Dírka Beatrice Shillingové
|
310_cibule |
Přidané 02-02-2008 16:30
|
Fusioner
Příspěvek: 15069
Založený: 29.09.05
|
Tak mne dneska zastavil soused, starší pán.
"Víte, co je to dírka Beatrice Shillingové?" zeptal se.
Myslel jsem, že na mne zkouší nějakou sprosťárnu. Už jsem dávno zapomněl, že jsme se kdysi spolu jednou bavili o naší společné zálibě v letadlech WWII.
Nebyla to sprosťárna. Týká se to letadel. Nevěděl jsem to.
Ví to někdo? Tedy bez googlu a podobných záležitostí.
Upravil/a 310_cibule dne 02-02-2008 16:42
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."
|
|
|
|
WT_Horrido |
Přidané 02-02-2008 16:35
|
Fusioner
Příspěvek: 10264
Založený: 30.09.05
|
Neopravila ona nejak Rols-Royce aby jim to nechcipalo kvuli karburatoru?
武士は振り返らない
祖国を救うためが(我)ここにあり
|
|
|
|
310_cibule |
Přidané 02-02-2008 16:35
|
Fusioner
|
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."
|
|
|
|
310_cibule |
Přidané 02-02-2008 16:36
|
Fusioner
|
Trochu jsi mi zkazil radost, čekal jsem, že nebudu jediný, kdo to neví. No, nic, už si pomalu zvykám
|
|
|
|
WT_Horrido |
Přidané 02-02-2008 16:41
|
Fusioner
Příspěvek: 10264
|
Mas zajimaveho souseda kazdopadne
武士は振り返らない
祖国を救うためが(我)ここにあり
|
|
|
|
310_cibule |
Přidané 02-02-2008 16:44
|
Fusioner
|
Díky ní přestaly merliny chcípat při negativním G. Spitfiry a hurikány se mohly začít pouštět dolů za emilama
Beatrice (Tilly) Shilling OBE MSc (8 March 1909–1990) was an aeronautical engineer who was responsible for correcting a serious defect in the Rolls-Royce Merlin engine during the Second World War. She also was a well-known racing motorcyclist.
Shilling was born at Waterlooville, Hampshire, the daughter of a butcher. After working as an electrician and electrical linesman, she took a degree in engineering at Manchester University. In the 1930s she was recruited as a scientific officer by the Royal Aircraft Establishment.
In the 1930s Shilling raced motorcycles around the Brooklands circuit and was awarded the Gold Star for lapping the track at over 100 mph on her Manx Norton 500.
During 1940 it was noticed that the Merlin-engined RAF fighters had a serious problem with their carburettors while manoeuvring in combat. The "negative-G" created by suddenly lowering the nose of the aircraft resulted in the engine being starved of fuel, causing it to cut out unless pilots flew inverted before diving. The opposing fighters did not have this problem. Shilling devised a solution which was dubbed "Miss Shilling's orifice". It was a small metal disc with a small hole in the middle. After it was fixed into the engine's carburettor, it was able to reduce the fuel starvation of the engine. By March 1941 the device had been installed throughout Fighter Command as a stop-gap until an improved carburettor became available in 1943.
Shilling was once described by a fellow scientist as "a flaming pathfinder of women's lib"; she always rejected any suggestion that as a woman she might be inferior to a man in technical and scientific fields. She married George Naylor, a bomber pilot with No. 625 Squadron RAF. Shilling worked for the RAE until the mid-1960s.
She held a doctorate from the University of Surrey, a CEng and was a member of the Institution of Mechanical Engineers and the Women's Engineering Society
Zdroj: Wikipedia
Upravil/a 310_cibule dne 02-02-2008 16:45
|
|
|
|
Skoca |
Přidané 17-03-2008 19:20
|
Nováček
Příspěvek: 2
Založený: 16.03.08
|
Tak to je hodná paní, teda byla. |
|
|
|
Hoper |
Přidané 18-03-2008 09:00
|
Moderátor
Příspěvek: 12091
|
sem myslel, že to byla nějaká servírka, co jen tak mimochodem naslouchala lamentování smutných pilotů, že jim cípají motory
a protože je měla hrozně ráda, tak jim poradila...
a ona měla doktorát :)
Porazit nepřítele a dát mu život může vypadat jako projev laskavosti,
ale ve skutečnosti to je to nejkrutější, co poraženého může potkat.
[samurajský pohled na zajetí]
|
|
|
|
FellA |
Přidané 18-03-2008 09:27
|
Nováček
Příspěvek: 49
Založený: 25.02.08
|
Hoper napsal:
sem myslel, že to byla nějaká servírka, co jen tak mimochodem naslouchala lamentování smutných pilotů, že jim cípají motory
a protože je měla hrozně ráda, tak jim poradila...
a ona měla doktorát
...a dirku |
|
|
|
3BAP_Rohlos |
Přidané 18-03-2008 10:19
|
Uživatel
Příspěvek: 816
Založený: 08.01.07
|
310_cibule napsal:
Trochu jsi mi zkazil radost, čekal jsem, že nebudu jediný, kdo to neví. No, nic, už si pomalu zvykám
To je dobrý Cibulko, já sem to taky nevěděl... |
|
|
|
1stCL Pepan |
Přidané 18-03-2008 10:44
|
Rozkoukaný
Příspěvek: 386
|
Po americku moc neumím ale přeložil jsem to správně že to bylo nainstalováno in March 1941?
EDIT překlep
Upravil/a 1stCL Pepan dne 18-03-2008 10:59
|
|
|
|
310_cibule |
Přidané 18-03-2008 12:11
|
Fusioner
|
Jo, Pepane. Do březnu 1941 už měly dírku všechny stíhačky Fighter Command (to znamená, že některé i dříve). Teprve v roce 1943 se do strojů začaly montovat nové vylepšené karburátory.
|
|
|
|
1stCL_Fucida |
Přidané 18-03-2008 12:36
|
Hlavní administrátor
Příspěvek: 10825
Založený: 26.01.13
|
310_cibule napsal:
Jo, Pepane. Do březnu 1941 už měly dírku všechny stíhačky Fighter Command (to znamená, že některé i dříve). Teprve v roce 1943 se do strojů začaly montovat nové vylepšené karburátory.
Jo, do té doby to stejně pořád nebylo úplně ono..to jen v ILovi s tím červení na Mk.V nemají problém..ale my jim to přejeme, vždyť létat v tom vraku, který je navíc tak ošklivý, chce celého chlapa
"Verloren ist nur, wer sich selbst aufgibt."
|
|
|
|
310_Gringo |
Přidané 18-03-2008 12:40
|
Uživatel
Příspěvek: 550
Založený: 28.03.07
|
Jo, do té doby to stejně pořád nebylo úplně ono..to jen v ILovi s tím červení na Mk.V nemají problém..ale my jim to přejeme, vždyť létat v tom vraku, který je navíc tak ošklivý, chce celého chlapa
Hoďte po něm něco!!!! |
|
|
|
310_cibule |
Přidané 18-03-2008 13:58
|
Fusioner
|
Nech ho, Gringo, záviděj nám tu dírku.
Ty jejich kraksny jsou naprosto asexuální, nevzbuzují žádný city. Zatímco do spita se musí každej chlap zamilovat na první pohled (dokonce i některý, poněkud netypický ženský).
|
|
|
|
Mungo |
Přidané 18-03-2008 15:06
|
Uživatel
Příspěvek: 718
Založený: 03.10.05
|
310_cibule napsal:
Nech ho, Gringo, záviděj nám tu dírku.
Ty jejich kraksny jsou naprosto asexuální, nevzbuzují žádný city. Zatímco do spita se musí každej chlap zamilovat na první pohled (dokonce i některý, poněkud netypický ženský). To vies, modri nepotrebuju mat ziadnu dierku v sexualnom lietadle. Frau v Berline, milenka v Parizi, v pivnici zamocku kvalitne cervene ...
Kdezto Reds v Britanii ... - ano, myslim, ze to by to vysvetlovalo. |
|
|
|
3BAP_Cassius Chaerea |
Přidané 18-03-2008 15:10
|
Diskutující
Příspěvek: 2854
|
To my máme v letadle direk, ale snažíme se červotoče potírat datlama. |
|
|
|
Hoper |
Přidané 18-03-2008 15:15
|
Moderátor
Příspěvek: 12091
|
přijde mi, že já mám v letadle dost často dírky i bez červotočů....
Porazit nepřítele a dát mu život může vypadat jako projev laskavosti,
ale ve skutečnosti to je to nejkrutější, co poraženého může potkat.
[samurajský pohled na zajetí]
|
|
|
|
310_cibule |
Přidané 18-03-2008 15:52
|
Fusioner
|
Rozumím, Mungo, no, tak si užívejte. A teď zrovna sloužíš na východní frontě nebo kde?
|
|
|
|
3BAP_Cassius Chaerea |
Přidané 18-03-2008 15:58
|
Diskutující
Příspěvek: 2854
|
310_cibule napsal:
Rozumím, Mungo, no, tak si užívejte. A teď zrovna sloužíš na východní frontě nebo kde? Pakliže jel na východní frontu s cestovkou Wehrmacht and spol., tak má o vodku, žrádlo a děvečky postaráno, teda pokud si neobjednal dietní výlet do Stalingradu. |
|
|