ne
nicméně teď koukám, že to funguje i bez páry, tzn. když si to člověk zálohuje bokem, bude to zřejmě fungovat i po smazání dema Upravil/a magot dne 23-02-2026 22:49
Tak jak jste vy ostatní dopadli? Rozchodili jste to?
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."
Tak jo, tady je můj první let vůbec na letadlovce v Combat Pilotovi, včetně útoku TA-TA-TA-TA-TA-TA-TA samopalem vz. 24 (někdy ještě mnohem rychlejší) na Akagi.
Vyhlašuju výzvu, kdo to dá taky na první pokus... (přiznám se, předtím se dal jeden (slovy 1) let se dvěma starty a přistání na obyč dráze.)
YouTube Video
A nyní pár poznatků ze včera, kdyby to někoho zajímalo:
Grafika - kvalita objektů (ve VR):
1) Kokpit je minimálně na úrovni IL-2 / DCS, v něčem mírně lepší, v něčem mírně horší, celkově ho řadím asi výš jak v Il-2 BoX, ale to musím prozkoumat ještě s odstupem...
2) Křídlo a další části vlastního letadla viděné z kokpitu sou top, lepší než v Il-2BoX a výrazně lepší než v DCS WW2 co znám
3) Paluba Enterprise (Akagi) taky perfekt... Kdyby byla Enterprise v Il-2 BoX a vy na její palubě ve Spitfiru, tak takle dobře zdaleka vypadat nebude!
4) Tímto zatím výčet povedených věcí končí, vše ostatní (voda, obloha, mraky, země, stromy atd...) z toho mála co tam je je jasnej Work In Progress a je vidět, že tomu nevěnovali moc pozornosti a v současnosti je to příšerný... Nicméně musím pochválit, jak snadné je najít letadlovku, klidně 15km daleko a z výšky 6km, vůbec se neztrácí jako v BoX a je tam... To by mohl být dobrý precedens i pro letadla, že by byly vidět dobře, ne jako v BoX... Mimochodem, když vystoupte do těch 6km, tak ta krajina a voda už vypadá možná trochu líp...
FM letadla (zatím jen F4-F4)
Tady sem zatím trochu rozpačitej:
1) Při běžnejch letovejch režimech včetně vzletu a přistání (rozuměj těch s dostatkem stability) je to za mě OK, chová se tak, jak bych čekal...
2) Při vysokejch úhlech náběhu, pokusu o vývrtku atd. (na hraně stability) se to chová divně... Trochu tam vidím rukopis Il-2 BoX, ikdyž zatím ještě horší, chová se to divně "gumózně" atd...
3) Snad ještě malá poznámka, že naprostá blbost jak v Il-2 BoX se snažej dohánět výkony naprosto čistým drakem (zkuste si přistát v Il-2 BoX bez klapek, extrém je La-5, proč asi?), tak tady se mi to zdá lepší, ale to musím ještě otestovat... V tomhle je DCS prostě lepší, reálný letadlo de za plynem, přidáš, okamžitě cítíš zrychlení, ubereš, okamžitě letíš čumákem na přístrojovku... Potlačíš, přitáhneš, to samý... V Il-2 BoX bez klapek se ty letadla chovaj, jak kdyby neměli odpor... V soubojích pod plnym plynem a v manévrech to tak nevadí, ale například při tom přistání je to divný...
4) Pokud přistání provedete hladce, nevíte o problému... Jenže s tím mužete o tu letadlovku taky dost mrdnout a stejně přistanete... To bude pravděpodobně spojený se zatím neexistujícím DM...
5) Motor se chová dle mého OK (pnící tlak, otáčky, chlazení, směs), ještě si musím přečíst originální manuál k F4, zatím sem k tomu přistupoval jako ke slabšímu bráchovi R-2800 a v pohodě...
Je jasný, že je to opět WIP, ale je tam příslib, že až to vyladěj, mohlo by to být dobrý a lepší jak BoX??
VR performance a nastavení:
1) Má to fakt dobrej antialiasing, dejte si Anti-Aliasing method TSR a Anti-Aliasing quality ULTRA ... Když to rozběhnu na rozlišení 2400x2400 na oko, tak to vypadá IMHO líp, než v BoX 2xMSAA s rozlišením 3000x3000 na oko... Tudíž, díky kvalitnímu antialisingu tady de použít nižší rozlišení na oko, což je super...
2) Celkově je výkon mizernej, i s nejlepší GPU+CPU co existuje budete muset jít s nasatvením trochu dolu, ale:
3) Mezi ULTRA a LOW není moc velkej rozdíl většinou 4) Největší žrout výkonu, kterej sem objevil sou efekty (Effects), ty dejte za každou cenu na LOW, dokonce i medium sežere strašně výkonu! přesto že tam žádný viditelný efekty nejsou, tak vám letadlo s vypnutym motorem na dráze klesnou FPS na polovinu...
5) Další větší, ale ne tak velkej žrout sou stíny... Rozdíl na LOW vs ULTRA byl v FPS měřitelnej, zatím sem nevyzkoušel MEDIUM a HIGH
6) Kdo používá, tak OpenXR ToolKit v1.3.2 způsobuje crashe... Píšou v VR návodu, že se musí použít pouze nejnovější verze OpenXR ToolKitu, nicméně nepíšou jaká je to verze a podle mne je to právě 1.3.2???
Další
1) Nemaj implementovanej ForceFeedback, musel sem si do Joysticku flashnout imitaci pružiny, aby s tím šlo lítat...
Celkově je jasný, že je to toální WIP, nicméně proletět se v tom dá a budem doufat, že budoucnost, až to vyřešej, to bude mít skvělou, aby sme už nemuseli podporovat ty Ruský šmejdy z BoX...Upravil/a Hot_Dog dne 24-02-2026 14:32
4) Pokud přistání provedete hladce, nevíte o problému... Jenže s tím mužete o tu letadlovku taky dost mrdnout a stejně přistanete... To bude pravděpodobně spojený se zatím neexistujícím DM...
...
Buď a nebo je to vlastnost podvozku palubní stíhačky
Takhle z rychlíku u oběda v práci mi to přijde jako starý Il s lepším kokpitem. No už se těším až s tím praštím o palubu
Je to teprve pre alpha, myslím, že se to ještě hodně změní. Grafika, DM, atd. Buďme k tomu shovívaví : ))
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."
Nepotřebuje ten pilot nějak pomoct? To třepání a pohyby hlavy nevypadají moc zdravě.
To je podivnost videií z VR. V helmě se člověku obraz netřepe ale na videu to je jak záchat epileptika
Dělají to všechny starší helmy bez majáků ..
Upravil/a magot dne 24-02-2026 13:09
Já sem rozhodně pozitivní ohledně Combat Pilota... Co není pozitivní, bohužel, je, že už to budou za chvíli skoro 3 roky, co to oznámili a začali na tom dělat
Já sem rozhodně pozitivní ohledně Combat Pilota... Co není pozitivní, bohužel, je, že už to budou za chvíli skoro 3 roky, co to oznámili a začali na tom dělat
Nemaj holt prachy, jak už někde výše psal magot.
Jak to dávala tvoje sestava? Moje 60 fps na low details, na vyšší detaily se mi obraz ve VR rozsypal a ještě prakticky zastavil; což přisuzuju tomu, že to není odladěné.
Funguje vám TRackIr? Mě to hra nedetekuje, v devices ve hře také není ..
Q13: Will Carrier Qualification and the Combat Pilot franchise support TrackIR and other head and eye tracking devices such as Tobii Eye Tracker? A: Yes, we already support TrackIR
evidentmě to nefunguje .. a bez toho nelétám ..
Upravil/a magot dne 24-02-2026 20:53
Ano, z head tracking devices pro monitor zatím funguje pouze TrackIR, ostatní ne, píšou to v poznámkách... Problémy s TrackIRem se asi řeší i na discordu a případně je tam i ticket pro BugReport, mě zareagovali během pár hodin, tak kdo chce pomoc odladit bug pro další, muže si založit ten ticket...
Tak jsem právě s wildcatem úspěšně praštil na palubu Enterprise. Jsem na sebe pyšný : )
Tak jsem psal Jasonovi, tak mě hned odepsal. To je hezké, že CEO odepíše během minuty, tak by to mělo bejt u všech nadnárodnch korporací
Psal, že jim Naturalpoint omylem odstranil Combat Pilot, z game listu TrackIRu. Že to prý fixnou, zítra nebo kdy.
Nicméně, že chyba je v driveru, tak jsem aktualizoval gamelist i driver a už to běhá
Tak jsem 3 minuty ve hře, stočím to nejkratší cestou s reisenem k akagi, ilegálně dajvnu bez okruhu, přistál jsem bez motoru na akagi na první dobrou .. to je laciná arkáda
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.