Porazit nepřítele a dát mu život může vypadat jako projev laskavosti,
ale ve skutečnosti to je to nejkrutější, co poraženého může potkat. [samurajský pohled na zajetí]
Som zvedavý ci na konci filmu prežije alebo zahynie. Podľa všetkého po zostrele nezahynula, prežila zajatie a žila vo Švajčiarsku. Fakt som zvedavý, Lýdia je jedna z mojich top pilotov.
Upravil/a Baron dne 29-09-2019 09:16
Som zvedavý ci na konci filmu prežije alebo zahynie. Podľa všetkého pri zostrel nezahynula, prežila zaujatie a žila vo Švajčiarsku. Fakt som zvedavý Lýdia je jedna z mojich top pilotov.
Wikipedie: Po skončení války ji její spolubojovníci dále hledali. Až v roce 1979 její ostatky náhodně identifikovali u vesnice Dmitrijevka jižně od města Krasnyj Luč na Ukrajině. Přesné okolnosti její smrti nejsou dodnes známy. Tak jak je to?
Já bych všechny ty internety a počítače zakázala. Věra Pohlová, 72 let, důchodkyně.
On Baron moc čte Romaina Hugaulta a pak tomu i věří ;)
Porazit nepřítele a dát mu život může vypadat jako projev laskavosti,
ale ve skutečnosti to je to nejkrutější, co poraženého může potkat. [samurajský pohled na zajetí]
U samoty Koževna v létě 1943 dopadl jednomotorový stroj. Místní občané označili místo dopadu a potvrdili že pilotem bylo děvče, které pochovali. Když jim ukázali fotografie identifikovali stroj jako Jak-1b. Po válce byl hrob náhodně objeven, lékař potvrdil že kostra patří ženě nevysokého vzrůstu a zachovala se i část oblečení - ručně šitá blůzička z padákového hedvábí na jeden knoflík. V roce 1969 byly pozůstatky uloženy do společného hrobu jako "neznámý letec."
V roce 1986 byl neznámý letec oficiálně označen za Lydii. Rozkazem náměstka ministra obrany SSSR byl v roce 1988 opraven záznam "nezvěstná, zmizela 1. srpna 1943," na "zahynula při plnění bojového úkolu 1. srpna 1943."
6. 5. 1990 byla výnosem prezidenta SSSR gardovému nadporučíku Litvak Lydii Vladimirovně udělena Zlatá hvězda hrdiny Sovětského svazu a Leninů řád.
"Nejvíce ze všeho se bojím, abych nezůstala nezvěstná. Ať se děje co chce, jenom tohle ne!" Lydia V. Litvak
Upravil/a Tyler Durden dne 26-09-2019 21:59
Osud šeptá bojovníkovi: "Nemůžeš odolat bouři" a bojovník šeptá: "já jsem bouře!"
A. Jegorová se narodila 23. 9. 1916 a zemřela 29. 10. 2009. Naučila se létat a stala se leteckým instruktorem již před válkou, po vpádu němců do SSSR se dobrovolně přihlásila na frontu. V roce 1941-42 létala průzkumné mise na zastaralém Po-2. Poté, co byla sestřelena, přešla v roce 1943 k 805. Šap, kde odlétala 270 bojových letů na Il-2. Účastnila se bojů nad Tamaňským poloostrovem, nad Krymem či Polsku. V srpnu 1944 bylo její letadlo zasaženo flakem na předmostí Magnuszew u Varšavy, její zadní střelec byl zabit a silně poškozené letadlo následně havarovalo, hořící letoun opustila v malé výšce a padák se nedostatečně otevřel, při dopadu na zem utrpěla četné zlomeniny a další vnitřní zranění, byla jí však poskytnuta první pomoc od německých vojáků. Následně byla převezena do tábora válečných zajatců. Jegorová byla považována za mrtvou a "posmrtně" jí byl udělen statut hrdiny SSSR.
31. 1. 1945 byla osvobozena, když ruské síly obsadily zajatecký tábor Kustrin, kde byla držena, následně jí zatkla NKVD. Jegorová byla podezřelá jako potencionální zrádce a po 11 dní nepřetržitě vyslýchána, její spoluvězni však dosvědčili její zranění a chování v zajetí, na tomto základě byla nakonec propuštěna, přesto následně po mnoho let trpěla podezřením a pronásledováním. Z VVS byla v 1945 propuštěna. Nakonec byla až v 1965 rehabilitována a její ocenění jí bylo zpět navráceno.
On Baron moc čte Romaina Hugaulta a pak tomu i věří
Čerpal som z knihy "Sovetske letkyne ve Velké vlastenecké válce" od Gian Piero Milanettiho. Skvelá kniha, odporúčam, nie je to iba o L. Litvjakovej ale aj o Nočných carodejniciach., bombardovacih letkyniach a ďalších stíhacích pilotkach.
Upravil/a Baron dne 27-09-2019 09:36
On Baron moc čte Romaina Hugaulta a pak tomu i věří
Čerpal som z knihy Sovetske letkyne ve Veľké vlastenecké valce od Gian Piero Milanettiho. Skvelá kniha, odporúčam, nie je to iba o L. Litvjakovej ale aj o Nočných carodejniciach., bombardovacih letkyniach a ďalších stíhacích pilotkach.
.
Včera jsem jí koupil.
Já bych všechny ty internety a počítače zakázala. Věra Pohlová, 72 let, důchodkyně.
Namlsán. Se těším. Mám tyhle barvotisky rád (jako fakt).
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."
Som zvedavý ci na konci filmu prežije alebo zahynie. Podľa všetkého pri zostrel nezahynula, prežila zaujatie a žila vo Švajčiarsku. Fakt som zvedavý Lýdia je jedna z mojich top pilotov.
Žije s Elvisem
U něho? Na té planetě u Síria?
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Mimochodem koukal jsem že mají založenou sbírku na Patreonu. Jedná se o stejné lidi co dělali na filmu 28 panfilovců. Tak snad kdyby chtěl někdo přispět https://www.patre...om/litvyak
Ale no tak - nečekáme přece na historický rozbor. Chceme film, s fešnou kočkou a "socyjálníma fstahama", ne? Něco brečavého aby se na to dalo jít i s drahou větší polovičkou
Ostatně takový Zachraňte vojína Ryana byl taky pěkná tydýtovina z hl. hist. reálií Holt, válečný film je válečný film. A dokument je dokument.
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Tu si dovolím trochu oponovať - Save Private Ryan bol docela slušne spravený prierez bitkou o Normandiu. 28 panfilovcov je hm prinajlepšom trochu diskutabilný film. Osobne sa mi oveľa viac páčili iné filmy, napr. estónsky film 1944 alebo fínsky Talli Yuhantalla.
Upravil/a Baron dne 29-09-2019 09:14
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.