September 20 2025 20:07:02
Navigace
IL-2 BoS Návody
1. Aktivace licence
2. Ladění .ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 BoS FAQ (pilot help)
IL-2 BoS FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
CLoD Návody
Postup instalace volitelných záplat
Nastavení ovládání (Aircraft.csv)
IL-2 Návody
IL-2 Sturmovik (verze)
1. Začínáme s IL-2
2. Ladění conf.ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 Sturmovik FAQ (pilot help)
IL-2 Sturmovik FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
RoF Návody
Planeset
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 6

· Piloti on-line: 0

· Registrovaní piloti: 2,755
· Nejnovější pilot: Glider
IL-2: Cliffs of Dover
IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover- krabice (box)
IL-2 Sturmovik 1946
IL-2 Sturmovik 1946 - krabice (box)
Rise of Flight
Rise of Flight - krabice (box)
Informace o SVK
Vlastníci a provozovatelé
Pravidla SVK fóra
Číst diskuzi
 Vytisknout diskuzi
Jaký joystick si pořídit?
LEON
Mrkni Ondreji na Ebay, prubezne se tam stale nekolik kousku vyskytuje. Toho mireni bych se nebal, FF neni o vibracich, ale o promenlivych silach v pace. S rukou mi to drbe snad jen kdyz pojizdim v ROF po hrbolaty zemi.
FPV Air Combat - hledáme nadšence pro tuto adrenalinovou modelářskou disciplínu, více info ZDE
Czech Rocket Society - moderní čeští raketoví modeláři, více info ZDE

https://www.rcfree.eu
Ondrej1
Díky, hoši Úsměv

https://vwings.net...orum_id=47

1stCL_Fucida
X Novotny napsal:

Je to předchůdce dvojky. Nemá USB a je teda potřeba přechodka. Jediné co je na tom super, je to že má větší sílu než dvojka. Nevidí jediný důvod proč to dnes koupit, teda krom muzeálního použití. Úsměv

Pokud si matně vzpomínám, tak FF1 měla optický snímání polohy a FF2 (bohužel) potenciometry. Mně osobně se ale svého času "přechodka" nepodařila rozeběhnout (nešel FF) a koupě sériového portu mě tehdy nenapadla, tzn. jsem to pořádně nerozjel.
"Verloren ist nur, wer sich selbst aufgibt."

1stCL_Novotny
Jo Fuči, je to kurva dobrej kus železa!! Prostě mazec, ale dnes se nedá rozjet na 99% PC ani přes port na zvukovce. Není jediná věc jako blbej ovladač či něco podobného. Prostě nic! A na přechodce to nikdy nejelo s FF. Smutný

Al CZ
Chlapi jestli jsem to pochopil tak Cobra funguje na stejném magnetickém principu jako Warthog ? Pochopil jsem to tak že Warthog je celokovový a je to přesná replika páky z A-10, ale cobra taky není špatná volba ? Já hraju ze simů jen arkádovitý War Thunder, sice mám i nejnovějšího šturma ale na ten nemám HW. Tak asi nemá cenu zatím brát super drahý warthog, ne ?

Rumcajs
AI, Cobra je vlastně dost široký pojem. Existuje Cobra M5, což je celoplastový klacík s otočnou rukojetí, který je velmi dobrou volbou v kategorii klacíků kolem 1000 CZK. Pak ale existují různé modifikace tohohle designu pod názvy jako Mamba, King Cobra, Black Mamba. Tohle jsou klacíky, které se kvalitou vyrovnají Warthogu. Mají kovový vnitřek, lepší elektroniku, hall senzory, nemají twist a ten poslední - Black Mamba - má dokonce výměnný grip, který je kompatibilní s Warthogem a tedy na to pasují i nástavce. Cenově to pak vyjde podobně nebo snad i dráž, než Warthog. Tedy pouze za předpokladu, že to vůbec seženeš, protože každá várka, kterou vyroběj, je okamžitě vyprodaná.
Non est specifica

Al CZ
Měl jsem na mysli M5. Teď jsem si ji donesl a ačkoliv je na krabici war thunder za živého boha ji nejsem štonc ve war thunderu rozběhat. Prostě to nic nedělá... podle nastavení ve woknech joystick funguje ale jinak ? Jsem zoufalý Smutný

V nastavení totiž je jen:
Klávesnice a Cobra M5
anebo Cobra M5 a ovládání plynu gametrix.
Kdyžto k mému starému rozbitému Logi 3D je tam jen Logi 3D....

Netušíte kde je zakopaný pes ? Smutný
Upravil/a Al CZ dne 09-10-2015 16:12

Zifi
Potřebuju poradit. Mužů mít od kamaráda za pár korun prakticky nepoužitý Rhino X55. Je to pro mě nejlepší řešení? Zkoušel jsem ho a přijde mi proti mému Thurstmaster flight hotas X jako naprostá letecká nirvána. Rhino X55 je zde na fóru dost hejtované. Nebude třeba lepší vzít jen plynovou a dokoupit třeba Cobru M5 nebo něco jiného? Mužů investovat max 3000 Kč. Na Warthoga rozhodně nemám

Rumcajs
Rhino X55 za pár korun je určitě dobrá volba v poměru cena výkon. Nakonec "za pár korun" je podstatný argument. Navíc, jestli ti vyhovuje, je to ok. Vlastně na negativa dost možná nepřijdeš, pokud si nezvykneš na něco lepšího. Funguje to tak, že nepoznané člověka netrápí. Pak taky, na lepší se strašně snadno zvyká a člověk to ocení až ve chvíli, kdy o to přijde. Takže jestli jsi s X55 pocitově spokojen a je to za pár kaček, víc neřeš a jdi do toho.
Non est specifica

313_Nevo
v dnesnej dobe eshopov si kludne par joyov na skusku mozes objednat Mrknutí aspon tu u nas sa daju do 14dni bez dovodu vratit
CPU 4core 3.3GHz | GPU 1GB GDDR5 192bits | DDR3 4x4GB CL9 | SSD 250GB | Win7

LEON
...a plynovku můžeš pak koupit i samostatně, pokud ji opravdu potřebuješ, třeba od Gametrixu.
FPV Air Combat - hledáme nadšence pro tuto adrenalinovou modelářskou disciplínu, více info ZDE
Czech Rocket Society - moderní čeští raketoví modeláři, více info ZDE

https://www.rcfree.eu
Zifi
Ale plynovka od gametrixu a Rhina je trošku jiný level. Rhino plyn je asi lepší i než od Wahrtrogu

Rumcajs
Zifi, hned jsi přišel na zásadní problém X55 (a naoknec všech výtvorů od Saiteku). Totiž ten vystřeďovací kloboučkový mechanismus s pružinou. Co popisuješ, je klasická závislost součinitele smykového tření na rychlosti prokluzu, nejprve to drží, pak to ujede. Tato vlastnost je navíc dost výrazná u styku plast - plast. Kdyby to byl kov-kov, bylo by to o hodně lepší. Jenže je to plastik. Tahle jedna věc je bohužel důvod, proč se s tím krámem blbě míří. Dokud jen rekreačně létáš, je to asi OK, ale jakmile chceš něco trefit, je to horší. Majitel takové klacíku je adept na příspěvky do dalších témat na foru a to totiž do vlákna s nastavením křivek. Lidi často mylně povyžují vojí slabou schopnost zamířit za svůj problém a snaží se to řešit znecitlivěním křivky odezvy kolem středu. Domnívají se, že tak bude míření snazší. Ano je, kolem toho středu to částečně pomůže. Dál od středu se to naopak výrazně zhorší.
Další bod poznání na cestě od X55 ke skutečnému klacíku bude poznání, že se tuhost toho klacíku mění s výchylkou. Dokud se ten klobouček mírně kolébá v té své jamce, je to celkem měkké. Pak najednou dojde ke skokové změně a od ní dál ke kraji výchylky síly prudce rostou. Tohle taky není zrovna přítel snadného ovládání.
Po čase dojdeš ještě k poznání, že tření plast-plast nevyhnutelně vede k vrzání. Zde budeš zase adeptem na příspěvky do vlákna "Jak a čím nejlépe namazat Saitek".
Poslední ne úplně radostný poznání, tě čeká ve chvíli, kdy přijdeš na to, že ten klacík chodí do kroužku. Nechodí to do čtverečku, jak by člověk čekal u dvou nezávislých os. Takže aby to prakticky dělalo čtvereček, je mezi pohybem a výslednou odezvou na osách X a Y nějaká matematická transformace, která to dohoní. Krom proměnlivé citlivosti dané právě tou transformací to vnáší do hry další věc - nemáš dvě nezávislé osy. Téměř není možné, abys u trochu větší výchylky pohul jen křidélky a nekopnul přitom i do výškovky a naopak. Tohle je vlastně taky docela překážka pro přesné řízení.
Když si k tomu připočteš to, že kroucením navíc ovládáš směrovku, časem přijdeš na to, že nejsi schopen udělat korekci směrovky, aniž by sis přitom nerozhodil i výškovku a křidélka současně.
Ale jo, není to tak hrozné, dá se na to zvyknout. Je sbírka velmi dobrých pilotů, kteří tak lítaj. Můj názor je ale ten, že je lepší si zvyknout na solidnější řešení a ne na něco plné tolika kompromisů.
Non est specifica

Shadowdeath
Zifi napsal:

Ale plynovka od gametrixu a Rhina je trošku jiný level. Rhino plyn je asi lepší i než od Wahrtrogu

To, že je lepší než od Warthogu, bych si tvrdit nedovolil, každopádně já jsem s Rhino plynovkou spokojen a jestli máš možnost ji mít za pár korun, tak to ber :-)
Plynovka se zapojuje samostatně, takže i udělání komba s jiným joystickem není problém.
Co se týče joysticku, pokud se pak ještě vejdeš do rozpočtu, tak výměnou za T16000 nebo Cobru chybu neuděláš.
"Když umřeš, tak o tom nevíš, ale pro ostatní je to těžké. To samé platí, když jsi debil." ~ autor neznámý

313_Nevo
existuje samo-domo riesenie Úsměv
http://forum.il2s...rmany-mod/

[img]http://www.pictureshoster.com/files/3cfyp8d2csn2f974dhrk.jpg[/img] is not a valid Image.
CPU 4core 3.3GHz | GPU 1GB GDDR5 192bits | DDR3 4x4GB CL9 | SSD 250GB | Win7

pSipi
Z doby ked som este lietal na X45 na tento problem fungovalo namazanie toho plastoveho klobuciku parafinom.
Obycajna sviecka (nie gelova, vonava, zafarbena a pod...) cim starsia tym lepsie, vtedy to bol este ozaj parafin.
Funguje to ako mazivo, nie je to tekute ani vodive, zbytky staci povysavat.
Prestalo to vrzgat a skakat. Pouzivanim sa aj odpor pruziny o trochu zmensi.
Niekto aj tu pruzinu podviazal eska paskou.

R4de
Doma mám X52 (systém středění je de facto stejný) a už od začátku mi to nevyhovovalo. Njehorší to je v případě, že ten joy přitáhnu k sobě, tak jsou křidélka až moc citlivá na výchylku (v podstatě si člověk do nich drbne i když nechce), protože celej joy drží v ten moment jenom na jakési malé hraně... tudíž přitažení klade celkem dobrej odpor, ale křidélka jdou až moc lehce (houpe se to a hraně). Přešel jsem na MS Sidewinder FF 2 a s tím se mi o dost lépe lítá. Celý mechanismus je daleko vymakanější. Ano středí to elektromotorama, ale i když jsem měl bez FF verzi, tak se choval ten joy o dost lépe.

lochness
Thrustmaster predstavil pred par dny novou samostatnou plynovku, udajne planovanou za rozumne ceny, nove pedaly a nejake upravy starsich produktu.

Plynovka na obrazcich vypada zajimave, kolem 2000Kc by mohla stat za to. A jsem zvedav, jestli bude oranzove podsviceni na T16k stejne otravne jako to zelene Šklebící se
kogm.bluefile.cz/banner/ban_loch.jpg

magot
to není špatná plynovka Šklebící se (první na co jsem kliknul)
https://imgur.com...

Ondrej1
Tak mi právě odešla Cobra M5. Sháním teď joy s FF. Nějakou alternativu k zastaralému MS FF. Vyrábí se v současnosti vůbec nějaký takový joy? Nic jsem nenašel.
Celkem chválíte Logitech Flight System G940 https://vwings.net...ad_id=2739
Dá se ještě vůbec sehnat (koupím)?
Hra: IL2 BoS
PC: Celeron 2,7 GHz, 12 GB DDR3, GT 750Ti, Win 10 64bit
OpenTrack, pedály Happy, joy MS Sidewinder FF2, páky Saitek Quadrant, 1xUHD LCD

Přejít na fórum:
Přihlášení
Jméno

Heslo

Nejste pilotem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
TeamSpeak3
cr597.teamspeak3.com:9254
Heslo: net

teamspeak server Hosting by TeamSpeak3.com
Rychlovka
Pro přidání zprávy se musíte přihlásit.

13-09-2025 17:59
Ahoj, jak bych si s vámi mohl zalétat? Kdy, kde a jak? Létal jsem BOS solo a ted si na TAW trosku osvojil i engine mgmt a navigaci jen podle mapy. Sám ale nemám šanci. Létám za spojence.

20-08-2025 11:11
Ahoj dneska někdo na il-2 budem na teamspeaku kolem 5-6 hod klidne i ty Vity muzes dorazit taky se vracime po dlouhé době. Mrknutí

19-08-2025 21:45
Ahoj, Po půlce života jsem si vzpoměl na svoje létání. Bohužel si pamatuji už jen starý Il-2 1946. Co se tedy teď létá Úsměv poraďte mi kde bych objevil staré veterány.

09-08-2025 13:55
Tak na zbytek roku hodně štěstí jako z Kokury!

23-07-2025 10:14
A kde máš ty "svoje" obrázky?

22-07-2025 20:07
já "svoje" nezakazuju

18-07-2025 10:09
Jaké nalinkované obrázky? 95% obrázků na netu nelze linkovat, je to zakázáno.

14-07-2025 18:24
a není tu čistě náhodou někdo, kdo ví proč se nezobrazují nalinkované obrázky?

13-07-2025 23:31
Další zpráva o medvědech! Šklebící se

13-07-2025 19:07
Pro zajímavost: Na území česka se v minulosti v hradních příkopech medvědi nikdy nepoužívali. Bylo to neekonomické.

38,059,393 návštěv