Nedávný projekt fosilie mi ukázal, že je nejvyšší čas pořídit vlastní 3D tiskárnu.
Dnes jsou navíc cenově a uživatelsky natolik dostupné s funkcí auto kalibrace podložky, že to zvládne použít i naprostý laik.
Já si na tisk figurek vůbec nepotrpím, ale vytvořit něco co má zároveň užitnou hodnotu preferuji.
Vždy jsem toužil po heli kolektivu a pomocí Lego stavebnice jsem si dokázal poradit,
ale pořád tomu chyběla ta správná proporce/funkce a hlavně tuhost mechaniky.
Na netu existuje nespočet šikovných projektů samo-domo staveb kolektivu, přesto mě jedna konstrukce obzvlášť zaujala.
Natolik vymazlený kolektiv s důmyslnou a funkční konstrukcí, složenou s 90% dílů na 3D tiskárně.
Navržen kompaktně přitom robustně s třecí brzdou a na kompenzaci hmotnosti ovládací hlavy,
je pružina v ose těžiště, podobně jako má Virpil příslušenství protizávaží za příplatek.
Naprosto tvůrce podezřívám, jestli nemá německé předky, vše do sebe lícuje s přehnanou přesností.
Pro širší univerzálnost jsem vybral hlavu Kiowa, hned v základu má hned 5 kloboučků a to krom dvou stupňového gripu Apache jiná heli nemá.
Co je na kolektivu od autora Thick8 tak povedeného:
• Navržené jako stavebnice s video tutoriálem
• Díly důmyslně a přesně zapadají
• Rameno na ložiskách s kompenzační pružinou
• Funkční otočný plyn na rukojeti
• Možnost výměny hlavy - Huey/Kiowa
• Kompaktní mechanika s třecí brzdou
• Celkově velmi povedený reálný a profesionální design
Po trocha přemýšlení jsem upravil držák plynovky a překlopil ho na modulární variantu i pro kolektiv.
Jsem z rychlé výměny křídlatého setupu za kvedlací nadšený.
Klidně bys mohl všechno dát dohromady a udělat kompletní návody včetně Hall sond, jaký magnet, Arduino, soft a tak.
Shrnout prostě všechny informace od A do Z, třeba by to nebyl špatný nápad. Co a jak i pro začátečníky a lidi, kteří tomu nerozumí ale něco by si rádi vyrobili.
Máš návod na Joy, teď kolektiv.
Úžasný, kdybych pár měsíců počkal, mohl jsem ušetřit pěkných pár tisíc A ten kolektiv z lega je taky super.
Mimochodem po přechodu z throttle pák na skutečný kolektiv jsem ze začátku dost bojoval se svalovou pamětí zvedat směrem dolů...
...taky sem si nemyslel že bych mohl sestřelit německý letadlo. Dva roky po válce se mi to konečně podařilo.
Abraham Simpson
Kit je navržen na poťáky, tedy pro širokou masu lidí, bez potřebných elektro znalostí.
Není to nevýhoda, protože dráha osy pro kolektiv je téměř 1:1 a to výrazně prodlouží životnost.
Tak jsem to měl i na Lego plynovce a po 6 letech dráha bez defektů.
Navíc šikula si poradí a předělá si případně na hall senzory.
Elektroniku si každý vybere sám, ta která mu ideálně sedne, já vybral mojí roky osvědčenou MJ16.
Aktualizace,
jako se používá Kamzík na klouby, tak existuje tlumicí tuk s vysokou viskozitou na plastové převody a ideální na plochu s třecí brzdou.
Je to podobný mazadlo, které používá VKB do tlumičů, jen je 200x levnější a větší balení https://www.amazo..._SCE_dp_i1, dodá mechanice správnou tekutost a plynulost.
Mám už Apache + CPG téměř finálně bindlého, pro jistotu jsem dospodu hlavy doplnil snadno dostupné shift tlačítko.
Já to řeším tiskem u jednoho fajn chlapíka. Dělá ofiko 3D tisk a cena velmi příznivá.
Za 500kč už budete mít dost slušně velký pytlik dílů. Jasně, já to mám kousek.
Kdyby náhodou: https://3dmanufak...
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.