October 16 2024 02:17:18
Navigace
IL-2 BoS Návody
1. Aktivace licence
2. Ladění .ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 BoS FAQ (pilot help)
IL-2 BoS FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
CLoD Návody
Postup instalace volitelných záplat
Nastavení ovládání (Aircraft.csv)
IL-2 Návody
IL-2 Sturmovik (verze)
1. Začínáme s IL-2
2. Ladění conf.ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 Sturmovik FAQ (pilot help)
IL-2 Sturmovik FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
RoF Návody
Planeset
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 8

· Piloti on-line: 1
LesniHU

· Registrovaní piloti: 2,747
· Nejnovější pilot: carramba66
IL-2: Cliffs of Dover
IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover- krabice (box)
IL-2 Sturmovik 1946
IL-2 Sturmovik 1946 - krabice (box)
Rise of Flight
Rise of Flight - krabice (box)
Informace o SVK
Vlastníci a provozovatelé
Pravidla SVK fóra
Číst diskuzi
 Vytisknout diskuzi
UBOAT
saldy
Skupina Monsun

V prosinci 42 přišli Japonci s návrhem zřídit ponorkovou základnu v Malajsii, o kterou by se německé uboty opřely při výpadech do Indického oceánu. Tuto myšlenku velení odmítalo, ale události tento postoj změnily. 5. dubna 43 byla U-178 vyslána do Penangu aby zde zřídila ponorkovou základnu. Za pomoc se stavbou Němci Japoncům předali ponorku U-511.

Průběh boje o Atlantik se v květnu 43 začal nezvratně otáčet ve prospěch spojenců. Němci se proto rozhodli své úsilí rozšířit i do oblastí kde trasy nebyly tolik chráněny. Tím místem byl Indický oceán, kde v podstatě vládl mír. Dálkové uboty typu IX, které tou dobou převážně plnily své úkoly v jihoafrických vodách, dostaly rozkaz doplnit zásoby a přesunout se do Arabského moře. Ponorky měly do Penangu dorazit na konci září 43, tato skupina dostala jméno Monsun a většina strojů pocházela ze 12.flotily.

Očekávalo se že Monsun zde dosáhne stejných úspěchů jako ponorky vyslané k severní Americe počátkem 42 (operace Paukenschlag). Monsun však skončil hubenými výsledky nebo spíše fiaskem, příčinou byla především tou dobou již rozvinutá spojenecká zpravodajská síť. První vážnou potíží se kterou bylo třeba se vyrovnat, byla velká vzdálenost, kterou musely ponorky překonat na své nové působiště a již při přesunu utrpěly mnohé ztráty. Terčem se navíc staly i zásobovací ponorky. Z 11 ubotů, které byly do skupiny Monsun postupně vyčleněny, byly 4 potopeny již během tohoto přesunu! Ze dvou zásobovacích ponorek byla zničena jedna. Takže do bojových akcí v Indickém oceánu bylo nakonec nasazeno pouze 6 ponorek.

Jak již bylo řečeno, celá operace byla zpravodajsky monitorována a tak ani tyto uboty nedosáhly oslnivých výsledků. Zásobovací lodě byly včas odkláněny od oblastí slídících vlků.

U-852

Jednalo se o ponorku typu IXD2, vyznačovala se velmi dlouhým operačním dosahem a smutně proslula tím, že její velitel se dopustil válečného zločinu.

Ubot mířil do vod Indického oceánu a v noci 13-14.3. 44 potopil řecký parník Peleus. Kapitán aby zahladil stopy po této akci se rozhodl trosečníky postřílet, posádka na ně spustila střelbu z kulometů a házela granáty. 3 muži však přežili a byli zachráněni. Ponorku U-852 lokalizovaly a napadly v Arabském moři Wellingtony RAF startujícé z Adenu. Ponorka byla natolik poškozena, že byla nucena vplout na mělčinu 3.5. u pobřeží Somálska a na břehu byla zajata. Spojenecké vyšetřovatele nejprve zaujalo "letadlo" Fa330 přepravované ponorkou, jednalo se o vírník s pozorovatelem tažený ve výšce až 120m za ponorkou, který bylo možno rychle rozložit a zase složit. Posádka však opomněla zničit palubní deník. Eck a jeho 4 důstojníci byli za válečný zločin odsouzeni a popraveni. Je nutno zmínit, že tento incident byl ojedinělou událostí svého druhu. U-852 učinila jedinou plavbu 18.1.44-3.5.44 a potopila 2 lodě.

Základní údaje IXD2:

Posádka: 57
Max rychlost: 35,6/12,8 kmh pod vodou
operační dosah na hladině: 43 900 km
Výtlak: 1616/1803 t pod hladinou
Rozměry: 87,6 x 7,5 x 5,4 m (ponor)
Výzbroj: 22 torpéd (4 příďové a 2 zadní torpedomety)
1 x 105 mm , 1 x 37 mm, 1x 20 mm kanon.
 
http://www.sturmovik1946.estranky.cz/
Tyler Durden
Jenom abych to upřesnil. Primárním cílem nebylo pozabíjet trosečníky, ale zničit velké pole trosek které by mohly prozradit přítomnost ponorky než by se stačila dostatečně vzdálit.

Samozřejme že zničením trosek a vorů prakticky odsoudil trosečníky k smrti. Střelbou byli zabiti jen ctyři trosečníci, z asi 18 kteří se zachránili při potopení lodi, podle výpovědi těch co přežili.

Jako bez debaty byl Eck vůl a zaplatil za to. Ale např. Amíci v tomhle druhu sportu vedou před Němci o délku ponorky.
Osud šeptá bojovníkovi: "Nemůžeš odolat bouři" a bojovník šeptá: "já jsem bouře!"
 
saldy
ijncluny.estranky.cz/img/original/780/uboat_2024.10.09-01.14.png

Cíle úvodního tažení v Severním moři se daří naplňovat. Po 7 plavbách na max. obtížnost mám za sebou mnoho útoků na lodě a čeká mě zaminování-tyto oblasti však bývají střeženy. Z mise je taky záhodno vracet se s tučnou kořistí a zajatci. V 6 misi jsem si konečně vysloužil Typ IID, áčko je do bojů nevhodné. Velkou část plavby jsem se musel pohybovat výtlačnou rychlostí abych měl palivo na návrat a dbát proto aby měly dýzly maximální péči. Déčko se tedy v Severním moři může pohybovat rychleji , má přepracovanou věž odkud je lepší výhled, je zde UZO s nočním filtrem pro efektivnější hladinové útoky. Pro osmou misi mi navíc do ubotu nainstalovali nové baterie dodávající +25% kapacity, ještě urguju velitelství o lepší panceřování věže.

ijncluny.estranky.cz/img/original/776/uboat_2024.08.26-16.24.png
ijncluny.estranky.cz/img/original/777/uboat_2024.08.26-16.24_1.png

Při výsadku agenta v Irsku se celá akce propálila a pořádali na mě hon, exploze hlubiné bomby vážně zranila jednoho člena posádky, ale včasná pomoc důstojníka odvrátila jeho smrt. Počasí v Severním moři bylo na podzim a v zimě hrozné, časté bouře měly neblahý dopad na morálku, dlouhé zatažené noci střídají husté denní mlhy. Jednou byla mlha tak hustá, že jsem k lodi prostě připlul a vyzval posádku k evakuaci, ta však odmítla, vystřelila světlici a zkusila uniknout. Začal jsem proto nepřítele ostřelovat 20 mm kanonem, asi po 10 minutách se z mlhy vynořila korveta a vedla na nás střelbu předním dělem, kterou mě zahnala pod hladinu. 1 námořník onemocněl tuberkulozou, chování dalšího, který vychvaloval komunismus mezi posádkou jsem vyřešil domluvou, jiný vedl pošměšky na mou adresu a tak byl postaven před vojenský soud. 1 námořník se psychicky zlomil při bombardování v hlubině a byl vyhozen - po návratu na základnu. Posádka si dopřála dovolenou v Alpách pro utužení morálky a za dobrou práci.

Uhoře je třeba pravidelně servisovat ...

ijncluny.estranky.cz/img/original/778/uboat_2024.08.245-12.jpg
ijncluny.estranky.cz/img/original/779/uboat_2024.08.25-12.jpg

V osmé misi mám v torpedometech 9 min, ve skladu další 3 a pouze jediné torpedo pro cestu zpět, počasí je opět mizerný...

ijncluny.estranky.cz/img/original/781/uboat_2024.10.09-01.jpg
Upravil/a saldy dne 15-10-2024 17:10
 
http://www.sturmovik1946.estranky.cz/
saldy
Poslední misi na kterou jsme vezli miny do blízkosti jihozápadního cípu VB jsem předpokládal jako spíše odpočinkovou, dokonce jsem v příručním skladu našel láhve šampusu s blahopřáním přímo od Donitze. Bohužel Lamanšský průliv je velmi dobře střežen a přes den jsme raději zůstali pod hladinou, krátce před cílem jsem situaci s pokládkou podcenil, nechtělo se mi opět čekat než přijde noc a zachytil nás letecký průzkum, za chvíli už se naším směrem řítila skupina DD. Šli po nás dlouho a v mělkých vodách, jednou do prásklo tak blízko, že se rozkymácel celý člun. Unikli jsme s odřeným břichem a nakladli 12 vajec přesně podle plánu. Byl jsem rád, že jsme se tohoto nákladu konečně zbavili. Na cestě zpět nás opět zachytili uprostřed Kanálu, grilovačka trvala asi hodinu, posadil jsem ubot na dno a čekal až se to přežene.

Když jsme se dostali z této pasti , přišel rozkaz prověřit jednu naší ponorku nedaleko od nás, snad to budou jen technické potíže. Našli jsme ji na hladině ale nikdo na nás nereagoval, vydal jsem se se strojníkem zlověstnou situaci prověřit a vzali jsme si masky, když jsme sestoupili dovnitř, našli jsme celou posádku otrávenou... Narazili jsme cestou domů ještě na 1 frachtr na který padlo naše jedilé torpedo, Kvůli vysokým vlnám jsem zvolil hladinový útok, z věžového UZO je lepší výhled a v noci je k nezaplacení. Podmínky neumožnily nic moc co odměřovat, žádné pravítko a úhloměr, tady pomůže jen hrubý odhad a G7čku jsme vypustili asi z 700m, dostal to na zadek a zmrzačená loď visela předkem nad hladinou. Vítr se po chvíli naštěstí trochu zklidnil.

Zajat byl kapitána a strojník, ostatním jsme rozdali potraviny a dlouho jsme pak z vraku rabovali drahocené pneumatiky, je to skvělá kořist a bude náležitě zpeněžena. Několik dávek z dvacítky pak trápení lodi navždy ukončilo.

Po deváté misi už byla únava posádky tak vysoká, že jsem raději požádal o 21 denní dovolenou, což bylo promptně i s ohledem na naše úspěchy schváleno. Není divu taková služba se musí na lidech podepsat...Ihned po návratu z Alp jsem dostal nové příkazy, čeká nás norské tažení, posádka zatím nemá tušení, musím zajistit přejímku zásob, dotankovat nádrže, naskladnit uhoře, dostatek potravin a taky rozmanitost nebo budou zase remcat, taky pravé kafe pro povzbuzení, náhradní díly a dostatek zdravotnických zásob a další drobný materiál, ještě nám instalují vylepšený hydrofon a dostali nový krycí nátěr...
 
http://www.sturmovik1946.estranky.cz/
Přejít na fórum:
HANÁCKÉ SLET
HANÁCKÉ SLET 14.6.-16.6.
Přihlášení
Jméno

Heslo



Nejste pilotem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
TeamSpeak3
cr597.teamspeak3.com:9254
Heslo: net

teamspeak server Hosting by TeamSpeak3.com
Rychlovka
Pro přidání zprávy se musíte přihlásit.

02-10-2024 14:07
To není dobrá myšlenka. Belzebub každého stáhne do pekel a přes zvolené zástupce i nás obyčejné lidi. Vyděšený

27-09-2024 11:19
Pokud ti co zvolím budou plnit svůj program, ať se klidně spojí i s Belzebubem.

26-09-2024 16:00
Kdokoliv bude v koalici s kýmkoliv. Jím nejde o smysl, ale o prachy a to politiky spojuje.

25-09-2024 16:44
Příští volby vyhraje ANO a bude v koalici s ODS. Ostatní strany budou v opozici.

23-09-2024 08:17
Prognostik z tebe už nebude. Úsměv

19-09-2024 19:18
Jelikož se blíží ten čas, tak bych jen skromně řekl: Nacionalisti všech zemí, vyližte si prdel! Šklebící se

13-09-2024 15:43
Kroměříž a Olomouc - Pravděpodobnost 3. povodňového stupně >90%

12-09-2024 16:09
A toto je noční můra Troubek: https://hydro.chm.
..ekt/307354

12-09-2024 16:04
No právě. Zem nesaje. A na Šumavě už staví sněhuláky. https://hydro.chm.
..eq=2505266


12-09-2024 10:36
jojo, voda na děsivý mlýn: https://www.inter.
..
Šklebící se

35,800,814 návštěv