Phantom, Hornet i Tomcat mám , jen nejsem úplně na expert level. Zvláště u Tomcat to chce i kolegu dozadu a ti jsou vzácní.
Upravil/a Lark dne 22-01-2026 12:22
No, tady Mirage F1 moc lidí nemá a nelétá.
Co vím, tak ji má jen Ace14, Baron, pSipi a já .. a možná Míra. Já létám jen éčko a většinou offline, na online akce nemám moc času.
Ale je to docela dobrý protivník tomcatu a taky stejná generace, změřte síly. Ovšem pozor, nenechat se vylákat nad širé moře, to je past ;-)
Píše se rok 1981 a Saddám nasadil zbrusu nové žirafy verze E, které úspěšně nasazuje proti ajatolláhovým perským kocourům!
Jo a a stále se čeká na verzi M, kterou Aerges slibovali, snad bude ještě v tomto tisíciletí.
Diky za info, upřímně bych si na Tomcat netroufl pokud by nebyla super výhodná příležitost. Spíš to vidím proti Phantomu a nebo MiG-21...
Budu vděčný pokud se někdo na polet najde.To by se asi dali domluvit i proti F-14 ale tam tuším jak to asi dopadne.
No, bohužel perskej kocour taky ještě nebyl vydán, ačkoliv byl slibován, ale v konfiguraci války Iráq vs Irán k r. 80's, měla F1 (oproti migům 21/23) skoro stejné šance jako F-14 IRIAF.
Takže když se domluvíte k dobovým omezením, tak se pilot s riem v tomcatu proti F1 dost zapotí
Oni ty iránský piloty vytáhli kolikrát z vězení po začátku války, protože to byli většinou příznivci krále, ale tehdá je nutně potřebovali. Musím se zeptat Fučidy, jestli u nich někoho v letce zrovna nepropustili... :):)
To abychom dodrželi dobová omezení pro boj proti kocourům....:):)
Ale má to další nedostatek...vůbec nevím , jestli by oni lítali za Irán...
Upravil/a Lark dne 22-01-2026 15:03
Zdar kluci,
já F1 mám, ale od zakoupení hibernuje v hangáru a mulťák moc nelítám pač na to není čas.
Celkem ovládám Mig 21 s tím už mám dost hodin. Momentálně se věnuju A-10CII, po sobotách máme výcvik na Discord - Bad wolf.
Tomcat si tohle i ve variantě A bez Phoenixů i bez Sparrowů povodí s prstem v nose. Dost možná i bez Sidewinderů. Je to celkem dost silnej dogfighter.
My máme dvě komplet posádky na F14, s živým Goosem je to mnohem větší sranda, než s AI Ostatní vodí ty Hornety, jsou univerzálnější a nevyžadují takovou koordinaci pilot/navigátor.
Jo, tomcat je všeobecně silnej ve všem i na kanon. IRIAF používal ještě starší verzi než je ta současná "early", ale je to víceméně to samé.
Výbroj většinou byla 4x sidewinder P5 a 2x phoenix A MK47 a kanon. Vyjímečně 4x phoenix. IRIAF nikdy neměl na tomcatech sparrowy, i když je používali na phantomech.
Žirafa-E, nosila 2x Super 530F a 2x 550 magic 1/2. Létala se konfigurace hunter & killer, jeden mirage měl ECM pod Remora (ten tomcat nedokázal propálit, takže použití phoenixů odpadlo) a druhý měl 530tky.
(F1 remoru nemohla zahodit, kvůli nenahraditelnému hw a byla těžká, takže jeden z dvojice se nemohl účastnit ACM)
Stejně tak dokázal tomcat vyšumět 530tku. Technicky vzato v 80's tomcat dokázal vyrušit skoro vše. V opačným směru propálil sovětskou rušičku phantasmagorii ale remoru nedokázal.
Na blízko 2 - 3km měl mirage výhodu, protože magic2 byla sviňa obratná proti retardovanovanému sidewinderu P5 na tomcatu.
Na kanóny už měl tomcatu zase výhodu ..
Všeobecně byl boj dost vyrovnaný a bylo to jen o umu. IRL ale F1čka skórovala pouze 530tkama
V DCS je ale pro F1čku rušící pod Barax, ale nevím jestli je použitelnej v boji. Většina těch ECM podů stojí za hovno a hra s nima takřka nepočítá.
Peršani létali v zvláštní formě tří tomcatů. Jeden tomcat dělal "mini awacs" a držel se vzadu 20-40km a dva tomcaty útočily, pokud možno s použitím phoenixů na co největší dálku.
Mid-range combat přenechávali phantomům, čili na vzdálenost sparrow E. A ACM přenechávali F-5. (Ale většinou phantomy stejně v ACM skončily)
Šetřili tomcaty co to šlo
No někdy, to můžeme zkusit ten psí boj Upravil/a magot dne 22-01-2026 21:32
Magote, V DCS ma F-14 k dispozici AIM-9L a AIM-9M. Ten Barax rusici pod bych chtel vyzkouset, domluvime se na nekdy?
Upravil/a Lark dne 22-01-2026 21:28
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.