November 24 2024 03:27:26
Navigace
IL-2 BoS Návody
1. Aktivace licence
2. Ladění .ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 BoS FAQ (pilot help)
IL-2 BoS FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
CLoD Návody
Postup instalace volitelných záplat
Nastavení ovládání (Aircraft.csv)
IL-2 Návody
IL-2 Sturmovik (verze)
1. Začínáme s IL-2
2. Ladění conf.ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 Sturmovik FAQ (pilot help)
IL-2 Sturmovik FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
RoF Návody
Planeset
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 8

· Piloti on-line: 0

· Registrovaní piloti: 2,747
· Nejnovější pilot: carramba66
IL-2: Cliffs of Dover
IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover- krabice (box)
IL-2 Sturmovik 1946
IL-2 Sturmovik 1946 - krabice (box)
Rise of Flight
Rise of Flight - krabice (box)
Informace o SVK
Vlastníci a provozovatelé
Pravidla SVK fóra
Číst diskuzi
 Vytisknout diskuzi
Jaký joystick si pořídit v roce 2019?
1stCL_Fucida
Hezká fotka Tempíku Úsměv

Jo, mikrospínače už pár lidí úspěšně měnilo. Jestli máš kolem sebe nějakého trošku šikovnějšího elektrotechnika, měl by to zvládnout.
"Verloren ist nur, wer sich selbst aufgibt."

Richi
606_Tempik napsal:

Asi starší, než spousta nových virtuálních pilotů. Po oprášení ale funguje!
Jen tlačítka "8" a "5" spíš nejedou, než jedou. Klikají, ale bez efektu. Neměnil jste je náhodou někdo? Dá se to opravit?

Hele mě taky jedno blblo tak, že při zmáčknutí neudělalo nic nebo se přihlásilo 2x a já to vyřešil tím, že jsem ten spínač propláchnul kontaktolem a od té doby snad už dva roky OK.

AJaromir
Nevím, co je kontaktol, ale 90% těch srand je jenom isopropylalkohol a nějaké kekely k tomu. Nevím, jestli tam jsou uhlíky nebo mikrospínače. Tu páku prostě nevlastním. Kdyby tam byly uhlíky, tak stačí kontakty očistit již dříve zmíněným alkoholem a uhlíky doslova namazat obyčejnou tužkou.

Hot_Dog
Sou tam mikrospínače, v základně sou uplně klasický, který člověk sežene v každym obchodě s elektrosoučástkama, v páce jsou trochu speciálnější omrony, ale taky jdou sehnat, třeba na mouser.com. Výměnu zvládne někdo, kdo umí pájet plošné spoje a má na to nějaké základní vybavení...

Jinak po poslední diskuzi v jiném vlákně mi to nedalo, a už 3 týdny létám MSFF2 na Hallech bez jedinné závady... Vždycky sem chtěl nahradit ty poťáky v sidewindru nějakejma jinejma, kvlaitnějšíma, protože opravdu kvalitní poťák (v rozsahu 200-600Kč) je možná přesnější než nakutěnej Hall s magnetama, ale díky atypickému rozsahu použitých potenciometrů všechny mé myšlenkové pochody končili na složitých mechanický úpravách...

Použití Hallů se nakonec ukázalo daleko víc přímočaré a jednodušší na instalaci... Bylo to ve výsledku až neskutečně jednoduché. Posunem magnetů se krásně nastaví rozsah, akorát má pak osa lehce až středně nelineární průběh s větší citlivostí na okrajích, ale to je ok, jelikož si stejně většina z nás nastavuje nelineární křivku ve hře. A kdo by to chtěl mít lineární, nastaví si to ve hře na vyšší citlivost u středu a tím to vyruší.

Zatím se nenabízím, že bych hromadně předělával sidewindery na hally, chce to dlouhodobější testování spolehlivosti, musím vyzkoušet, jestli se to takle vejde do původního krytu a nemám teď uplně na to čas...

[img]http://imgWorld.cz/s3/le9QXCORrB.jpg[/img] is not a valid Image.

petsild
Ještě nesetkal s úpravou MSFFB2 na hal senzory. Máš prosím více fotek tvého řešení děkuji.
img25.rajce.idnes.cz/d2502/15/15475/15475408_671c3d189a72430840e88702444950a4/images/DCS.jpgimg25.rajce.idnes.cz/d2502/15/15475/15475408_671c3d189a72430840e88702444950a4/images/DR_2.jpgimg33.rajce.idnes.cz/d3302/16/16984/16984634_736d48680dbea871c244e75c34d27f32/images/SClogom.jpg

Hot_Dog
Šel sem to nafotit, ale vlastně jsou to redundantní fotky, protože naprosto všechno, co je k tomu potřeba je vidět na tý předchozí fotce s jedinou vyjímkou, a to že ty kabely vedou do toho konektoru, ve kterym jsou zapojeny jinak normálně ty dva potenciometry...

[img]http://imgWorld.cz/s3/QNLPK5XbZY.jpg[/img] is not a valid Image.
[img]http://imgWorld.cz/s3/y79JiqZmtH.jpg[/img] is not a valid Image.
[img]http://imgWorld.cz/s3/Un9vMjBMxC.jpg[/img] is not a valid Image.

petsild
Mechaniku jsi uložil do vlastní Úsměv základny, kvůli eliminaci původně velké šířky joye.
Konstrukci ke křeslu máš napevno, nebo lze demontovat?
Jinak to máš čistě a prakticky provedené, dík za sdílení celkové přestavby.
img25.rajce.idnes.cz/d2502/15/15475/15475408_671c3d189a72430840e88702444950a4/images/DCS.jpgimg25.rajce.idnes.cz/d2502/15/15475/15475408_671c3d189a72430840e88702444950a4/images/DR_2.jpgimg33.rajce.idnes.cz/d3302/16/16984/16984634_736d48680dbea871c244e75c34d27f32/images/SClogom.jpg

Hot_Dog
Jo, přesně tak, podle mne nejde MSFF2 používat mezi nohama s původní základnou, zkoušel sem snad všechno, ale prostě to nejde... Teda samozřejmě pokud u toho chce člověk sedět a páku držeta apoň trochu ergonomicky a zároveň používat pedály...Sundat se do dá velmi snadno, je to na 4 křídlové matice zespoda, díky tomu a tý díratý podložce je to i polohovatelný dopředu a dozadu...

Richi
Já to teď ladím nad kolena, ale taky se to zdá jako komplikované a problematické řešení.
Nicméně, už jsem to psal dříve, teď k tomu přidat nějaký klon Arduino a doladit to na možnost prohození páky Thrustmasteru pro polet F16/18, tak by to byla machrovina.
Pro mě je to neznámá oblast, ale pro tebe by to mohla být třeba zajímavá výzva. :-)

606_Temp
1stCL_Fucida napsal:

Hezká fotka Tempíku Úsměv

Jo, mikrospínače už pár lidí úspěšně měnilo. Jestli máš kolem sebe nějakého trošku šikovnějšího elektrotechnika, měl by to zvládnout.

1iq.cz/img/9Znhp/UeE44.jpg
Díky za tipy (všem). U jednoho pomohlo vyčištění lihem a druhé půjde asi přepájet. Je to tam fakt hezky udělané. Celý vnitřek je takový robustní a oldschoolový. Opravdové železo, opravdové motorky, vycvakávací konektory u plošňáků. Ani vazelénu jsem tam novou nedával a vevnitř čisto. Všechno rezebíratelné a složitelné. Docela jsem koukal.
Jen ta protiskluzová úprava lepila jak žvejkačka. Seškrábal jsem ji žiletkou, vzal benzínem a přestřík černou barvou a lakem.

http://no606.ic.cz/
AJaromir
Jelikož těžce pochybuji o tom, že mi na Alze schválí recenzi takového rozsahu, hlavně to jejich pravidlo "Obsah se týká pouze hodnoceného produktu, který byl zakoupen u Alza.cz"..... dávám sem pro jistotu kopii:

HOTAS WARTHOG mi sloužil dobrých 6 let, než jsem přešel na lepší. Jedná se o téměř 1:1 kopii systému HOTAS z bojového letounu pro blízkou vzdušnou podporu "Fairchild A-10C". Jediný rozdíl je v malém joysticku na plynové páce, kde ve skutečnosti v "tlačítku" není žádný joystick, ale samotné celé tlačítko funguje jako malý joystick, který se nehýbe. Je snímána pouze síla aplikovaná na tento joystick. Ale zřejmě kvůli možnému navýšení ceny tento prvek v plynové páce byl poupraven na levnější, leč dostačující řešení.

Na komerčním trhu je HOTAS WARTHOG snad to nejlepší, co se dá najít, ale taky nejdražší. Ovšem HOTASy vyšších kvalit jsou ještě dražší, ale to už jsou takové poloprofesionální produkty.

Mezi výhody páky patří vysoká hmotnost základny, velmi přesné snímače, které se neopotřebují díky bezkontaktní technologii. Někteří zde zmiňují chybějící twist jako nevýhodu. Ovšem pokud si někdo může dovolit HOTAS WARTHOG, který byl jinak vyroben přímo pro hru DCS:World A-10C, tak si bude moci dovolit i letecké pedály.

Mezi další výhody se dá částečně zařadit i mechanismus páky, který i přes svoji tuhost dovoluje provádět prakticky mikrometrové pohyby pákou, což způsobuje dojem, že páka je ovládána spíše silou, než pohybem a zároveň dovoluje velmi přesné ovládání. Kombinace kvalitních snímačů a mechanismu páky daleko předčí konkurenční produkty firmy Saitek (nyní známé jako výrobky firmy Logitech).

Už si nejsem jistý, jestli součástí balení není i inbus. Jedna z posledních výhod páky je možnost přidat mechanickou zarážku, která oddělí polohu maximálního tahu od režimu přídavného spalování. Pro přejití do daného režimu je pak nutné páky lehce nadzvednout. Podobně, jako je tomu při přechodu z polohy "Vypnuto" do polohy "Volnoběh" Tato zarážka je schovaná právě pod krytem mezi levou a pravou plynovou pákou. Kryt drží jeden šroub s inbusovou hlavou. Po odstranění krytu stačí onu zarážku otočit o 180°.

Nyní to horší. Záměrně jsem výše psal, že jedna výhoda je pouze částečná, protože onen mechanismus, ačkoliv je přesný, tak je náchylný na opotřebení. Po čase vazelína v mechanismu páky vyschne a tím vzniká nežádoucí tření páky, které velmi znepříjemňuje ovládání. Navíc celý mechanismus je plastový a veškerá ložiska jsou také plastová a pouze třecí. Pro nápravu je pak nutné podle různých návodů na internetu celý mechanismus opatrně rozebrat, vyčistit, vyleštit smirkovým papírem nerovnosti, vyčistit po leštění, namazat kvalitním lubrikantem, který nežere plasty (například vazelína na převodovky do RC autíček), vše opatrně složit, překalibrovat přes program, který je nutné vyžádat od podpory firmy Thrustmaster (je možné i nástrojem ve Windows, ale oficiální program ukládá kalibraci do firmwaru), a může se vesele dál létat.

Jako poslední zápor bych zmínil, že pro obě osy páky je použita jedna společná pružina. Není to až tak funkční problém, než rozdíl mezi chováním joysticku a skutečné páky. Problém společné pružiny je v tom, že při vychýlení v jedné ose, narůstá odpor páky i v ose druhé, což je celkem nereálné zároveň to zhoršuje přesnost řízení při velkých výchylkách páky. Paradoxně u joysticků za desetinu ceny systému HOTAS WARTHOG bývá lepší mechanismus, než u takto drahého produktu. Takovým příkladem může být páka RAVCORE JAVELIN nebo DEFENDER COBRA M5, které se už bohužel nevyrábí.

Nakonec bych dodal, že Thrustmaster se rozhodl celý systém pojmout jako modulární. Nyní je požné všechny komponenty, tedy základnu, rukojeť a plynovou páku koupit jednotlivě. Jedním z důvodů je, že na základnu se dá připevnit i rukojeť F/A-18Cm kterou Thrustmaster nedávno vydal do prodeje.

Suma sumárum, HOTAS WARTHOG je i přes své neduhy to nejlepší na komerčním trhu. Ovšem dle mého názoru je stále lepší si připlatit a koupit si méně známé produkty firmy VIRPIL nebo VKB, které páku předčí v životnosti, v celokovovém mechanismu s kuličkovými ložisky s možností přizpůsobení charakteru a síly odporu a v počtu dostupných rukojetí, které se dají na základnu dokoupit. Zmíněné firmy vyrábí i plynové páky, které sice nejsou kopiemi, ale jsou o dost universálnější. Plynová páka HOTAS WARTHOG se hodí spíše pouze pro simulátor DCS:World A-10C Warthog.
Upravil/a AJaromir dne 17-12-2019 22:06

petsild
Zmiňuješ kvalitní universální plynovky, máš prosím odkaz dík.

AJaromir
petsild napsal:

Zmiňuješ kvalitní universální plynovky, máš prosím odkaz dík.

https://virpil-co...ttles.html
Plynovky jsou 100% hall. Nejsem si jistý, ale měla by tam být možnost si plynule nastavit různé dorazy. Nevýhoda je vyšší cena. Jinak vyvíjí modulární kolektiv. Na základnu - páka s otočnou rukojetí - bude možné dokoupit různé hlavy a postranní páky nebo přístroje, které se budou montovat na "kořen" základny.

magot
To jsem netušil že "slew" control je v originálu tlakový ..
Ty máš Jaromíre některou z těchto plynovek?
Jinak recenze je super ;-)
Upravil/a magot dne 17-12-2019 21:46

AJaromir
Nemám, uvažuji o té novější (zároveň i levnější). Ale vzhledem k tomu, že mám VIPRIL páku, tak moc nepochybuji o kvalitě VIRPIL plynovky.
Jo, a jinak, existuje takové super vylepšení toho mini joysticku na plynovce WARTHOGu.
https://deltasime...or-adapter

Dřive se dal sehnat i ten tlakový senzor do plynovky, ale bez tlačítka. Byla to omezená výroba neoficiálního doplňku.
Upravil/a AJaromir dne 17-12-2019 21:53

magot
Jo součástí balení je inbus.

Ajvn
U Jóviše co Tě přimělo k tomu abys sesmolil recenzi na tento starožitný plastový bakeliťák? Kdo myslíš, že bude v roce 2020 za ty prachy rozebírat a šmirglovat po opotřebení tu pitomou kouli a ještě se potom srát s nějakou kalibrací? Dnešní cena: max 1000kč. (bez plynovky).Úsměv

magot
Ale prd. To není jako pc ž tomu klesá cena. Joy neztrácí žádný výkon.
V r. 2012 jsem ho kupoval za 7900,- i s plynovkou a dnes stojí totéž 10 000.
Páka bez plynovky a bez základny stojí 5 000,-.
To že bys to za tu cenu nekoupil, je pouze tvá cena. Ne však tržní.

311_Mart
Samotná páka se základnou stojí lehce pod šest, ale samotnou základnu jsem zatím ještě neviděl. Za pětku, nebo za kolik vychází levnější Virpil základna, to asi prodávat nebudou. I když... Šklebící se
i.ibb.co/KzWCvpr/Mart.png

Timofejic
AJaromir napsal:DEFENDER COBRA M5, které se už bohužel nevyrábí.
Vyrábí se tohle:
http://www.flashfire.tw/Product/Product_Info.aspx?ProductID=78
Natrefil sem na to náhodou, žádný zkušenosti s tím nemám, takže, ví někdo něco víc?

Přejít na fórum:
HANÁCKÉ SLET
HANÁCKÉ SLET 14.6.-16.6.
Přihlášení
Jméno

Heslo

Nejste pilotem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
TeamSpeak3
cr597.teamspeak3.com:9254
Heslo: net

teamspeak server Hosting by TeamSpeak3.com
Rychlovka
Pro přidání zprávy se musíte přihlásit.

31-10-2024 09:57
ČTK: Z dosud nezjištěných příčin se dnes v noci zřídilo letadlo na solární pohon.

21-10-2024 20:04
Intel vydal novou aktualizaci mikrokódu.

02-10-2024 14:07
To není dobrá myšlenka. Belzebub každého stáhne do pekel a přes zvolené zástupce i nás obyčejné lidi. Vyděšený

27-09-2024 11:19
Pokud ti co zvolím budou plnit svůj program, ať se klidně spojí i s Belzebubem.

26-09-2024 16:00
Kdokoliv bude v koalici s kýmkoliv. Jím nejde o smysl, ale o prachy a to politiky spojuje.

25-09-2024 16:44
Příští volby vyhraje ANO a bude v koalici s ODS. Ostatní strany budou v opozici.

23-09-2024 08:17
Prognostik z tebe už nebude. Úsměv

19-09-2024 19:18
Jelikož se blíží ten čas, tak bych jen skromně řekl: Nacionalisti všech zemí, vyližte si prdel! Šklebící se

13-09-2024 15:43
Kroměříž a Olomouc - Pravděpodobnost 3. povodňového stupně >90%

12-09-2024 16:09
A toto je noční můra Troubek: https://hydro.chm.
..ekt/307354

36,031,413 návštěv