September 18 2025 22:26:27
Navigace
IL-2 BoS Návody
1. Aktivace licence
2. Ladění .ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 BoS FAQ (pilot help)
IL-2 BoS FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
CLoD Návody
Postup instalace volitelných záplat
Nastavení ovládání (Aircraft.csv)
IL-2 Návody
IL-2 Sturmovik (verze)
1. Začínáme s IL-2
2. Ladění conf.ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 Sturmovik FAQ (pilot help)
IL-2 Sturmovik FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
RoF Návody
Planeset
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 7

· Piloti on-line: 0

· Registrovaní piloti: 2,755
· Nejnovější pilot: Glider
IL-2: Cliffs of Dover
IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover- krabice (box)
IL-2 Sturmovik 1946
IL-2 Sturmovik 1946 - krabice (box)
Rise of Flight
Rise of Flight - krabice (box)
Informace o SVK
Vlastníci a provozovatelé
Pravidla SVK fóra
Číst diskuzi
 Vytisknout diskuzi
Maj njů kompjůter 2023 a VRM
3IAP_Dryjo
Jo no jo, šak sem kus vola.. Jasně, ty USBcka dou z desky. Nic, jako bych nic neřekl. Díky Fuči

1stCL_Fucida
Od toho jsem tady Šklebící se
"Verloren ist nur, wer sich selbst aufgibt."

AJaromir
Šklebící se jojo, deska má slušnou výbavu. Ona nemá moc externích USB, protože tam je celkem 5ks PCIe4 4x M.2 slotů, ale jinak tam jsou vnitřní konektory:
USB 3.2 Gen 2x2 Type-C header - 1ks
USB 3.2 Gen 1 header - 1Ks
USB 2.0 header - 2ks.
Jo, klasicky 2 sloty na jeden header
Jediný problém mám u toho USB-C. Našel jsem jen dvě skříně, které mají na předním panelu USB 3.2 Gen 2x2 Type-C. Všechny ostatní mají jen USB 3.2 Gen 2x1 Type-C

Jinak jelikož periferie mají celkem slušnou spotřebu, tak vše je na napájeném externím USB hubu.

Jinak asi udělám takový pokus. Proto jsem bral verzi s 420mm radiátorem. Přestavím skříň na inverzní. Sání bude shora, Radiátor bude v konfiguraci push foukat dopředu. Tím, že karta bude vzhůru nohama, tak sání shora bude přímo zásobovat GPU čerstvým vzduchem. Jsem zvědav jak to bude chodit. Ještě je možnost nasávat vzduch přímo zespod skříně. To by mohlo být ještě lepší, protože zespod je prachový filtr, ale prostor sání je omezen zdrojem. Jde tam dát max jeden větrák, ikdyž...

Co je dost překvapující, tak podle tohoto mini obrázku ze studie MSI, je pro CPU nejlepší řešení radiátor vpředu foukající do skříně:
https://storage-a...-lc_06.jpg
Já právě chci udělat variantu vpravo nahoře nebo vpravo dole. Obecně dávat radiátor dospodu se u AIO silně nedoporučuje, protože hrozí zavzdušnění pumpy.

Edit číslo 2658:
Myslím, že nejlepší setup bude: Radiátor vpředu, režim push do skříně, jeden 140mm ventilátor fouká zespod do skříně, 3-4 140mm ventilátory foukají zadem a vrchem ze skříně.
Upravil/a AJaromir dne 29-03-2023 18:53

Tyler Durden
YouTube Video

Osud šeptá bojovníkovi: "Nemůžeš odolat bouři" a bojovník šeptá: "já jsem bouře!"

Richi
Jen tak mimochodem, jaké máš důvody pro rozhodnutí, že jsi AM5 zcela vynechal?

1stCL_Fucida
Protože je to starej Intelák! Šklebící se

Já jsem spíš zvědavý, jestli to Jaromír poskládá do toho srazu na Hané, nebo bude stále laborovat mezi vzduchem a AiO Šklebící se
"Verloren ist nur, wer sich selbst aufgibt."

AJaromir
Tak je to super. Mám revizi 7 Arctic liquid freezer 420 a je tam skoro centimetr rezerva. Hurá . Úsměv

magot
Udělej Jaromíre video jak to stavíš, to bude hit! Šklebící se

AJaromir
No nevím. Při instalaci CPU jsem si všiml ohnutého pinu na patici. Takže reklamace. Nebo spíš oprava, protože tohle se většinou reklamovat nedá. Fakt nechápu. Prostě jeden pin už "z vrtulníku" jde vidět, jak je ohnutý.
Upravil/a AJaromir dne 30-03-2023 19:16

Richi
YouTube Video

AJaromir
Richi, díky. Už jsem toho dost studoval. Očividně pro nejlepší chlazení CPU je dát radiátor na přední panel v konfiguraci sání do skříně. Tímto způsobem jde skrz radiátor nejvíce studený vzduch. Nevýhoda je, že pak je ve skříni o něco tepleji. Pokud se dá radiátor na výfuk ze skříně, tak teploty CPU budou vyšší, ale zase se tím nebude ohřívat vzduch ve skříni. Jinak v tom videu v čase 9:50 má absolutně špatně nainstalovaný radiátor. Ten u AIO musí být VŽDY výš než čerpadlo, aby se nezavzdušnilo. Viz video v příspěvku Shadowdeath
Upravil/a AJaromir dne 30-03-2023 20:38

Shadowdeath
AJaromir napsal:

Richi, díky. Už jsem toho dost studoval. Očividně pro nejlepší chlazení CPU je dát radiátor na přední panel v konfiguraci sání do skříně. Tímto způsobem jde skrz radiátor nejvíce studený vzduch. Nevýhoda je, že pak je ve skříni o něco tepleji. Pokud se dá radiátor na výfuk ze skříně, tak teploty CPU budou vyšší, ale zase se tím nebude ohřívat vzduch ve skříni.

Jeste je i otazka, zda budou hadicky dost dlouhe pri zachovani spravne orientace chladice.. u dnesnich mega grafickych kater, bych se toho i trochu obaval.
YouTube Video

"Když umřeš, tak o tom nevíš, ale pro ostatní je to těžké. To samé platí, když jsi debil." ~ autor neznámý

AJaromir
Hadičky jsou dost dlouhé. 45cm. Grafiku mohu nainstalovat vertikálně, Tím problém odpadá. A taky mohu udělat inverzní montáž desky. Tohle je přesně skříň, kterou jsem vybral, akorát mám oba boky plechové a tím pádem je zvuková izolace na obou bocích.
YouTube Video

Richi
1stCL_Fucida napsal:

Protože je to starej Intelák! Šklebící se

Já jsem spíš zvědavý, jestli to Jaromír poskládá do toho srazu na Hané, nebo bude stále laborovat mezi vzduchem a AiO Šklebící se

Nechci tady Jaromírkovi zasírat jeho vlákno, omlouvám se, ale "starej Intelák" OK, proč ne.
Jen všude pějí ódy na 7950X3D a FPS a tradá a holky nahoře bez a já nevím co všechno další. Zatím jsem ale nečetl nic o tom, že je 7950X3D opravdu lepší i herně.
Nějaké opravdové porovnání při hře podle něčí vlastní zkušenosti by mohlo být zajímavé.
Víc FPS? Menší spotřeba osmijádra? Menší teplo? OK, to jo, to všechno jo, ale jsou i jiné požadavky co člověk chce od CPU.
Řešíš chlazení, case a mnoho dalšího, ale Intel je jasná volba bez nejmenšího zaváhání a tak mě jen ze zvědavosti zajímá ta odpověď proč. Úsměv

Tyler Durden
Protože Ryzen 7950X3D JE pro herní sestavy bezkonkurenční jedničkou páč je to nyní nejrychlejší herní čip, následován 7900X3D. A holky nahoře bez.
Osud šeptá bojovníkovi: "Nemůžeš odolat bouři" a bojovník šeptá: "já jsem bouře!"

AJaromir
To je celkem jedno. Já aktuálně řeším reklamaci základní desky, která na 99% nebude uznaná, protože mechanické poškození neuznávají. Nemám jim jak dokázat, že pin v patici byl poškozen již z výroby. Stejně tak výrobce mi nemá jak dokázat, že jsem pin v patici poškodil. Ale myslím si, že je prakticky nemožné poškodit jediný pin.
i.postimg.cc/NMdHWmB0/IMG-20230330-181911.jpgi.postimg.cc/3R8GSnM6/IMG-20230330-183204.jpg

Je to přesně 5. pin zprava. Podle mapy je to VCC pin. A taky mi přijde, že je to přesně v místě uchycení ochranného krytu patice. Mám takovou obavu, že nová deska by mohla být levnější než oprava.
Upravil/a AJaromir dne 31-03-2023 16:33

Richi
Držím palec, to nevypadá dobře. Smutný

Shadowdeath
A 14-dni na vraceni zbozi na to uplatnit nejde? Predpokladam tedy, ze je koupeno online..

Taky je moznost, ze to bylo jiz od nekoho jineho "vyzkousene".. kolikrat to clovek ani pri prebrani nepozna.. krabice je "osamolepkovana", ale kdyz vlezes dovnitr tak uz treba originalni zatavene pytliky jsou nahrazeny zip sacky.. na vyrobku jsou smitka prachu.. Samozrejmne, prodejce asi nebude uplne debil, aby vracel do obehu neco rozbiteho.. spis si toho treba jen nevsimne, vsechno nejspis nezkousi.. max. prekontroluje, ze neco nechybi, hezky zabali a vrati do prodeje.. Pokud bys mel podezreni, ze by mohlo jit o tuhle situaci, tak bych se nebal s tim na prodejce trochu bafnout, urcite bude mit zaznam jestli uz vyrobek pred tebou nekdo nemel a jestli je aspon trochu seriozni, tak to zkontroluje a pak by problem byt nemusel.

Jinak bych to nevidel s pripadnou reklamaci/vracenim tak cerne. Pokud jde novy vyrobek a jedna se rychle tak si myslim, ze je ve vyhode spise zakaznik.. Jine uz by to bylo po delsim case.
Kazdopadne, take drzim palce, at to dobre dopadne.
Upravil/a Shadowdeath dne 31-03-2023 22:10
"Když umřeš, tak o tom nevíš, ale pro ostatní je to těžké. To samé platí, když jsi debil." ~ autor neznámý

magot
AJaromir napsal:
Nemám jim jak dokázat, že pin v patici byl poškozen již z výroby..

Nemusíš nic dokazovat. Prostě řekneš, že deska byla po rozbalení v tomto stavu. Nic si neosazoval, pouze rozbalil.
Rozbalil si desku co je evidentně šmejd a máš právo na novou. Důležité je, aby bylo v reklamaci zapsáno - stav po rozbalení.

AJaromir
Už mám doma všechny díly. Reklamaci samozřejmě neuznali. Ale deska byla otestována a prý to jede. Podle mapy to byl VCC pin, tak asi proto. Jinak oprava v autorizovaném servise prý 30 Euro. Jsem čekal větší pálky.

Přejít na fórum:
Přihlášení
Jméno

Heslo

Nejste pilotem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
TeamSpeak3
cr597.teamspeak3.com:9254
Heslo: net

teamspeak server Hosting by TeamSpeak3.com
Rychlovka
Pro přidání zprávy se musíte přihlásit.

13-09-2025 17:59
Ahoj, jak bych si s vámi mohl zalétat? Kdy, kde a jak? Létal jsem BOS solo a ted si na TAW trosku osvojil i engine mgmt a navigaci jen podle mapy. Sám ale nemám šanci. Létám za spojence.

20-08-2025 11:11
Ahoj dneska někdo na il-2 budem na teamspeaku kolem 5-6 hod klidne i ty Vity muzes dorazit taky se vracime po dlouhé době. Mrknutí

19-08-2025 21:45
Ahoj, Po půlce života jsem si vzpoměl na svoje létání. Bohužel si pamatuji už jen starý Il-2 1946. Co se tedy teď létá Úsměv poraďte mi kde bych objevil staré veterány.

09-08-2025 13:55
Tak na zbytek roku hodně štěstí jako z Kokury!

23-07-2025 10:14
A kde máš ty "svoje" obrázky?

22-07-2025 20:07
já "svoje" nezakazuju

18-07-2025 10:09
Jaké nalinkované obrázky? 95% obrázků na netu nelze linkovat, je to zakázáno.

14-07-2025 18:24
a není tu čistě náhodou někdo, kdo ví proč se nezobrazují nalinkované obrázky?

13-07-2025 23:31
Další zpráva o medvědech! Šklebící se

13-07-2025 19:07
Pro zajímavost: Na území česka se v minulosti v hradních příkopech medvědi nikdy nepoužívali. Bylo to neekonomické.

38,037,104 návštěv