December 04 2025 12:52:21
Navigace
IL-2 BoS Návody
1. Aktivace licence
2. Ladění .ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 BoS FAQ (pilot help)
IL-2 BoS FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
CLoD Návody
Postup instalace volitelných záplat
Nastavení ovládání (Aircraft.csv)
IL-2 Návody
IL-2 Sturmovik (verze)
1. Začínáme s IL-2
2. Ladění conf.ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 Sturmovik FAQ (pilot help)
IL-2 Sturmovik FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
RoF Návody
Planeset
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 5

· Piloti on-line: 0

· Registrovaní piloti: 2,755
· Nejnovější pilot: Glider
IL-2: Cliffs of Dover
IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover- krabice (box)
IL-2 Sturmovik 1946
IL-2 Sturmovik 1946 - krabice (box)
Rise of Flight
Rise of Flight - krabice (box)
Informace o SVK
Vlastníci a provozovatelé
Pravidla SVK fóra
Číst diskuzi
Svět Virtuálních Křídel (IL-2 Sturmovik 1946, Cliffs of Dover, Rise of Flight) » IL-2: Battle of Stalingrad (letový bojový simulátor z období bitvy o Stalingrad) » IL-2: BoS diskuse
 Vytisknout diskuzi
IL2 BOX online speciálka - Battle of the Scheldt
magot
Příště se to oddělí ty přístupy, pouze red nebo blue i pro tvůrce, udělá se servis vlákno a fertig.

Tapi
Díky organizátorům! Bylo to fajn i přes to předčasné ukončení. Atmosféra dobrá. Druhé kolo jsme si užili i my na Spitech a dokonce si i vystřelili :-) Nikdy jsem specku nepřipravoval, takže jen tuším, jak moc náročné to pro autory je. Držím palce, aby byla chuť organizovat další podobné akce.
WARBIRDS-BLOG.CZ
http://www.warbir...

LesniHU
Vim, ze se tady asi s vetsinou neshodnu, ale ja povazuju tuhle specialku za uspesnou a to i z hlediska organizace. Ano, i pres skoncemi mise v pulce, coz nam zabranilo aplikovat nas dabelsky koordinovany plan, i pres docela pozdni zverejneni cilu a dalsich zdroju, coz nam zabranilo udelat ten plan jeste dabelstejsi. A ten duvod, proc se na to divam jinak je, ze ja nepovazuji pointu specialky ten jeden stihaci souboj, co si clovek fakt uzije, ale veci okolo. Ze je to neco jineho, nez bezne zazivate. Ze vite, ze to vsichni zucastni vezmou vazne. Ze do toho dali vsichni tydny priprav, kdy se snazili zlepsovat se, a snazi se je zurocit. A take to, ze valka na stolech generalu jsou ty elegantni cary na mape, zatimco ve skutecnosti to je, jak to bylo, "hořící bordel". Tak na co si stezovat, ze :-)

Nicmene i kdyz si myslim, ze pravo kritizovt tu ma malokdo (IMHO si fakt malokdo pravo kritizovat v tomto oboru zaslouzil), bylo by dobre, kdyby kazdy napsal veci, ktere by dle jeho subjektivniho nazoru prispely ke zlepseni. Takze par bodu za me, pozdeji asi napisu vic:
-pocasi podle reality ma u me rozhodne velke plus. Preferoval bych, aby to jako metoda bylo vyhlasene na zacatku, abychom mohli vsichni postupne sledovat zpresnujici se predpovedi. Protoze vsak mame malou mapu a nemuzeme poslat nalet jinam, musime se omezit na "letove" pocasi, coz obecne neni problem s vyjimkou tezkych bombarderu. Nejake reseni se urcite najde.
-pridavam se k nazorum, ze cile byly zverejneny pozde. Nejsem prosim pritelem trenovani specificky na jednu akci, umoznenemu pouze tim, ze muzeme davat porad refly a letat nad prazdnou mapou stale dokola. To, dle meho nazoru, specialku uplne zkazi (kdyz bych mel napriklad preletet v male vysce lesy pri bodeplatte a trefit na cizi letiste, co z toho, ze si to proletnu dvacetkrat, tricetkrat, az budu umet trasu nazpamet?). S potesenim kvituji zakaz letat nad nepratelske uzemi na treninkovem serveru a jeste bych pridal gentlemanskou dohodu/pravidlo, ze nikdo nad cizim uzemim netrenuje ani offline.
-na pozdni zverejneni cilu se vaze pozdni vytvareni taktiky, coz izoluje "velitele" a "podrizene", kteri se nemohou zucastnit vyvoje taktiky a analyzy situace. Na pozdni vytvreni taktiky se zase vaze pozdni zpetna vazba organizatorum. Podle me trochu mate to, jestli se, at uz v realu nebo zde, vytvori plan utoku za jediny den nebo na kazdy den jeden. Rozdil je v tom, jestli stab fulltime pracujich planovacu maka tyden na planu na jeden den, zatimco dalsi den planuje jina parta take po mnoho dni, a nebo to nekdo musi zplichtit za dvanact hodin.
-planeset se mi vcelku libil v tom, ze nedaval duraz jen na to nejlepsi a nejnovejsi. Ono tedy, po pravde receno, neni ve hre zase tak moc z ceho vybirat. Stoprocentni historicka vernost podle me neni faktorem, ktery by delal specku dobrou ci spatnou. To by bylo na delsi diskuzi s tvurci, podle toho, ceho chteli filozoficky docilit, me tam prisly jen hacky dva, dle me meli mit spojenci podstatne vic spitu V v bitevni roli na ukor americkych letadel, nejde ani tak o vykony, jako o palivo.
-je tezke koordinovat dva ruzne typy horizontalnich bombarderu, kdyz nakonec chcete, aby sly do naletu spolecne a masove (coz je koneckoncu jejich nermalni pouziti). Vicemene tim spojite nevyhody obou. Problem neni ani tak v te koordinaci, od toho je to specka, abychom se snazili o slozite veci, ale proste to kazi atmosferu. To je druhy z tech hacku o planesetu z predchoziho bodu. AI vycpavka to take neresi, zas jen spojite nevyhody lidskych a AI pilotu.
-specka tohoto typu by snesla jednoho cloveka v pridi bombarderu, ktery by delal navigatora. Mozna by to nebyl velky problem z hlediska serveru, protoze by nepribyl stroj, jen clovek na netu?
-den/noc. Ja jsem v tom nevidel problem. No tak byly hur videt doty, no :-). Nekdo tady uz o tom psal, ocividne neletel specku uplne v noci. Myslenka, ze by akce koncila soumrakem, ale bez pevneho casoveho limitu, me take napadla, bohuzel tu je takove procento zkusenych pilotu, kteri by pod plastikem tmy byli schopni znicit protivnikovi na zemi vse, co jde, ze by to plynule pokracovalo do specky nocni.
-nevim, kde byli cerveni na TS a jak tam fungovala komunikace, z hlediska reseni mimoradnych situaci typu pad serveru by bylo praktictejsi, aby byli vsichni na jednom TS serveru. To by take umoznilo z toho udelat vice spolecenskou zabavu, aby se po akci slezli vsichni na jednom kanale mohli probrat veci i s protivniky.

LesniHU
606_Tempik napsal:

Falkone nevyostruj to. Nikdo nikoho neobvinila z podvádění. My se ohradili proti to.u, že jsme nevěděli, ze do plánovacího vlákna má přístup někdo, o kom nevíme. Za červené byl spojka Magot, který za nás i letěl. Nechápu do teď proč bys měl mít přístup do plánovacího vlákna a hlavně proč jsme to nevěděli.

Uražený nikdo z našich nebyl.

A měli jsme od začátku i formaci, že budeme bránit antwerpy a máme zaútočit na Kolín. Přesnější info jsme dostáli až snad dva až 4 dny předem.
My jsme vedeli uz v patem prispevku naseho vlakna, ze je falkon v obou, stacil pokyn vudce, at jednotlivi velitele zkontroluji pristupy svych lidi :-). A mimochodem, falkon navic nad to, ze organizaci specky odmakal, prisel o moznost byt ve vedeni jednotky. Protoze jsme ho nechteli dat na misto, ktere by ho v pripade sestrelu nadrizenych posunulo do situace mozneho stretu zajmu. Nebo ze by mu nekdo neco takoveho mohl vytykat...

606_Temp
Vidíš. My se to dověděli až když jsme zjistitli, že si Falkon čte naše plánovací vlákno a možná trochu nechtíc na něco odpověděl. To že do vlákna má přístup třeba i Fučida a další Lioni víme. A nikdy proti tomu nebylo nic namítnuto. Ani při velkých speckách jako Invaze, nebo Palba. Protože to víme od začátku. Ale pokud by se najednou zapojili do naší plánovací debaty, tak budeme též překvapení.
Do plánovacích vláken nemá kdo co lézt. Zvlášť, když ze strany organizátorů už máme člověka u sebe a když existuje veřejné vlákno, kde se dají technikálie řešit. Nikdy s tím problém nebyl a nikdo nikoho nikdy neobviňoval i když jsme věděli, že tam ten přístup mají.
"Ten, kdo se ve jménu bezpečnosti vzdává svobody, nezaslouží si ani svobodu ani bezpečnost.“ Benjamin Franklin

http://no606.ic.cz/
falkon
LesniHU napsal:
-pocasi podle reality ma u me rozhodne velke plus. Preferoval bych, aby to jako metoda bylo vyhlasene na zacatku, abychom mohli vsichni postupne sledovat zpresnujici se predpovedi. Protoze vsak mame malou mapu a nemuzeme poslat nalet jinam, musime se omezit na "letove" pocasi, coz obecne neni problem s vyjimkou tezkych bombarderu. Nejake reseni se urcite najde.

Riesenie je, a tym je "threshold na hnusne pocasie" (ten moze byt dokonca "pohyblivy" podla ocakavanych ukolov).
De-fakto sme to takto mali aj teraz, i ked nam nastastie vyslo realne pocasie presne podla toho, ako sme ho planovali keby bolo "staticke"... Mrknutí

1stCL_Fucida
606_Tempik napsal:

Falkone nevyostruj to. Nikdo nikoho neobvinila z podvádění. My se ohradili proti to.u, že jsme nevěděli, ze do plánovacího vlákna má přístup někdo, o kom nevíme. Za červené byl spojka Magot, který za nás i letěl. Nechápu do teď proč bys měl mít přístup do plánovacího vlákna a hlavně proč jsme to nevěděli.

Přístup do vláken měli všichni tři organizátoři (+ samozřejmě já, jako admin si ho technicky "nemůžu odebrat", nicméně já jsem je "ignoroval") - při speckách tohle býval obvyklý postup. U tvůrců se předpokládá jistá nadstranickost - z plánování bojových operací byli Falkon se Saldym úplně vypuštěni, jak Magot, to netuším. Plán LW vznikal večer před akcí ve složení já, Hien, Killer, Punkey, Achileus, LesniHU. Časový rozpis bitevních akcí jsme ladili někdy ve 3 hodiny odpoledne...tedy cca 4 hodiny před akcí.

Zkurvenej pád serveru :(
"Verloren ist nur, wer sich selbst aufgibt."

1stCL_Fucida
Jinak Magote, několikrát jsi mi sliboval, že se po akci dozvíme, proč měla LW takový planeset, jaký měla Úsměv.

A asi nebudu sám, koho to zajímá Úsměv.
"Verloren ist nur, wer sich selbst aufgibt."

AH_Kraken
falkon napsal:

AH_Kraken napsal:
Chtěl bych jenom říci že plně souhlasím s tím co napsal Jiříček, to by mělo být poučení pro další specialky.
1stCL_Jiricek napsal:
- Ztotožunije se naopak s jedinou větší kritikou, a to tou Barryho. Neznat cíle, nevědět na co trénovat, nemít o čem přemýšlet - to opravdu náladu spíše snižovalo než zvyšovalo. Speciálková nálada se v podstatě dostavila až v okamžiku, kdy jsme znali cíle a bylo možné konkrétně přemýšlet o akci. Pak už myslím, že výmluvy na málo informací či absenci pravidel byly liché.

Krakene, diky za feedback. Podla informacii od Magota vam -- cervenej strane -- pokyny a ciele odovzdal uz na prvej porade vedenia / doplnoval priebezne. Oproti tomu, modra strana mala rozkazy zverejnene formou "dopisu z velitelstva" niekolko dni pred akciou (to bol ten "pokus" -- kazda strana to mala trochu inak).

Takze taka forma, akou ste to mali na cervenej strane, Ti prisla tiez "malo", Krakene?

Falkone já nevím co za informace jsem měl dostat, ale občas informace pro moji skupinu byly tak trochu řídké Úsměv . Možná je to tím že naše velení také nemělo informace. Já se třeba dozvěděl informaci že bude tma až když jsem si po vydání pravidel dal do Full Mission Editoru datum a čas a zjistil že je tam tma. Nikdo mě to jinak neřekl ( i takhle to bylo dost pozdě) a kdybych si to do editoru nedal, tak jsem to možná zjistil až na specialce a se mnou celá skupina P-47. Prostě by to chtělo jen uzavřít vše mnohem dříve. Zase taková tragedie to nebyla Úsměv

LesniHU
606_Tempik napsal:
Vidíš. My se to dověděli až když jsme zjistitli, že si Falkon čte naše plánovací vlákno a možná trochu nechtíc na něco odpověděl. To že do vlákna má přístup třeba i Fučida a další Lioni víme. A nikdy proti tomu nebylo nic namítnuto. Ani při velkých speckách jako Invaze, nebo Palba. Protože to víme od začátku. Ale pokud by se najednou zapojili do naší plánovací debaty, tak budeme též překvapení.
Do plánovacích vláken nemá kdo co lézt. Zvlášť, když ze strany organizátorů už máme člověka u sebe a když existuje veřejné vlákno, kde se dají technikálie řešit. Nikdy s tím problém nebyl a nikdo nikoho nikdy neobviňoval i když jsme věděli, že tam ten přístup mají.
Pro upresneni, my jsme se to nedozvedeli nahodou nebo zasahem shora, ale tim, ze jsme se podivali, kdo je v jake skupine. Ordnung muß sein. Nicmene souhlasim s tim, ze soukrome vlakno je od toho, aby bylo soukrome. Jenomze: jak osetrit situaci, kdy nekdo vyrabi mapu nebo ji nahrava na server a zaroven je clenem jednoho z tymu? Prostou duverou. Jestli mas indicie, ze neco bylo nekde zneuzito, kymkoliv, tak sem s nimi, jinak snad muzeme toto tema opustit.

falkon
606_Tempik napsal:

... a když existuje veřejné vlákno, kde se dají technikálie řešit.

Uz vidim, ako ochotne budes vo verejnom vlakne riesit, ze "spawnpoint prave na vasom letisku je nespravne umiestneny", ze "chces posunut flaky u letiska v Antwerpach o 500 metrov vychodne", alebo ze by bola vhodna nejaka dalsia technicka uprava misie specificka pre vasu stranu/jednotku/atd.

A nie, 'tlmocit' vsetko cez Magota nie je efektivne, predlzuje to komunikacne linie a zavadza 'sum' (navyse ked Magot sa na tvorbe a uprave fyzickeho "mis suboru" vobec nepodielal a o mnohych veciach nemal ani vedomost, pretoze to nebola jeho starost).

Tak ako to bolo to bolo naprosto spravne. Ze ty a druidin ste sa citili 'dotknuti' (urazeni) ked ste sa to dozvedeli "v priebehu" ma mrzi, ale nic s tym nespravim. To ze si ty ani druidin ziadnu specku nevymyslali ani neorganizovali, aby si vedel, ze organizator je vzdy postaveny mimo diania a z principu je "nestranik", je uz vas problem.

606_Druindin napsal:
Ve výsledku si červená strana začala plánovat mimo skryty red vlákno a nezjistíš teda nic ani po odtajnění vláken.

Nie je pravda, ze "kvoli mne" sa v RED vlakne nic neplanovalo -- uz na zaciatku sa Magot rozhodol riesit plany s velitelmi vasich formacii a zalozili si nejaky "planovaci board" niekde bokom (teda davno predtym, nez ste sa "urazili" ).

A nesuhlasim ani s dalsimi vasimi formulaciami, ale to uz nehodlam verejne komentovat.
Upravil/a falkon dne 03-05-2020 17:07

ringlett
Asi takhle, myslím si, že akce splnila svůj prvotní účel a přinesla svým organizátorům zkušenosti a znalosti pro další takové polety.

Jako číslo 3 v jedné z formací 401.FS jsem informace dostával zhruba ve stejném systému jako by to probíhalo v reálu. Změny úkolů v průběhu plánování a tréninku akce s tím souvisejí. Bral jsem to trochu jako různé operační dny a bylo to skvělé zpestření mého běžného létání.

Vzhledem k tomu, že se převážně vyskytuji na serverech s nižším stupněm náročnosti jsem výše zmíněnou hlášku o tom, že akce není pro každého nezaznamenal. Možná díky Algymu, nevím, přístup kluků z Letky 13 byl k naší trojici velmi pohodový.

Jistotu o startu "po tmě" jsem měl od zveřejnění informace o datu a hodině akce. V sedm ráno v listopadu ta tma prostě je. A efekt s reálným počasím byl skvělým nápadem.

To že se mise ukončila je pech. Příšte bude líp. Já si svou osamělou, kvůli nápadu vedoucího trojice, hlídku užil. Stopařina bombardérů hlášených hlídkami na letištích měla něco do sebe, těsně před tím, než jsem se na Antverpami otočil jsem na své šesté, dobře o pět tisíc stop výše, našel dvě kondenzační stopy a málem jsem si uprd do kalhot. Naštěstí mustangy. Návrat nad Kolín nad Rýnem a ve znovu složeném roji výškové krytí letky A a bombardérů, při nervózním sledování palivoměru kde se ručičky kepali nad dohromady 30 galony paliva. Moje přemítání nad tím, jestli těch 65 km případně doplachtím, nebo sednu do polí, ukončil kopanec do zadku od serveru a pak i konec mise.

Bylo to fajn, kdykoliv jdu znovu.
Upravil/a ringlett dne 03-05-2020 17:08

LesniHU
falkon napsal:

LesniHU napsal:

Riesenie je, a tym je "threshold na hnusne pocasie" (ten moze byt dokonca "pohyblivy" podla ocakavanych ukolov).
De-fakto sme to takto mali aj teraz, i ked nam nastastie vyslo realne pocasie presne podla toho, ako sme ho planovali keby bolo "staticke"... Mrknutí
Jj, na druhou stranu, pokud to poletime v zime v dobe snehovych vanic, bude pak temer jiste, ze pocasi=threshold :-).

LesniHU
No v idealnim pripade by si nekdo primerene schopny mohl dat praci s mapou a udelat template, kde by byly na vsech letistich hezky umistene spawnpointy a nejake R&R a dalsi ficurky, coz by se potom dalo pouzivat znovu a znovu, ne? Nehlaste se vsichni najednou.

ringlett
LesniHU napsal:

No v idealnim pripade by si nekdo primerene schopny mohl dat praci s mapou a udelat template, kde by byly na vsech letistich hezky umistene spawnpointy a nejake R&R a dalsi ficurky, coz by se potom dalo pouzivat znovu a znovu, ne? Nehlaste se vsichni najednou.

Díky že jsi to vzal dobrovolně!

606_Druindin
Pokračovat falkone v této debatě už asi nemá cenu. Ty co nevíš to si domyslíš. Tahle akce měla být označena místo speciální mise spíš speciální scénář, pak by bylo vše v pořádku.

LesniHU
ringlett napsal:

LesniHU napsal:

Ja nejsem dobry kandidat, moje jedine snazeni v editoru skoncilo tim, ze jsem zrusil vsechny budovy na mape. Sverit mi neco, na cem bude zaviset stovka lidi, to by nedopadlo dobre.

LesniHU
Nenahraval prosim nekdo akci nad Antwerpami v druhe casti vecera?

ringlett
LesniHU napsal:

ringlett napsal:

LesniHU napsal:

Ja nejsem dobry kandidat, moje jedine snazeni v editoru skoncilo tim, ze jsem zrusil vsechny budovy na mape. Sverit mi neco, na cem bude zaviset stovka lidi, to by nedopadlo dobre.

Já také ne, málem jsem při svých pokusech vyhodil počítač z okna.

Saldy má můj tichý obdiv.

606_Temp
falkon napsal:
Nie je pravda, ze "kvoli mne" sa v RED vlakne nic neplanovalo -- uz na zaciatku sa Magot rozhodol riesit plany s velitelmi vasich formacii a zalozili si nejaky "planovaci board" niekde bokom (teda davno predtym, nez ste sa "urazili" ).

Je to pravda.
Porady velitlů se děly na Jamboardu a TSku, ale výstup se měl házet pro piloty na SVK. Jakmile jsi nás ale informoval o tom, že nemusíme specku vůbec letět, když se nám to nelíbí, tak už organizačně nepadlo vůbec nic na SVK a navíc jsme zdvojili naše porady na ty "s Magotem" a na ty bez "Magota". Tak daleko jsi to došponoval. To se nikdy nikomu nepovedlo.
A ano, já osobně organizoval speciálky, mě o tom nemusíš nic říkat. Nikdy bych nevyhrožoval zúčastněným stranám, že když se jim něco nelíbí, tak že nepoletí. Vždycky jsme se domluvili a nikdy by mě nenapadlo, aby některý člen co letí za jednu stranu viděl plány těch na druhé straně. Od toho jsou pravidla, které ale neexistovala.
Co nešlo řešit veřejně šlo buď přes Magota, nebo jsem i tobě psal, když se vám povedlo provařit všechna aktivní spojenecká letiště i s jejich planesety. Hodili jsme to za hlavu a prostě s tím šli dál. Možná si toho ani kluci od LW za ten jeden den nestihli všimnout.
"Ten, kdo se ve jménu bezpečnosti vzdává svobody, nezaslouží si ani svobodu ani bezpečnost.“ Benjamin Franklin

http://no606.ic.cz/
Přejít na fórum:
Přihlášení
Jméno

Heslo

Nejste pilotem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
TeamSpeak3
cr597.teamspeak3.com:9254
Heslo: net

Rychlovka
Pro přidání zprávy se musíte přihlásit.

12-11-2025 10:15
Cthulhu dostal podvodní piáno https://youtu.be/.
..UuLQP-YE8O

10-11-2025 10:38
Den válečných veteránů 11. 11. https://www.daruj.
..ojekt/1812

06-10-2025 19:06
Radiační situace za firmamentem zůstává normální

21-09-2025 14:51
Byl jsem na dnech NATO. Viděl Harrier, Hornet, Rafale, EF Typhoon, Mirage2000 a B-52 a bylo to dobré.

20-08-2025 11:11
Ahoj dneska někdo na il-2 budem na teamspeaku kolem 5-6 hod klidne i ty Vity muzes dorazit taky se vracime po dlouhé době. Mrknutí

19-08-2025 21:45
Ahoj, Po půlce života jsem si vzpoměl na svoje létání. Bohužel si pamatuji už jen starý Il-2 1946. Co se tedy teď létá Úsměv poraďte mi kde bych objevil staré veterány.

09-08-2025 13:55
Tak na zbytek roku hodně štěstí jako z Kokury!

23-07-2025 10:14
A kde máš ty "svoje" obrázky?

22-07-2025 20:07
já "svoje" nezakazuju

18-07-2025 10:09
Jaké nalinkované obrázky? 95% obrázků na netu nelze linkovat, je to zakázáno.

38,679,582 návštěv