November 22 2024 07:16:32
Navigace
IL-2 BoS Návody
1. Aktivace licence
2. Ladění .ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 BoS FAQ (pilot help)
IL-2 BoS FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
CLoD Návody
Postup instalace volitelných záplat
Nastavení ovládání (Aircraft.csv)
IL-2 Návody
IL-2 Sturmovik (verze)
1. Začínáme s IL-2
2. Ladění conf.ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 Sturmovik FAQ (pilot help)
IL-2 Sturmovik FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
RoF Návody
Planeset
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 6

· Piloti on-line: 0

· Registrovaní piloti: 2,747
· Nejnovější pilot: carramba66
IL-2: Cliffs of Dover
IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover- krabice (box)
IL-2 Sturmovik 1946
IL-2 Sturmovik 1946 - krabice (box)
Rise of Flight
Rise of Flight - krabice (box)
Informace o SVK
Vlastníci a provozovatelé
Pravidla SVK fóra
Číst diskuzi
 Vytisknout diskuzi
Pedersenův Das Boot v ČT
310_cibule
Tak jsem si včera večer dal na ČT kousek skvělého filmu Wolfganga Pedersena Ponorka (v originále Das Boot).

Viděl jsem ho už tak patnáctkrát (kdo to ještě zde neví, moje paní miluje U-Booty a ví o nich prakticky všechno, takže abych se mohl doma dívat na Tora, tora, tora či Battle of Britain, musím párkrát shlédnout Pedersena).

Máme rozšířenou verzi na DVD, díváme se na to v němčině s anglickými titulky. Ale v češtině dostává tenhle snímek úplně nový rozměr.

Nejdříve mne potěšilo, že kapitánovi říká osádka pane Kalene. Německé Kaleun (od Kapitänleutnant čili "kapitán-poučík" do češtiny přeložitelné jen jako kapitán) pojal překladatel vskutku netradičně. Nicméně zarazí, že tuto blbost převzal i jinak renomovaný server Panzernet http://panzernet....opic=391.0

Na to jsem se dozvěděl, že na ponorku útočí torpédoborec vodními bombami...

Pak jsem čekal, co se dozvím dál, ale bohužel jsem záhy usnul.

Nevíte, jestli tam nebyla ještě nějaká další "mňamka"?

P.S. Vím, že tohle spousta lidí nemusí vědět. Ale ČT (či společnost, která to dabuje) by si měla nechat každý překlad zkontrolovat někým, kdo dané problematice alespoň trochu rozumí. Tohle je neuvěřitelně neprofesionální přístup.
Upravil/a 310_cibule dne 22-03-2009 15:13
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."

Kurtis
No mě hned na začátku vytočil "vítězný kříž".
Ale možná je to pouze neznalost německého systému vyznamenání ...
Jinak si na nic nevzpomínám. Možná ještě, jestli může ponorka valit 30 uzlů. Jestli náhodou nepopletli jednotky.

310_cibule
Byla to sedmička, bigjirko. Na hladině uměla něco kolem 18 uzlů, pod hladinou ani ne polovinu (žena to říkala Mrknutí její oblíbené stránky http://www.uboat....s/viic.htm) Ale nevím, jestli se nedal jednorázově krátkodobě nějak ten výkon zvýšit.
Upravil/a 310_cibule dne 22-03-2009 15:31
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."

MK_KaiN
310_cibule napsal:

Nejdříve mne potěšilo, že kapitánovi říká osádka pane Kalene. Německé Kaleun (od Kapitänleutnant čili "kapitán-poučík" do češtiny přeložitelné jen jako kapitán) pojal překladatel vskutku netradičně.

Schválně jsem se mrknul na český titule co mám na origo dvd v nesestříhané verzi ( 208 min) a tam je německé herr Kaleun, přeloženo jako pan Kaleun.

Poslouchal jsem německou výslovnost a zní mě to jako Kalojn. Což tedy by v dabingu, kdyby to mělo zůstat, znělo jako pane Kalojne, a co v důsledku taky zní daleko hůř než hezké pane Kalene. Úsměv

Jen moje teorie. Ale myslím že je správná.

Mrtvola
Ten film je perfekt, bohužel jsem ho nikdy neviděl celý. Cibule můžeš ho dovalit na sraz? Teda jestli to nebude vadit tvojí ženě.

Jinak k tomu překladu nechal bych tam kapitán-poručíka, je to sice na zlomení jazyka, ale sedí to...

WT_Horrido
To bych se musel propadnout do Ruska kdybych se měl někdy v životě podívat na Das Boot v jiném jazyce než v němčině...
武士は振り返らない
祖国を救うためが(我)ここにあり

Merten
JJ moje oblíbenej film že si ho necháváte zkazit sem tam blbě použitýma slovama jako třeba ty vodní bomby.Stejně jste věděli o co tam jde Mrknutí.A aby dělala VIIčka 30 uzlů Šklebící seŠklebící seŠklebící se to je jako chtít závodit se škoda 120 Šklebící se.

1stCL_Vincent
co se tyce pana Kalena, ma taky velkou vyhodu v tom, za ten dabing diky tomu "sedi na hubu" , kdyby herec mlel hubou "kalojn" a daber rikal kapitán-poručík , tak by to vypadalo dost divne

Mrtvola
Jasný, samo, že nejlepší je originalní zvuk. Mimochodem některý sekvence byli použity do patchů pro silent huntera III například poplachové ponoření...Cool Měl jsem jeden čas na budíku a věřte, že jsem nezaspal ani jednou. Pak jsem to musel típnout kvůlí mladej.

310_cibule
Hoši, řádný překlad nesmí být otrocký, musí ctít reálie, ale také strukturu a ducha jazyka, do něhož je překládán (tak trochu vím, o čem hovořím, už jsem překládal knížky, odborné texty i články z médií - a taky neofiko češtinu k Silent Hunter III, tuším Mrknutí

V češtině by nikdo kapitán-poručíkovi neříkal ani kapitáne-poručíku, ani "kapře" a ani kalene či kaleune, ale JEN a POUZE (pane) kapitáne.

Není problém, Mrtvolo. Ještě mi to připoměň, rád dovalím (mám toho na DVD docela dost, myslím válečné filmy, ale vetšinou v angličtině či jen anglickými titulky).
Upravil/a 310_cibule dne 22-03-2009 20:22

MK_KaiN
Stejně, nejlepší z toho filmu je 1, 2, 3, tekno
http://www.youtub...wc0shJ2aYc
Upravil/a MK_KaiN dne 22-03-2009 20:30

clone9cz
310_cibule napsal:
Byla to sedmička, bigjirko. Na hladině uměla něco kolem 18 uzlů, pod hladinou ani ne polovinu (žena to říkala Mrknutí její oblíbené stránky http://www.uboat....s/viic.htm) Ale nevím, jestli se nedal jednorázově krátkodobě nějak ten výkon zvýšit.

Ja to vim. Kdyz vypustis balast tak ti budou fungovat vejskovy kormidla jako plachty, budou prevadet stoupani na tah smerem dopredu (nebo dozadu) aniz by si otocil sroubem.
To je asi tak vsecko, co me napada.
Schvalne vyzkousej, jestli jsou ty SHcka dobre udelany Mrknutí

http://www.wwii-illusion.net
Thurgau
MK_KaiN napsal:

IMO radši http://www.youtub...Y9ZQsAgveI Úsměv
Bohužel se to netýká U-96 ale spíš U-94 a spol Hecht.

A mimo OT, nevíte někdo, kde tento film sehnat? V TV jsem ho zaspal a v trafice neviděl Smutný
Upravil/a Thurgau dne 23-03-2009 04:43

313_123
Thurgau napsal:
MK_KaiN napsal:

IMO radši http://www.youtub...Y9ZQsAgveI Úsměv
Bohužel se to netýká U-96 ale spíš U-94 a spol Hecht.

A mimo OT, nevíte někdo, kde tento film sehnat? V TV jsem ho zaspal a v trafice neviděl Smutný

maš jednadvatři možnosti

první: navštiv nějaký obchod kamenný, internetový nobo i jiný u nás ho maj stále i v takové té budce co tam maj i cigarety

druhá: ukradni ho - internet/videopůjčovna/soused

třetí: napiš ježíškoj nebo rodičům, třeba ti ho daj pod stromeček

ps
hlavně pro cibulu:
nemohl bych u vás doma strávit dva tři dny
bo u vás to musí být jak v ráji nebo na melmecu
žena co kouka na ww film v němčině s angl. titulky
u toho lepí model u boatu a jí krevety
- zapíjí vínem
vedle sedí manžel u počítače
kvrdlá joyem a huláká do mikrofonu banditi na 2 hodině
- zapíjí skotskou a na hlavě má sluchátka většší než otík
(rači nechci vědět co dělaj děti /asi domácí atomovku ve sklepě
- bejt tebou nekroutím hlavou a du se tam kouknou
- jen aby nebylo už pozdě)
a pak večer zasedne u TV celé odborná rodinná komise
hledá chyby v dabingu u fimů
táta kecá do letadel, máma do ponorek, děti bůh ví do čeho
a zapíjí to džusem - ty děti - aspon doufám
kurna přestante už hulit to svinstvo - ale až odjedu at to mám s plnou penzí

slovo na závěr ano stydím se za sebe, ale nemohl jsem si pomoci asi budu nemocný nebo moc piju
konec hlášení
Upravil/a 313_123 dne 23-03-2009 06:56

WT_Horrido
Náhodou, výroba A-bomby je velmi výchovná. Matika, fyzika, elektrotechnika, strojařina, aplikovaná filozofie, historie, vojenství a nakonec i zeměpis (hledání Mekky na mapě)... Proč ne?
武士は振り返らない
祖国を救うためが(我)ここにあり

313_123
aha tak proto jsem skončil
i začal
u kindervejíčka a prášku do pečiva

veikso
Thurgau napsal:A mimo OT, nevíte někdo, kde tento film sehnat? V TV jsem ho zaspal a v trafice neviděl Smutný

V DATARTu za 99,- v normálním obalu. Aspoň v Ostravě teda. Tříhodinová verze.

310_cibule
Hele, 313_123,

ono to zase taková idyla nejni. Ženu ty ponorky zabavěj vždycky jen na chvíli (občas to prokládá žraloky, to je její druhé největší hobby).

Ale jinak spíš nadává, že sedím u kompu a nevěnuji se jí. Tak přijeď, třeba se ti jí podaří zabavit (teda jako myslím, že byste si mohli povídat a já měl klid; jinak nic)

P.S. Vidíš, to nejni špatnej nápad se občas podívat, co dělaj děti. Jsou v poslední době nějak podezřele ticho...

WT_Horrido
Tak na odlévání Plutonia musí být klid Úsměv
武士は振り返らない
祖国を救うためが(我)ここにあり

1stCL_PETRAS
Ale nevím, jestli se nedal jednorázově krátkodobě nějak ten výkon zvýšit.

Jestli nepoužívali vstřikování vody ... měli jí všude plno Šklebící se
( No já vím,trapnej pokus o vtip )

Přejít na fórum:
HANÁCKÉ SLET
HANÁCKÉ SLET 14.6.-16.6.
Přihlášení
Jméno

Heslo

Nejste pilotem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
TeamSpeak3
cr597.teamspeak3.com:9254
Heslo: net

Rychlovka
Pro přidání zprávy se musíte přihlásit.

31-10-2024 09:57
ČTK: Z dosud nezjištěných příčin se dnes v noci zřídilo letadlo na solární pohon.

21-10-2024 20:04
Intel vydal novou aktualizaci mikrokódu.

02-10-2024 14:07
To není dobrá myšlenka. Belzebub každého stáhne do pekel a přes zvolené zástupce i nás obyčejné lidi. Vyděšený

27-09-2024 11:19
Pokud ti co zvolím budou plnit svůj program, ať se klidně spojí i s Belzebubem.

26-09-2024 16:00
Kdokoliv bude v koalici s kýmkoliv. Jím nejde o smysl, ale o prachy a to politiky spojuje.

25-09-2024 16:44
Příští volby vyhraje ANO a bude v koalici s ODS. Ostatní strany budou v opozici.

23-09-2024 08:17
Prognostik z tebe už nebude. Úsměv

19-09-2024 19:18
Jelikož se blíží ten čas, tak bych jen skromně řekl: Nacionalisti všech zemí, vyližte si prdel! Šklebící se

13-09-2024 15:43
Kroměříž a Olomouc - Pravděpodobnost 3. povodňového stupně >90%

12-09-2024 16:09
A toto je noční můra Troubek: https://hydro.chm.
..ekt/307354

36,013,581 návštěv