Dobré deň virtuální letečtí závisláci
Protože mne nadchlo, kromě normálního létání, i létání simulátoru IL2 BoS s třešničkou na dortu - VR brýlemi, provedl jsem nákup přes internet a vyzkoušel létat s VR brýlemi IL2 BoS.
Zjednoduším to. Byly to 4 výrobci. Jednoznačným vítězem pro mě byly: HP MR VR1000 Headset dual 2160x2160
Pokud by vás zajímaly podrobnosti, rád zašlu podrobnější rozbor - porovnání.
Zde přikládám obecné poznatky:
Jiný vizuální pocit než na monitoru - prostorové vidění – bomba. Ale jen na blízko do cca 0,5km.
Chybí tělo – trup, ruce a nohy v kabině - řešit do budoucna senzory na nohy a ruce, aby se hýbali - trup může být "natvrdo" vykreslený – vylepšení hry - námět pro tvůrce hry pro VR.
Pro tanky na nic - špatná viditelnost do dálky - lepší je monitor. Jinak v tancích pěkný pohled na vnitřek tanku a posádku - efektní.
Je potřeba přenastavit ovládací prvky na JOYe - není vidět s nasazenými brýlemi na klávesnici a myš.
Hra neumožňuje nastavení funkci enteru a backspace z klávesnice na tlač. Joye - nefunguje mi to - a nebo to neumím já nastavit. Je to potřeba při restartu nebo ukončení mise a anebu ukončení hry.
Reálné rozhlížení - kam se chci podívat, tam musím otočit a vyklonit hlavu - mě to více vyhovuje než Open track nebo track IR – pozor: ztrácí se nejen značky ale i samotné pozemní cíle po otočení hlavy do jejich směru např. o 90st.– na boku od letadla od čelního pohledu "do předu letadla přes vrtuli" jako by mimo "plochu monitoru" v ose letadla - pokud je to server se značkami - letadla ne + neukazuje šipky - značky letadel - jako jsou šipky při okraji monitoru, pokud je letadlo v okolí vás mimo zorné pole monitoru.
Zoomování - jen jedna poloha VR zoomu - velice citlivé na zásahy do řízení oproti monitoru, kde jde plynule zoomovat. Snad existuje nějaký mód na stránkách 1C. Zatím jsem ho nerozchodil. Pokud by mi chtěl někdo s tím pomoci, rád to uvítám. Ale rychle budu brýle vracet.
Vyklánění - cheet ??- vylezete i mimo kabinu přes plexi a podíváte se nad nebo bokem před a pod čumák. Nevím, jestli po posledním upgrade IL2 se to nezměnilo. Mám dojem, že už to nejde.
Vizuálně na blízku bomba. Větší vzdálenosti nad 0,5 km katastrofa - na to je lepší monitor, zvláště pak pro tankisty nebo při útočení palubními zbraněmi na pozemní cíle.
Při rozhlížení z jedné strany na druhou to klame tělo a nepříjemný pocit - nejsem zvyklý.
Obrovská nevýhoda pro kuřáky - dá se u toho špatně kouřit - není vidět na popelník - ha ha - jako když létáte na monitoru.
Jak se vizuálně v DCS zlepší dohled při aktivaci zoomu v poslední betě?
Tak to nevím, sice to mám stažený, ale na VR jsem to nerozchodil, sekalo se to - jen na monitoru. A protože bych musel kupovat éra a nastavení ovládání je tak na týden, tak to ani nebudu zkúšat. A co plynulý zoom do ilka na VR? Neporadíš?
3 IAP Havros napsal:
Jednoznačným vítězem pro mě byly: HP MR VR1000 Headset dual 2160x2160
HP store říká něco jiného:
Get ready for a truly immersive experience thanks to 1440 x 1440 resolution per eye and up to a 90Hz refresh rate.
Ty máš asi HP Reverb ..
Neostrrost (v DCS) u těchto brýlí u jsem zaslechl z více zdrojů. Osobně mě to dost odradilo od HP.
Upravil/a magot dne 07-10-2019 19:11
FHD= full HD, 2k = 2560x1440, 4k = čtyři ká ....prostě jaké je rozlišení tvého monitoru ?
Tož teď to nevím přesně, ale používám jako monitor televizi LG, kde mi to dává 3... x 2... něco při 60Hz 108 cm uhlopříčka
Upravil/a 3 IAP Havros dne 07-10-2019 19:21
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.