November 22 2024 01:49:03
Navigace
IL-2 BoS Návody
1. Aktivace licence
2. Ladění .ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 BoS FAQ (pilot help)
IL-2 BoS FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
CLoD Návody
Postup instalace volitelných záplat
Nastavení ovládání (Aircraft.csv)
IL-2 Návody
IL-2 Sturmovik (verze)
1. Začínáme s IL-2
2. Ladění conf.ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 Sturmovik FAQ (pilot help)
IL-2 Sturmovik FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
RoF Návody
Planeset
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 6

· Piloti on-line: 0

· Registrovaní piloti: 2,747
· Nejnovější pilot: carramba66
IL-2: Cliffs of Dover
IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover- krabice (box)
IL-2 Sturmovik 1946
IL-2 Sturmovik 1946 - krabice (box)
Rise of Flight
Rise of Flight - krabice (box)
Informace o SVK
Vlastníci a provozovatelé
Pravidla SVK fóra
Číst diskuzi
 Vytisknout diskuzi
Karel Kuttelwascher - odhalení pamětní desky k 50. výročí úmrtí
VCAF_Joe
Czech Spitfire Club - aktualita:

Tisková zpráva – pozvánka na tiskovou konferenci
17.8.2009, 11.30 hod, radnice Havlíčkův Brod

Tento rok uplyne padesát let od úmrtí našeho nejúspěšnějšího stíhače druhé světové války,
brigádního generála in memoriam Karla Kuttelwaschera DFC and bar.

Karel Kuttelwascher byl jedním z letců, kteří po zabrání Československa nacistickými hordami uprchl do zahraničí. Posléze se dostal přes Polsko a Francii do Velké Británie a jako jeden z asi dvou tisíc našich vojáků vstoupil do RAF – britského královského letectva. Jeho význam tkví nejen v tom, že byl s 20 sestřely na svém kontě z našich leteckých es tím nejúspěšnějším, ale i v tom, jak pomáhal šířit dobré jméno našeho letectva a připomínat boj našeho národa proti tyranii. Po válce se vrátil s našimi západními letci do republiky s mnoha ideály a představami. Bohužel se nad naší republikou stahovala mračna další, tentokrát komunistické diktatury. Karel Kuttelwascher velice brzy pochopil, kam vývoj v naší republice směřuje a odjel do Velké Británie, kde znovu vstoupil do letectva. Tam jej posléze následovaly další dvě stovky našich letců. Útěkem si zřejmě zachránil život. Lze totiž s velkou pravděpodobností předpokládat, že „Kut“, jak mu říkali jeho přátelé, by byl jedním z prvních objektů zájmu komunistické státní bezpečnosti. Vzhledem ke svým názorům, morálním kvalitám i nezdolnému duchu by se stal zajisté jejich obětí. I tak mu ale nebylo souzeno dožít se stáří. Jeho předčasné úmrtí bylo zřejmým důsledkem válečného vypětí.

Naše společnost je v dnešní době zavalena velkou spoustou informací. Bohužel tím, jak ubývá příslušníků odboje a pamětníků té doby vůbec, ztrácí se vzpomínka na tyto naše bojovníky za svobodu ze zřetele a pomalu se na ně zapomíná. Aby tomu tak nebylo, aby se nezapomínalo na to, že svoboda a demokracie není samozřejmostí, je nutné si občas tyto souvislosti připomenout.

Neměli bychom zapomínat ani na Jana Kuttelwaschera – Karlova staršího bratra, který byl před válkou policistou. Také on opustil protektorát a bojoval proti okupantům u pozemních jednotek. Po válce se vrátil do vlasti, velel praporu SNB, ale poté musel i on uprchnout.

V osobě Karla Kuttelwaschera máme příklad člověka, vynikajícího vojáka, jednoho z nejslavnějších stíhačů spojenců vůbec, kterému zůstáváme leccos dlužni. Právě proto, ve spolupráci občanského sdružení Czech spitfire club, Městského úřadu Havlíčkův Brod, Vyšší policejní školy MV v Jihlavě, Svazu letců ČR a dalších subjektů, proběhne několik akcí, které mají připomenout osobnost tohoto slavného rodáka z obce Svatý Kříž. Hlavními akcemi jsou dne 17. 8. 2009 v 10.00 hod. umístění pamětní desky na rodný dům Karla Kuttelwaschera a tisková konference v 11.30 hod. Dne 18. 8. 2009 v 9.00 hod. potom slavnostní shromáždění v sále ubytovny Hrádek v Jihlavě a setkání se studenty a zaměstnanci policejní školy ve 14.00 hod.

Význam těchto akcí podtrhne přítomnost obou dcer Karla Kuttelwaschera, které na tyto akce přijedou z Velké Británie, aby se osobně těchto vzpomínkových akcí zúčastnily.

Věříme, že informováním o boji lidí z Vysočiny za svobodu naší vlasti probudíme větší zájem o naši historii. Věříme také, že přispějeme i k výchově mládeže a k omezování vlivu extremistů na Vysočině.

Tiskovou zprávu vydalo občanské sdružení - czechspitfireclub (www.czechspitfireclub.cz)

Czech Spitfire Club - "We don't forget"

http://www.czechspitfireclub.cz
Hoper
Docela by mne zajímalo, co se stalo s jeho synem - viděl jsem dva pořady (tedy jeden krátký pořad a jednu krátkou reportáž ve Zprávách) a vždy se zmiňovali jen o jeho dvou dcerách. Tedy to "vždy" - když se to týkalo let po válce...

A docela mne překvapila zmínka v nedávném dokumentu tom, že když zemřel, hlásli to v britském rozhlase.
Bylo to relativně nedlouho po válce a on těch sestřelů měl přeci jen dost, ale i tak pro Brity patrně něco znamenal...
Porazit nepřítele a dát mu život může vypadat jako projev laskavosti,
ale ve skutečnosti to je to nejkrutější, co poraženého může potkat.

[samurajský pohled na zajetí]
ovarek.cz/hamster.gif

VCAF_Joe
Celá akce byla parádní, Kuttelwascherovy dcery moc příjemné. Výjimečný zážitek!

Fotky v galerii.

Reportáž - dnešní Události na ČT1.

Článek - lidovky.cz.
Článek - idnes.cz.

Btw, pokud jsem četl, tak v Británii byl a je legendou...
Upravil/a VCAF_Joe dne 17-08-2009 21:59

veikso
Ta velikost desky je ale opravdu směšná...Smutný
Syn je pokud vím nevlastní.

3BAP_Rohlos
Ty dcery jsou svýmu otci hodně podobný. Ty se nezapřou.

VCAF_Joe
veikso napsal:

Není sice zrovna moc velká, ale já bych s těma soudama byl opatrnější. Zaslechl jsem cosi o komplivanym zařizování ať už technickýcho charakteru, nebo vlastnickýcho,...

Každopádně buďme především moc rádi za ni a velké díky patří těm, co se o ni zasloužili!

VCAF_Joe
Reportáž a článek - ČT24

Hoper
veikso napsal:

syn byl dvojče té mladší dcery....
viz i jedna fotografie z reportáže na ČT

ovarek.cz/hamster.gif

AH_Watson
veikso napsal:

Viděl jsem krátký film na ČT2 a tam bylo v titulku Son in Law - a to by měl být zeť, manžel jedné z dcer.

VCAF_Joe
Článek - vysocina-news.cz.

Je to tak, na fotkách Kuttovy ženy Ruby jsem viděl tři děti - dvojčata holky a taky syna.
Dokument na ČT2 byl supr, naštěstí jsem dostal echo. Do programu moc nekoukám a tohle mě mile překvapilo.
Zeť je Roger Darlington - napsal knihu Night Hawk (Noční jestřáb). Je dost dobrá, doporučuju!

Web RD: KK's 50th anniversary.

MIKA
jj Nocniho jestraba od Darlingtona sem cet...dobry cteni!
Dokument sem jeste nevidel, ale jak budu mit cas, juknu na net...
jo a ta pametni deska je fakt mala....dyt to ani nepude precist jak je to maly...vim, aspon neco, ale tohle je fakt smesny... : /

VCAF_Joe
Jak jsem psal... se soudama ohledně velikosty bych byl opatrnej. Ani Ty ani já nevíme jaká přesně hromada úsilí a vyřizování za tím stála.
Já osobně smekám přes těma, kteří se ní podíleli!

Podle mě tady až tak nejde o velikost, honosnost,... ale především o tu myšlenku, to gesto, to vzdání opravněný úcty.

Článek - Jihlavské listy.

MIKA
ZVP_MIKA napsal:
...vim, aspon neco...

Ok, ale k cemu to je kdyz to nejde precist? Kdyz sem to videl jak to odhalovali tak sem malem vyprskl smichy...pripadne mi to trochu absurdni...

Hoper
jestli ono taky nešlo o majitele toho domu.... v tom bych viděl především problém

ovarek.cz/hamster.gif

VCAF_Joe
Mika
Promiň, přijde mi, že ne tom furt hledáš jen muchy. Místo abys ocenil to hlavní - jednoznačně pozitivní počin.
Pokud stojíš před vchodem do domu, je deska normálně k přečtení.

Hoper
Jo, pravděpodobně i s tímhle to má něco společnýho. Moje informace je, že to bylo prý složitý a můžeme být rádi i za to.

Třeba se k 95. výročí narození, tj. 2011, zadaří něco dalšího... kdo ví.
Upravil/a VCAF_Joe dne 18-08-2009 13:29

alfik
Hopre: K té úctě Angličanů: Oni měli popravdě řečeno přímo neskutečnou úctu i k jiným letcům, ale dokázali setsakra rozlišovat mezi národy podle "zásluh".
Málo se ví, že v prvních oficiálních zprávách po ukončení Bitvy o Británii byli mimo příslušníky Commonwelthu zmiňováni POUZE Českoslovenští a Polští letci, a stejně tak po kapitulaci Německa (tam ještě plus Amíci), a teprve později na základě protestních nót od některých jiných ambasád se doplňovaly údaje o ostatních národech.
Myslím že to za mnohé samo mluví.
Jinak: Kuttelwascher si pocty zaslouží mírou vrchovatou - pokud byly problémy s majitelem či úřady, měli by se chytit za nos. Já vlastnit barák s podobným osudem, považoval bych si za čest mít tam aspoň tu ceduli.
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus

Hoper
ad cedule na baráku - domnívám se, že za tu čest by to tu považoval každý.
Doufám :)))
Ne každý občan tédle republiky ale smýšlí jako my.
Prostě to tak je... bohužel...

Hele, kdyby za tebou přišli a chtěli ti dát na barák velkou ceduli, že tam kdysi bydlel Alberto Vojtěch Frič - kývnul bys ?

ovarek.cz/hamster.gif

WT_Horrido
Na které frontě ten Frič létal? Úsměv
Upravil/a WT_Horrido dne 18-08-2009 19:09
武士は振り返らない
祖国を救うためが(我)ここにあり

Hoper
mmj Macho Grande :DDD

ovarek.cz/hamster.gif

VCAF_Joe
Ad Kuttelwascherův syn:
Zemřel bohužel v 21 letech na astma.

Ad dům, deska, atd.
Bohužel je kolem domu řada majetko-právních problémů. Z tohoto pohledu je úspěchem už samotné umístění desky.
Její skutečná velikost je cca A4.

Přejít na fórum:
HANÁCKÉ SLET
HANÁCKÉ SLET 14.6.-16.6.
Přihlášení
Jméno

Heslo

Nejste pilotem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
TeamSpeak3
cr597.teamspeak3.com:9254
Heslo: net

teamspeak server Hosting by TeamSpeak3.com
Rychlovka
Pro přidání zprávy se musíte přihlásit.

31-10-2024 09:57
ČTK: Z dosud nezjištěných příčin se dnes v noci zřídilo letadlo na solární pohon.

21-10-2024 20:04
Intel vydal novou aktualizaci mikrokódu.

02-10-2024 14:07
To není dobrá myšlenka. Belzebub každého stáhne do pekel a přes zvolené zástupce i nás obyčejné lidi. Vyděšený

27-09-2024 11:19
Pokud ti co zvolím budou plnit svůj program, ať se klidně spojí i s Belzebubem.

26-09-2024 16:00
Kdokoliv bude v koalici s kýmkoliv. Jím nejde o smysl, ale o prachy a to politiky spojuje.

25-09-2024 16:44
Příští volby vyhraje ANO a bude v koalici s ODS. Ostatní strany budou v opozici.

23-09-2024 08:17
Prognostik z tebe už nebude. Úsměv

19-09-2024 19:18
Jelikož se blíží ten čas, tak bych jen skromně řekl: Nacionalisti všech zemí, vyližte si prdel! Šklebící se

13-09-2024 15:43
Kroměříž a Olomouc - Pravděpodobnost 3. povodňového stupně >90%

12-09-2024 16:09
A toto je noční můra Troubek: https://hydro.chm.
..ekt/307354

36,011,554 návštěv