Na blogu FalkeEins je zajímavý rozhovor s historikem Jean-Yves Lorantem autorem kroniky JG300 viz http://falkeeins....-book.html V interview vypráví o svých setkáních s veterány. Zaujal mne tento příběh:
It was in a small hotel at Homberg near Nassau that we first met Hermann Berdelmann who told us how he was shot by Czech partisans in the ground fighting around Prague on 4 May 1945 and how he had been carried to safety by a brave IV./JG 300 pilot who he had never seen before or since. He described him as being of 'North African appearance with an affro-style haircut, olive skin and thick lips' - rather unusual for a Luftwaffe fighter pilot! And the name of his rescuer; " Unteroffizier Eugen Maier …". Richard and I looked at each other dumbfounded - we were due to meet the same Eugen Maier the next day in Winterlingen! As you can imagine Hermann Berdelmann was as surprised as we were and quickly recorded for us a message of thanks which we played the next day to Eugen Maier (14./JG 300). After playing the message to him, Maier was quiet for a moment but eventually muttered ..." hmm, yes, the wounded guy, well at least he wasn't a big fellow. Yes I remember him now. Thank you for that recording.."
Jeho knihu nevlastním, ale rád bych se dozvěděl podrobnosti: kde a jak ho čeští partyzáni (povstalci) sestřelili a jakým způsobem ho jeho kolega z letky zachránil?
Pozn. Hermann Berdelmann byl zdá se sestřelem nad Československem už jednou předtím a to 24.8.1944 viz http://www.leteck...etail/416/
Máš pravdu, "ground fire" je pozemní boj, to mi nějak uniklo. Nějak jsem předpokládal, že když se jedná o pilota, prostě musí být sestřelen :-))). Nicméně víc mne zajímá, jak proběhlo to jeho "letecké vyzvednutí" Eugenem Maierem. Známe ty stories, jak pilot přistál se spitem, aby zachránil sestřeleného kolegu a letěli oba v jednom kokpitu jako sardinky... Zajímalo mne, zda tam třeba nedošlo k něčemu podobnému. No samozřejmě je možné, že to celé bylo prozaičtější, a Maier třeba letěl sám kolem ve Storchu :-)
Máš pravdu, "ground fire" je pozemní boj, to mi nějak uniklo. Nějak jsem předpokládal, že když se jedná o pilota, prostě musí být sestřelen :-))). Nicméně víc mne zajímá, jak proběhlo to jeho "letecké vyzvednutí" Eugenem Maierem. Známe ty stories, jak pilot přistál se spitem, aby zachránil sestřeleného kolegu a letěli oba v jednom kokpitu jako sardinky... Zajímalo mne, zda tam třeba nedošlo k něčemu podobnému. No samozřejmě je možné, že to celé bylo prozaičtější, a Maier třeba letěl sám kolem ve Storchu :-)
On ho nezachranil, tím že by pro něj sednul, on ho prostě odnesl. Byli v nějakým pozemním boji s povstalci, zřejmě během pozemního ústupu ke spojencům. Ne všichni k nim přelétli, někteří se přesouvali po zemi.
A jo člověče, asi to tak bude, protože je to nejjednodušší vysvětlení a to bývá většinou pravdivé. Zdá se, že jsem byl v tomhle případě klasický příklad vnášení svých myšlenek a představ do čteného textu :-))) Asi musím číst méně letecké literatury :-))) Každopádně díky.
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.