April 19 2024 01:56:30
Navigace
IL-2 BoS Návody
1. Aktivace licence
2. Ladění .ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 BoS FAQ (pilot help)
IL-2 BoS FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
CLoD Návody
Postup instalace volitelných záplat
Nastavení ovládání (Aircraft.csv)
IL-2 Návody
IL-2 Sturmovik (verze)
1. Začínáme s IL-2
2. Ladění conf.ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 Sturmovik FAQ (pilot help)
IL-2 Sturmovik FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
RoF Návody
Planeset
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 5

· Piloti on-line: 0

· Registrovaní piloti: 2,745
· Nejnovější pilot: Kokes
IL-2: Cliffs of Dover
IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover- krabice (box)
IL-2 Sturmovik 1946
IL-2 Sturmovik 1946 - krabice (box)
Rise of Flight
Rise of Flight - krabice (box)
Informace o SVK
Vlastníci a provozovatelé
Pravidla SVK fóra
Číst diskuzi
Svět Virtuálních Křídel (IL-2 Sturmovik 1946, Cliffs of Dover, Rise of Flight) » IL-2: Battle of Stalingrad (letový bojový simulátor z období bitvy o Stalingrad) » IL-2: BoS diskuse
 Vytisknout diskuzi
Battle of Stalingrad - žvanírna !!!Locked!!!
1stCL_Chroustall
Teď zas pátku nebudu moci dospat a nakonec pak vyjde jenom nějakej devblog o Tank Crew Šklebící se.
 
Baron
Tento tyzden Kurfurst nebude. Na druhej strane - nijak zvlast dlho to nebude trvat a.vyskusate si ho sami. Aj s... no uz drzim klapacku.
Hals - und Beinbruch!
 
Mira
Baron napsal:

Tento tyzden Kurfurst nebude.


Tak aspoň jedna jistota Mrknutí
 
Aces_Wild
Nový systém zpětné vazby.

Získejte 25% slevu na produkt mimo předběžný přístup tím, že poskynete zpětnou vazbu vývojářům. Učinit tak můžete prostřednictvím vašeho BoX profilu ode dneška až do 16.11. Promo kód vyprší 20.11.

forum.il2sturmovik.com/uploads/monthly_2018_11/Feedback.jpg.876cbc54953884b0438620c3e141b6ab.jpg

Celá zpráva
 
1stCL_Jiricek
Vážení, ještě jedna "porada" o nastavení HW...

1. Řešil jsem tu nedávno ty paměti. Mám paměti s 1600 MHz resp. 1333 MHz. Bios mi je detekuje s těmito frekvencemi, ale reálně pak ve Win běží na polovičních taktech. Soudím že je to dáno parametrem v Biosu "DRAM COMMAND MODE", který je nastaven na 2. Když jsem googlil návody na taktování, procházeli tam i tento parametr a vždy doporučují nechat tam default. Přičemž jeden "taktující" tam měl jedničku, jiný dvojku...

Otázka: Mám se odvážit dát tam jedničku za účelem zdvojnásobení reálné frekvence pamětí? Nebo tím něco po...kazím? Bude mít to případné zdvojnásobení taktu pamětí nějaký citelný dopad?


2. Trochu jsem opatrně zkoušel taktovat procesor (při deafultním taktu sběrnice). Zjistil jsem podivuhodné věci:

Když v basic nastavení dám u výkonu "power safe" nebo "balanced": běží procesor na 3.4 GHz, občas skočí režim "turbo" a je tam 3,7 GHz. Napětí max. 1,26 V i při těch špičkách 3,7 GHz. Procesor při extrémní scéně v BoS beží na 97%.

Když manuálně nataktuju procesor na těch 3,7 GHz, vyletí mi napětí na 1,33 V. Nastavení voltáže ponechávám na "auto". Když jsem zkusil zakázat "automatické navyšování napětí v režimu turbo", přestalo to být stabilní.

Když jsem šel na 4,0 GHz, bylo napětí 1,38 V. Procesor pak běží v extrémních scénách BoS-ka na 90%. Po 99% doby však běží pod 60 %.

Teploty ve všech případech luxusní, pod 60°C.


Otázka: Má smysl - s ohledem na ta vytížení procesoru - se s tím taktováním vůbec trápit? Když jen na pár vteřin hry jede procesor na 97%, jinak je někde okolo 70%? Nepotřebuju taktovat ze sportu a za každou cenu a ten nárůst napětí se mi moc nelíbí, rozohdně ne za "tak málo muziky" navíc.

Skoro jsem totiž nabyl dojmu, že není pravda, jak se pořád opakuje, jak je BoS náročný na výkon jádra procesoru. Ale že stejně nakonec půjde jen o grtafiku... Při jednom pokusu jsem v Biosu zakliknul jakýsi "defaultní oveclocking", který zvednul procesor na 4,5 GHz, přidal volty, zvednul takt sběrnice... Ale vliv na hru jsem nepozoroval žádný.


Díky za názory
j.

P.S. Mám i5-2500K, GeForce 770. Aspoň myslím... :)
Upravil/a 1stCL_Jiricek dne 04-11-2018 11:31
 
magot
Já jsem se osobně k OC CPU a ramek postavil tak, že jsem vše nataktoval s minimální změnou voltáže tak aby vše bylo teplotně a všeobecně stabilní.
Tedy pokud ti to jede při 4.0 Ghz na 1,38V, zksuil bych i 1,37 a šel bych s tím dolů s tím že bych se zastavil v poslední stabilní poloze.

Teplotu bych po přetaktování nějaký čas poctivě hlídal, mě se osobně u většiny aplikací a her taky drží nízko, ale našli se okamžiky že to začlo vařit.
Všeobecně nárůst výkonu je zanedbatelný imho - při letu v BOSku to asi nepocítíš, takže je to krapet všeobecně zbytečná akce ten OC, mě se zvedl výkon řádově o 5 - 10 FPS.
Což je o ničem. Tzn celé je to o grafárně, takže musíš říct ježíškoj ;-)
 
Saburo
DDR - Double Data Rate znamená, že na jeden takt změní stav dvakrát. Vzestupná a sestupná hrana pulzu. Proto taky DDR 1600 reálně běží na 800MHz.

"DRAM COMMAND MODE" tím nezdvojnásobíš frekvenci pamětí, je to doba jak dlouho podrží paměti (nebo řadič, fakt nevím) adresu nebo nějaká data, 1T je jeden takt a 2T jsou dva takty. Pokud dáš 1T získáš trochu výkonu, ale za cenu nestability, pokud Ti vůbec poběží. Údajně je 1T problematické s vyššíma frekvencemi.

Měl jsem 2500k a jediné co jsem u něj zvedal byl násobič, zvedl jsem ho z 33 na 44 a v DCSku jsem to teda poznal.
S ničím jiným jsem si nehrál.
 
1stCL_Jiricek
magot napsal:

Já jsem se osobně k OC CPU a ramek postavil tak, že jsem vše nataktoval s minimální změnou voltáže tak aby vše bylo teplotně a všeobecně stabilní.
Tedy pokud ti to jede při 4.0 Ghz na 1,38V, zksuil bych i 1,37 a šel bych s tím dolů s tím že bych se zastavil v poslední stabilní poloze.

Saburo napsal:
Měl jsem 2500k a jediné co jsem u něj zvedal byl násobič, zvedl jsem ho z 33 na 44 a v DCSku jsem to teda poznal.
S ničím jiným jsem si nehrál.

Přesně tohle jsem měl v úmyslu. Jen zvednout násobič a vůbec nebo jen minimálně zvedat napětí (jen perocesoru). Jenže... v mém Biosu nejde nastavit nominální napětí (procesoru), jen jeho max. kladný a záporný přírůstek. Tyto meze měnit můžu, defaultně jsou (zaokrouhleně) +0,6 V a -0,3 V. A ten nominál je nějakých 1,25 V resp. 1,3 V. Takže prostým sečtením by hodnoty napětí mohly jít až na 1,85 V resp. 1,9 V. Což je zřejmě nějaká pitomost...

Dále - hodnotu toho "nominálu" si to zatím nevím jak určuje samo. Někdy je to těch 1,25 V, někdy 1,3 V (hodnota se v Biosu zobrazuje, ale nejde nastavit). Tipuju, že to by to mohlo mít něco společného s řízením spotřeby, že při "economy" si to dá nominál 1,25 V, při nastavění na "výkon" si to dá více.

Ale že bych tam mohl natvrdo nastavit konkrétní napětí, na to to nevypoadá. Při tom defaultním nastavení přírůstků napětí (z něhož plyne to teoretické maximum těch 1,85 V) si to stejně ten strop dává nějak jinak a samo:

bez taktování při 3,7 GHz ... 1,26 V
při taktování na 3,7 GHz ... 1,33 V
při taktováná na 4,0 GHz ... 1,38 V
při taktování na 4,5 GHz ... 1,37 V (!)

Jak vidno, hodnoty neodpovídají ani nominálu, ani max. možné hodnotě. Prostě si to nastavuje, co chce. Dále jak vidno - procesor umí běžet na nižších napětích, než která to dává v taktovacím režimu.
Mně se hlavně nelíbí ten skokový nárůst napětí, jakmile přejdu do manuálního režimu, ačkoli všechno ostatní je stejné. A taky že "Intel Speed Step Technology", která na chviličku tu a tam na vteřinu podtaktuje nějaké jádro na 1,6 GHz (čímž okamžitě sráží teplotu jádra o 10°C), funguje v automatickém režimu pěkně (tj. často), ale v taktovacím režimu o několik řádů méně často, byť při stejné frekvenci.
 
1stCL_Novotny
Jiříčku a máš potřebnou verzi Biosu?? Nemá deska nějaký přímo na taktování??
 
AJaromir
No, ještě pár věcí. Různé desky a různé CPU podporují různé RAM. Třeba u mě je relativně zbytečné pořizovat 2400 Mhz paměti, když CPU podporuje max 2133. Krom toho mají dnešní systémy dynamické časování.
Upravil/a AJaromir dne 04-11-2018 19:47
 
Zifi
Nechce se mi to hledat, ale myslím, že Ivy Bridge není zrovna kamarád s více než 1333 Mhz na RAM
 
AJaromir
Já akorát vím, že u AMD je benefit z vyšších taktů RAM větší, než je tak tomu u intelu. Hlavně, co se dual channel týče.
 
Rumcajs
Taktování je velké téma. Leckdo tím žije.

Připomenu pár detailů. Základní desky a tedy i BIOSy se odlišují v míře podpory taktování. Pokud nemáte desku (a chipset) přímo pro taktování, tedy s otevřeným násobičem, pak je taktování limitované. Samozřejmě že jsou rozdíly mezi AMD a Intel a jednotlivými výrobci.

Pro taktovače je tato doba příznivá, výrobci si již dávno zvykli na to, že je skupina lidí, kteří si s tím hrají. Takže nechávají od výroby nějaký prostor, aby si hračičkové přišli na své. Ale nechají si to zaplatit. Kdo by nakonec ignoroval to, že si lidi chtějí hrát? Když se na tom dá vydělat a napálit na to přípatek pro taktovače "hračičky"?

Pokud tedy chcete taktovat, vyplatí se již při nákupu zvažovat, co daná deska / procesor umí. Páčto taktovat až poté, co něco koupím, vede k překvapení, že toho moc nastavovat nejde.

No a teď vliv taktování na ... ale co vlastně, na výkon, nebo na štěstí taktovače. Proč taktovač taktuje? No já nevím, já netaktuju. Asi by se měl podělit někdo od fochu. No tak řekněme, že taktovač taktuje pragmaticky a chce výkon. Jak už tu padlo, vlastně není dopředu zřejmé, co taktování přinese. navrch k tomu výsledek v jendé hře nemusí znamenat nic pro hru jinou. Dycky je zde nějaký úzký místo a to se hra od hry může lišit. Hmm. Ano, taktováním se dá nahnat výkon. Rozhodně je to tak, že vyšší výkon na procáku se obyčejně neprojevuje nižším výkonem uživatelským. Ale míra zlepšení je většinou předmětem blahého očekávání. Nedá se to jen tak odhadnout. A obávám se, že málokdy vede k zásadně lepšímu dojmu ze hry. Pokud lze taktováním zvednout výkon procáku o 10% (což je již fakt hodně), pak se nedá čekat, že by výsledek ve hře byl větší. Spíš bude nárůst ve hře menší. Něco to udělá, to zas jo, ale většinou jednotky procent.

Teď trochu pozitivizmu. Taktování většinou není nebezpečné pro samotný HW. Ty doby jsou již za náma. V zásadě by se nemělo nic stát. Maximálně se PC zresetuje při přehřátí.

Zas trochu negativizmu. ... Mno jak to říct? Asi takto: kdo chcete vyšší výkon, taktování není cesta. Byste to fakt poznali, potřebujete lepší HW. Fakt že jo, znatelně vyšší výkon znamená většinou nutnost znatelně výkonnějšího HW. Páčto těch pár procent nahoněných vyšponovanou frekvencí je nic v porovnání s vyšší / novější řadou procáku či GK.
 
Zifi
Mě taktování procesoru výrazně pomohlo. Nezískal jsem výrazně vyšší FPS (to jsem ani nepotřeboval), ale zmizel mi microstuttering, který mi vznik při vyšším výskytu AI jednotek ve scéně. Takže pro mě z nehratelné hry, se stala hratelná. i5 3570K 4.2 GHz
 
magot
1stCL_Jiricek napsal:
Prostě si to nastavuje, co chce. Dále jak vidno - procesor umí běžet na nižších napětích, než která to dává v taktovacím režimu.
Mně se hlavně nelíbí ten skokový nárůst napětí, jakmile přejdu do manuálního režimu, ačkoli všechno ostatní je stejné. A taky že "Intel Speed Step Technology", která na chviličku tu a tam na vteřinu podtaktuje nějaké jádro na 1,6 GHz (čímž okamžitě sráží teplotu jádra o 10°C), funguje v automatickém režimu pěkně (tj. často), ale v taktovacím režimu o několik řádů méně často, byť při stejné frekvenci.

Ten tvůj bios je nějakej divnej, to jsem ještě neviděl .. máš finální verzi? Pokud ne, neuvažoval jsi o update biosu?
 
1stCL_Jiricek
Zifi napsal:
Nechce se mi to hledat, ale myslím, že Ivy Bridge není zrovna kamarád s více než 1333 Mhz na RAM

Taky jsem se kdesi dočetl, že to podporuje jen 1033 a 1333 MHz. Nicméně když tam strčím paměti 1600 MHz, běží to normálně a detekuje to 1600 MHz.

magot napsal:
Ten tvůj bios je nějakej divnej, to jsem ještě neviděl...

Zkušenost praví, že to bude rukama Úsměv

1stCL_Novotny napsal:
Jiříčku a máš potřebnou verzi Biosu?? Nemá deska nějaký přímo na taktování??

Dokázal jsem jen zjistit, že mám Bios verze 4102 (Asusu P8Z68-V LE) a procesory i5-2500K potřebují Bios 0401 (info z roku 2011 nebo 2014, už nevím). To je všechno. Zda je ten můj novější, kompatibilní, taktovatelný apod. neumím zjistit. Na stránkách výrobce to není (resp. možná to je v neveřejné sekci). A na jiných stránkách jsen našel jen výše uvedené (kdo ví jak moc neaktuální).

Jako zřejmě se na to zkušeně a s nadhledem ... vykašlu Úsměv
 
Zifi
Zkus třeba na YouTube najít návod na taktování svého chipsetu
 
1stCL_Jiricek
Zifi napsal:

Zkus třeba na YouTube najít návod na taktování svého chipsetu

Jo, našel jsem hned několik, přímo pro kombinaci mojí desky i procesoru. Všichni prostě zvednou násobič, zakážou všechny intelácké udělátka na řízení výkonu, taktu, napětí atd. a jedou. Nastavení napětí nikdo nijak neřeší. Takhle mi to tak taky funguje. Jen se mi nelíbí ten neúměrný nárůst voltáže. Nechci si zbytečně snižovat životnost, když ten nárůst výkonu ve hře nijak nepozoruju.

Jejich Bios teda vypadá o chloupek jinak, ale stejně v něm nenastavují nic, co by bylo z hlediska napětí relevantní.

No každopádně díky moc všem za podněty!
j.
 
606_Smis
DD 210
https://forum.il2sturmovik.com/topic/168-developer-diary/?do=findComment&comment=690091
 
Alan Grey
[img]http://www.alan-grey-page.cz/wp-content/uploads/ngg_featured/novinky_nahled_0017.jpg[/img] is not a valid Image.

https://forum.il2...ent-690091

Ať to má štábní kulturu Úsměv
 
http://www.alan-grey-page.cz/
Přejít na fórum:
Přihlášení
Jméno

Heslo



Nejste pilotem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
TeamSpeak3
cr597.teamspeak3.com:9254
Heslo: net

teamspeak server Hosting by TeamSpeak3.com
Rychlovka
Pro přidání zprávy se musíte přihlásit.

16-04-2024 11:52
To jsou Jaromíre defekty z realtime anti-anti-ads google teroru. Chyba není na tvém přijímači. Už před 3 rokama jsem Chrome definitivně odinstaloval a přešel opět po 20 letech na FF

12-04-2024 16:25
Pořídil jsem si Arctic Liquid Freezer III 360. Poměr cena/výkon asi nepřekonatelný. Uchladilo to 300W po dobu 10 minut.

07-04-2024 21:31
Taky vám v prohlížeči Chrome vyskakují artefakty?

19-03-2024 14:59
Mrknutí

16-02-2024 16:54
1stCL .. forever :-)

15-02-2024 13:46
Chtěl jsem tu napsat výborný fór o České poště, ale mám obavu, že by vám to nedošlo.

02-02-2024 12:17
Nj, na rozdíl ode dneška tehdá ještě nešetřili.

29-01-2024 14:14
Dej vzorek.

29-01-2024 13:41
Rád bych tu napsal pár chemických vtipů, ale bojím se reakcí...

29-01-2024 12:29
Phantom bolševické promo Úsměv https://youtu.be/.
..

34,718,827 návštěv