May 17 2024 07:15:49
Navigace
IL-2 BoS Návody
1. Aktivace licence
2. Ladění .ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 BoS FAQ (pilot help)
IL-2 BoS FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
CLoD Návody
Postup instalace volitelných záplat
Nastavení ovládání (Aircraft.csv)
IL-2 Návody
IL-2 Sturmovik (verze)
1. Začínáme s IL-2
2. Ladění conf.ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 Sturmovik FAQ (pilot help)
IL-2 Sturmovik FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
RoF Návody
Planeset
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 9

· Piloti on-line: 0

· Registrovaní piloti: 2,745
· Nejnovější pilot: Kokes
IL-2: Cliffs of Dover
IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover- krabice (box)
IL-2 Sturmovik 1946
IL-2 Sturmovik 1946 - krabice (box)
Rise of Flight
Rise of Flight - krabice (box)
Informace o SVK
Vlastníci a provozovatelé
Pravidla SVK fóra
Hiearchie článků
Rozcestník » Hardware » Pedály SAITEK
Pedály SAITEK
PEDÁLY SAITEK

PEDÁLY SAITEK

Pro Flight Rudder Pedals

 

Díky společnosti SAITEK.cz alias COMPUTRON s.r.o. jsem dostal do rukou jeden z prvních kousků leteckých pedálů od světoznámé firmy SAITEK, kterou zajisté všichni známe.

Něco okolo dvou týdnů jsem jej testoval a měl jsem i možnost je porovnat s tím nejlepším co je v současné době na trhu a to s pedály SIMPED. No a zde si můžete přečíst podrobnou recenzi.

 

Když jsem s nimi přišel a rozbalil docela velkou krabici, tak jsem našel úhledně zabalenou svoji novou hračku :) Co mě příjemně překvapilo byl fakt, že jsou pedály připraveny ihned k použití. Není potřeba nic složitě montovat. Jediné co si dle volby můžete přidělat jsou podložky pod nohy. Ze své zkušenosti můžu jedině doporučit si je přidělat. Pedály lépe drží na zemi a mají lepší stabilitu. Oné přidělání znamená zasunutí čudlíků do dírek. Takže je vše připraveno během několika vteřin.

 

Vzhled

 

Pokud máte na stole HOTAS X52 od stejnojmenné firmy, tak si pod stolem nedovedu představit nic lepšího. Vše až na kovový kryt střední části je vyrobeno z docela bytelného plastu, takže na první pohled dostanete dobrý pocit, že je jen tak nerozbijete. Takže si po nich můžete s radostí dupat. Celkově působí velice robustně a to je jenom dobře. Vzhledu se snad nedá nic vytknout.

U věci jako jsou pedály asi nebude vzhled ta nejdůležitější část, protože stejně budou většinu času ukryty pod stolem.

 

Rozměry a ergonomie

 

Jak jsou na tom s rozměry a s tím související ergonomikou?

Na první pohled mají pro potřeby leteckých pedálů docela slušný rozchod 32cm. Pokud to porovnáme s výrobky od CH, tak jsou o dost širší. V porovnání se SIMPEDy je rozchod o 3 cm menší, takže to nehraje zase tak velkou roli. Při létání jsou kyčle v příjemném rozpoložení a ani po dlouhém letu nic nebolí. Zároveň ovládání je přirozené a příjemné. Takže tohle bych rozhodně bral jako plus a tudíž i rozchod bych hodnotil velice kladně. Jen pro představu, rozchod u mých doma dělaných pedálů je 40cm! Takže mám možnost srovnání.

Co ale docela zarazí je chod (posun) pedálů. Ten je 7cm tam a 7cm zpět. SIMPEDy jej mají sice skoro dvojnásobný (cca 12cm!), ale důležité je, jak se s nimi létá. U SIMPEDů se počáteční radost z dlouhého chodu pedálů změnila v pravý běh na dlouhou trať. Citlivost, kterou dlouhým chodem získáte je úžasná, ale nohám dáte docela zabrat. Při souboji na minimální rychlosti musíte hodně kopat na jednu a na druhou stranu a při takhle dlouhém chodu to není zrovna dvakrát nejpříjemnější. Takže hodně dlouhý chod není zrovna ta správná volba. Strach z krátkého chodu SAITEKu po pár soubojích velice rychle přejde. V boji na malých rychlostech není namáhavý rychlý přechod z maximálního levého vykopnutí do pravého a naopak. To se při krátkém chodu ale dá očekávat, že? Co mě ale velice příjemně překvapilo je, že ani při potřebě přesného a citlivého ovládání směrovky není chod vůbec krátký. Je právě akorát! Pokud byl ale někdo zvyklý na pedály s dlouhým chodem (jako já 9cm), tak mu tak dva večery bude trvat než si zvykne. Ale rozhodně to stojí za to, protože je to velice příjemné. Pokud se ještě stále bavíme pouze o rozměrech a ergonomii, tak nesmím opomenout, že samotné šlapky pedálů mají nastavitelný rozměr. Ve třech krocích si je můžete zvětšit či zmenšit :) Největší velikost bych tak odhadl na nohu č. 10. Takže i velcí kluci a holky nebudou mít problém. Při převážení je zase velice příjemná možnost pedály zmenšit.

To by bylo tak vše o rozměrech a s nimi související ergonomii a nyní se vrhneme na to co nás zajímá ze všeho nejvíc a to je otázka „jak fungují a co všechno umí?!“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Instalace pedálů

 

Tak zde není co bych mohl vytknout. Strčíte pedály do USB a hotovo. U WinXP není problém, aby fungovaly bez jakékoli instalace. Ale velice doporučuji nainstalovat oficiální drivery z CD a s tím spojený software SST pro programování pedálů. Instalace je velice jednoduchá a není na ní snad co zkazit. Co se týče programování, tak to by bylo na samostatnou kapitolu a tak jen zjednodušeně. Na veškeré osy si můžete naprogramovat mačkání různých kláves, či vytváření vlastních maker (mačkání kláves po sobě) a jiné ptákoviny. Majitelé X52 by mohli povídat, že?! U pedálů si ale tolik nevyhrajete :/

 

Jak fungují

 

jen pro informaci: pedály mají tři osy (X, Y a Z)

 

X … brzda na levém pedálu

Y … brzda na pravém pedálu

Z … osa pedálů (směrovka)

 

Jak že to tedy fungují? Chod je jak jsem již psal na první pohled krátký, ale velice příjemný. Brzdy jsou na tom s chodem tak akorát, že není potřeba nohy při maximální výchylce propínat do špiček. Chod je ale dostatečně dlouhý i pro použití u automobilových simulátorů.

         Pedály mají uprostřed škrtící kolečko pro úpravu odporu pedálů. Při maximálním utažení se právě skvěle dají hrát automobilové simulátory, protože se skoro ani nehnou a můžete s radostí šlapat na pedály jako v autě. Až na to, že vám chybí spojka :) Co je ale méně příjemné, že nejjemnější nastavení je stále docela tuhé :( Tato jediná věc mě na těchto pedálech docela mrzí. Není to nic na co by se nedalo zvyknout, nebo co by bylo proti něčemu, ale je to taková bolístka, kterou má snad většina výrobků od firmy SAITEK. Nevím proč, ale asi mají v Americe pocit, že lítají jenom kulturisti nebo co! Většina lidí bude namítat, že odpor je akorát, ale já mohu z vlastní zkušenosti říci, že skoro žádný odpor je ten nejlepší. V tomto případě mají navrch pedály SIMPED, které mají odpor skoro neznatelný a tím je ovládání jemnější. Ovládání směrovky ale rozhodně není nikterak nepříjemné a na odpor se dá časem zvyknout. Jenom kolem středu, kde není odpor žádný je tento velký tah příčinou menšího cuknutí a tím pádem drobné nepřesnosti okolo středové polohy. Vzhledem k tomu, že je chod pedálů krátký, tak je nejlepší nastavení citlivosti směrovky od středu menší až po maximální citlivost. V simulátoru IL-2 je nastavení osy optimální lineární - 10 20 30 … 90 100. To znamená, že kolem středu je citlivost stejně menší, takže to absolutně nevadí a přesnost tímto není tolik ochuzena. Rozhodně je pohyb po celé délce chodu jemný a krásně přesný.

         Důležité také je, jestli nekloužou po podlaze. Aby klouzaly snad ani není možné. Mají zespoda tolik gumových čudlíků, že se toho fakt nemusíte obávat. Pokud stejně budete mít pocit, že by mohly klouzat, tak je dodáván pár suchých zipů, které se přilepí zespodu pedálů a na podlahu a pak po přilepení se opravdu nepohnou :)

Elektronika je pravděpodobně v podobě potenciometrů :( V dnešní době SAITEK používá kvalitní elektroniku, takže toho bych se moc nebál. Rozhodně citlivost je u nových pedálů SAITEK srovnatelná s HALL senzory, které jsou v SIMPEDech! Citlivost je tedy bombastická. Jemně pohnete pedálem a hned cítíte odezvu. Je to prostě super úžasná paráda. Pokud jednou potenciometry odejdou, tak si myslím, že SAITEK je dovede sehnat a nebude to nikterak drahé.

 

Takže na závěr zhodnocení

 

Jsou to skvělé pedály, které rozhodně chyběly na našem trhu! Jsou přesné,  krásně citlivé, robustní, … jenom ta tuhost mi není moc příjemná. Jemný škraloup ovšem mají a tou je jejich cena. V době vydání, což bude někdy v listopadu 2006, budou k dostání za cca 4500,- Kč, což je docela pálka. Uvidíme jak se cena posune až budou k dostání všude, ale pochybuji, že se posune nějak výrazně. Rozhodně to nejsou vyhozené peníze a ovládání směrovky jinak než pedály není nejlepší nápad. Takže hurá do toho a vykupme sklady :)

Pedály tedy hodnotím 9 body z 10! A tím pádem nejlepšími pedály na českém trhu!

 

Porovnání s pedály SIMPED-vario USB

 

Cena je hodně podobná, takže tady bych nehodnotil. SAITEKy mají dobré rozměry (chod, rozchod). SIMPEDy mají zase měkčí chod. Elektronika je u obou výrobků citlivá stejně, takže bych se v této části nepřikláněl ani k jednomu z nich. Ikdyž v SIPMEDech jsou HALL sensory, které mají být nezničitelné. Uvidíme jak dlouho u SAITEKů vydrží potenciometry v takovém stavu jako u nových pedálů.

SAITEKy mají za stejnou cenu navíc brzdy a tím pádem jdou krásně využít i pro autíčka. Takže zde je jeden bodík navíc :) Další plus je SST software pro programování. Navíc u SAITEKů nemáte strach se do nich pořádně opřít, protože robustnost z nich přímé sálá. Ani nemluvím o tom, že SIMPEDy jsou z Německa a jejich reklamace je tak docela přes ruku.

Tímto pádem SAITEKy vycházejí jako lepší volba. Rozhodně jsou to pedály, které nám tady chyběly!

 

recenzi napsal: CVS_boZZďa

bozzda@post.cz

 

Za zapůjčení pedálů bych chtěl poděkovat firmě SAITEK.CZ alias

 

COMPUTRON s.r.o.
U silnice 14
160 00 Praha 6

 

www.saitek.cz

 

 

Komentáře
Zatím nikdo nekomentoval. Buďte první kdo vloží svůj komentář.
Přidat komentář
Pro přidání komentáře musíte být přihlášený.
Hodnocení
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé.

Prosím přihlaště senebo se registrujte pro možnost hodnocení.

Zatím nikdo nehodnotil.
Přihlášení
Jméno

Heslo



Nejste pilotem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
TeamSpeak3
cr597.teamspeak3.com:9254
Heslo: net

Rychlovka
Pro přidání zprávy se musíte přihlásit.

15-05-2024 22:10
2 z 16 snad to stihnu na termín. Ale ty pruhy jsou děs.

15-05-2024 21:49
Nesnáším proužky o šířce 46 cm! Děs. A ani jeden to nemá stejně!

09-05-2024 09:43
Thou shalt not bear false witness.

08-05-2024 22:45
A nebo naopak? Takove "you" je i pro jednotne cislo a preklada se jako "ty"?

07-05-2024 20:34
Angličané si jenom vykají. Takove "you" je i pro množné číslo. Tedy v češtině se vždy překládá jako "vy".

06-05-2024 11:24
Ještě Paulusi napiš že "takoví angličané si jenom tykaji." Úsměv

05-05-2024 18:15
Ale hovno. Co je správné, určuje společnost a její kultura.

03-05-2024 11:15
Vykání je následek nepochopení formy vlády pozdních římských císařů. Koncem Římského císařství spoluvládli čtyři vládci. Proto byli oslovován jako celek. Tykání je správné.

30-04-2024 10:19
Teď se tyká všude. Každý je familierní jak kdybychom všichni spolu pásli husy.

29-04-2024 20:53
Tem Teamspeak jedete trojku nebo pětku? Mně se nechce nikam registrovat.

34,891,183 návštěv