Tak už jsem na to přišel. Ve VR vůbec zoom na osu namapovat nejde. Tedy jde, ale ve VR to nefunguje.
Lze jen namapovat postupné kroky Zoom Minimum, Zoom level 1 atd. třeba na klobouček. Za mě cajk. Konečně vidím na všechny budíky.
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."
V jaké hře přesně? Třeba v DCS je speciální osa pro VR zoom. Klasický zoom totiž mění FOV, což ve VR jaksi nejde, protože to je definované samotným headsetem. Takže se musí měnit ohnisková vzdálenost.
Upravil/a AJaromir dne 22-02-2026 21:32
V jaké hře přesně? Třeba v DCS je speciální osa pro VR zoom. Klasický zoom totiž mění FOV, což ve VR jaksi nejde, protože to je definované samotným headsetem. Takže se musí měnit ohnisková vzdálenost.
V BoX, občas je potřeba a jde to i tady. Ne na osu, ale na čudlíky resp. třeba ten kloubouček.
Mám v BOX ve všech letadlech místo fotky papírek s nejdůležitějšími informacemi o letadle (a asi nejsem sám, kdo to používá). Z normálního odstupu to ze sedla pilota nepřečtu, některá éra ho mají třeba až na straně kopilota. Rozvržení mého skutečného "kokpitu" mi v podstatě neumožňuje se za letu vyklonit tak daleko dopředu, nebo tedy s největšími obtížemi. Proto si občas třeba tyto informace či nějaký budík nebo ukazatel nastavení trimů zoomnu. Vcelku efektivní.
Nadcházející týden si nechávám v optice zkontrolovat dioptrie, cylindry a jejich osy. S tím si pak objednám čočky, které se dají vsadit do Questu (pro každé oko zvlášť pod dioptrií atp.). Třeba už zoom nebudu potřebovat, zatím ale jo : ))
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."
Jak se meni ohniskova vzdalenost beze zmeny fov?
Pravý ctrl + num* pro delší ohnisko a pravý ctrl+num/ pro zmenšení ohniska.
Aneb jaký je rozdíl mezi zvětšením a přiblížením...
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.