No to jsem se stříleje od pasu tak moc nespletl.
Před těmi tedy dvanácti lety to začali už vtehda na zastaralém engine a tím pádem je s to na pikaču dnes i na věčné časy a nikdy jinak.
No vytvořili na to rozšířenou verzi enginu pro ROF. Umí o trochu víc věcí než původní ROF engine z r.2009.
Je to engine z r.2014 (resp. od r. 2012 to připravovali na WWII). Jason tehdá ještě myslel, že to dotáhne do pacifiku.
Ale jádro pudla bohužel změnit nedokázali. Papírový domečky na zelené louce, řeky s mizernými břehy, nikdy nevytvořenej editor misí, malá chudá města bez infrastruktury a detailu kde procesor taví jak kdyby zpracovával půl planety to je prostě něco z čeho už nevyhrabou ..
Naproti tomu IL246 evolvoval do enginu pro IL-2: Birds of Prey a ten do CLODu, kde to tam dodnes (asi) bastlí TF.
Je to tentýž stejný engine, stejně jako DCS nebo Falcon má stále tentýž engine jen už ve velmi pokročilé verzi.
Upravil/a magot dne 14-12-2025 18:15
Buďte rádi, že na to nepoužili třeba Unity nebo Unreal. Tyto grafické jádra v poslední době stojí pěkně za stolici. Pokud do toho jeden pořádně nehrábne, tak výsledná optimalizace je děs. Což jsem nedávno zažil na jedné moc pěkné plošinovce, u které jsem nečekal, že při vytížení RTX4090 na 100% bude mít 60 fps při 2560*1440.
Jako že přímo vývojáři UE řekli něco ve stylu, že samotný engine si musí každý vývojář dooptimalizovat sám, protože vývojáři UE na to patrně kašlou. Už nevím, jestli to řekl Gaben nebo kdo, ale dokud nemáte vlastní engine, tak jste prej houby programátor. http://www.ddworl...ine-2.htmlUpravil/a AJaromir dne 14-12-2025 21:33
No ja bych povazoval prechod na takovy COTS engine za pozitivum a zachranu simulatoru. Proc? Protoze dnesni enginy umi skutecne velky svet, takze pokud odhledneme od varianty "da se letat pres celou zemekouli, jen krajina je na ruznych mistech v ruznych urovnich detailu", staci to. A ma to dve vyhody, nikdo nebude do simulatoru delat screenshoty z mesta ze vzdalenosti pul metru od budovy ci patniku, aby se pochlubil zbytecnymi detaily, a usetreny cas se pouzije na vytvareni obsahu. Snad.
Ono s temi optimalizacemi, soucasny stav je, ze spousta vyvojaru na to proste kasle a kdyz na to kasle, tak to engine nezachrani. Ta cerna prace, jak udelat od vseho LODy a zakomponovat do sebe, proc to delat, kdyz to "umi" automatizovany system a vy nafotite objekt, ono ho to slozi a otexturuje a vy muzete udelat za tyden dalsich dve ste. Tenhle pristup bych fakt enginu nevycital, vina je jinde.
UE5 voe, už jsme to řešili, základní verze má omezenou velikost mapy, tedy pevniny, zvládne pokrýt sotva Moravu ...
Tzn. když bude chtít udělat např. Novou Guineu, tak je se základní verzí UE5 v prdeli a bude si bude muset připlatit za komplet zdrojový kód a výrazně ho přepsat, což např. dělá korejská KAI.
Upravil/a magot dne 15-12-2025 12:31
Velikost Moravy mě nesere.
Jak je to staré?
Je to nové?
Bude v tom v tom o jeden až deset levelů lepší grafika krajiny a pozemáků proti BOX?
Když mi řekneš UE5 voe, tak to vyjde na stejno jako kdybys mi řekl. hžřžblmhchrt
Unreal Engine 5 je špičkový realtime 3D engine, který umožňuje vytvářet extrémně realistické hry a virtuální světy s filmovou kvalitou a moderními nástroji.
Velikost Moravy mě nesere.
Jak je to staré?
Je to nové?
Bude v tom v tom o jeden až deset levelů lepší grafika krajiny a pozemáků proti BOX?
Když mi řekneš UE5 voe, tak to vyjde na stejno jako kdybys mi řekl. hžřžblmhchrt
ue5 je unreal engine 5 voe Grafiku tam můžeš nacpat jakou chceš, tzn. klidně v detailu nějaké 3D akce typu Battlefield.
Morava by tě měla srát páč když sedneš do trubky, tak se ani pořádně neotočíš ... a s vrtulovým, ze Zlína do Olmiku, pár vesnic a dost.
Žádný z Londýna do Paříže neexistuje, to je simulátor jak jezdit s kamionem po dětském hřišti Upravil/a magot dne 15-12-2025 15:36
Mňo a jakou grafiku tam teda nacpali?
Protože z toho mála co zveřejnili toho moc nevidím. Nebo mi něco uniklo?
Na scénáři Midway nic krom vody a dvou zrnek písku nic neuvidíš
Btw, kdo ví zda tam udělají i ostatní atoly v okolí, např. tam kde měla tankovat ta žaponská ponorka ..
UE5 se používá na točení CGI ve filmech. Tož tak nějak ohledně možností nasvícení scén. Taková pěkná ukázka co UE umí, je třeba Hellblade2
Jenomže jak bylo mnohokrát zmíněno: Každý engine je vhod na něco jiného, jinak se musí hodně upravit. Třeba v IL2 to nemusí být průser, ale u moderních strojů chcete třeba nasimulovat i ohřev/ochlazování krajiny a různých povrchů kvůli správné simulaci infračervených snímačů.
Upravil/a AJaromir dne 15-12-2025 17:38
UE5 voe, už jsme to řešili, základní verze má omezenou velikost mapy, tedy pevniny, zvládne pokrýt sotva Moravu ...
Tzn. když bude chtít udělat např. Novou Guineu, tak je se základní verzí UE5 v prdeli a bude si bude muset připlatit za komplet zdrojový kód a výrazně ho přepsat, což např. dělá korejská KAI.
kolem devadesati milionu kilometru, pokud vim. Do toho se vejde cela planeta. Coz samozrejme nerika moc o tom, ze kdyz se tam cela planeta vymodeluje, tak to system vykresli.
Vyse uvedene bez zaruky, uz se v oboru nepohybuji.
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.