chystám se vyměnit počítač za nový, co mi vydrží zase aspoň dva roky. A chci něco echtovního (nemohu říct, že prachy nerozhodují, ale nejsou to jediné, na co beru ohled, resp. jsou až na druhém místě).
Kamarád sem jede v únoru z USA, a tak si mohu něco objednat a nechat přivézt. Asi hlavně kartu, ale co dál (MB? CPU? Paměti?)
Potřeboval bych nějakého frajera, kterej mi sem napíše: "Tak hele, blbečku, nech si přivést přesně tuhle a tuhle kartu (typ, výrobce atd)., procesor (dtto) či MB (dtto)."
Jsem tak sotva lehce poučený laik, nemohu zde na toto téma vést odborné disputace (kritérium kromě MB je, aby to dnes nestálo 15 litrů a zítra bych to dostal za čtyři).
Díky předem.
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."
Myslím, že když si projdeš
http://www.zive.cz/Clanky/Sestavy-na-prosinec-aby-se-Vanoce-zbytecne-neprodrazily/sc-3-a-144653/default.aspx
http://www.svethardware.cz/art_doc-B5197B10BD5F80FFC12575280070725A.html
tak ani nemusíš být odborník a nešlápneš vedle.
Podrsi, kromě hraní ila (a pár dalších simů či FPS) nutně potřebuji ještě texťák a prohlížeč. Vše ostatní je nadstavba (tohle nutnost), ale úhrnem mám naistalováno několik desítek programů (neboj, při ilovi vypínám vše, i to, co běží na pozadí).
Dobrej tip, Rampo. Díky.
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."
Horrido, zacinam mit pocit, ze jsi to pojal jako moznost si z nekoho vystrelit :-). Raid nebrat, a pokud uz, tak alespon WD raid edic disku. Pokud byt takovy maximalista na vykon, tak SSD, pripadne SSD v raid 0 (coz je asi jedina varianta raidu, co ma v soucasnosti pro domaci pouziti smysl) a k tomu velky datovy disk. Ale jinak mas celkem dobry vkus, ja bych sice do i7 a ddr3 nesel, cenovy skok je tam moc velky, ale to koneckoncu zalezi na rozpoctu. Jen to k tomu jeste bude chtit hodne, hodne velky monitor.
Ja bych do seznamu rozhodne pridal velky externi esata disk na zalohovani.
310_cibule napsal:
Jsem tak sotva lehce poučený laik, nemohu zde na toto téma vést odborné disputace (kritérium kromě MB je, aby to dnes nestálo 15 litrů a zítra bych to dostal za čtyři).
Nojo, ale cim vic je to highend, tim rychleji bude cena padat, na to se priprav. Jinak je doba relativne vhodna, v blizke budoucnosti nema vyjit zadna nova generace grafik, procesoru, ani vlastne niceho jineho.
Právě ta poznámka o highend je důležitá. Nemám problém do toho vrazit peníze, ale zase nejsem multimilionář. Raději si koupím předposlední model za polovinu než něco, co právě vypadlo od vývojářů. Ostatně upgradovat mohu vždycky.
Co bys navrhl ty?
Co se týká CPU a MB, tak pro budoucí upgrade je určitě lepší koupit desku s čipovou sadou X58 a paticí 1366 pro nové Intel Core i7 procesory.
Je to ale zatím poměrně novinka a tak cena je docela vysoká (desky začínají okolo 5kKč a nejlevnější procesor i7-920 okolo 6kKč, DDR3 paměti jsou také o něco dražší ale ne o tolik..) a s přetaktováním to není u těch nižších verzí CPU žádná sláva.
V porovnání s tím se dá koupit slušná deska s čipovou sadou P45 za přibližně 2.500,- a např. procesor Core2 Duo E8500 okolo 4.500,-. V tomto příkladu je úspora okolo 4kKč, což se dá použít třeba na lepší grafiku a výkon bude možná pro hry i vyšší (mě běží E8500 na 4.0 Ghz a to jsem moc s přetaktováním nelaboroval..)
Pěkný článek o nových Intelech je http://pctuning.t...&Itemid=28.
Ohledně grafické karty je v tuto chvíli pro IL-2 skoro jedno jestli něco z nejnovějších kousků od ATI (GTX 280) nebo NVIDIA (4870) - myslím, že to stejně nakonec bude brzdit výkon procesoru (jak jsem uvedl výš, takt CPU mám 4.0 GHz a stejně při IL-2 běží jedno jádro (protože ta hra víc použít neumí) na 100% a grafika (ATI 4850) se celkem fláká..
Jen jsem někde na fórech četl, že někomu dělají problémy v IL-2 grafické karty s více jádry, případně SLI/CrossFire zapojení..
A až za dva týdny vyjde BOBek, tak všichni uvidíme jak na tom po HW stránce jsme
1) Procesor Core 2 Duo, MB s chipsetem Intel, RAM DDR2 (2x2GB nebo 2x4G
Výhody: stabilní řešení, dobře se taktuje, cena, CrossFire
Nevýhody: nelze použít více NVIDIA grafických karet
Stále je zde potenciál pro upgrade (pokud nekoupíš v tuto chvíli nejdražší CPU..
2) Procesor Core 2 Duo, MB s chipsetem NVidia, RAM DDR2 (2x2GB nebo 2x4G
Výhody: SLI, chipset NVIDIA moc neznám - myslím že je o trochu dražší než Intel - tady by měl poradit někdo, kdo má zkušenosti..
Nevýhody: nelze použít více ATI grafických karet
Stále je zde potenciál pro upgrade (pokud nekoupíš v tuto chvíli nejdražší CPU..
3) Procesor Core i7, MB s chipsetem Intel (X58), RAM DDR3 (má to 3-kanálový řadič, tak 3x nějaký kousek RAM)
Výhody: při budoucím upgrade není třeba měnit desku a paměti (pokud bude stačit kapacita)
Nevýhody: cena, přetaktování
Hmm, tak teď jsem si uvědomil, že pro architekturu Intel Core (Socket 775) jsou i chipsety, které podporují DDR3 paměti (Intel X48 a nForce 790i a možná nějaké další..) - nemám s nima zkušenosti, jsou dražší, ale mohla by to být další volba, pokud bys v budoucnu chtěl přestoupit na Core i7, nemusel bys kupovat RAM (ale to je otázka, jestli ti bude stačit stávající kapacita a nebude potřeba stejně koupi certifikované pro tříkanálový provoz ..).
Čtyřjádrové CPU jsem neuváděl vzhledem k tomu, na co ten PC chceš (využil bys je tam, kde to s nima umí i aplikace - převody videa, grafika..) - na gamesy jsou vzhledem k nižšímu taktu a horšímu přetaktování na tom o něco hůře - ale chybu s nima taky neuděláš..
A AMD v tuto chvíli asi nemůže konkurovat..
Grafika je pro všechny možnosti společná (stejně jako HDD, zdroj, DVD (nebo BlueRay), bedna..)
Pokud zvolíš grafiku NVIDIA, vyber si už s novým výrobním procesem čipů pomocí 55nm - postupně se starší (65nm) jimi nahrazují - tak pozor u obchodníků..
Jo a nemusíš se ani bát 64-bit OS (abys využil tu paměť). Já mám Visty a v poho..
Tak teď nevím, jestli jsem ti to zkonkrétnil nebo ještě více zamotal
WT_Horrido napsal:
Při uvažované životnosti min. dva roky je koupě staršího socketu fakt vhodná?
Normalní je nepřetaktovávat!
Slušná deska za 2500, to je protimluv.
Výkonové (pro Sturma) bych řekl, že má sestava bude výkonnější než s nejlevnějším Core i7 (takže na 2 roky bych neřekl, že to je úplně nevhodné) - výkonnější Core i7 jsou cenou nyní někde úplně jinde..
Opravdu zde záleží na penězích..
S tím přetaktováním bych nesouhlasil - u dobré desky na tom není nic těžkého, pokud se procesor nepřehřívá, tak se mu životnost také moc nezkrátí a ten potenciál tam je (já bych se toho nebál)
Desku mám ASUS P5Q-E (více než slušná) - dá se sehnat lehce nad 3kKč (tak jsem předpokládal, že slušná by mohla být o 5éé levnější )
Toť můj názor.
Sám nevím pro co bych se v současné době rozhodl (kupoval jsem asi před půl rokem a to nová Intel architektura ještě nebyla v obchodech, takže jsem to měl jednodušší..)
No, já tedy zrovna moc nepřetaktovávám (občas jsem to zkoušel na videokartě, ale vzhledem k tomu, že vlastně vůbec nevím, coi dělám, tak se do toho moc nepouštím).
Karty jsem měl dosud výhradně s čipem nvidia, čili u toho asi zůstanu. Takže asi procesor Core 2 Duo a MB s chipsetem NVidia, ne?
Nemůže se ten čtyřjádrový procík hodit někdy v blízké budoucnosti?
nejsem expert a tuhle problematiku jsem se zajímal v době kdy jsem se bavil s Ikarem o stavbě PC. 4 jádro by jsi využil pokud by jsi hodně pracoval s náročnými video/grafickými programy. Ale jinak si myslím, že nějaké skokový výkon oproti 2jádrům v blízké budoucnosti nezaznamenáš. Ale můžu se mýlit...
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.