mám problém se startem PC. Nenaběhně do Win. Když ho zapnu, tak se na jednu vteřinu vše problikne rozběhnou se větráky a potom vše uztichne a zhasne. Tohle se opakuje cca po 3 - 4 vteřinách. obávám se zda to není zdroj. Zkusil jsem vypnout i pomocné větráky, vytáhl vše co mám na usb a stále nic. Nebo mám zkusit reset CMOS (vyndat baterii ze základní desky)?
Tu CMOSku klidně zkus.
A odpoj pak systémový disk a zkus to bez něj. Sice ti windowsy stejně nenajedou, ale jestli počíač najede a jen nebude mít z čeho načíst systém, tak je zdroj asi OK. Jestli se bude počítač restartovat i s odpojeným diskem, tak je to někde chyba v hardwaru (zdroj/deska/ram/cpu dle pravděpodobnosti)
"Ten, kdo se ve jménu bezpečnosti vzdává svobody, nezaslouží si ani svobodu ani bezpečnost.“ Benjamin Franklin
Diskem to temer jiste nebude, pokud to trva jen vterinu. Ze zdroje leze signal Power Good, ktery hlasi, ze napeti pro desku nabehlo a je stabilni. Tohle vypada, ze se zapne zdroj, rozbehne vetraky atd., co jsou na dvanactivoltovych vetvich a tech, co nepotrebuji stoprocentni stabilizaci, ale nenabehne to presne napeti pro desku a procesor a deska za vterinu cekani vzda a zdroj vypne. Alternativne to muze byt chyba v desce, to se neda vyloucit, ale vykonove prvky ve zdroji asi odchazeji casteji.
Zkusil bych zkontrolovat napajeci konektory k desce a pak tu cmosku, ale tu spis proto, ze je to vuci dalsimu kroku jednoduche. Dalsi krok je pujcit si zdroj a zkusit to s nim
Zkusil bych zkontrolovat napajeci konektory k desce a pak tu cmosku, ale tu spis proto, ze je to vuci dalsimu kroku jednoduche. Dalsi krok je pujcit si zdroj a zkusit to s nim
Jenže ten zdroj, někde půjčit, není zase až tak snadné V okolí nikoho neznám. Ale testnu to... Díky
Jeste je teoreticka moznost, ze zapinaci tlacitko je stale stisknute, takze se pocitac zapne a po chvilce natvrdo vypne. Jestli to je nejaky board schopen neprovest jednou, ale cyklit dokola, to ti nereknu, nepovazuji to za pravdepodobne. Kazdopadne by to pak delalo celou dobu, co je pocitac v elektrice.
Jeste je teoreticka moznost, ze zapinaci tlacitko je stale stisknute, takze se pocitac zapne a po chvilce natvrdo vypne. Jestli to je nejaky board schopen neprovest jednou, ale cyklit dokola, to ti nereknu, nepovazuji to za pravdepodobne. Kazdopadne by to pak delalo celou dobu, co je pocitac v elektrice.
Dělá se to stále... jednou spustím a jede to furt dokola
Přesně tohle mi dělalo, když jsem nešikovně osadil CPU do patice. Tedy bez toho cyklení. Jak už tady bylo razeno, tak si taky myslím, že bude problém ve zdroji nebo v desce. Zkus znova všechny konektory v PC vysunout a zasunout (myšleno konektory ze zdroje a ze skříně na základní desce). Případně vyfoukat prach
Ano, tohle přesně mi začalo dělat jedno PC před pár týdny. Tedy asi ani nebylo první, co mi takto skončilo. Ale teď to mám v živé paměti.
Postup: odpojit úplně vše od MB a nechat tam jen procák a RAM. Nejlépe vyndat MB ven ze škatule. Stejný? Asi odešla MB či zdroj. Shořelý procák jsem neviděl ani nepamatuju, odešlou RAM možná nikdy v životě. Já jsem zkusil ještě vyměnit zdroj, ale to samé.
Já dál už nic neřešil. Byla to starší i5, co s tím? Koupil jsem novou MB a Ryzena 3100 a to naběhlo na první dobrou.
Skoro přesně tohle mi dělal zdroj, měl potíže naběhnout, měl jsem ho cca 9 let. Bylo jednodušší koupit novej, víc jsem řešit nemusel a od tý doby zase komp jede. Seasonic za Seasonic. Jedná se o tak klíčovou komponentu, že jsem ji ani nikomu nenabízel a starej rovnou vyhodil.
Alane můžu se zeptat, z čeho usuzuješ na ten zdroj?
Jen abys věděl, z toho, jak se to chová, bych si netroufnul s jistotou ukázat na zdroj. Je to jedna z možností. Jestli nemáš po ruce jiný zdroj, abys to zkusil, je to trochu risk, rovnou koupit novej zdroj. Já to tedy taky vzal tímto směrem, protože jsem byl prostě línej vyndavat zdroj z jiného PC a ... úplně obyčejně línej. Se přiznám. A zdroj je ta levnější varianta, takže to byl trochu gambl. No a přišel novej zdroj a chvilka napětí a nic. Takže výsledkem byl nákup dalšího HW a mám teď hezkej záložní zdroj ve skříni. Tedy moje počítačová skříň zázraků obsahuje kde co. Tuhle jsem tam našel zapomenutou NVidii 660 a před rokem fungující slušný PC, na který jsem úplně zapomněl. Takže jeden zdroj navrch se tam ztratí. Ale jestli taky nemáš takové muzeum a neplánuješ ho, radši se ujisti, zda to je fakt ten zdroj. Třeba kámoš půjčí nějaký to trafo.
tak nakonec se půjde do nového compu. Chci Ryzen 5 3600 (na X kašlu, stejně netaktuji). Nebo bude stačit Ryzen 3 3100 (na IL2, PoE atd...) A hlavně potřebuji radu s deskou. Cena do 4000,-. Jaký chipset? Nechci si koupit desku a potom zjistit, že to neběží, protože je zastaralý BIOS.
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.