piloti on-line: 0

· Registrovaní piloti: 2,747
· Nejnovější pilot: carramba66
IL-2: Cliffs of Dover
IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover- krabice (box)
IL-2 Sturmovik 1946
IL-2 Sturmovik 1946 - krabice (box)
Rise of Flight
Rise of Flight - krabice (box)
Informace o SVK
Vlastníci a provozovatelé
Pravidla SVK fóra
Číst diskuzi
 Vytisknout diskuzi
Virtuální joystick
Rumcajs
Nemáte někdo zkušenosti s programováním USB zařízení? Mým cílem je vytvořit device driver, který by četl informace z jednoho nebo více fyzických zařízení a dával je dokupy jako výstup zařízení jednoho. V zásadě by tak šlo kupříkladu zkombinovat dvě osy do jedný a suplovat tak chybějící trim u skutečného letadla. Mám na mysli zejména trim výškovky v ROFu, jehož neexistence se u většiny letadel dohání křivkama a posunem rovnovážné polohy. Kombinace dvou os (páka a kolečko) by pak mohlo fungovat tak, že by to vystupovalo ven jako osa jedna trimovaná na úrovni toho driveru. Obdobně by se do výstupu dal zahrnout požadavek na S křivky kolem aktuální trimované rovnovážné polohy.
Našel jsem na netu LibUsbDotNet knihovnu, kterou už umím přesvědčit k připojení se na zvolené USB zařízení, přečtení různých statických informací a otevření readeru příslušného endpointu. Zatím neumím ten stream rozluštit na jednotlivé osy a čudlíky. Taky zatím neumím vyrobit vlastní driver. Nemá někdo příslušné know how?

LesniHU
Udelej analogove reseni, melo by stacit napajet jen jeden odpor navic a i ten je tam jen pro jistotu, aby to pri nekterych selhanich uplne nevyhorelo.
Jestli jsi masochista, tak to klidne napis do windows, asi bych zacal hledanim "HID minidriver".

Rumcajs
HW řešení je jistě možné, ale já jako programátor mám za to, že to SW cestou může být elegantnější. Jinak jistě je to o tom, napsat driver, který nebude mít svoje fyzické zařízení, ale bude maskovat jiná fyzická zařízení. Jde jen o to umět číst informace z toho fyzického zdroje a pak ten vlastní driver. K tomu čtení už se přibližuju. Implementaci vlastního driveru budu studovat až budu umět číst osy a čudlíky libovolného klacíku.

LesniHU
Rumcajs napsal:
HW řešení je jistě možné, ale já jako programátor mám za to, že to SW cestou může být elegantnější.
Ano, to je bezna deformace.

Elegantni reseni je pripajet vecer ctyri dratky a druhy den s tim litat. Litat nezavisle na tom, kam to pripojis, co kdy v pocitaci preinstalujes a jaka nova verze windows vyjde.

Ta druha varianta ma taky svoje vyhody, clovek se postupne dost nauci. Ale muze se stat, ze po ctyrech mesicich usili zjistis, ze to z nejakeho duvodu vubec nemuze fungovat. Nebo taky nikdy nezjistis, proc to nefunguje. Drivery pise asi milionkrat mene lidi nez normalni programy a tomu odpovida mira dokumentace a narocnost ("stahnul jsem knihovnu", tak na to zapomen). Ja se o drivery trochu zajimal v dobe petadevadesatek, takze ted uz ti moc neporadim. Ale uz tenkrat to bylo dost husty.

magot
Existuje VJoy napsaný v SDKčku ... emuluje páky, daj se k tomo stáhnout i zdrojáky ...
http://sourceforg...vjoystick/

Rumcajs
Díky Magote, zdá se, že to je přesně to, co potřebuju. Jsem v práci, tedy teď na to nemám čas, ale odpoledne k tomu sednu a prozkoumám to.

Jinak jistě připájet někam pár drátků je fajn. To bych ale přišel o záruku a není to univerzální řešení. Výhoda SW je v tom, že když to uchodím, bude to provozovatelné i na jiných počítačích a s jinými pákami. Samozřejmě není záruka, že se mi to povede. Třeba se to ukáže být moc práce.

Před časem někde potkal SW, který uměl sdružit víc fyzických zařízení jako jedno. To bylo kvůli starým Windows, kde byly problémy s víc jak jedním herním zařízením. No a drivery od CH Products umí dělat S křivky na driverové úrovni. Neumí ale posun středu. Zkrátka myšlenka není originální. Ale určitě to jde.

nonder
Ak by si hľadal ešte nejaký iný virtuálny joy tak môžeš skúsiť aj PPJoy. Je to hotový soft ktorý vytvorí virtuálny joy ktorý sa dá následne simulovať. Používa ho napr. FreeTrack pre prenos pohybu hlavy na joystick.

Rumcajs
Myslím, že ten VJoy vznikl jako pokračování PPJoy. Ten VJoy mi už chodí a ROF to detekuje. Ještě furt ale neumím číst ten fyzický joystick. No zítra je taky den.

Rumcajs
Tak mám první použitelný prototyp. Zkombinoval jsem vJoy a SlimDX, připsal tu tranformaci dvou os do jedný a je to na světě. Samotná záležitost je tak na dvě obrazovky programování a dva dny vrtání se v různých nesmyslech, protože internet je plnej slepých uliček. Nakonec není potřeba se přímo vrtat v HID minidriverech, protože to řeší vJoy a není nutné číst přímo USB, protože to řeší SlimDX. Cesta vpřed není úplně bez nesnází, protože ten vJoy se z nějakýho důvodu dodává s knihovnama v nějak nakopnutém stavu a je třeba je znovu přeložit.
Výsledek je ale hřejivý, páčto si můžu i albatrosy za letu trimovat na stoupání, či let přímo.
Teď ještě dopíšu nějaký to GUI, konfiguraci rozsahu toho trimu, profily pro různá letadla, S křivky. Jo a dodělám do toho nějakou univerzálnost, protože mi to teď chodí s mým joystickem, ten je tam detekovanej natvrdo podle jména. No práce na tom bude ještě dost.

Ucho
Rumcajs napsal:
...Výsledek je ale hřejivý, páčto si můžu i albatrosy za letu trimovat na stoupání, či let přímo.
Teď ještě dopíšu nějaký to GUI, konfiguraci rozsahu toho trimu, profily pro různá letadla, S křivky...

A není to nakonec nějakej tenhleten.... ? Úsměv

1stCL_Novotny
Se taky zeptám. Hele Ucho a jak to je přesně stím čítováním v nastavení os? Nemyslím to na ten Rumcajsovo tentononc, ale na nastavování os v menu hry. Prostě není nakonec to samé už ve hře? Jen se to nedá kloudně štelovat v letu? Jeden to nastaví pro všechny letadla zvlášť a druhý to neumí a tak ne? Není to vlastně taky čít??Úsměv

Rumcajs
Chlapci je to tendlencten vylepšovák. Ale není to hack. Tedy hru to nemodifikuje. Na proces tý hry ani její nastavení to nesahá. Jen to jako vstupní zařízení používá virtuální joystick. Některé ovladače joysticků umí na driverové úrovni dělat S křivky. Některé joysticky mají HW trimy. Mno a když už jsme u toho, je to podobný "cheat" jako je třeba FFB. Zkrátka dá se to chápat a funguje to jako inteligentní driver joysticku. Nic nového pod sluncem. A ta úleva, že při stoupání nebolí ruka, ta je úžasná. Mám ten trim namapovaný na plynové kolečko joysticku (na plyn mám páku), tedy se to případně dá v boji rychle přetrimovat, aby byla výškovka v rovině. A na druhé straně při dajvu se to dá hnedle přehodit na druhou stranu.

LEON
To máš Rumcajsi jedno že to neupravuje samotnou hru, kolik tu bylo vloni dohadů jen kvůli relativně nevinné aplikaci GAPA (gamma panel), která taky do kódu hry nezasahuje a jakej byl kvůli tomu řev, že je to hnusnej čít (dokonce i anketa se kvůli tomu tady dělala). Ale že lepší čitelnost dotů jde udělat i s pomocí Sweet FX, to už nikoho nepohoršuje, protože Sweet FX je pouze vylepšení, ne čít Šklebící se

https://www.rcfree.eu
Rumcajs
Já tomu rozumím. V rámci fair play by bylo nejlepší, aby všichni měli úplně identické podmínky. To tak ale není a nebude. Kde kdo má 3 monitory, nebo dlouhou páku, či FFB joystick. Někdo má TIR či Free Track. Někdo má jen 19 palcovej CRT monitor a nepřítele vidí až na posledních 200m a rozhlíží se myší. Jak se dívat na ty kokpity s dlouhou pákou? Přeci je jasné, že s tou dlouhou pákou se dá lítat mnohem přesněji. Ten trim u letadla co ho nemá, je v tomhle úhledu malá výpomoc. Řeší to jen pohodlí. Páčto každej má k dispozici křivky ve hře a na to kde to potřebuje nejvíc, si to nastaví. Jinak co se týká viditelnosti, je to stále boj. Všechny ty metody mají svoje úskalí. V reálu prostě není problém vidět letadlo na n kilometrů a dokonce poznat typ. Ale při pixelovém zobrazení to je potíž. Zkrátka je to jen přiblížení realitě.

Ucho
X Novotny napsal:
Se taky zeptám. Hele Ucho a jak to je přesně stím čítováním v nastavení os? Nemyslím to na ten Rumcajsovo tentononc, ale na nastavování os v menu hry. Prostě není nakonec to samé už ve hře? Jen se to nedá kloudně štelovat v letu? Jeden to nastaví pro všechny letadla zvlášť a druhý to neumí a tak ne? Není to vlastně taky čít??Úsměv

že se ve hře dají posunout středy os jsem nevěděl, a už je taky posunuju. I když mám slabý odpor, tak neustálý tlak na joy po 20min letu je opravdu pakárna na ruku.

Jinak jasně, v pohodě. Já to vůbec nechápu jako výhodu ovládání éra, ale jako výbornou zdravotní pomůcku proti syndromu karpálního tunelu a to je dobrej čít :-)

Rumcajs
Ano není to výhoda ovládání letadla. Je to otázka pohodlí. Při míření to nepomůže.

clone9cz
Při míření to pomůže, když ti nepude čumák nahoru.

http://www.wwii-illusion.net
Rumcajs
Pomůže to jen když střílíš na cíl přímo před sebou. V zatáčkovém boji to nepomůže. Tedy to kde to pomůže je řešitelné i statickou křivkou. Jinak si všimni, jak moc vadí při střelbě na dálku vítr a turbulence. Moc moc moc.

Rumcajs
Přidám pár postřehů z dnešního poletu na Syndikátech. Zkoušeno s Albíkem 5 a Pfalzem III.
Start je super, trim nechám na skutečné středové poloze a letadlo odstartuje skoro samo. Téměř netřeba přitahovat. Přistání je podobné, trim shodím na středovou polohu a přistávám s mírným potlačením. Před pádovkou se to srovná a lehce přitahuji. Trimem se dá nastavit stoupání. Nejsnáze měřeno rychlostí. Optimum stoupavosti je u jednotlivých typů zjistitelné. Bývá kolem 110 kmh. Něco nad 3000m se středová poloha blíží poloze rovnovážné. Nemám to změřený, ale časem to zjistím. Bude to chtít profily pro každý typ letadla, ten trim zejména u země to chce každý jinak. A tomu odpovídá i maximální trim při plné výchylce toho trimovacího kolečka. V soubojích se mi to úplně nepovedlo odzkoušet. Byl jsem dvakrát taranován, jednou sestřelen pro vlastní blbost a ty dva sestřely byly nanicovaté. Pokud budou profily pro jednotlivá letadla, může být, že v zatáčkovém boji si to jeden shodí na skutečnou středovou polohu a pro pronásledování dajvující SE5a se to rychle přehodí na maximální trim. Až to bude k reálnému použití, dám to k dispozici. Zatím to obsahuje příliš mnoho konstant.

LEON
Rumcajs napsal:
Pomůže to jen když střílíš na cíl přímo před sebou. V zatáčkovém boji to nepomůže. Tedy to kde to pomůže je řešitelné i statickou křivkou. Jinak si všimni, jak moc vadí při střelbě na dálku vítr a turbulence. Moc moc moc.

A konec konců, střelba na dálku v ROF je naprosto k ničemu, protože rozptyl těch laufů tam je obrovský, i těch nepřehřátých.

https://www.rcfree.eu
Přejít na fórum:
HANÁCKÉ SLET
HANÁCKÉ SLET 14.6.-16.6.
Přihlášení
Jméno

Heslo

Nejste pilotem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
TeamSpeak3
cr597.teamspeak3.com:9254
Heslo: net

teamspeak server Hosting by TeamSpeak3.com
Rychlovka
Pro přidání zprávy se musíte přihlásit.

31-10-2024 09:57
ČTK: Z dosud nezjištěných příčin se dnes v noci zřídilo letadlo na solární pohon.

21-10-2024 20:04
Intel vydal novou aktualizaci mikrokódu.

02-10-2024 14:07
To není dobrá myšlenka. Belzebub každého stáhne do pekel a přes zvolené zástupce i nás obyčejné lidi. Vyděšený

27-09-2024 11:19
Pokud ti co zvolím budou plnit svůj program, ať se klidně spojí i s Belzebubem.

26-09-2024 16:00
Kdokoliv bude v koalici s kýmkoliv. Jím nejde o smysl, ale o prachy a to politiky spojuje.

25-09-2024 16:44
Příští volby vyhraje ANO a bude v koalici s ODS. Ostatní strany budou v opozici.

23-09-2024 08:17
Prognostik z tebe už nebude. Úsměv

19-09-2024 19:18
Jelikož se blíží ten čas, tak bych jen skromně řekl: Nacionalisti všech zemí, vyližte si prdel! Šklebící se

13-09-2024 15:43
Kroměříž a Olomouc - Pravděpodobnost 3. povodňového stupně >90%

12-09-2024 16:09
A toto je noční můra Troubek: https://hydro.chm.
..ekt/307354

36,031,558 návštěv