March 28 2024 20:26:01
Navigace
IL-2 BoS Návody
1. Aktivace licence
2. Ladění .ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 BoS FAQ (pilot help)
IL-2 BoS FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
CLoD Návody
Postup instalace volitelných záplat
Nastavení ovládání (Aircraft.csv)
IL-2 Návody
IL-2 Sturmovik (verze)
1. Začínáme s IL-2
2. Ladění conf.ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 Sturmovik FAQ (pilot help)
IL-2 Sturmovik FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
RoF Návody
Planeset
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 4

· Piloti on-line: 1
magot

· Registrovaní piloti: 2,743
· Nejnovější pilot: Thehealthreviews23
IL-2: Cliffs of Dover
IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover- krabice (box)
IL-2 Sturmovik 1946
IL-2 Sturmovik 1946 - krabice (box)
Rise of Flight
Rise of Flight - krabice (box)
Informace o SVK
Vlastníci a provozovatelé
Pravidla SVK fóra
Číst diskuzi
Svět Virtuálních Křídel (IL-2 Sturmovik 1946, Cliffs of Dover, Rise of Flight) » IL-2 Sturmovik 1946 (letový bojový simulátor z období druhé světové války) /*PC série*/ » Speciální mise
 Vytisknout diskuzi
Gentlemani sumraku
Letka13_Colonel
Ahojte,

tak máme dobojované...Mrknutí

Myslím si, že toto bola opäť jedna z výborných on-line špeciálnych misíí, ktoré nám ešte staručký "Šturm" s modmi a HSFX umožňuje. Z môjho pohľadu ju radím do takých zaujímavých ako bola Invázia, Ramrod, alebo nedávna Dostaňte Yamamota.

Napriek pocitu, že z nočnej akcie nemôže byť taký dobrý zážitok ako z dennej, skutočnosť a realita obtiažnosti "nočného videnia" predčila moje očakávania. Myslím, že nebudem ďaleko od pravdy, keď poviem, že "misia" bola na oboch stranách úspešná.

Moje predbežné odhady z toho čo som vysledoval v chatline či z reportov čo už dali chlapci z RAF, že RED zasiahli a zničili ciele čo mali. Zaplatili však za to značnú daň _ tak ako v realite.

Ten kto si myslel, že by bolo možné zastaviť nočné nálety na Nemecko.....musel byť naozaj naivný. V podobnej situácii sme sa ocitli aj my - Luftwaffe letci, hoci v zmenšenej mierke.
Obrana Ríše a jej noční stíhači Luftwaffe spolu s radarovými operátormi robili čo mohli. Môj hrubý odhad je,že zostrelili spolu s AAA zhruba 30-40% nočných bombardérov aj pri výpadku radaru v miestach útoku, kde bola veľká skrumáž lietadiel.
Je veľmi zaujímavé, že ako prvý zostrel získal Kukulo ( čo malo "pozitívny" ohlas v chatline....MrknutíMrknutí ) ale z odposluchu po TS som vyrozumel, že sa jednalo o zdielaný zostrel s Wernerom. Server však rozhodol, že Kukulo, čoby výmyselník tejto akcie" má prednosť...... Pff
Tesne nato skóruje Robo,Werner,Leo,Vladis...Saldy a ďalší.

Po dohode so Saldym som letel ako jeho číslo. Dôsledok mojej absencie na poslednom "nočnom tréningu". Štart z letiska Soesterberg bol adrenalínový už hneď v začiatku. Na konci dráhy v smere štartu bol totiž nejaký hangár.....Vyděšený Ale zvládli sme to a od Radar-Kouty sme dostali úlohu letieť na kurz 20 a "vyfasovali" sme severnú hliadku. V dobe keď sme videli, že "naši" zostrelujú súpera niekde na západe, my sme si hovorili, že hľadáme Santu so saňami.....Mrknutí
Celú dobu som mal pocit, že Radar-Kouty vie čo robí a posiela nás na trasu kade Wellingtony 311.ky skutočne robili nálety na Brémy,pripadne na Hamburg.( Bol to taký pocit, ktorý som Saldymu stále opakoval a ako Cassius uverejnil snímky z radaru....ten pocit bol správny )

Po pár otočkách a pendlovaniu hore dole na kurze 200 a späť na sever sme sa dostali do blízkosti útočníkov. Žiaľ nepoznali sme ich výšku a práve v tú najnevhodnejšiu dobu "vypadol Radar-Kouty )...skrátka, boli sme blízko "nájazdníkov" , ale v reále sme nevideli ani PRD.....Cool

Pokračovali sme v kurze na Hamburg, striedavo stúpali od 3000m do 4500m a môj stroj ako dvojka vedúceho zažíval to čo je nám notoricky známe....vedúci aj s 70% plynom bol stále rýchlejší ako ja na 110%. Videl som, že Saldy nemá podvesené nádrže, ale na letisku, keď sme stáli pri sebe ich mal. To viedlo k dohadom medzi nami, či príčinou jeho rýchlosti nebolo možné mylné odhodenie prídavných nádrží ( ukázalo sa, že išlo o bug v zobrazení )
Zrazu skôr náhodou ako cielene som zbadal kratučkú červenú dávku v kurze 110 na jednej hodine vo výške tak okolo 4500m vyššie od nás. Asi to bol AI strelec Wellingtona, ktorý kratučko vystrelil po niekom, koho sme my nevideli. Alebo to bol omyl? Zapálená cigareta strelca ?
Dosť na tom, že tento moment spečatil osud Wellingtona Orel Otecko.

Hneď som naviedol Saldyho na kurz, ktorý nakoniec sám zbadal kontakt na našej 10-11 tej hodine. Ten nás predlietal v mierne krížnom kurze. Saldy s ním na chvíľu stratil kontakt a zvažuje či to nebola naša 110ka, ale ja som sa ho chytil a navádzam vedúceho na cieľ , ktorý som identifikoval na 100% ako Wellington. Museli sme naozaj dávať bacha, lebo sme tušili, že sú tu aj naše 110ky. Od tej doby bol osud Wellingtona v našich rukách a držali sme sa ho ako vlci stopujúci svoju korisť.....Zamračený

Medzi tým Saldy ako vedúci hlási kontakt a miesto stretu Radar-Koutymu s osamoteným Wellingtonom. Radar-Kouty si informáciu "mylne" vysvetľuje a pýta sa ho: [color=#ff0000]"....potrebuješ povolenie na jeho zostrel? Zostreľte ho a hneď....!!!! " [/color]

Obaja sa z toho smejeme, lebo sme vedeli, že Radar-Kouty stratil v tejto oblasti kontakt s nepriateľom pred dobrými 10-15 minútami. Mysleli sme si, že táto naša informácia pomôže zvýšiť prehľad o situácii. Asi pomohla, lebo tesne za tým nasledoval pre nás ten "správny čas".

Saldy, bol vyššie a bližšie k útočníkovi, ja zase nižšie na 7 hodine od Welouša...... a v tom to začalo......adrenalín v krvi stúpa, srdce zvyšuje svoj tep, Wellington mi rastie v zameriavači. Po očku sledujem Saldyho stroj. Ten je mierne nado mnou, tak musím byť v strehu, aby sme sa nezrazili a očakávam, že budem druhý, kto sa dostane ku streľbe. Zdubľujem vedúceho ak bude treba.
Saldy však neomylne spustil streľbu na ľavý motor a krídlo Wellingtona , ktoré zapaľuje. Preniesol paľbu na pravý motor a tiež ho zapaľuje....vtom sa Wellington rozpadol. Naša dvojica mala úspech..."Abschuss - Wellington Orel Otecko".


Na moju smolu som sa k streľbe nedostal, ale akcia nám spoločne vyšla. Pokračujeme na Hamburg a po upresnení Radar-Koutyho hliadkujeme v oblasti Hamburgu v kruhoch vo výške 3000m-4000m. Počúvame výkriky "palubných strelcov o identifikácii nepriateľských bombardérov ( inak BUG, ktorý by sme nemali počuť ) a tak zisťujeme, že iné skupiny sú v boji. Na chvíľu pri navigácii nad Hamburgom stratím svojho vedúceho, ale sme obaja v oblasti nad Hamburgom a to je dôležité. To len dokresľuje situáciu, že stačí malý moment, keď mi vedúci zmizol za rámom kabíny, a už som ho nezazrel....a to mám zazrieť len tak "naslepo" Welouše v nočnej tme.....Zamračený

Dostávame pokyn na presun v kurze 270 od Hamburgu na západ. Vyrazím v daný smer, ale krátko na to vidím na mojej 9 tej hodine vyššie streľbu. Očividne je tam nejaký Wellington pod útokom našich. Hlásim kurz Saldymu a vyrážame na Kurz 245 a neskôr na 225 smerom nad Brémy. Hlásime zmenu kruzu Radar- Koutymu a ženieme sa do oblasti Brém. Moje "TUŠENIE" sa vyplnilo. Skoro na 90% si myslím, že hlavný útok RAF dnešnej noci dostanú BRÉMY ( zábery od Erichosa, TozziFana a ďalších to nakoniec potvrdili)

Na našu smolu sa do oblasti Brém dostávame v dobe, keď bola RAF na odlete od cieľa. Medzitým skóroval Vladis, Leo a ďaľší....., ale my sme zostali bez kontaktu s "nepriateľom". Postupne hasnú svetlomety a Radar-Kouty nám nevie dať informáciu o výške a kurzu ustupujúceho zväzu. Zostávame nad Brémami a hľadáme sa navzájom. Odhadzujem prídavné nádrže, aby som bol rýchlejší, ale ukázalo sa, že Saldy prídavné nádrže mal, aj keď ich odhod mal bez nejakej viditeľnej zmeny. Ja som jeho nádrže nevidel aj tak. Odhodenie nádrží malo v konečnom dôsledku vplyv na stav môjho paliva a po bezvýslednej patrole nad Brémami sa rozhodujem po povolení Radar-Koutym ísť na pristátie. Dostávame kurz na letisko Oldemburng severzápadne od Brém. Prelaďujeme Lorenz na pristávanie a bezpečne o pár minút sadáme so Saldym na letisku.Tak končíme náš spoločný let.

Saldy unavený a s vyhliadkou, že ide ráno do práce sa lúči a odchádza. Ja sa lúčim tiež, ale adrenalín účinkuje a keď počujem, že nejaký "opozdilec z RAF bombarduje Brusel v 01,30 hod, žiadam o povolenie na štart a zapojiť sa do akcie, ak je to potrebné. V tej dobe už v oblasti Brém nebol žiaden kontakt, tak žiadosť je zamietnutá. Žiadam teda povolenie o prelet na moje domáce letisko Soesterberg a po povolení rolujem na štart.

Naladím si rádiomaják Soesterberg a v kurze 235 stupňov smerujem "domov". Cestou si užívam v kokpite rádiooperátora pohľad na prístroje rádiokompasu a to ako je jednoduché držať podľa neho ten správny smer. Vec - ktorú som predtým nemal možnosť on-line použiť. Preskakujem na TSku do iných kanálov a počúvam vzrušené hlášky Roba a Kukula, ktorí robia "šarapatu" na RAF letiskách Weloušom čo idú na pristátie. Ani neviem ako, zrazu zisťujem, že mi môj rádiokompas ukazuje kurz o 180 stupňov späť. Známka toho, že som letisko preletel. Pozabudol som preladiť rádiomaják na údaje Lorenca. Zisťujem, že som v priestore Rotterdamu a tak točím naspäť. V tme idem nižšie, aby som ľahšie našiel svoje letisko. Žiadam rozsvietiť runaway a sadám ako do perín.

V tej dobe čítam z chatu, že úspešne sadli aj Orel_Erichos s partiou, čo nám šarapatili nad Brémami....RAF tak dokončila svoju misiu a ja svoju tiež.
Aj keď bez jediného výstrelu.....som spokojný s výsledkom celej akcie. Hlavne s atmosférou, ktorú sme so Saldym a vlastne všetci spolu zažili.


Ak bude nejaké "NABUDÚCE"...trebárs v opačnom garde Nálet na Londýn......, alebo niečo iné.......vynasnažím sa byť pri tom.


Organizátorom akcie a všetkým skrytým "radaroperátorom" vzdávam "Na Poctu ZBRAŇ a VEĽKÉ SALUTE ! " ......Úsměv Bez Vás by nebolo o čom písať.

Bolo mi cťou sa s Vami toho zúčastniť.

Dovolím si sem preposlať príspevok JG7_Leo aj z jeho pekným videom z AOE fora :

I was flying with II/JG77_Foch yesterday. Helldog couldn't make it due to internet problems.
After I took off from Soesterberg I was ordered to head north, but a few minutes after that my wingman joined the game and we formed up to fly as a Rotte.

Our radar operator Kouty did a superb job and gave us clear orders. He sent us to Bremen area to patrol there. After a while we spotted flak and a bit later we found our target. After the Wellington was shot down, we decided to RTB. Kouty gave us permission to land at Oldenburg airfield. Foch was leaking fuel and the needle dropped fast. He manged to successfully land with both engines out. Unfortunetly it was very late after this (time really was flying) and we decided to not fly another sortie.

I made a short video from my perspective to give some impressions (not the best qualitiy, very dark):
YouTube Video

YouTube Video





Thank you guys for letting us take part. We really enjoyed this night fighting as it was a very new experience to us.

Cheers

Leo


PS: Good job JG7_Leo.....it is nice video.
The first plane takeing-off behind you was Saldy. I was second Bf-110 takeing-off front of you. Nice hits over Bremy. Salute.


Letka13_Colonel
 
Rumcajs
Kluci, nic mi do toho není, ale proč přesně si přezdíváte gentlemani? To proto, že za soumraku vybombardujete školku a nemocnici? Nebo je v tom vyšší poslání, který je hodný jen gentle human beings?
Non est specifica
 
311_Kerbi
Rumcajs napsal:

Kluci, nic mi do toho není, ale proč přesně si přezdíváte gentlemani? To proto, že za soumraku vybombardujete školku a nemocnici? Nebo je v tom vyšší poslání, který je hodný jen gentle human beings?


Ptáš se proč? Aby jsme vytvořili prostor pro blbý dotazy
 
310_cibule
Great video. Fantastic immersion. Thx for sharing.
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."
 
magot
Páč pijou čaj o páté ty žentlmani.
 
Rumcajs
311_Kerbi napsal:

Rumcajs napsal:

Kluci, nic mi do toho není, ale proč přesně si přezdíváte gentlemani? To proto, že za soumraku vybombardujete školku a nemocnici? Nebo je v tom vyšší poslání, který je hodný jen gentle human beings?


Ptáš se proč? Aby jsme vytvořili prostor pro blbý dotazy
Ne, v zásadě tak vytvářím prostor pro blbý odpovědi.

Vážněji, čím víc se zajímám o ty dvě války 20tého století, tím míň mám náladu jakoukoli stranu obhajovat a nedejbože glorifikovat. A slovo gentleman mi do toho celého prostě krutě nezapadá. To není nic proti lidem, kteří to tenkrát museli prožít, oni neměli dost možná žádnou jinou volbu a já bych rozhodně nechtěl být na jejich místě. Jen ta asociace "gentleman" a cokoli co se týká WW2 je ... zcela mimo mísu. Čistě můj pohled na věc.
Non est specifica
 
CSW_Cassius Chaerea
Nějaká tcheská teror bande z Řáholce nám tu nebude nic vykládat o gentlemanství.
 
311_Kerbi
Rumcajs napsal:

311_Kerbi napsal:

Rumcajs napsal:

Kluci, nic mi do toho není, ale proč přesně si přezdíváte gentlemani? To proto, že za soumraku vybombardujete školku a nemocnici? Nebo je v tom vyšší poslání, který je hodný jen gentle human beings?


Ptáš se proč? Aby jsme vytvořili prostor pro blbý dotazy
Ne, v zásadě tak vytvářím prostor pro blbý odpovědi.

Vážněji, čím víc se zajímám o ty dvě války 20tého století, tím míň mám náladu jakoukoli stranu obhajovat a nedejbože glorifikovat. A slovo gentleman mi do toho celého prostě krutě nezapadá. To není nic proti lidem, kteří to tenkrát museli prožít, oni neměli dost možná žádnou jinou volbu a já bych rozhodně nechtěl být na jejich místě. Jen ta asociace "gentleman" a cokoli co se týká WW2 je ... zcela mimo mísu. Čistě můj pohled na věc.


Pokud to bereš z tohohle úhlu pohledu, pak se to v podstatě týká každého konfliktu v dějinách... Každé střetnutí odnesl někdo nevinný... Ale jak řekl Manfred von Richthofen " I válku můžeme vést slušně "
Takže to ber jako označení těch, kdo se snažili tu válku vést pokud možno slušně.
 
Robo
Rumcajs napsal:

Kluci, nic mi do toho není, ale proč přesně si přezdíváte gentlemani? To proto, že za soumraku vybombardujete školku a nemocnici? Nebo je v tom vyšší poslání, který je hodný jen gentle human beings?


Rumcajs, je to podla titulu jednej knizky od jedneho letca od 311. Skoda, ze ju nepoznas, nemusel by som sa teraz divit, o co ti tu dpc ide. Šklebící se

Nic v zlom - V.R. Bozdech - Gentlemani Soumraku
 
Robo
Super polet, ozaj silny zazitok. Obrovsky obdiv vsetkym, co taketo misie na oboch stranach lietali v skutocnosti. Ja som si adrenalinu uzil dost, a to som sedel v kanelarskej stolicke na tretom poschodi panelaku - a to som sa do bojov nejak extra nezapojil.

Vdaka falkonovi aj ostatnym, ktorym za tento zazitok mozme vdacit. Tiez vdaka za super vykon radarovych operatorov. Okrem toho hajzla, ktory na mna naviedol asi 15 Beaufighterov... Šklebící se

Samotne lietanie potme malo uzasnu atmosferu, a najma bolo nesmierne narocne na koncentraciu. Pri poslednom lete som uz bol seriozne vycerpany.

Viditelnost bola u mna velmi zla, nastastie sme sa s Kukulom vhodne doplnali a s navigaciou sme mohli byt nanajvys spokojni. Moj pilot Helmut Tschwarga z II./NJG2 ma totiz ocnu vadu, ktoru pri nabore zatajil. Ako trojrocny sa totiz raz hral s Versatilkou... no nechcem vas nudit detailami.

JU-88C-2 od II./NJG2 absolvovali celkom 3 bojove lety s nasledovnym vysledkom:

1. Obrana Antwerp - defenzivna hliadka HENAJA v oblasti Antwerpy - Brusel. Po navadzani radarom sme zastihli viacero Wellingtonov (moj odhad je, ze len cca 6ks) nad Antwerpami. Kukulo jeden objavil a zostrelil, bol to prvy uspech nocnych stihacov tento vecer. Druhy zostrelil Werner, Kukulo ho predtym poskodil. Ja som sa priblizil k Wellingtonu, ktory viackrat nasvietil reflektor, tiez bol riadne ostrelovany flakom. Bohuzial som ho odhadom v oblasti Bruselu stratil. Zrazu sa z tmy podo mnou vyrojil dlhyyyy pas trasiriek, ktory mi znicil celu galaxiu (okrem ineho ovladanie vyskovky). Chvilu som sa plandal danym smerom, Wellington dokonca na chvilu rozsvietil svetla, avsak nemal som ako potlacit cumak a sprijemnit mu pobyt nad Beneluxom. Velmi bizarna situacia, Helmut Tschwarga v tomto pamatnom momente vymyslel niekolko novych vulgarizmov, ktore sa vsak vzhladom na nasledovny vyvoj udalosti nezachovali:

Rozbil som sa pri pokuse o pristatie bez vyskovky. Predtym sa rozbilo Kukulo pri pokuse o pristatie s vyskovkou. Smolny moment.

Som zvedavy, ktory zadny strelec mal v tomto suboji navrch a zostrelil ma. S!

2. Fernnachtjagd nad Anglicko - nizky let do ustia Temze a prieskum letisk v grofstve Essex. Ja som videl len svetlomety, ktore ma hore hladali, zatial co Kukulo sarapatilo medzi AI Wellingtomni na drahe letiska Boxted. Bohuzial sen o 10 Wellingtonoch na okruhu s pristavackami zapatymi sa nekonal, Napriek provokativnej vyske sme nic nestretli ani nevideli a napokon sme sa vratili obaja naspat na zakladnu.

Tento vylet silne pripominal vychadzku slepeho cloveka s velmi zurivym psom na voditku. Ja som nas cumenim na hodniky a mapu dostal do pribliznej oblasti posobenia, ale videl som len tmu. Tma sa neda zostrelit ani vybuchnut. Kukulo potom vselico dohryzlo a odletelo naspat domov. Ja som si svoj adrenalin uzil 2x, ked ma nasla obsluha reflektoru a na dlhe sekundy sa na mna odvsadial spustili priehrady flaku. Zbesilo som kluckoval a citil som paniku, kazdu chvilu som cakal davku do Beaufightera alebo ze zo mna supa z flaku spravi konfety. V reali to muselo byt cosi uplne hrozne.

3. Fernnachtjagd do tej istej oblasti - kvoli snahe zachytit vracajuce sa bombardony na drzovku bez kluckovania a priamym letom. Veru sme vselico na zami postrielali a sme si isti, ze sme RAF ucastnikom zajazdu do Brem spestrili navrat, pretoze nikto a nic nesviietilo. Tato zaskodnicka misia bola neuveritelnym adrenalinovym zazitkom. Kukulo utocil na pristavajuci Wellington, ja som tiez pokropil priblizne ten km stvorcovy, kam padali jeho strely. (mimochodom moja prva davka vecera), v svetle na vychode sa obcas mihol tien lietadla, kde tu pretal oblohu reflektor, vzapati prud trasiriek. Nad letiskom doslo k subojom, Kukulo vselico na zemi ponicil a zosuveril, potom vsak dostal davku a napokon sadal s odstrelenym motorom do repkoveho pola v Juznom Essexe. Bude to statocny zajatec.

Ja som metodou udri a utec nic neudrel, tak som len utiekol. Na nejakej drahe som napokon prepadol a zapalil pristavajuci Beaufighter, s ktorym som sa temer zrazil. Velmi som sa potesil a chcel som letiet prec. Aj som letel, ale iba chvilku. Snazil som sa stlacit to nizsie, co bolo desive, lebo pod sebou som nic nevidel. Nad morom odhadom v zatoke Temze ma napadol Beaufighter, s ktorym som mal suboj, ktory sa podobal na suboj dvoch slepcov vo velkej telocvicni. Beaufighery nakoniec boli dva (alebo viac), raz som jeden videl stupat a strielat do tmy, kym s druhym som sa takmer zrazil. Dvakrat som zabudol, ze tazka stihacka nie je lahka stihacka, masinu som prilis natiahol a skoncil som vo vrtaku. Raz som na Beau prelietavajuci ponad horizont vystrelil davku s nejasnym ucinkom. Letel som smerom dole a zrazu sa z nicoho nic hladina oceanu necakane zdvihla o dobrych 20m a to bol koniec statocneho nocneho stihaca Helmuta Tschwargu.

Technicky zostrel nalezi mojmu byvalemu kamaratovi falkonovi.

Bolo mi potesenim zucastnit sa tejto uchylnej specky.
 
TozziFan
Voyk napsal:

...
Hlásím se radaru a už mám nový kurz k cíly.Hlásím kontak, sem upozorněm že v prostoru je ještě jedna 110, ale je to další velouš. Připadán si jak ve filmu
Nebeští jezdci, přede mnou defiluje Wimpy je nádherně vidět na pozadí mraků.Tehhle obrazek mě dokonale vynahradil ty 3 hodiny poletování ve tmě.
Zapoměl se za nim a neklesal, v mírné panice ze střelců střílím kratkou dávku a uhýbám, minul sem a Wimpy jak na povel sklopil čumák a hurá dolů, já se vracím za ním
další dávka ho polechtala po zadní části, sem blízko zase uhýbám a cíl mizí ve tmě, měl kliku. ..


Ty vrahu, zabil jsi mi kamaráda Pepu Maňase, byl to můj přední střelec. Navíc mi při klesání nejdříve odpadlo něco z levého křídla a pak i z pravého. K tomu pár dírek v kokpitu. Ale Wimpy je držák a domů mě dovezl.
 
310_cibule
Dpc, wtf? Nádhera :-D
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."
 
311_Vont
Rumcajs napsal:

311_Kerbi napsal:

Rumcajs napsal:

Kluci, nic mi do toho není, ale proč přesně si přezdíváte gentlemani? To proto, že za soumraku vybombardujete školku a nemocnici? Nebo je v tom vyšší poslání, který je hodný jen gentle human beings?


Ptáš se proč? Aby jsme vytvořili prostor pro blbý dotazy
Ne, v zásadě tak vytvářím prostor pro blbý odpovědi.

Vážněji, čím víc se zajímám o ty dvě války 20tého století, tím míň mám náladu jakoukoli stranu obhajovat a nedejbože glorifikovat. A slovo gentleman mi do toho celého prostě krutě nezapadá. To není nic proti lidem, kteří to tenkrát museli prožít, oni neměli dost možná žádnou jinou volbu a já bych rozhodně nechtěl být na jejich místě. Jen ta asociace "gentleman" a cokoli co se týká WW2 je ... zcela mimo mísu. Čistě můj pohled na věc.


Je to podle té fotky která vyšla v dobovém britském tisku. Shodou okolností se po válce (možná ještě během ní) zjistilo že fotografovaná posádka nastupující do "velouše" náleží k 311.B.Sq. a někdo tu fotku pojmenoval, název se zachoval ve dvou podobách "miláčkové měsíce" a "Gentlemani za soumraku" Kukulovi se to zalíbilo a tak z historek přešlo k nápadu a od nápadu do specky nebylo daleko....
Upravil/a 311_Vont dne 10-04-2016 12:53
www.311raf.com/images/signature/sig_Vont.jpg

Je vždy velmi užitečné stát proti nepříteli, který je připraven zemřít pro svou vlast. Znamená to totiž, že máte oba společný cíl. (Generál Tacticus)
 
http://www.311raf.com/viewpage.php?page_id=97
Rumcajs
Díky Vonte.
Non est specifica
 
magot
Maňas nám všem bude scházet.
 
311_Vont
Report 311. B.Sq. z náletu na Brémy 15.9.1941
Posádky ve složení:
310_Max (MIA - ztráta internetu)
310_Pip (MIA - ztráta internetu)
311_Kerbi (zásah cíle přistál)
311_Liboch (KIA - zásah cíle - sestřelen stíhačem)
311_Mart (zásah cíle přistál)
311_Termix (KIA - zásah cíle - sestřelen stíhačem)
311_Vont (MIA - zásah cíle – nouzově přistál na moři)
311_Upír (KIA - zásah cíle - sestřelen stíhačem)


311_Bob byl na poslední chvíli převelen k 57.B.Sq. která neměla svého velitele.

Startovali jsme z letiště Wattisham s mírným časovým zpožděním a to ve 21:20
Naším cílem pro dnešní noc byly obávané Brémy.

Odstartovali jsme ve dvou minutových intervalech a nabírali kurs sever. V éteru byl čilý ruch, bylo slyšet různé osádky všech zúčastněných squadron jak žádají o zaměření pozice. Napětí z celé akce bylo všudy přítomné. V rádiu to všemožně praskalo a tak, jsem posádce dovolil naladit vysílání pro armádu zrovna hráli pásmo písní od Glenna Millera a tak nám cesta příjemně utíkala.

Po překročení pobřeží jsme se nechali zaměřit k upřesnění pozice a nasadili jsme na kurs 045 tento kurs jsme drželi asi 45minut do místa plánovaného setkání. Pak jsme obrátili na kurs 090 vstříc novým zážitkům. Po zhruba 50 minutách letu jsme naladili finské rádio, které nebylo v našich silách poslouchat ale k upřesnění pozice stačilo. Lokalizoval jsem svojí polohu asi 10km západně od ostrova Sylt kde jsme nasadili na kurs 160. Po asi 20 minutách jsem překračoval pobřeží mezi Cuxhavenem a Otterndorfem. Nasadil jsem na „bombrun“ 180 a za 10 minut jsem začal hledat cíl.
Cíl jsem nalétnul „na první dobrou“ rosničkář sliboval kumuly ve 3000m asi 4/8, ale ke svému překvapení byl cíl jasně patrný. Zaměřil jsem západní část letecké továrny a odbombardoval. Viděl jsem mnoho zásahů a vzniklý požár a tak jsem s pocitem, jaký mají rváči, hned přešel do levé zatáčky s cílem zmizet z té nevlídné části Evropy.

Mé pocity hned vystřídalo zděšení, kdy po zásahu Flakem 88 mi začalo rychle ubývat palivo. Má situace byla žalostná, pivo už dávno nebylo, a taky z termosky od kávy na mě vrčela prázdnota. Ještě že jsem měl nějaké luckyny, ale jímala mě hrůza, že dojde i benzín v zapalovači.

Spěchal jsem k pobřeží kursem 311 a doufal, že se snad nádrž zatáhne. Cestou zpět jsem pozoroval několik soubojů o různé intenzitě střelby, později se okázalo že 311_Bob padl za oběť dvou Me-110
Dále následovalo zrušené hlášení pilotů, kteří právě odbombardovali. Éter byl zase plný rádio zpráv o dosažení a zasažení cíle. O napadení stíhači. Bylo slyšet všemožné kletby a marné vzpílání dotírajícím stíhačům.

Překračuji pobřeží nad Bremerhávenem, kde mi vynechávají oba motory na nedostatek paliva. Skákat se mi nechce ták kloužu dále na moře, kde se mi ve tmě zobrazují jen bíle hřbety vln. Těsně před dosednutím ještě radista posílá zprávu o poloze a naší situaci a pak se jen soustředím na nouzák. Povedlo se, sedíme ve člunu a točíme kličkou dynama a voláme záchrané čluny. Pokud nas nenajdou do Švédska je to kus plavby…


Po cca 2:30 hod mám chuť se ještě proletět v Beaufighterovi a tak se účastím několika stečí na dotírající Junkerse kteří operují u našich letišť. Dostávám se do souboje a daří se mi jednoho zasáhnout do křídla v tom okamžiku dostávám několik krátkých dávek, jedna z nich trefuje pravý motor který začal kouřit. Nevím jak moc jsem poškozen a tak hlásím Hopříkovi že jsem požkozený a budu sedat. Naštěstí už dorazili i Falkon a Tommy a já mám klid. Ještě na letišti těsně nademnou proletěl jeden junkers ale jeho střelba mi nic vážného už neudělala. Dostávám zprávu o zřícení prvního Ju88 Kukulo a za nedlouho byl ukončen výpad i toho druhého drzého, ale odvážného pilota – Robo

Pak už mám i já všeho dost a usuzuji, že v čase 2:30 hod AM je dobré jít spát.
Upravil/a 311_Vont dne 09-04-2016 22:52
www.311raf.com/images/signature/sig_Vont.jpg

Je vždy velmi užitečné stát proti nepříteli, který je připraven zemřít pro svou vlast. Znamená to totiž, že máte oba společný cíl. (Generál Tacticus)
 
http://www.311raf.com/viewpage.php?page_id=97
lochness
Robo, s ohledem na tvuj popis situace, ten strelec byl pravdepodobne muj. O pritomnosti stihace jsme vedeli, Chicky ridil zamerovani, ja se ho snazil drzet a kontrolovat situaci za nami. Nevim proc jsem za sekundu zapnul strelce a on na tebe hned poslal davku (kardinalni blbost, protoze nas mohl tesne pred odhozem prozradit, ale doplatil jsi na ni ty). Popravde siluetu proti temnemu nebi jsem nevidel, ale musel jsi byt blizko - ingame staty psaly neco kolem 200 ran z toho 22 zasahu.
Nasledne po odhozu jsem zahledl stihace bliziciho se k Chickymu, a proto pak to potopeni dolu. Ja mel takovou tmu, ze zeme ani nebe pro me v podstate neexistovaly, videl jsem jen objekty v tesne blizkosti me vysky, kde byl videt svetly pas obzoru. Haluz.

A to blikajici svetlo byl zkrat nekde na vysilacce velitelskeho stroje, ktery zaroven zapinal pristavaci svetlo Úsměv Dalsi haluz.

Nekolik nahod nas provazelo na ceste nad Brusel, vetsina nam vsak pomohla, takze je nakonec zazrak, ze se pulka letounu vratila a pristala (ja za prubeh mise vdecim chlapcum od DBS - Steveyho planovani bylo tak dokonale, ze jsme mohli "uvolnit kapacitu" navodciho pro ostatni stroje). Jak malo muze nekdy rozhodovat.
kogm.bluefile.cz/banner/ban_loch.jpg
 
veikso
Brémy…

Moonlight Serenade
[img]http://imgway.cz/di/6HZ5/grab0011.jpg[/img] is not a valid Image.

Zaznělo Good Luck a pokyn k seřazení se na začátku dráhy. Na start jsme narolovali jako druzí v pořadí - za OREL_Oteckom. Zmizel ve tmě, jen polohová světla prozrazovala levou zatáčku okolo letiště. Při přeletu nad námi zhasla. Pak už ho vidět nebylo. Po dvou minutách jsme byli na řadě my. Freshmanská osádka. První noční akce. Welouš se poslušně rozjel a zopakoval jsem start podle Otecka. Pohltila nás tma. Pobřeží Anglie bylo z těch 5-6 tisíc fítů ještě vcelku viditelné. Nad severním mořem už jsme toho ale moc neviděli. Největší starostí bylo neprošvihnout břehy Německa a najít ústí Labe. Přes plexisklo našeho ne zrovna nového VX-O toho moc vidět nebylo. Po dvou hodinách letu jsme konečně něco jako pobřeží zaregistrovali. Otočit na jih a zorientovat se v mapě. Teoreticky máme natrénováno, ale v reálu je to něco jiného. Přilétáme ve výšce 17000 stop. Cíl nenacházíme a děláme otočku. Zbytečně brzo, takže bombometčík nestihne zaměřit cíl. Světlomety zvědavě pátrají po obloze, flaky všech ráží šijou všude kolem. Severně od Brém sledujeme asi o tisíc stop výš, než jsme my, poslední boj osádky bombardéru. Zřejmě velitel 57. sq. napaden nočním stíhačem. Nerovný boj netrvá dlouho, hořící Wellington padá někam vpravo za nás. Tak otočit a znovu na to! Přesně ze severu a cíl se objevuje v zaměřovači. Automatika ho drží v záměrném kříži a už nepustí. Otevřené dveře pumovnice a nekonečné čekání na odhoz. Letadlo se lehce zhoupne, pak ještě pětkrát. Bombs away! Sakra, zapomněli jsme překontrolovat nastavenou výšku... Tak snad to vyjde. Šňůra šesti zásahů začíná od největší budovy a končí těsně za hranicí areálu továrny. Hotovo. A teď pryč odsud, než nás vyčmuchá stodesítka nebo trefí těžký flak. Protože na východě bych byl z oblasti Brém jasně viditelný proti světlejší obloze, točím oproti původnímu plánu doprava. Kursem 310° se ale dostáváme do blízkosti Wilhelmshavenu a znovu je tu flak. Najednou rána a kabina je plná otvorů po střepinách. Motory naštěstí fungujou, a i řízení poslouchá, takže prudce doleva dolů a pryč z dosahu přístavní obrany. K pobřeží to trvá nekonečně dlouho. Pryč nad moře, které tentokrát vidím docela rád. Kontroluju palivo, to naštěstí neubývá rychleji, než je zdrávo. Takže nádrže jsou taky v pořádku. Z obavy ze stíhačů netočíme hned na čistý západ. Snad jsme už mimo dosah radaru. Snažíme se lokalizovat naši polohu, ale radiomajáky v Anglii jsou ještě příliš daleko. Pomocí rádií z Berlína a Paříže to ale jde. BBC jsme zatím nezachytili. Přicházejí zprávy od prvních vracejících se, že nad letištěm řádí Junkers. No to by nám ještě tak scházelo. Zatím jsme měli více štěstí než rozumu. Po nekonečných pěti hodinách letu konečně nad pobřežím staré dobré Anglie. Přílet podle majáku k letišti Boxted trval za stálého klesání dalších dvacet minut. Jsme ve vzduchu poslední. Srovnat na přistávací anténu, nechat si rozsvítit letiště, kde už nikdo není, a jdeme na finále. Jsem trochu nervózní, abych to na poslední chvíli nepokazil. Dosedli jsme pěkně, ale něco není v pořádku. Nějaký černý stín před námi? Na poslední chvíli poznávám neosvětleného Wellingtona zaparkovaného uprostřed dráhy. Vykopávám pravou nohu, ale zabránit srážce nemůžu. V 2:45, po 5 hodinách a 20 minutách letu se k nám štěstěna obrátila zády…

Pěkné to bylo pánové. Kromě toho, že jsem si při cestě tam nad severním mořem zapnul místo velké mapy hasicí přístroje, a toho, že jsem sám sebe vylekal neúmyslným testem předních kulometů, proběhlo vše až podezřele dobře. Závěr pak taky vše vynahradil. Ale i takové věci se tenkrát děly. Určitě téhle noční šichty nelituju. Chtěl bych poděkovat všem tvůrcům a specielně Kukulovi, že mě do toho uvrtal (je to číter). OREL_Erichosovi díky za ladění configu a nácvik náletu na cíl. Colonelovi ještě jednou díky za spešl skin, který mi myslím, i přes špatný konec, přinesl štěstí. A všem zúčastněným nebeským jezdcům díky za nezapomenutelnou atmosféru.

VX-O

PS: Robo., s tou woo-doo panenkou Ti to vyšloNaštvaný

Home, sweet home
[img]http://imgway.cz/di/0M3U/grab0014.jpg[/img] is not a valid Image.
 
311_Upir
Pánové,
děkuji všem jak za přípravu, tak za naplněné nebe. Několik bodů, které činily tuto leteckou kratochvíli velmi zábavnou a stály život celé posádky Šklebící se

1. Roztáčím motory na runwayi, nabourá mne Termix. Nic nevidím.
2. Znovu roluji, nic nevidím, je tma.
3. Usilovně stoupám a snažím se dohnat ostatní – tak usilovně, že překročeného pobřeží pobřeží si všimnu na poslední chvíli ze zadního střelce.
4. Je tma a nic nevidím.
5. Netuším kde jsem, letím jen dle času.
6. Ladím Hannover, maluji si přímku přes Brémy a když ostatní přede mnou byli napadeni točím přímo k cíli.
7. Došla láhev bílého, přecházím na červené.
8. Jen stěží rozpoznávám pobřeží, ale nacházím se a trefil jsem pobřeží naprosto přesně. Haluz. Na poslední chvíli si pak všímám Brém. Lze je poznat podle toho, že jsou jinak černé.
9. Opakuji nálet, zjišťuji, že nejsem celou dobu v 11 000 ft, ale v 21 000 ft. Mnohé se vysvětluje. Sklesávám, už je dokonce něco vidět.
10. Nestihnu odhodit, dochází červené, chytám rapla a sklesám prudce na 3000 ft. Opakuji nálet.
11. Už není tma a vidím Brémy. Všechny světlomety a flak vidí mě. Barevné peklo. V kokpitu to svítí jak při únosu mimozemšťany.
12. Něco jsem asi trefil. Došlo červené, žiju, poškozený motor, otáčky klesají a zastaví se na 2000 RPM. Pretty fucking ninja.
13. Letím, cítím se poněkud unaven, není co pít.
14. Chci se držet v pár stech stopách nad zemí, aby mě nikdo nezmerčil. Nevšimnu si, že aero na trimu pomalu stoupá.
15. Hledám usilovně dráhu pro přistání v Británii, kroužím. Jsem v Holandsku.
16. Vracím se na kurz, odkufruji a nad posledními ostrůvky kontinentu ve chvílích klidu a otupělosti mne někdo, snad po druhé hodině ranní, smázne z oblohy.

Zjištění z této speciálky: byla tma a bylo mi dobře. S!
 
Robo
Super report Vont a tiez skvele odvedena praca s nocnym bombardovanim, ste fakt machri!

Myslim, ze ten nizko letiaci Ju-88 som bol ja a ten ktory Ta trafil vo vzduchu bolo Kukulo. Ty si na oplatku trafil mna, ja som si to priznam sa ani nevsimol (vypadol mi zvuk), ale Kukulo vravel neskor, ze to boli riadne supy a mal som stastie... Po mojom utoku na Teba na drahe som dole videl plamene a usudil som, ze som pristavajuci stroj zapalil a znicil.

lochness - u mna s viditelnostou to iste. Podla smeru trasiriek sme leteli takmer vedla seba, mozno nejakych 250-300m. Strely prisli z mojej druhej hodiny nejakych 20° dole. Salute, bolo to napinave.

veikso tej zrazky je mi uprimne luto. Viac ako toho rozliateho piva. (muhahahahahaha <---- sialeny smiech zapornej postavy slovenskeho folkloru)

Upir - Mrknutí
 
Přejít na fórum:
Přihlášení
Jméno

Heslo



Nejste pilotem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
TeamSpeak3
cr597.teamspeak3.com:9254
Heslo: net

teamspeak server Hosting by TeamSpeak3.com
Rychlovka
Pro přidání zprávy se musíte přihlásit.

19-03-2024 14:59
Mrknutí

16-02-2024 16:54
1stCL .. forever :-)

15-02-2024 13:46
Chtěl jsem tu napsat výborný fór o České poště, ale mám obavu, že by vám to nedošlo.

02-02-2024 12:17
Nj, na rozdíl ode dneška tehdá ještě nešetřili.

29-01-2024 14:14
Dej vzorek.

29-01-2024 13:41
Rád bych tu napsal pár chemických vtipů, ale bojím se reakcí...

29-01-2024 12:29
Phantom bolševické promo Úsměv https://youtu.be/.
..

05-01-2024 17:45
Z 2:5 na 8:5.... zázrak

21-12-2023 16:25
Já jsem rád, že BMW potvrdilo, že moje letitá motorka si s tím poradí a nemusím to řešit :-)

21-12-2023 15:59
Ještě mohu kupovat Natural 98, který má ETBE. Nebo ještě se dá někde sehnat neoriginální těsnění na regulátor tlaku paliva, který bude dělat největší neplechu.

34,598,066 návštěv