May 19 2024 14:03:22
Navigace
IL-2 BoS Návody
1. Aktivace licence
2. Ladění .ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 BoS FAQ (pilot help)
IL-2 BoS FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
CLoD Návody
Postup instalace volitelných záplat
Nastavení ovládání (Aircraft.csv)
IL-2 Návody
IL-2 Sturmovik (verze)
1. Začínáme s IL-2
2. Ladění conf.ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 Sturmovik FAQ (pilot help)
IL-2 Sturmovik FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
RoF Návody
Planeset
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 1

· Piloti on-line: 2
Tyler Durden, olda Olde maly

· Registrovaní piloti: 2,745
· Nejnovější pilot: Kokes
IL-2: Cliffs of Dover
IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover- krabice (box)
IL-2 Sturmovik 1946
IL-2 Sturmovik 1946 - krabice (box)
Rise of Flight
Rise of Flight - krabice (box)
Informace o SVK
Vlastníci a provozovatelé
Pravidla SVK fóra
Číst diskuzi
 Vytisknout diskuzi
Opticky senzor misto potenciometru
LesniHU
Kdysi jsem slibil Jirickovi, ze sepisu neco o tom optickym snimaci polohy - nahrade potenciometru, co jsem sbastlil pro muj trimbox. Takze jsem to konecne dopsal a domaloval a najdete to tady:
http://lesnihu.wz...ox/op.html.
 
Ucho
Prej amatér..... Úsměv
Žije, žije ve stepi jeden v suché otepi.
Druhý v láptích pod pařezem, třetí v díře mezi bezem.
Ať si jsou, tam kde jsou. Ať sem na nás nelezou.
 
WT_Pedropan
No výborně, a kde je k tomu přiložený odborný slovník cizích slov v elektrotechnice...???Šklebící se:sm19:
Ale něco mě napadlo. Ozvu se Ti mailem...
 
http://www.wtigers.org/
LesniHU
Snazil jsem se to napsat uplne od zakladu prave proto, abych se vyhnul nutnosti hledani ve slovnicich apod. Jestli jsem nekde udelal nejakej skok nebo neco nenapsal dostatecne jasne, ozvete se, pokusim se text doplnit.
 
Drevokocur
Pane, vy jste mááá.......
Pane, vy jste mááá.......
Pane, vy jste mááá.......


.........góóór :sm9:
 
http://traumazero.euweb.cz/fotogalerie/
1stCL_Fucida
pls vyhýbejte se v podobných diskuzích OT příspěvkům Mrknutí. I když Kryton je dobrej typ Úsměv.
"Verloren ist nur, wer sich selbst aufgibt."
 
AH_Cutora
Supr, diky moc, s tim uz se da pracovat dal....

Chtel bych se te LesniHU zeptat, mohl bych to "prtetisknout" na holubi.webzdrama.cz mezi clanky pod ty pedaly?


Jeste bych to doplnil sve zkusenosti. Pred rokem jsem se o to same pokousel. Teda ja si hral jen s tou optickou casti, nad AD prevodnikem a roztazenim pasma jsem neuvazoval, tak daleko jsem se nedostal.

1) k tomu umisteni fotodiody a fototranzistoru. Jak jsi spravne psal, tak to hodne rusi okolni svetlo (obsahuje nezanedbatelnou slozku infra). Ja to udelal tak, ze jsem udelal tu sterbinu, a diru pro tranzistor a diodu jsem svrtaval az uplne naposled a naraz. Tim jsem si zajistil souosost. Dale ty diry byli hlubsi nez je stavebni vyska diody a tranzistoru a tim jsem velmi vyrazne odstinil to okolni svetlo. Nebylo pak treba kolem nijak dal balit a stinit. Ale narostlo to trosku do sirky.

2) ted negativni zkusenost - slepa cesta at ji nikdo zbytecne nezkousi. Napadlo me, ze bych udelal pruhlednou foliovou clonku s promennou pruhlednosti .... Proste jsem si na folii vytiskl sedou stupnici s jemnym delenim. Jenze ta folie se furt chovala jako pruhledna. Ta dioda to proste prostrelila jak nic. Nakonec jsem zjistil, ze abych ji odstinil, musim pouzit tlusty karton, lepe kus plechu ....... Takze clonka s promennou pruhlednosti je blblost. Je potreba pouzit pevnou clonku, ktera bude postupne zakryvat tak jako to pouzil LesniHU. Mam rozmyslenou excentrickou clonku pro pouziti na usou jako je u joye, ale jeste jsem se nedostal k realizaci. Ten excenter bude haklivy na tvarovou presnost, budu si to muset nechat nekde vyrobit, to asi na koleni nepujde.
 
1stCL_Jiricek
LesníHu, díky. Zběžným pohledem jsem shledal, že mé dosavadní vzdělání je prachbídné, přesto se to pokusím doma prostudovat a snad i pochopit. Díky.

Čutoro, tvarová nepřesnost excentru nebude zdaleka tak kritická jako uložení samotné páky. Pokud vyloučím kuličkové ložisko (za 40 kč jedno), tak nevím, jak zajistit radiální polohu (ať neskáče a nekinklá se) při dostatečné volnosti chodu. Zatím mě napadá jen příšerné řešení koupit potenciometr coby otočnou hřídelku :)
 
LesniHU
AH_Cutora napsal:
Supr, diky moc, s tim uz se da pracovat dal....

Chtel bych se te LesniHU zeptat, mohl bych to "prtetisknout" na holubi.webzdrama.cz mezi clanky pod ty pedaly?

Klidne, ale pocitej s tim, ze se to bude asi postupne doplnovat. Muzu primlasknout do dodatku ty tvoje skusenosti?

AH_Cutora napsal:
Takze clonka s promennou pruhlednosti je blblost. Je potreba pouzit pevnou clonku, ktera bude postupne zakryvat tak jako to pouzil LesniHU. Mam rozmyslenou excentrickou clonku pro pouziti na usou jako je u joye, ale jeste jsem se nedostal k realizaci. Ten excenter bude haklivy na tvarovou presnost, budu si to muset nechat nekde vyrobit, to asi na koleni nepujde.

Ja bych vsadil na provrtani stare mince mimo jeji stred. Mimochodem, vule sroubu v matici je spolehlive dost velka na to, aby zatahanim za sroub pohnulo vystupem, tady se skutecne hraje na desetiny milimetru.

1stCL_Jiricek napsal:
Čutoro, tvarová nepřesnost excentru nebude zdaleka tak kritická jako uložení samotné páky. Pokud vyloučím kuličkové ložisko (za 40 kč jedno), tak nevím, jak zajistit radiální polohu (ať neskáče a nekinklá se) při dostatečné volnosti chodu. Zatím mě napadá jen příšerné řešení koupit potenciometr coby otočnou hřídelku Úsměv

O lozisku jsem uz premyslel (kvuli stavbe pedalu), a napadaji me tri varianty, jak udelat jejich hlavni osu (planuju otocny pedaly s osou "pod podlahou" ):
1) koupit ctyri velka loziska (celkem ~200kc), dve pro kazdy pedal. Jednu trubku dovnitr, druhou okolo (prumery asi 20 a 50 mm), ta vnitrni bude spolecna pro oba pedaly jako osa, na vnejsi navarit pedaly. To je varianta, co asi nakonec udelam. Hodlam stavet pedaly bez kompromisu, co vydrzi naveky.
2) Koupit dve trubky, kde vnejsi prumer jedne = vnitrni druhe. Namazat a udelat z toho kluzne lozisko. Kamarad mi rikal, ze to jde (kdyz se koupi nejaka presna bezesva trubka) a ze ma doma nejaky sportovni nacini - slapadlo, ktery ma osy udelane timhle zpusobem. Mozna bude potreba tam pridat tlakovou maznici a obcas to promazat. Tohle si nechavam v zaloze na pripadnou plynovou paku, kde se cilem hladky chod, ale take urcita schopnost udrzet polohu. Nastesti je tu ve meste podnikova prodejna Ferony :-)
3) Koupit v obchodaku loziska do koleckovych brusli, takovy ty sunty ve sleve, videl jsem jednou 16 lozisek za 120Kc. Vyhoda je, ze tyhle maly loziska by se upichly i treba do joye, proste kamkoliv, kde by bylo treba, ale kdyz jsem koupal do strojnickych tabulek, zjistil jsem, ze nemaji sanci dlouhodobe vydrzet staticky zatizeni, ktery planuju. Takze hladkost chodu by asi postupne klesala. Jeste vetsi problem je, ze vnitrni prumer maji tak kolem peti milimetru, coz je prilis malo, aby se skrz to protahla jedna dlouha osa (moc by pruzila). Bylo by nejspis treba tuhe uchyceni hned vedle ramu, ktery by musel jit i doprostred mezi pedaly, coz by kladlo znacne naroky na presnost vyroby. Ale pro to, co potrebujes ty (jestli jsem tvuj cil dobre pochopil) by to asi bylo nejlepsi reseni.
 
AH_Cutora
Klidne ty me zkusenosti zarad.

Ad loziska. Na pedaly je jich potreba 4 jak psal LesniHU, tam problem neni. Ad ty pro koleckove brusle. ty budou perfektni. Hele, LesniHU, jakejma silama si myslis ze na to budes slapat, jak rychle s tim tocit a kolik cyklu? To se prece neda srovnavat se zatezi z koleckovych brusli. Matfizaku, ver strojari :sm13:

Ad loziska do pultiku. To je jednoduche. Kluzne lozisko ze silonu s prechodnym ulozenim. Bude to mit bez vule a bude to samosvorne, coz je pro paku plynu a pod. potreba. V tom problem neni.
 
LesniHU
AH_Cutora napsal:
Ad loziska. Na pedaly je jich potreba 4 jak psal LesniHU, tam problem neni. Ad ty pro koleckove brusle. ty budou perfektni. Hele, LesniHU, jakejma silama si myslis ze na to budes slapat, jak rychle s tim tocit a kolik cyklu? To se prece neda srovnavat se zatezi z koleckovych brusli. Matfizaku, ver strojari :sm13:

Jenze zivotnost lozisek v koleckovych bruslich se pocita na desitky hodin, zejo. Navic je rozdil mezi statickou zatezi (lozisko se toci malo nebo vubec) a zatezovanim pri otaceni. Uznavam, ze ne velkej.
Ja jsem jako pocatecni nastrel dal silu na pedal 10 kg a paku 1:10, coz dalo 100kg zatizeni, a kdyz jsem to pak hledal ve strojnickych tabulkach, zjistil jsem, ze by to bylo lozisko jako krava. Tak jsem na to sel z druhe strany, hledal lozisko, ke kterymu pujdou koupit trubky dovnitr a ven, az jsem nasel lozisko s vnejsim prumerem 47 a vnitrnim 20 nebo 22 a k nemu trubky, ted tu nemam ty udaje. To to zatizeni stejne papirove nesnese, ale uz se to blizi. A kdybych sehnal kulovy klouby na vzajemny propojeni pedalu, tak by se asi vyrazne zmensila ta paka a tim i zatizeni. Zatim to vypada na navijeni ocelovyho lanka na tu vnejsi trubku a tahnuti toho vedeni pres kladku ke druhymo pedalu.

AH_Cutora napsal:
Ad loziska do pultiku. To je jednoduche. Kluzne lozisko ze silonu s prechodnym ulozenim. Bude to mit bez vule a bude to samosvorne, coz je pro paku plynu a pod. potreba. V tom problem neni.

Jo, a kde takovy lozisko sehnat? A co je "prechodny ulozeni"?
 
AH_Cutora
Mno nevim jakou chces mit konstrukci, ze tam budes mit silovej prevod 1:10. Navic ti tu silu urcite nebude drzet jedno lozisko, ale dve.

Prechodne ulozeni je ulozeni s malou vuli az presahem. Koukni se do tech tabulek na ulozeni. Lozisko ze silonu se udela tak, ze vezmes soustruh, upnes do nej kulatinku silnu a vyvrtas tam prislusnou diru prislusnym nastrojem. V pripade silonu ti staci ostry vrtak prislusneho rozmeru pri spravnych otackach a mas lozisko jak vysite. Zadna veda. Ale toto lozisko neni na zadne velke namahy, je vhodne na packy, ne na pedaly.
 
Mungo
Vdaka Hu za clanocek, este to poriadne nastudujem, ale zda sa, ze moja realizacia pedalov sa zase raz odlozi na neurcito. A potom sa zacnem vypytovat.
Mam otazku - spominas tam MJoy. Kedysi som ne tej stranke stravil nejaky cas (zial uz som vacsinu zabudol). Ty si to zariadenie staval? Ak ano aku verziu - nejak sa totiz neviem zorientovat v tych planikoch, co k comu patri. Tazke eventualne nechces pridat aj nejaky strucny popis ako na MJoy?
 
LesniHU
AH_Cutora napsal:
Mno nevim jakou chces mit konstrukci, ze tam budes mit silovej prevod 1:10. Navic ti tu silu urcite nebude drzet jedno lozisko, ale dve.

Ten prevod tam udela vzajemne propojeni pedalu lankem: http://lesnihu.wz...pedaly.png - to cervene je lanko. Jsou to takovy padaly vrtulnikovyho typu, s pevnou podlahou a otocnyma pedalama na ovladani spickou nohy. Vertikalni razeni trubek jeste neni definitivni a taky nevim, jak presne pridelat ty desky na podlozeni paty.

Mungo napsal:
Mam otazku - spominas tam MJoy. Kedysi som ne tej stranke stravil nejaky cas (zial uz som vacsinu zabudol). Ty si to zariadenie staval? Ak ano aku verziu - nejak sa totiz neviem zorientovat v tych planikoch, co k comu patri. Tazke eventualne nechces pridat aj nejaky strucny popis ako na MJoy?

Jo, stavel jsem mjoy8, posledni verzi. Verze 16 se tam objevila presne den potom, co jsem nekoho poslal do Brna pro soucastky :mad:. Schema zapojeni to posledni (ver 1.4 z 2004.12.16), firmware pro chip jsem zkousel ten posledni, ale kousal se, takze jsem ho trochu upravil.

Dnes bych asi sel do mjoy16, ma o dve osy vic a par dalsich vychytavek, i kdyz me trochu znervoznuje, ze pro nej nepublikuje zdrojaky. Jestli bude zajem, muzu par postrehu sepsat, ale necekejte roman jak o senzoru.
 
AH_Cutora
LesniHU hezky, ale budes mit 2 problemy:

1) tuhost v tom lanku, bude urcite pruzit pri tech silach
2) ohebnost kolem te kladky. Aby ti to nepruzilo potrebujes ocelove lanko ale to tolik neohnes.

Kladku bych kazdopadne uchytil pres trmen, takhle vetknute bude ta osicka hodne namahana ohybem a pri tech silach ktere tam nohama + prevodem muzes vyvinout ji urcite ohnes.
 
LesniHU
Vim o tom, ale znam jediny dalsi reseni, jak vzajemne propojit pedaly - tycky a kulove klouby. Tam by slo o mensi sily, melo by to vetsi tuhost, ale netusim, kde sehnat ty kulovy klouby.
Kdyz je nesezenu, tak to bude muset byt prevod primerene tlustym ocelovym lankem.
 
310_Obluda
Panove, jestli muzu pridat dobrej ty kutilum pedalu.
Dobre si prolistujte tyhle stranky : www.skiffy.cz
Zasilani funguje supr. ceny jsou myslim si dobry a nabidka uzasna. Kdyz to objednate na nejakou firmu, tak velmi radi poslou 2 vzorky od kazdeho typu zdarma + katalog.
 
310_Obluda
Kulove klouby mozno objednat zde

http://www.igus.de/Main_fs.asp?KATALOG=XIGLIDUR&GO=STAN&MAIN=1&FILE=N051900D-HTM

Úsměv
 
Mungo
Obludek - co to znamena "vzorky". Cize mi poslu na ukazku 2 ozubene kolesa a pod?
Inak by to bolo skvele, konecne miesto, kde sa daju kupit ozubene kolieska. Zaujimave su napr. Spomalovace - teoreticky by sa dali pouzit na vyrobu plynovej paky s posunom namiesto otacania. Ale clovek by potreboval presnejsi popiz suciastok, napr. aj pocet zubov a tak.
Katalog ale zda sa neposielaju na Sk - nevies, ci su v nom podrobnejsie informacie?

LesniHu: V podstate budem potrebovat vediet take veci, ako ktoru schemu a zoznam suciastok pouzit, ktory software a pod. Ale este si to musim znovu pozriet.
Predbezne - kolko tak asi vyjdu suciastky na samotny Mjoy (bez veci na konstrukciu pak, pedalov atd.)?
Kde je mozne kupit prislusny "microcontroler"?

A este k tomu firmwaru a spol. Hovoril si, ze by si siel do verzie 16 (to je ta so s autokalibraciou?), ku ktorej ale nie su zdrojaky. Ako by si to potom chcel rozbehat?
Upravil/a Mungo dne 06-10-2005 14:14
 
Mungo
Tak som trochu maturoval nad riesenim clonky a problemami, ktore popisujete a dostal napad: Polarizacny filter.
Predpokladam, ze budu potrebne 2ks - teda ak dioda priamo nevysiela polarizovane svetlo. Jeden bude na vystupe od diody - pevny - polarizuje ziarenie. Druhy bude otocny na ovladacom prvku (os pedalov, trimu atd.) pred cidlom.
Vyhodou je, ze na otoceni zhruba 90 stupnov by ste mali dostat plynuly prechod z plnej svietivosti do "uplnej" tmy.

Nevyhody - pokles intenzity svetla: Prechodom cez 2 vrstvy materialu sa cast svetla pohlti, navyse uz z podstaty javu vam polarizacny filter pohlti vsetko ziarenie mimo toho, ktore nekmita v prislusnej rovine - mozno teda bude nutne zvysit pocet diod, alebo pouzit diodu o vysokej svietivosti.
- zhananie filtrov a ich opracovaie - neviem a z akeho materialu sa presne filtre vyrabaju, takze teoreticky by dopasovanie na "home made" zariadenie mohlo byt trochu komplikovane. Da sa kupit filter z fotopotrieb aj so zavitom, problemom je zase znacna cena za 1ks, aj ked siahnete po tych najlacnejsich. Takze by to chcelo zistit dostupnost "polarizatorov" v inej oblasti, nez foto, ktore je dost narocne na opticku kvalitu.
Upravil/a Mungo dne 06-10-2005 14:15
 
Přejít na fórum:
Přihlášení
Jméno

Heslo



Nejste pilotem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
TeamSpeak3
cr597.teamspeak3.com:9254
Heslo: net

teamspeak server Hosting by TeamSpeak3.com
Rychlovka
Pro přidání zprávy se musíte přihlásit.

19-05-2024 10:25
Akutní máte někdo fotku Spitfiru 313.SQN s invazními pruhy? A mohl bych ji vidět? Nemám jedinou ...

15-05-2024 22:10
2 z 16 snad to stihnu na termín. Ale ty pruhy jsou děs.

15-05-2024 21:49
Nesnáším proužky o šířce 46 cm! Děs. A ani jeden to nemá stejně!

09-05-2024 09:43
Thou shalt not bear false witness.

08-05-2024 22:45
A nebo naopak? Takove "you" je i pro jednotne cislo a preklada se jako "ty"?

07-05-2024 20:34
Angličané si jenom vykají. Takove "you" je i pro množné číslo. Tedy v češtině se vždy překládá jako "vy".

06-05-2024 11:24
Ještě Paulusi napiš že "takoví angličané si jenom tykaji." Úsměv

05-05-2024 18:15
Ale hovno. Co je správné, určuje společnost a její kultura.

03-05-2024 11:15
Vykání je následek nepochopení formy vlády pozdních římských císařů. Koncem Římského císařství spoluvládli čtyři vládci. Proto byli oslovován jako celek. Tykání je správné.

30-04-2024 10:19
Teď se tyká všude. Každý je familierní jak kdybychom všichni spolu pásli husy.

34,908,353 návštěv