Poznej ty fotky..
|
ringlett |
Přidané 08-03-2021 16:55
|
Diskutující
Příspěvek: 2093
Založený: 23.10.09
|
Ajvn napsal:
Který mamlas to vymyslel. Ve velkych výšnkách není vidět žádná barva. Ani kdybys měl to letadlo od hoven.
MALÉ A STŘEDNÍ VÝŠKY |
|
|
|
LesniHU |
Přidané 08-03-2021 17:09
|
Stařešina
Příspěvek: 5855
Založený: 30.09.05
|
Ringlett spravne, jen bych upresnil, ze ruzova byla specialni kamuflaz na pruzkumne lety za svitani, pripadne soumraku. @ajvn, Spitfiry pro pruzkum ve velkych vyskach byly cele svetle modre a barva ve velkych vyskach je videt uplne normalne, tedy pokud ti nezacne dochazet prisun kysliku - pak barevne videni odchazi.
Skutecnost, nebo film?
|
|
|
|
Ajvn |
Přidané 08-03-2021 17:20
|
Diskutující
Příspěvek: 2487
Založený: 30.05.07
|
Pokud je myšleno ze země tak nevidíš žádné barvy.
Pokud je myšleno,že letíš ve stejné výžce avšak sledované letadlo je na kilometry daleko, nevidíš žádné barvy.
Pokud je myšleno,že letíš blíže či ještě blíže pak barvy vidíš a je uplně jedno jestli je růžové nebo posrané. |
|
|
|
Ajvn |
Přidané 08-03-2021 17:25
|
Diskutující
|
Myslím, že skutečnost. Podle těch pomačkaných uniforem. A podle postoje těch dvou klofáků. A taky žádný scifista nevymyslí něco tak užasný vyglunt. |
|
|
|
Ajvn |
Přidané 08-03-2021 17:26
|
Diskutující
|
"D" |
|
|
|
LesniHU |
Přidané 08-03-2021 17:40
|
Stařešina
|
@ajvn, snazis se mi proste vysvetlit, ze z dalky letadlo videt neni, zatimco z blizka je. To je bezpochyby pravda. Jenze mezi vzdalenosti, kdy je 'samozrejme' videt, a vzdalenosti, kdy 'samozrejme' videt neni, je velky interval, kdy zalezi, jake je letadlo a jake je pozadi. A proto, koneckoncu, se kamufluje vsechno mozne, at uz clovekem, nebo prirozenym vyberem u zvirat. Ja by ty barvy moc nepodcenoval, ve zlute skvrne jsou same cipky. Az nad tebou poleti nejaky dopravak, tak se podivej, jestli je bily. |
|
|
|
ringlett |
Přidané 08-03-2021 17:46
|
Diskutující
|
LesniHU napsal:
Ringlett spravne, jen bych upresnil, ze ruzova byla specialni kamuflaz na pruzkumne lety za svitani, pripadne soumraku.
Budu trvat na svém, ta informace o letech za svítání či soumraku je vytržená z kontextu.
Ano, v tuto dobu je nejčastější výskyt červánků, ale ta barva funguje i v průběhu dne.
Jednotný předpis pro průzkumné letouny neexistoval, pouze písemné doporučení pro jednotky na základě testů u 1. PRU. Toto sdělení uvádí jako doporučenou barvu letounů pro průzkum v nízkých výškách odstín růžové barvy (ve skutečnosti světle šedé míchané 70%/30% s červenou) s tím, že barva je vhodná zejména pro období kolem svítání a soumraku, ale dostatečně dobře funguje i v ostatních obdobích dne, zejména v případě dostatku slunečního svitu a má nahradit dosavadní schémata založená na použití ostatních kamuflážních barev. Pro letouny působící ve středních a velkých výškách je doporučena PRU Blue, případně její kombinace s Medium Sea Grey na horních plochách. Dále je tam rozepsáno, že v tropických oblastech Afriky doporučena Azure Blue, a pro oblast Středního východu a Indie je jako kamuflážní barva pro průzkumné letouny doporučena Dull Blue či Insignia Blue. To vše pro odlišné odstíny tropického nebe. Citovaný předpis je z poloviny roku 1942. |
|
|
|
LesniHU |
Přidané 08-03-2021 17:53
|
Stařešina
|
V tom pripade dekuji za upresneni meho upresneni. Vim, ze casto z testu vychazely prekvapive kombinace (nebo jsou alespon obcas citovany), jako napriklad, ze cerna barva na spodni plochy nocnich bombarderu je moc tmava a ze prekvapive dobre fungovala misto cerne tmavocervena, ale o testech ruzove za plneho dne jsem zatim neslysel.
Je ten cely predpis i s vysledky pokusu nekde k precteni? |
|
|
|
ringlett |
Přidané 08-03-2021 18:02
|
Diskutující
|
LesniHU napsal:
V tom pripade dekuji za upresneni meho upresneni. Vim, ze casto z testu vychazely prekvapive kombinace (nebo jsou alespon obcas citovany), jako napriklad, ze cerna barva na spodni plochy nocnich bombarderu je moc tmava a ze prekvapive dobre fungovala misto cerne tmavocervena, ale o testech ruzove za plneho dne jsem zatim neslysel.
Je ten cely predpis i s vysledky pokusu nekde k precteni?
Já citoval z paměti, ale určitě to mám z některé z knih co mám v archivu. Před x lety jsem se snažil cosi napsat a zůstala mi z toho v hlavě strašná spousta informací. Bohužel se mi nepovedlo najít vydavatele a dnes to už není aktuální. Mohlo by to být třeba v Eye of Phoenix.
A, ano, o těch barvách spodních ploch jsem to taky někde našel. Však původně používali britové matnou černou pod názvem Night Black, po těch testech přešli právě na mix černé a červené a nikoli matné, ale polomatné. Nejsem si jistý poměrem. |
|
|
|
Ajvn |
Přidané 08-03-2021 19:19
|
Diskutující
|
Hoši asi jsem se vyjádřil blbě. Proti kamuflážím nic nemám. Ono záleží na všech možných světelných podmínkách vzdalenostech a ja nevím na čem proměnném všem. Prostě někdy byla kamufláž učinná někdy k prdu. Mi je jen legrační ta růžová barva. Prostě jeden z anglánských uletů. A nebo snad měly všechna letectva světa po jejich vzoru např.: V padesátých, šedesátých či v sedmdesátých létech své ""výškové"" letadla v růžové barvě? Se zvláštním přihlédnutím ke svítání a soumraku nad Kardášovou Řečicí? |
|
|
|
ringlett |
Přidané 08-03-2021 19:24
|
Diskutující
|
Ajvn napsal:
Hoši asi jsem se vyjádřil blbě. Proti kamuflážím nic nemám. Ono záleží na všech možných světelných podmínkách vzdalenostech a ja nevím na čem proměnném všem. Prostě někdy byla kamufláž učinná někdy k prdu. Mi je jen legrační ta růžová barva. Prostě jeden z anglánských uletů. A nebo snad měly všechna letectva světa po jejich vzoru např.: V padesátých, šedesátých či v sedmdesátých létech své ""výškové"" letadla v růžové barvě? Se zvláštním přihlédnutím ke svítání a soumraku nad Kardášovou Řečicí?
Ne tuhle úchylku mají akorát britové. Ale vydrželo jim to od čtyřicátejch let až do přelomu tisíciletí. Od letadel přes techniku. Spitfajry (pár růžovejch měli i amíci), Canbery, Fantom, Tornáda, Džípy, Stuarty, tři generace landroverů, unimogy a pár dalších potvor. Ono to překvapivě funguje v ostrém světle v kombinaci s monotóním prostředím.
|
|
|
|
Ajvn |
Přidané 09-03-2021 16:14
|
Diskutující
|
Tohle slyším poprvé v životě. Moc se mi tomu ani nechce věřit. |
|
|
|
ringlett |
Přidané 09-03-2021 16:20
|
Diskutující
|
Ajvn napsal:
Tohle slyším poprvé v životě. Moc se mi tomu ani nechce věřit.
[img]https://i.pinimg.com/564x/6d/f8/5b/6df85bd021cd2a07c01ce24d1185aee7.jpg[/img] is not a valid Image.
https://imgproc.a...30964e6023 |
|
|
|
Ajvn |
Přidané 09-03-2021 16:24
|
Diskutující
|
Ty vole a víš, že je to možné! Proto ti dva buzíci vtehdá v Praze furt natírali ten tank na růžovo! Protože chtěli aby tank nebyl vidět při východu slunce. CHtěli aby ho lidé neviděli ráno když jdou do práce, aby nebyli hned nasraní. |
|
|
|
Ajvn |
Přidané 09-03-2021 16:27
|
Diskutující
|
No to mě poser. Nikdy vživotě jsem o něčem tak morbidním neslyšel natož abych to viděl. |
|
|
|
Ajvn |
Přidané 09-03-2021 16:29
|
Diskutující
|
Jo pardon kromě těh filmových Amerických ponorek, ale to byla groteska...Nebo snad ne? |
|
|
|
magot |
Přidané 09-03-2021 16:42
|
Fusioner
Příspěvek: 17618
Založený: 19.06.08
|
V severní africe se to občas používalo některé vozy LRDG byly růžové. Občas i některé Matyldy či Cruisery. Ale většinou to bylo blíže pískové, hnědé nebo šedé.
[img]https://i.pinimg.com/originals/1b/2c/c7/1b2cc78b532215393521c0c5ae02a3e8.jpg[/img] is not a valid Image. |
|
|
|
Ajvn |
Přidané 09-03-2021 16:48
|
Diskutující
|
Musely to být pro vojáky fofry. Tuhle kamufláž používat tak do sedmi až osmi hodin. Potom rychle sesednout, rychle rychle přetřít na pískovo a mazat dál. A před soumrakem to samé. |
|
|
|
magot |
Přidané 09-03-2021 17:02
|
Fusioner
Příspěvek: 17618
Založený: 19.06.08
|
LRDG jezdili za soumraku, úsvitu a ve dne moc ne. Krom toho poušt má všechny možné odstíny a růžová, žlutá a hnědá převládá ..
|
|
|
|
ringlett |
Přidané 09-03-2021 17:24
|
Diskutující
|
Ajvn napsal:
Jo pardon kromě těh filmových Amerických ponorek, ale to byla groteska...Nebo snad ne?
NO ten příběh se zakládá na pravdě. Ta ponorka chvilku růžová byla, snad čtyři pět dní. Ona ta základovka byla taková světlejší šuříková. A s takhle natřenou ponorkou utekli z filipín, pak ji přetřeli na šedo u nějakého ostrova. Zásah kamionu je zase příběh jiné ponorky. |
|
|