Mnichov 38 - Odevzdaný materiál
|
CSW_Rannisokol |
Přidané 03-12-2019 19:26
|
Rozkoukaný
Příspěvek: 490
Založený: 26.06.18
|
Ahoj,
dneska jsme ve škole probírali Mnichovskou dohodu a dějepisářka říkala, že jsme museli Němcům odevzdat válečný materiál v hodnotě 2 mld. Kčs. Mezi nimi tanky, letadla a kanóny, a potom ten materiál nasadili ve Francii. O Lt-38 vím, ty kanóny nevím, ale zní to docela uvěřitelně. Ale co ty letadla? Před Mnichovem jsme měli Avie B-534, Šmolíky a licenční B-71 (SB-2). Tedy v té době zastaralá letadla, která Němci neměli zapotřebí používat. Nebo něco nevím? |
|
|
|
CSW_Cassius Chaerea |
Přidané 03-12-2019 19:32
|
Diskutující
Příspěvek: 4360
Založený: 14.02.13
|
CSW_OTU_Rannisokol napsal:
Ahoj,
dneska jsme ve škole probírali Mnichovskou dohodu a dějepisářka říkala, že jsme museli Němcům odevzdat válečný materiál v hodnotě 2 mld. Kčs. Mezi nimi tanky, letadla a kanóny, a potom ten materiál nasadili ve Francii. O Lt-38 vím, ty kanóny nevím, ale zní to docela uvěřitelně. Ale co ty letadla? Před Mnichovem jsme měli Avie B-534, Šmolíky a licenční B-71 (SB-2). Tedy v té době zastaralá letadla, která Němci neměli zapotřebí používat. Nebo něco nevím? Používali toho hodně, většinu. Buď jako školní, dopravní atd. Nebo je prodávali svým spojencům..třeba Bulharům, jejich neslavné nasazení B-534 proti americkým Liberátorům je dost známé.
|
|
|
|
CSW_Rannisokol |
Přidané 03-12-2019 19:42
|
Rozkoukaný
Příspěvek: 490
Založený: 26.06.18
|
Jo, to vim, ale přímo ve Francii bojově použity nebyly, ne. Ono tomu předcházela dobrá výměna: Ona: "Naše letadla byla nasazena proti Francii." Já (vykřikl jsem): "Nebyly". Ona: "Ale byly, přece naše bombardéry." Já: "Myslíte Avie B-534?" Ona: "Ano". Já: "Tak to byly stíhačky". Ona (naštvaně): "Já si to do příště najdu". |
|
|
|
magot |
Přidané 03-12-2019 19:42
|
Fusioner
Příspěvek: 17634
Založený: 19.06.08
|
B-71 používala luftwaffe ve výcviku pilotů. B-534 na tahání terčů a podobné výcvikové aktivity.
S-328 II na východní frontě bylo u lufwaffe pár kusů použito na průzkum, noční bombardování a na proti-partyzánský boj na ukrajině.
Bulhaři používali S-328 i na protiponorkový boj a průzkum. |
|
|
|
ringlett |
Přidané 03-12-2019 19:43
|
Diskutující
Příspěvek: 2095
Založený: 23.10.09
|
CSW_Cassius Chaerea napsal:
Ahoj,
dneska jsme ve škole probírali Mnichovskou dohodu a dějepisářka říkala, že jsme museli Němcům odevzdat válečný materiál v hodnotě 2 mld. Kčs. Mezi nimi tanky, letadla a kanóny, a potom ten materiál nasadili ve Francii. O Lt-38 vím, ty kanóny nevím, ale zní to docela uvěřitelně. Ale co ty letadla? Před Mnichovem jsme měli Avie B-534, Šmolíky a licenční B-71 (SB-2). Tedy v té době zastaralá letadla, která Němci neměli zapotřebí používat. Nebo něco nevím? Používali toho hodně, většinu. Buď jako školní, dopravní atd. Nebo je prodávali svým spojencům..třeba Bulharům, jejich neslavné nasazení B-534 proti americkým Liberátorům je dost známé.
Tak, přesně
Tanky a kanony došli s němci až ke Stalingradu, na Kavkaz a k Lenigradu, stejně tak kulomety, pušky, pistole, to vše se i dál vyrábělo. Kulomety posloužili i k vyzbrojování námořních lodí všeho druhu.
S letadly je to trochu odlišné, naprostou většinu letounů používali jako cvičné, k tahání vzdušných terčů, k vlekání kluzáků nebo jako dopravní, něco i k pokusům s přistánímna letadlové lodi.
Co se nehodilo, či toho bylo přes příliž šlo na export na Slovensko, do Rumunska, Bulharska, Chorvatska a Finska, za dolary a pak za suroviny jako káva a čaj do Turecka. |
|
|
|
1stCL_Novotny |
Přidané 03-12-2019 20:39
|
Moderátor
Příspěvek: 3174
Založený: 01.10.05
|
Ahoj,
dneska jsme ve škole probírali Mnichovskou dohodu a dějepisářka říkala, že jsme museli Němcům odevzdat válečný materiál v hodnotě 2 mld. Kčs. Mezi nimi tanky, letadla a kanóny, a potom ten materiál nasadili ve Francii. O Lt-38 vím, ty kanóny nevím, ale zní to docela uvěřitelně. Ale co ty letadla? Před Mnichovem jsme měli Avie B-534, Šmolíky a licenční B-71 (SB-2). Tedy v té době zastaralá letadla, která Němci neměli zapotřebí používat. Nebo něco nevím?
Zkus sehnat časopisy Revi. Tam je toho spousta.
http://www.revi.c...sopis.html |
|
|
|
606_Temp |
Přidané 03-12-2019 20:42
|
Stařešina
Příspěvek: 5502
Založený: 19.08.07
|
Jen taková poznámka. Ale co to má společného s Mnichovskou dohodou? Mnichovská dohoda nám sebrala pohraničí. Z vojenského materiálu bunkry a asi jejich nedemontovatelné vybavení. Ale že by jsme podpisem Mnichovské dohody přišli i o tanky, letadla, kanony atd mi přijde dost nepřesné.
Ano, díky M. dohodě jsme přišli o možnost se pokusit ubránit, ale ty zbraně se odevzdaly díky podepsání kapitulace našimi zákonodárci. |
|
|
|
ringlett |
Přidané 03-12-2019 21:03
|
Diskutující
Příspěvek: 2095
Založený: 23.10.09
|
606_Tempik napsal:
Jen taková poznámka. Ale co to má společného s Mnichovskou dohodou? Mnichovská dohoda nám sebrala pohraničí. Z vojenského materiálu bunkry a asi jejich nedemontovatelné vybavení. Ale že by jsme podpisem Mnichovské dohody přišli i o tanky, letadla, kanony atd mi přijde dost nepřesné.
Ano, díky M. dohodě jsme přišli o možnost se pokusit ubránit, ale ty zbraně se odevzdaly díky podepsání kapitulace našimi zákonodárci.
Taky pravda.
Těžká děla jsme jim prodali na podzim 38, ale zbytek je záležitost od března 39 dál. |
|
|
|
Richi |
Přidané 04-12-2019 15:17
|
Rozkoukaný
Příspěvek: 451
Založený: 20.02.18
|
Ale tak zase má nějaké body za snahu. Lepší správná informace, byť trochu nepřesná, než úplná lež.
Taky mohla říkat, že nás Anglie a Francie sprostě prodaly a jediní, kdo nám byl ochoten a připraven okamžitě přijít na pomoc, byla RA.
Možná, kdyby přednášel takový Ovčáček ..... |
|
|
|
Hoper |
Přidané 05-12-2019 08:10
|
Moderátor
Příspěvek: 12091
Založený: 29.09.05
|
proti B-24 letěly bulharské B-(1.)35 nebo B-534??
Porazit nepřítele a dát mu život může vypadat jako projev laskavosti,
ale ve skutečnosti to je to nejkrutější, co poraženého může potkat.
[samurajský pohled na zajetí]
|
|
|
|
310_cibule |
Přidané 05-12-2019 08:28
|
Fusioner
Příspěvek: 15069
|
Oboje.
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."
|
|
|
|
Tyler Durden |
Přidané 05-12-2019 09:08
|
Diskutující
Příspěvek: 2553
Založený: 07.10.14
|
Richi napsal:
Ale tak zase má nějaké body za snahu. Lepší správná informace, byť trochu nepřesná, než úplná lež.
Taky mohla říkat, že nás Anglie a Francie sprostě prodaly a jediní, kdo nám byl ochoten a připraven okamžitě přijít na pomoc, byla RA.
Možná, kdyby přednášel takový Ovčáček .....
Taky by mohli učit že příště je nutné vše co půjde odnést domu a schovat a zbytek rozflákat...
Osud šeptá bojovníkovi: "Nemůžeš odolat bouři" a bojovník šeptá: "já jsem bouře!"
|
|
|
|
606_Temp |
Přidané 05-12-2019 10:18
|
Stařešina
|
Proč? Použilo se to proti našemu zrádci. Za mě OK :-D |
|
|
|
saldy |
Přidané 05-12-2019 10:58
|
Diskutující
Příspěvek: 3652
Založený: 29.01.09
|
Tyler Durden má jistě na mysli skutečnost, že odboj měl problém dostat se ke zbraním. |
|
|
|
CSW_Cassius Chaerea |
Přidané 05-12-2019 11:53
|
Diskutující
|
Jj, ty budeš dobrý Moravec.
|
|
|
|
606_Temp |
Přidané 05-12-2019 12:00
|
Stařešina
|
A ty máš jistě smysl pro humor. |
|
|
|
Tyler Durden |
Přidané 05-12-2019 12:03
|
Diskutující
Příspěvek: 2553
Založený: 07.10.14
|
saldy napsal:
Tyler Durden má jistě na mysli skutečnost, že odboj měl problém dostat se ke zbraním.
A že nikoho nenapadlo, byť třeba z osobní iniciativy, např. přesekat ocasní nosníky u letadel...
Osud šeptá bojovníkovi: "Nemůžeš odolat bouři" a bojovník šeptá: "já jsem bouře!"
|
|
|
|
CSW_Cassius Chaerea |
Přidané 05-12-2019 12:16
|
Diskutující
|
Nemám a tvé dosavadní prezentované názory o vtipu nenasvědčovaly. Naopak mám tě za všeobecně demoralizovaného jedince, který by v čase krize mohl stanout na druhém břehu... protože zrádci... EU diktát...atd.
|
|
|
|
606_Temp |
Přidané 05-12-2019 12:38
|
Stařešina
|
Můžeš být klidný. Pro mě břehy nejsou. Já budu plavat proti proudu Ten východní i ten západní břeh se snaží nastolit diktaturu a to není nic pro mě. Já vyrostl v 90. kdy to sice bylo divoké, ale bylo to nejsvobodnější období. Teď se jenn utahují šrouby.
A pokud euroliden vadí vtípek, tak to u nás mají blbý. Tu se dělaly odjakživa vtipy proti vrchnosti. |
|
|
|
310_cibule |
Přidané 05-12-2019 13:30
|
Fusioner
Příspěvek: 15069
|
A mohlo to být docela zajímavé vlákno...
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."
|
|
|