|
Letečtní stíhači v boji nc ČT1
|
| Hoper |
Přidané 06-01-2009 21:59
|

Moderátor

Příspěvek: 12131
Založený: 29.09.05
|
tak co jste říkali dnešnímu dílu Operace Bolo ?
historické skutečnosti
technicky myslím velice dobře zpracované - pochopitelný výklad a rozbor pro méně znalé, občas krapet zjednodušené porovnání, ale nemyslím, že nějak vyloženě úmyslné. Spíše právě s ohledem na širší publikum.
ty animace jsou udělané pěkně :)
překlad dle mého osobního posouzení také velice slušný (označování Befka ME 109 bylo patrně u amíků to samé co u Rusů - byl to mess, takže Me 109...)
jen se trošku obávám, aby se nenaplnila slova 1stCL_Vincent (03.01.2009 22:48) - "a vetsina dilu je o tom ze jeden az dva amici sami vystrili celou armadu, jen tak tak preziji a vrati se domu jako hrdinove"
-už jsem několik dílů zkouknul na YT a většinou to bylo, jak amíci nebo Izraelci vymasili své protivníky. Když byl jeden díl, kde se ukázal Nišizawa, jak rozmydlil F4F a pak se na jeho pilota zašklebil a odletěl, udělali hrdinu z amerického pilota, neboť se dokázal vrátit s těžce poškozeným letadlem domů. Takže když už nevyšel vítězně ze souboje, alespoň z něj udělali morálního vítěze... :)
Pokud budou takto "jednostranné" i ostatní díly, bude to trošku škoda... To technické zpracování se mi totiž líbí.
Tedy až na jednu drobnou chybku, která mne tam zaujala - při heroizování útoku dvou rozjetých P-38 na "přesilu" nic netušících Bf jsem si říkal, jak mohl tak strmě pikovat při pokusu o pomoc ohrožené P-51, když ji dle záběrů před tím viděl jen o něco níže na někde své deváté... Tam jim to buď krapet "ustřelilo" nebo hoch neletěl pomoct, ale mazal pryč z boje :))
ed: lnk
ed: druhý link historické skutečnosti (thx nymburskému kecadlu ;) )
Upravil/a Hoper dne 07-01-2009 00:58
Porazit nepřítele a dát mu život může vypadat jako projev laskavosti,
ale ve skutečnosti to je to nejkrutější, co poraženého může potkat.
[samurajský pohled na zajetí]

|
| |
|
|
| jirik |
Přidané 06-01-2009 22:13
|

Uživatel

Příspěvek: 560
Založený: 12.05.08
|
Mě se to zdálo takové rozporuplné. Graficky to bylo celkem fajn. Ta technická data řekněme dle mého poměrně laického pohledu na věc asi správná(ikdyž ta lepší obratnost P38 vs Gustav se mi opravdu nezdá a hádal bych se). Snad jsem trochu zaujatý, ale přišlo mi to opravdu jak akční film a propaganda. Chápu, že tvůrci zvolili světlé momenty pilotů USAAF, ale přál bych si aby ukázali i ty prohry a řeklo se, proč to tak bylo. Jmenuje se to dogfights, ale klidně by se to mohlo alespoň podle dnešního dílu jmenovat turkey shooting. Jsem zvědav, co bude příště. |
| |
|
|
| WT_Horrido |
Přidané 06-01-2009 22:14
|

Fusioner

Příspěvek: 10264
Založený: 30.09.05
|
Příjemné vyprávění dědoušků a doslovné převedení do animací bez ohledu na fyziku, historické souvislosti a zdravý rozum.
Část z WWII byla jako za starých dobrých časů, jen nevyprávěl Rus, ale Američan. Taková ami nalejvárna. Dávat tohle ve 20:00 na jedniččce to je teda revoluce.
Vony mu vysadí motory a už je jediný stíhač na světě co dosáhl sestřel bez motoru. Hallelujah!
Upravil/a WT_Horrido dne 06-01-2009 22:16
武士は振り返らない
祖国を救うためが(我)ここにあり
|
| |
|
|
| jirik |
Přidané 06-01-2009 22:19
|

Uživatel

Příspěvek: 560
Založený: 12.05.08
|
Stíhač, co musel mít nehoráznou z pr.... kliku, že to vůbec přežil. |
| |
|
|
| Hoper |
Přidané 06-01-2009 22:46
|

Moderátor

|
jirik napsal:
Mě se to zdálo takové rozporuplné. Graficky to bylo celkem fajn. Ta technická data řekněme dle mého poměrně laického pohledu na věc asi správná(ikdyž ta lepší obratnost P38 vs Gustav se mi opravdu nezdá a hádal bych se). Snad jsem trochu zaujatý, ale přišlo mi to opravdu jak akční film a propaganda. Chápu, že tvůrci zvolili světlé momenty pilotů USAAF, ale přál bych si aby ukázali i ty prohry a řeklo se, proč to tak bylo. Jmenuje se to dogfights, ale klidně by se to mohlo alespoň podle dnešního dílu jmenovat turkey shooting. Jsem zvědav, co bude příště.:)
ta lepší obratnost byl prostě názor pilota - ono nebylo obecně moc maníků, co za to vzali jako Marseille nebo Kožedub, takže pak mohl vymanévrovat s Lightem i to Befko...
další díl bude taky úžasný - viz druhý díl Alej MiGů
jen malá ukázka, co nám o tom píše ČT:
S pomocí nejmodernější počítačové grafiky se ocitnete v kokpitu P-86 Sabre, které bojují proti mnohonásobné přesile obratných Migů 15 v největších vzdušných soubojích korejské války. Zblízka sledujte letecké bitvy a taktiku pilotů v americkém dokumentu!
Příběh tohoto dokumentu začíná 5. srpnem 1952. Tehdy čtyři americké stíhače F-86 Sabre vstoupily do nepřátelského vzdušného prostoru, do tak zvané Aleje MiGů, nad severozápadní Koreou. Tehdy už už téměř dva roky podnikaly hbité ruské stíhačky MiG-15 výpady ze svých základen v Číně proti americkým bombardérům a stíhačům. Roj F-86 Sabre vedl kapitán Robinson Risner. Dostal za úkol nebezpečné Migy-15 vyhledat a zničit.
Nevím, jestli to je výplod někoho z ČT nebo překlad od amerických autorů, ale už teď se pozastavuju nad formulací "bojují proti mnohonásobné přesile obratných Migů 15", když třeba od dubna do května 51 proti silám OSN stály jen dva ruské pluky se 60ti letadly (mno, pravda - plus cca 50 Číňanů a Korejců, kteří ale na MiGách létali nějaké dva tři měsíce...)
a druhá hláška - "podnikaly hbité ruské stíhačky MiG-15 výpady ze svých základen v Číně proti americkým bombardérům a stíhačům" (co je mi známo, tak ty "výpady" byly co by zachycování B-29 /F-80, F-84/, které prováděly bombardovací "výpady" na cíle v Severní Koreji. Ale asi je výpad a výpad :)) ) vs "F-86 Sabre vstoupily do nepřátelského vzdušného prostoru ... vyhledat a zničit"

|
| |
|
|
| Kurtis |
Přidané 06-01-2009 22:47
|

Uživatel

Příspěvek: 659
Založený: 27.02.06
|
Hoper napsal:
jen se trošku obávám, aby se nenaplnila slova 1stCL_Vincent
Naplní se!!! Vovovo tom to je  |
| |
|
|
| Hoper |
Přidané 06-01-2009 22:50
|

Moderátor

|
WT_Horrido napsal:
Příjemné vyprávění dědoušků a doslovné převedení do animací bez ohledu na fyziku, historické souvislosti a zdravý rozum.
Část z WWII byla jako za starých dobrých časů, jen nevyprávěl Rus, ale Američan. Taková ami nalejvárna. Dávat tohle ve 20:00 na jedniččce to je teda revoluce.
Vony mu vysadí motory a už je jediný stíhač na světě co dosáhl sestřel bez motoru. Hallelujah!
tu fyziku beru s přimhouřením očí - stále to beru tak, že je to i pro laickou veřejnost a těm je to šumák, jak za to "vzal" :)
histerické souvislosti - mno, nad některým "zjednodušením" se už pozastavuju ;)
ad čas a program - zarazilo mne, že to jede na "jedničce" - od osmi na ČT2 bych to bral, ale na "hlavním" kanále... ;)

|
| |
|
|
| AH_Watson |
Přidané 06-01-2009 22:53
|

Rozkoukaný

Příspěvek: 467
|
Hoper napsal:
když třeba od dubna do května 51 proti silám OSN stály jen dva ruské pluky se 60ti letadly (mno, pravda - plus cca 50 Číňanů a Korejců, kteří ale na MiGách létali nějaké dva tři měsíce...)
O tom jsme se zrovna před chvílí bavili, byli ti Rusové ve Vietnamu ve vzduchu nebo ne ? Byli třeba důsledně na severu ? |
| |
|
|
| BenKenobi |
Přidané 06-01-2009 22:53
|

Uživatel

Příspěvek: 540
Založený: 24.05.08
|
dalo by se to charakterizovat slovy: "mohlo to být i horší" |
| |
|
|
| WT_Horrido |
Přidané 06-01-2009 22:55
|

Fusioner

|
No ale ona se dá vytvořit i lokální převaha...
武士は振り返らない
祖国を救うためが(我)ここにあり
|
| |
|
|
| Hoper |
Přidané 06-01-2009 23:23
|

Moderátor

|
AH_Watson napsal:
Hoper napsal:
když třeba od dubna do května 51 proti silám OSN stály jen dva ruské pluky se 60ti letadly (mno, pravda - plus cca 50 Číňanů a Korejců, kteří ale na MiGách létali nějaké dva tři měsíce...)
O tom jsme se zrovna před chvílí bavili, byli ti Rusové ve Vietnamu ve vzduchu nebo ne ? Byli třeba důsledně na severu ?
to co jsem psal byla Korea
k Namu tolik info nemám, ale bych to viděl jako poradce a především dodavatele zbraní (technologie, znalostí). Možná obsluhy SAMů mohly být zpočátku ruské. Vietnamské nebe bylo "modré", tam obranu stavěli především na raketách. A je už to docela dlouho, co se uvolňují informace, takže pokud by tam létali, asi by už něco vypadlo...
Co vím, tak ale třebas u arabáků Rusové v 70 letech i lítali bojově. Z prvu to mělo být jen nad územím Egypta co by PVO Suezu, později k tomu prý přidali trošku větší "pole působnosti", což se Izraelcům přestalo líbit - a viz lekce, jakou jim dali 30. 7. 1970.
A později létali tuším buď pro Syřany nebo Egypťany na průzkumné mise v 25tkách. Takže ne přímo bojové - útočné, ale (ne)bojové - průzkumné ;)

|
| |
|
|
| Hoper |
Přidané 06-01-2009 23:24
|

Moderátor

|
WT_Horrido napsal:
No ale ona se dá vytvořit i lokální převaha... :)
tak patrně přesně tuhle asi měli autoři na mysli :DDD

|
| |
|
|
| 310_Podrs |
Přidané 06-01-2009 23:25
|

Uživatel

Příspěvek: 1572
Založený: 07.06.06
|
A to jste ještě neviděli co vám předvede Vejtasa s SBD proti třem Zerům...  |
| |
|
|
| 1stCL_pbarry |
Přidané 06-01-2009 23:36
|

Uživatel

Příspěvek: 1694
|
311_BleskovejPodrs napsal:
A to jste ještě neviděli co vám předvede Vejtasa s SBD proti třem Zerům... 
Zesměšní všechny tři ? Snad ne!
Není důležité vyhrát, ale přežít.
I když vyhrát je taky fajn.
Obzvlášť, když vyhraju já!
|
| |
|
|
| 310_Podrs |
Přidané 06-01-2009 23:37
|

Uživatel

Příspěvek: 1572
Založený: 07.06.06
|
1stCL_pbarry napsal:
Zesměšní všechny tři ? Snad ne!
Tys to viděl...!  |
| |
|
|
| 3BAP_Cassius Chaerea |
Přidané 06-01-2009 23:38
|

Diskutující

Příspěvek: 2854
|
JJ to je pěkný, já sem alespoň v duchu doufal že by tam mohlo bejt i něco ze strany SSSR, ale pak sem si řekl že vlastně by tam stejně udělali maximálně celej dokument o tom jak Pokryškin sundal nebohou Su-2.
Škoda že v žádném dílu nebudou střelci z americkejch bombardérů, myslím že by se jim to velmi hodilo. "To sme jednou takhle letěli bombardovat Brémy a sedím si takhle v zadním střelišti naší B-24 a co nevidím. Němci a plná obloha, sem měl i chvilkama strach, tak sem střílel střílel, no a když mi došli patrony, byl sme už zase nad Británii a já měl na kontě 25 ať neberu 28 sestřelů." |
| |
|
|
| Tajpan |
Přidané 06-01-2009 23:54
|

Diskutující

Příspěvek: 2928
Založený: 11.10.05
|
Kto náhodou zmeškal , skrátene a ingliš 
http://www.youtub...re=related
1. myslím, že i Marseille má tiež podobný zostrel (aj jeden rus ?)
2. " v P38 som kedykolvek vymanévroval Bf109G" 
3. noo, už sa teším na P51, jeden verzus 64Fuckáčov , alebe P51 obratnejší ako čajka ( myslím I-153) 
PS: no bude prča. 
PS2: kto nechce čakať, na youtube si nájde |
| |
|
|
| CSL1_Vonty |
Přidané 07-01-2009 07:42
|

Rozkoukaný

Příspěvek: 148
Založený: 10.03.07
|
strasna agitka |
| |
|
|
| WT_Horrido |
Přidané 07-01-2009 08:04
|

Fusioner

|
Ano, Marseille ovšem provedl útok se zcela nefunkčním motorem.
武士は振り返らない
祖国を救うためが(我)ここにあり
|
| |
|
|
| Cracken |
Přidané 07-01-2009 08:26
|

Uživatel

Příspěvek: 742
Založený: 08.11.08
|
Zkuste si ve šturmoviku zalítat ve dvou P-38 proti 50 Bf-109, nic proti vašim leteckým schopnostem, ale přesto bych si vsadil spíš na ty messery... Jestli si to Olds nesplet - 50 mezků rozehnalo 2 P-38, tomu se spíš dá věřit. (Leda že by amíci nalétli do žáků letecké školy, kteří byli na svém vůbec prvním letu .) |
| |
|