Taran, taktéž Ramm (to podle strany, kterou preferujete) – překvapivě účinný způsob likvidace nepřátelského letadla. Spočívá v tom, že svůj stroj navedete úmyslně do kolizního kurzu s nepřátelským letadlem. Výhodou je, že nezáleží na to, jaké máte letadlo, kolik munice Vám zbylo ani jaké poškození jste utrpěli. Při troše šikovnosti dokážete takto vyřadit libovolně velký stroj nepřítele. Ideální je to např. během čelňáku, kdy nejprve zasypete nepřítele sprchou střel a potom, na důkaz, že to myslíte vážně, do něj napálíte. Důležitá poznámka: Je opravdu nutné trefit se trupem vlastního éra do trupu nepřítele. Není nic trapnějšího než, že si urvete křídlo a druhý tatar normálně letí dál. Pro fajnšmekry mám specialitku:
Taran směrovkou – opravdová lahůdka, která vyžaduje dost zručnosti. Pointou je trefit nepřítele vlastní směrovkou do jeho křídla. Je to nejjednodušší v čelňáku nebo při útoku ze 6-ky. Drsňáci při útoku ze 6-ky vůbec nestřílejí, aby cíl zbytečně nevyplašili. Výhodou je, že bez směrovky můžete dál normálně létat a taky celkem v pohodě přistát. Důležité upozornění: Máte jenom jednu směrovku! Tak s tím počítejte.
Negativní BnZ – Normálně lítáte u země na plný plyn a když se dostanete kolmo pod nepřítele, tak začnete prudce stoupat. Sice pravděpodobně zůstanete pod soupeřem, ale jste na pádovce čímž ho zmatete. Na tento agresivní útočný manévr plynule navazuje
Pád po prdeli – čumák míří nahoru, ale letadlo se pohybuje dolů. Tohle chce dost velkou praxi v ovládání směrovky a křidélek, pokud vám teda náhodou zůstala ještě funkční. Využijte jich. Obrovskou výhodou je, že nikdo nepřepokládá, že by v jste v boji mohli couvat a tudíž všichni střílejí daleko před vás.
Třeba mi ho urvi – familiérní název pro nejpopulárnější defenzivní manévr. Když vidíte nepřítele za sebou, tak zatáhněte na doraz za klacek, případně ještě vyšlápněte směrovku. Skoro jistě urvete éro ve všech osách. Sice ukážete nepříteli celou plochu letadla, ale ten pocit jak se melete jako nudle v bandě je k nezaplacení. Nedoporučuji pokud máte vypito víc než 3 piva a používáte velký monitor. Osobně jsem se při tom už 2x poblil Ale jinak je to bezva.
Bomberman – ideální taktická varianta do dogfightu, pokud jste moc nalitý, zfetovaný, unavený, dobře vykouřený nebo jenom líní. Vemte do boje libovolnou stíhačku, která může nést alespoň 250kg bombu (ideální je 500 a více). Po novém patchi se mi velmi osvědčil Dornier (s tunovou bombou = lahůdka). Nastavíte si časovač rozbušky na 1s a vydáte se na lov. Účelem je nalákat na sebe co nejvíc sestřelu-chtivých nepřátel. Lítáte po bojišti sem a tam na vysoké rychlosti, dokud jich netáhnete alespoň 3-4. Potom to nakouříte dolů a přimáčknete se k zemi. Chvilku kličkujte až budou nepřátelé cca 300m za vámi, tak odhoďte bombu. Držte se dál u země a koukejte za sebe Osobně jsem tímto způsobem dosáhl maxima 4 killů na jednu bombu. Můžete to spojit s vulchingem a potom se k letadlům za Vámi přidá i něco na zemi.
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.