May 19 2024 14:45:21
Navigace
IL-2 BoS Návody
1. Aktivace licence
2. Ladění .ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 BoS FAQ (pilot help)
IL-2 BoS FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
CLoD Návody
Postup instalace volitelných záplat
Nastavení ovládání (Aircraft.csv)
IL-2 Návody
IL-2 Sturmovik (verze)
1. Začínáme s IL-2
2. Ladění conf.ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 Sturmovik FAQ (pilot help)
IL-2 Sturmovik FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
RoF Návody
Planeset
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 4

· Piloti on-line: 0

· Registrovaní piloti: 2,745
· Nejnovější pilot: Kokes
IL-2: Cliffs of Dover
IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover- krabice (box)
IL-2 Sturmovik 1946
IL-2 Sturmovik 1946 - krabice (box)
Rise of Flight
Rise of Flight - krabice (box)
Informace o SVK
Vlastníci a provozovatelé
Pravidla SVK fóra
Číst diskuzi
 Vytisknout diskuzi
potenciometry a pedály a el.
CW_boZZda
Hele, chtěl bych z tohoto joye http://www.czechc...rtno=35067 vykuchat elektriku a připojit na to svůj potenciometr lineár 100kOhm. myslíte si, že to bude fungovat?

Mám totiž tento problém. Přes gameport je pohyb takový rozcukaný. Respektive ikdyž nic nedělám, tak je se ukazatel pořád tak divně chvěje. Bude to asi tím, že poťák mám přímo do gameportu a nic to nefiltruje nebo tak nějak. Kalibrované to mám, ale pořád se to chvěje.

Nevíte někdo třeba něco jiného jak se toho chvění zbavit? Napadlo mě právě ten vnitřek z joye a na něj svůj poťák a že by to asi mohlo fachat dobře.

POMOC PROSÍM Smutný
 
http://www.czechwings.com/
WT_Pedropan
Tohle chvění se projevovalo pod XPčkama téměř vždy, protože v nich není podpora gameportu.

Btw: Vyjádření firmy skládající kolegovi PC...
 
http://www.wtigers.org/
CW_boZZda
aha, takze staci to predelat na USB a je to v pohode? Tak potom teda moje otázka je, jestli půjde na ten vnitřek z toho joye připájet můj potenciometr co tam mám teď. Je kvalitnější než tam dávají Geniusové Úsměv
A nebo je jiná varianta jak z toho udělat USB?
BTW díky moc
 
http://www.czechwings.com/
WT_Pedropan
BoZZdo, narazils na strop mých vědomostí...Šklebící se

Takže určitě se chytne někdo kvalifikovaný. Ale z odposlechu tuším, že by to snad mohlo fungovat přes nějaký převodník...

Pípni Cutorovi, to je vědecká síla přes podobné vylomeniny...Mrknutí
 
http://www.wtigers.org/
Mungo
Moznost je kupit si USB joy Šklebící se
Mam pocit, ze do GP verzie je jedno, aku das potenciometer (pri rozumnom rozsahu), ono si ho skalibruje nan.
U USB to moze byt horsie, ja som do jedneho JOYa skusil dat 100kilovy a moc sa mu nepacil, zmeral som povodny a mal rozsah do 250 - takze tam zda sa bola elektronika JOYa nejako nastavena na vopred definovany rozsah. Takze zrejme vypajkovat potik, zmerat, kupit s rovnakym rozsaho a napajkovat.
Samozrejme si treba overit, aky druh je v tom joy, ci linearny, logaritmicky a pod.
 
AH_Cutora
Zdar

http://www.aholub...aly_ii.php
http://vwings.cze...ad_id=1138

[img]http://www.aholubi.org/tmp/pedaly_produkt/Obraz001.jpg[/img] is not a valid Image.

Tu F16 primo neznam, ale na pedaly co jsem ted vyrabel jsem pouzil F23 a 100kOhm potak do pedalu misto osy Y joye. Konec koncu koukni se na fotky a popis v tom vlakne co nabizim stavbu. Ale lze ocekavat, ze to bude urcite stejne. Ale kdyz na to koukam, za skoro stejnou cenu, vem F23 a budes mit vic tlacitek a 4smerny hat...

A koukam, ze ten CZECH computer ma ten F23 vyrazne levnejsi nez za kolik jsem ho sehnal ja, ach jo skoda ze jsem se k nim nekouk driv.

Gameport se od 2000covek dost zhorsil a klepe jak pises. V 98mickach mi drzel pekne, ale od 2000 nevim ale neslape jak ma. Konec koncu MS na KnowledgeBase pise, ze gameport je obsolete a neni jiz podporovan.

Takze bud pouzit gameport-USB prevodnik, nebo nejaky takovyhle joy a prepojit jednu osu.
 
CW_boZZda
To jsem chtěl slyšet. Mě právě docela fest sere, že se to tak klepe. Když člověk lítá tak nějak normálně, tak to neva, ale jakmile si hraje s nějakou tou přesností, tak to fakt stašně dovede vytočit. Tak hledám jak to co nejlevněji udělat a joy se mi zdá nejlevnější řešení. Jenom ten vnitřek dám do nějaké rozumné krabičky a tu na ty pedály přimontuji a budu to mít sakum prdum. Mám X52, takže nějaké další čudlíky a hejblátka vážně nepotřebuji, takže mi jde pouze o tu jednu osu co jsou pedály. Převodník je sice moc pěkná věc, ale skoro 500,- se mi za to dát rozhodně nechce, když ten joy stojí cca 200,-.

Díky moc. Koupím ten joy a zkusím tam napájet svůj poťák a uvidíme co to udělá.

Díky všem chytrým hlavám, které se k tomuto problému vyjádřili. :clap:
 
http://www.czechwings.com/
LesniHU
Mungo napsal:
Moznost je kupit si USB joy Šklebící se
Mam pocit, ze do GP verzie je jedno, aku das potenciometer (pri rozumnom rozsahu), ono si ho skalibruje nan.
U USB to moze byt horsie, ja som do jedneho JOYa skusil dat 100kilovy a moc sa mu nepacil, zmeral som povodny a mal rozsah do 250 - takze tam zda sa bola elektronika JOYa nejako nastavena na vopred definovany rozsah. Takze zrejme vypajkovat potik, zmerat, kupit s rovnakym rozsaho a napajkovat.
Samozrejme si treba overit, aky druh je v tom joy, ci linearny, logaritmicky a pod.
Vyndat, zmerit a pouzit stejny nemusi stacit, jde take o rozsah otaceni. Dokonce i vymena dvou potenciometru mezi osami jednoho joye muze skoncit nedostatecnym rozsahem na jedne ose a prebytecnym na druhe (vlastni zkusenost). Kazdopadne kombinace rozumneho rozsahu otaceni + kalibrace ve windowsech to jisti, ale stejne bych pouzil ten originalni, alespon do doby, nez se vydre.
 
Mungo
To ma zaujima, lebo ze to nejako berie do uvahy aj rozsah otacania som +/- zistil. Ale ako to zistuje, ked celkovy rozsah je rovnaky? Proste elektronika je nejako nastavena na iste dielikovanie toho rozsahu alebo co?
 
AH_Cutora
V podstate nezalezi na absolutnim odporu toho potenciometru, ale na pracovnim rozsahu v jakem je vyuzivan.

Proste otevri si ten joy a zmer si jak se meni odpor mezi krajnima polohama. V pripade F23 se odpor pohybuje mezi 10kOhm az 105kOhm (co jsem se zatim setkal). Tedy klasika 0-100kOhm nominal.

Pak si zmer uhel otaceni ve tve aplikaci a kup takovej potenciometr, ktery v danem rozsahu otaceni chodi odporove mezi 0 - 100kOhm. Kdyz bude chodit 10-90, nebo 5-105 to uz tolik nevadi, to se dokalibruje SW. Hlavne ale nesmis otacet pod 0 Ohm (hrozi mech. poskozeni) a nemel bys lezt pres 120kOhm, tam je vetsinou mez te elektroniky a kolem 120kOhm to zacne delat nepredvidatelne blbosti.

V drtive vetsine techhle joyu jsou linearni potenciometry. Ale muze se stat, ze v nejakem extravagantnim joy bude exponencialni a elektricky narovnavany. Ale to je nepravdepodobne.
 
Mungo
OK, ale povedzme, ze ten joy ma na 90 st. pracovneho chodu spominany rozsah. Co sa stane, ak ja pouzijem potak s rovnakym rozsahom, ale chodom povedzme 180 st.? Bude to normalne fungovat, alebo povedzme elektronika miesto kazdy 1 stupen zaznamena zmenu po kazdych 2 stupnoch otocenia?
 
AH_Cutora
Mungo, bude to fungovat. Presne o to jde, nahradit jeden potak s danym pracovnim rozsahem jinym potakem se stejnym pracovnim rozsahem a prubehem.
 
LesniHU
Cutoro, bud jsem nepochopil Munguv dotaz, nebo tvoji odpoved, nebo jsi to rekl spatne :-).

dvoudratove zapojeni potenciometru (tj. gameport) - musis zachovat rozsah v ohmech, tj. muzes vzit jakykoliv potenciometr, ale jeho otaceni udelat tak, aby odpor v pouzitem rozsahu pohybu byl stejny, jako predtim. Je to proto, ze cteci jednotka cte odpor mezi krajni nozickou a jezdcem.

tridratove zapojeni potenciometru (pravdepodobne vse ostatni) - musis zachovat mechanicky rozsah otaceni, tj. kdyz se predtim pouziva cast potenciometru od 20% do 60%, musis i ty u sveho pouzit tento rozsah. Odpor v ohmech neni kriticky, ale drzel bych se v rozmezi 1/2 az dvojnasobek originalu. Je to proto, ze cteci jednotka cte relativni pozici stredu mezi kraji (do jednoho kraje se pusti nula, do druheho vetsinou +5 a tim se na jezdci objevi napeti odpovidajici jeho vzdalenosti od kraju).

To o linearnich a jinych odporech samozrejme plati, ale nejspis bude vsude linearni. Vyrabeji se i potenciometry s jinym rozsahem otaceni nez beznych 300 nebo 270°, ale nedaji se bezne sehnat :-(.
 
AH_Cutora
Asi jsem to spatne rekl, myslime stejnou vec.

Mimochodem, v tech obyc joystickach o kterych tu mluvime ohledne predelavek jsem zatim nikde 3dratkove zapojeni nevidel. Vzdy jen dvoudratkove jako promenny odpor.
 
Mungo
Tak teda som z toho mimo. Ako to teda je?
A ako sa vlastne v praxi rozlisi 2 a 3-dratkovy potenciometer?
 
LesniHU
Mungo napsal:
Tak teda som z toho mimo. Ako to teda je?
A ako sa vlastne v praxi rozlisi 2 a 3-dratkovy potenciometer?
Podle toho, jestli k nemu vedou dva nebo tri dratky. Jde jen o jeho zapojeni, samotny potenciometr je stejny.

Jak to je? Asi budes muset polozit vic konkretni dotaz, nic jineho nez novou formulaci jiz napsaneho asi nikdo nevymysli :-).
 
Mungo
Vsetky potenciometre, ktore som videl v joyoch (1x GP a asi 2x USB ) mali 3 pacicky. Boli teda 3-dratkove? Ale zapojene boli len 2 pacicky.

Aha, nestastne "ako to je": Pytal som sa Cutoru, ci ked potak v joy ma na 90 st. otocenia, ktore machanika vyuziva odpor napr. 20-150kOhm a ja pouzijem potak, ktory ma rovnaky rozsah odporu, ale na vacsej drahe (a ja vyuzijem celu tu drahu!), ci to bude fungovat.

Takze este raz (pre istotu): Skusil som klasicky 100k potik s 3 packami (zapojene boli ale len 2) v GP joy - zhodou okolnosti prave stara F23. Povodny rozsah otacania bol zhruba 120 stupnov. Ja som ten potak v pohode skalibroval v celom rozsahu otacania (teda ~270 stupnov).
USB joy som neskusal, lebo v joy, ktory mam (Thrust TH400) su potaky s rozsahom asi 250kOhm (podla meraku). Zase su ale zapojene len 2 pacicky.
Takze v pripade USB joya ked ma potik rozsah otocenia x-stupnov, a ja ho budem chciet pouzit napr. do pedalov, tak ich musim zostrojit tak, aby sa otacali len v uvedenom rozsahu?
Upravil/a Mungo dne 23-08-2006 11:41
 
LesniHU
Mungo napsal:
Vsetky potenciometre, ktore som videl v joyoch (1x GP a asi 2x USB ) mali 3 pacicky. Boli teda 3-dratkove? Ale zapojene boli len 2 pacicky.
Pak je to dvoudratove zapojeni a jde jen o rozsah odporu mezi tema dvema zapojenyma nozickama.
Potenciometry jsou jen jednoho druhu - vzdy se tremi nozickami (az na nejake extra vyjimky). Dva ci tri privodni draty urcuji jen jejich zapojeni, ne variantu potenciometru.

Aha, nestastne "ako to je": Pytal som sa Cutoru, ci ked potak v joy ma na 90 st. otocenia, ktore machanika vyuziva odpor napr. 20-150kOhm a ja pouzijem potak, ktory ma rovnaky rozsah odporu, ale na vacsej drahe (a ja vyuzijem celu tu drahu!), ci to bude fungovat.
Ano, bude.
 
Mungo
Ak to bude fungovat - prejavi sa to nejako na citlivosti alebo nie?
 
LesniHU
Neprojevi, jen mechaniku budes mit jednodussi (v delsi draze se lepe ztrati tolerance).
 
Přejít na fórum:
Přihlášení
Jméno

Heslo



Nejste pilotem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
TeamSpeak3
cr597.teamspeak3.com:9254
Heslo: net

teamspeak server Hosting by TeamSpeak3.com
Rychlovka
Pro přidání zprávy se musíte přihlásit.

19-05-2024 10:25
Akutní máte někdo fotku Spitfiru 313.SQN s invazními pruhy? A mohl bych ji vidět? Nemám jedinou ...

15-05-2024 22:10
2 z 16 snad to stihnu na termín. Ale ty pruhy jsou děs.

15-05-2024 21:49
Nesnáším proužky o šířce 46 cm! Děs. A ani jeden to nemá stejně!

09-05-2024 09:43
Thou shalt not bear false witness.

08-05-2024 22:45
A nebo naopak? Takove "you" je i pro jednotne cislo a preklada se jako "ty"?

07-05-2024 20:34
Angličané si jenom vykají. Takove "you" je i pro množné číslo. Tedy v češtině se vždy překládá jako "vy".

06-05-2024 11:24
Ještě Paulusi napiš že "takoví angličané si jenom tykaji." Úsměv

05-05-2024 18:15
Ale hovno. Co je správné, určuje společnost a její kultura.

03-05-2024 11:15
Vykání je následek nepochopení formy vlády pozdních římských císařů. Koncem Římského císařství spoluvládli čtyři vládci. Proto byli oslovován jako celek. Tykání je správné.

30-04-2024 10:19
Teď se tyká všude. Každý je familierní jak kdybychom všichni spolu pásli husy.

34,908,492 návštěv