Aha, takže včera to ještě bylo divné, ale dneska už to víme ; ))
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."
No divné bylo, že by ti nefungoval volant na ose v boxu, kde je povolená osa na trimu.
Ukázalo se jen, že si zapomněl, že programátoři boxu jsou ignoranti a vše funguje "as designed"
Ale proč tomu tak je, už jsem taky pochopil, upřednostili přesnou hw "simulaci" ovládání s tím, že 90% lidí je pak nasranejch co je to za pomatenost ..
Hm, že by se muselo tím trimovacím kolem otočit pětkrát dokola, aby se trim vůbec pohnul (takto doslova to funguje). Nevím, jestli to takto bylo, spíš bych řekl, že ne. Protože by pilot v zásadě nedělal nic jiného, než točil trimovacím kolem.
Ale teď mám jiný problém: tak dlouho jsem si včera hrál s přepojováním hubů a periférií resp. zakládáním různých profilů ovládání v ilovi, až se mi to celé totálně pomátlo. Nefunguje prakticky nic, nebo funguje úplně jinak, než má. Namapuju, ve hře se to neprojeví. Pedály jsou v permanentním reverse modu, ať mám v ilovi nastaven revers či nikoliv.
Já tyhle jevy snad přitahuju
Zažil jste to někdy někdo?
P.S. Widle ty periferie normálně vidí a fungují v nich správně.
Upravil/a 310_cibule dne 19-02-2026 15:22
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."
Tuhle odpověď jsem nechtěl slyšet, i když od včerejší půlnoci vím, že musí přijít : ))
Myslím, že periferie se mohou snadno v PC přejmenovat a potom hra vidí pod původním kodem jiný ovladač než držíš v ruce.
Nikdy jsem to plně nepochopil, ale někdy záleží na pořadí zapojeni v HUBu, takže něco vyndat a strčit to jinam nebo v jiném pořadí dokáže některé hry dost rozhodit.
Zkontroluj, jestli nemáš zmatek v obecném a konkrétním uloženém profilu letadla. Najednou tak máš joy na směrovce atd. a přiřazováním na jednom profilu vznikne konflikt, protože v jiném máš něco jiného.
Tedy pokud "v ilovi" myslíš BOX, protože IL 1946 je echt speciální debil.
Upravil/a Richi dne 19-02-2026 15:06
Ten možný binec v nastavení profilu obecném a mém konkrétním mne včera kolem půlnoci napadl, ale už jsem neměl sílu to otestovat. Bude to asi to poslední, co dneska večer ještě zkusím. A pak se vydám cestou reinstall...
Já s tím taky jednou nějak bojoval. Ono je to takové nepřehledné a rychle se člověk ztratí. Něco nastavuješ a najednou koukáš, že se hrabeš v něčem jiném někde jinde.
Zřejmě v klidu zkontrolovat, jestli v obecném jsou ty hlavní ovládací prvky správně a až potom ladit rozdíly v konkrétním letadle.
Klapky, trimy a tyhle věci chodí u jednotlivých letadel různě a přijít na to, který řádek dělá to co potřebuješ je někdy pátrání.
Pak sedneš do BF 109 ale místo F do G a půlka věcí nejde, protože to bere nastavení z obecného a konkrétní profil pro G ještě není vytvořen i když je to stejné jako F.
Když se do toho zamotáš a začneš to řešit v obecném tak můžeš rozhodit zase něco jiného, no, mají to asi výborně udělané, ale nesmí se člověk do toho zamotat.
K nastavování profilů jednotlivých letadel jsem se zatím vůbec nedostal (dokonce ani za celých minulých 13 let ne ; )
Ale udělal jsem si ještě dva profily vedle Obecného/Global kvůli testování kombinací všech těch periferií. A tady se to může IMHO prát. Smažu je a zkusím všechno odznovu.
ringlett napsal:
Tuhle věc miluju. Sice na BOX třetinu funkcí nevyužiju, ale je to miláček.
Co všechno používáš? Na čem máš klapky? Funguje ti to velké kolo na trim?
Motory, vrtule a bohatost směsi, obecně většinu tlačítek. Trimovací kolo mi funguje na všem u čeho není ovládání přes tlačítka, na německé mašiny nefunguje. Nefunguje mi páka FLAPS, klapky v ilu ji neberou, tak tam mám odhoz bomb a na tlačítku vedle pak ovládání pumovnice. Páka Gear taky nefunguje, nejde mi na ni nic nastavit. V Box nefungují točítka vedle tlačítek.
Na rovinu, popisy na kvadrantu ignoruju a namapoval jsem si to na dvoumotorák, zleva motory, uprostřed stoupání vrtule a vpravo směs.
Aby mi ovládání fungovalo musel jsem kvadrant připojit až jako poslední.
Nejdřív Javelin, pak MetalStrik 3D (pedály, chladiče, kompresor na osách/pedály jeden z výrobců tady, je na nich obrázek mezka, jeden den přestali fachat//, fungují jen díky Matmymu co je propojil s tím starým joyem//), rozhodilo mi to i Opentrack (brutálně) takže nastavit ten a pak teprve připojit toho toho hajzla (však jsem psal, že je to Miláček . No a stejně se tak jednou za dva měsíce něco posere a Box si dělá co chce, po restartu počítače se zase vrátí bez zásahu na původní. Ale třeba teď se mi po půl roce zase konečně začal zobrazovat v zrcadlech podvozek u 38. Nevím, proč asi dva roky jsem nešáhl na grafiku ...
K nastavování profilů jednotlivých letadel jsem se zatím vůbec nedostal (dokonce ani za celých minulých 13 let ne ; )
Ale udělal jsem si ještě dva profily vedle Obecného/Global kvůli testování kombinací všech těch periferií. A tady se to může IMHO prát. Smažu je a zkusím všechno odznovu.
Profily pro jednotlivá letadla mi vůbec nefungují. Měl jsem pro Spit V, po některé předchozí aktualizaci přestal fungovat, smazat nejde ... Když ten Spit V vezmu, tak jen pozoruji jak vrtám do země. Měl jsem pro P-47, ten přestal fungovat po stejné aktualizaci, ale naštěstí smazat šel. Éro funguje normálně na obecný profil.
Myslím, že BOX by potřeboval vysvětit, pohřbít a naprogramovat znova. Zlatej Flashpoint ...
ringlett napsal:
Motory, vrtule a bohatost směsi, obecně většinu tlačítek. Trimovací kolo mi funguje na všem u čeho není ovládání přes tlačítka, na německé mašiny nefunguje. Nefunguje mi páka FLAPS, klapky v ilu ji neberou, tak tam mám odhoz bomb a na tlačítku vedle pak ovládání pumovnice. Páka Gear taky nefunguje, nejde mi na ni nic nastavit. V Box nefungují točítka vedle tlačítek.
Na rovinu, popisy na kvadrantu ignoruju a namapoval jsem si to na dvoumotorák, zleva motory, uprostřed stoupání vrtule a vpravo směs.
Aby mi ovládání fungovalo musel jsem kvadrant připojit až jako poslední.
Nejdřív Javelin, pak MetalStrik 3D (pedály, chladiče, kompresor na osách/pedály jeden z výrobců tady, je na nich obrázek mezka, jeden den přestali fachat//, fungují jen díky Matmymu co je propojil s tím starým joyem//), rozhodilo mi to i Opentrack (brutálně) takže nastavit ten a pak teprve připojit toho toho hajzla (však jsem psal, že je to Miláček . No a stejně se tak jednou za dva měsíce něco posere a Box si dělá co chce, po restartu počítače se zase vrátí bez zásahu na původní. Ale třeba teď se mi po půl roce zase konečně začal zobrazovat v zrcadlech podvozek u 38. Nevím, proč asi dva roky jsem nešáhl na grafiku ...
Super, dík. Páka podvozku mi bez problému fungovala out of box, teď nevím. Na páku klapek plánuju prostřednictvím key2joy naprogramovat Shift a zdvojnásobit si tak počet funkcí tlačítek na kniplu (FF Sidewinder. Klapky na páce nefungovaly nikdy, ani na ose. Trimovací kolo mi nefunguje ani na spitu, ani na thunderbolta, nic jiného jsem zatím nezkoušel.
Vlastně jsem nikdy neměl s BOX žádné velké problémy (od začátku původní instalace, dokonce přenesená u jednoho PC do druhého a možná i třetího, už nevím), podvozek ve vyleštěných plochách u lightningu jsem viděl od začátku, nastavení drželo jak helvétská víra.
Teď se mi zřejmě BOX snaží ukázat, kdo je ohledně mého PC pánem : ))
Hm, že by se muselo tím trimovacím kolem otočit pětkrát dokola, aby se trim vůbec pohnul (takto doslova to funguje).
Zkusit pře-kalibrovat a změnit rozsah na úrovni widlý.
Lokální profily v BOX si radši ani nedělej, hra se s tím dřiv nebo později evidentně rozesere. Je to prostě zabugovaný, Ivan na to nemá ..
V PC si definitivně nastav všechen HW abys už s ním pak nemusel hýbat (měnit USB), pak odinstaluj BOX všechno smaž, znovu nainstaluj a nastav si jen globální a obecný profil, nic víc.
Jedině, tak s tím budeš moci fungovat.
Upravil/a magot dne 19-02-2026 18:32
Hm, že by se muselo tím trimovacím kolem otočit pětkrát dokola, aby se trim vůbec pohnul (takto doslova to funguje).
Zkusit pře-kalibrovat a změnit rozsah na úrovni widlý.
Lokální profily v BOX si radši ani nedělej, hra se s tím dřiv nebo později evidentně rozesere. Je to prostě zabugovaný, Ivan na to nemá ..
V PC si definitivně nastav všechen HW abys už s ním pak nemusel hýbat (měnit US, pak odinstaluj BOX všechno smaž, znovu nainstaluj a nastav si jen globální a obecný profil, nic víc.
Jedině, tak s tím budeš moci fungovat.
K tomu trimu, od začátku mám plný rozsah od -100 k 0 a +100 asi na tři otáčky. Celkem mi to vyhovuje.
Když to tak vezmu tak mám BOX ve druhé krabici a asi na třetí(?) základové desce, možná 4 procesoru, a šamanismus to byl vždycky. Nikdy to nefungovalo korektně.
Opentrack si taky žije vlastním životem.
Ale s tím kvadrantem jsem celkově hodně spokojený. Singl ovládání každého motoru je fajn věc.
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.