No ješte bych chvíli počkal být tebou, první série bývají chybové, drivery se ještě dolaďují. A rozhodně si pořiď tří-vrtulovou nebo vodu. Osobně bych vyhlížel MSI Trio sérii, ale 4090 zatím nepotřebuju. Ovšem do VR bude ideální
Tak jak s novými procáky?
7950X3D se zdají fajn, ale co mi na tom vlastně vadí je ten fakt, že proti 5800X3D
nepřináší kromě ceny nic vcelku nového, protože je to pořád "jen" osmijádro.
Myslel jsem, že to od 7950X nebude zas až tak daleko, ale to často je.
Ve Vulkanu to snad ale vypadá, na prakticky podobný výkon u všech CPU.
Co tipujete, že je nakonec lepší volba? 7950X3d, i9 nebo i7-1370?
Pokud to chceš primárně na hraní, ještě k tomu na hraní ve VR, tak můj názor je takový, že i "jen" osmijádro je furt o 2 jádra víc, než co aktuálně na hraní potřebuješ a daleko důležitější je hrubý výkon jednoho jádra...
Tudíž bych si prošel Benchmarky jednotlivých CPU a vybíral podle toho, co nabídne nejlepší jedno-vláknový výkon v režimu, v jakém to budeš provozovat, tzn nevím třeba jestli budeš taktovat, nebo ne...
Samozřejmě pokud to chceš na nějakou výpočetní práci, tak tam počet jader naopak roli hraje docela velkou...
Hot Dogu, no jasně, že jen na hraní.
A protože chci i VR, alespoň aby to mělo potenciál až si to pořídím, tak nechci dát 50k kč za něco, u čeho potom zjistím, že jsem měl dát 55k kč a pořídít u jiného výrobce.
Jasně, 4090 do rozumného rozpočtu hází trochu vidle, ale je to jen jedna část, která lze nějak vyřešit.
Třeba zavřít ženu někam, kde se to nedomákne, nebo počkat na nějakou lepší cenu za takových pět let. Někdo tady kvůli tomu předělával i rok starou koupelnu myslím.
Jak oblafnul Fuci tu svou zůstane možná navždy zahaleno tajemstvím, třeba je rytíř Jedi. Ta moje je v zásadě v pohodě s původním odhadem 50-70k.
Jestli ale kousne nějakých 90k, to si už jistý nejsem. Třeba cena lehce spadne do konce zimy. Kdyby alespoň DPH výpalný nebylo tak strašidelný.
Jde ale hlavně o AM5 nebo Intel. Být či nebýt.
Zatím jsem spíše pro i7 dokud mě AMD nepřesvědčí o opaku.
Pokud chceš VR, zjisti si jaký výkon dávaj po přetaktování v jednovláknových úlohách, to je nejdůležitější a vem to, co bude mít větší tenhle single-thread výkon... (Nemám to teď zjištěné, jak je na tom 13. generace vs Ryzen 7000)
8mi jádro bude stačit, víc není třeba ikdyž dalo by se říct, že tím nic neskazíš, ikdyž to uplně taky není pravda, více jader znamená vyšší spotřebu a možná díky tomu nižší potenciál k přetaktování, ale to spíš až u hóóódně moc jader, jako třeba 16, 20 apod...
Chci se zeptat. Rozhodl jsem se upgradovat starý Ryzen 5 3600. Jsem omezený paticí AM4. Myslíte si že je Ryzen 5 5700x3d dobrá volba? Nebylo by lepší za stejnou cenu AMD Ryzen 9 5900X nebo jiný? Máte někdo zkušenost s x3d?
Zrovna před rokem jsem na AM4 přešel z Ryzen 7 3700X na 5800X3D. Počáteční rozpaky a obavy, jestli to má vůbec smysl se okamžitě rozplynuly, protože nárůst výkonu v DCS byl opravdu markantní. Jen si to chce trošku pohlídat chlazení, respektive počítat s cenou navíc za chladič, pokud jsi na stávajícím procesoru měl něco co jej sotva uchladilo.
...taky sem si nemyslel že bych mohl sestřelit německý letadlo. Dva roky po válce se mi to konečně podařilo.
Abraham Simpson
Navíc u chladičů Noctua je uchycení chladiče upraveno tak, aby chlazení bylo opravdu účinné. Jde totiž o to, že u Ryzenů není rovnoměrný rozptyl tepla, protože Jádra procesorů jsou převážně u dolní hrany čipu a uprostřed se nachází čip, který zařizuje spojení mezi jednotlivými chiplety a zbytkem desky. A jak vidno z obrázku, tak chiplety mají navíc relativně malou plochu, což znamená moc tepla na malé ploše - špatný rozptyl tepla a snažší přehřívání.
Obrázek: https://www.techp...TwT5Wb.jpg
Doporučuji kvůli rozměrům v seznamu kompatibility zkontrolovat jestli je kompatibilní s vybranou základní deskou, operačními paměťmi (kvůli výšce modulů) a se skříní: https://ncc.noctu...
YouTube Video
Pro fanjšmerky pak Noctua dělá ještě speciální sadu pro Direct-die chlazení: YouTube Video
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.